icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

franceskaga
27. apr 2018

@petul13 super,dik moc.presne tak som to mala v plane 😉

rudkocam
28. apr 2018

Ahojte. Čítam príspevky....manžel poberá materské a ja som na upsvar ako hľadač zamestnania 🙂 Vyrozumela som správne z vaších príspevkov, že stačí sa nahlásiť v ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r? Nemusím byť teda registrovaná na upsvar?

majusqa77
28. apr 2018
rudkocam
28. apr 2018

@majusqa77 ďakujem. A vieš poradiť, čo teraz? Môžno sa len tak odhlásiť? Aaaach :/

dominika234
Autor odpoveď zmazal
dominika234
Autor odpoveď zmazal
nadula01
5. máj 2018
slniecko258
11. máj 2018

Chcem sa spýtať, robím mzdy a robila som jednému zamestnancovi presne ako tu píšete, išiel na materskú dovolenku a o 2 dni som ho prihlásila na nový pracovný pomer s inou pracovnou pozíciou a teraz mi písala pani zo sociálnej, najskôr chcela vidieť pracovné zmluvy, tak som jej poslala a teraz chcela potvrdenie, v ktorom pracovnom pomere bude menovaný dosahovať vymeriavací základ na platenie poistného /uviesť podľa dátumov vzniku pracovného pomeru. stretli ste sa s týmto? Pýtam sa hlavne @majusqa77 . Vďaka

kaja01
11. máj 2018

@slniecko258 No tak s týmto som sa ešte nestretla, nemohlo sa stať, že požiadal o materské až potom ako mu vznikol nový pracovný pomer?

majusqa77
11. máj 2018

@slniecko258 nie, nestretla som sa s tym.
a presne preto odporucam vacsi rozostup medzi ziadostou o md a novym PP (hlavne ak je to dalsi TPP)

kaja01
11. máj 2018

@slniecko258 Ešte jedna otázka, pôvodný pracovný pomer si zrušila alebo dala len prerušenie z dôvodu nástupu na MD?

slniecko258
11. máj 2018

@majusqa77 a @kaja01 nie žiadosť odovzdal presne, nový pracovný pomer bol o 2 dní, pôvodný pracovný pomer ostal, išlo len prerušenie z dôvodu nástupu na MD a nový pracovný pomer komplet so všetkým, nová prac. zmluva, iný druh práce i popis, dokonca sa menili i mzdové podmienky.

kaja01
11. máj 2018

@slniecko258 Aj si kontrolovala aký dátum dal na žiadosti? Napísala by som jej, že z druhého pracovného pomeru od dňa ....... mu bude vznikať VZ na úrazové poistenie a z pracovného pomeru prvého vzniknutého dňa ...... nebude vznikať VZ z dôvodu, že tento pracovný pomer je odo dňa ....... (nástup na materskú) prerušený.

slniecko258
11. máj 2018

áno, kontrolovala, mám kópiu. No ja som jej poslala, že z pracovného pomeru vytvoreného dňa
................... čerpe materskú dovolenku. Platenie poistného bude z nového pracovného pomeru
uzatvoreného dňa............... Už som jej to poslala, tak uvidíme.... chce to i poštou, ale mám cestu v pondelok na sociálnu tak jej to asi odnesiem... alebo je lepšie to poslať poštou? no uvidím ešte. Možno som len natrafila na aktívnu
@kaja01 @majusqa77

limetka713
15. máj 2018

@majusqa77 @evittam ahojte, vedeli by ste mi prosim pekne poradit, prip. niekto iny kto sa tiez vyzna.. od 3.1. je muz na materskej, konci mu 16.7. Ja mam ale 10.7. termin porodu s druhym dietatom. Narok na matersku nemam lebo PP mi skoncil pred nastupom na matersku s prvym. Takze mam s vyjadrenim zo SP ze nemam narok na matersku ist na UPSVAR poziadat o rodicak odo dna narodenia druheho dietata. Ale chceli by sme to spravit tak, ze by som este nepoziadala o rodicak a az po skonceni MD muza, po narodeni druheho a po uplynuti tych 6 t by muz poziadal o materske na druhe ( v r.2017 mal vyssi prijem a VZ a chceli by sme to vyuzit pri oboch detoch) . A az po skonceni jeho druhej materskej v bud.roku by som poziadala o rodicak. Dalo by sa to tak spravit? A po narodeni druheho mozem poziadat o rod.pridavky a prispevok pri nar. dietata (tych cca 800 e) alebo je to "spojene, viazane" s rodicakom a budem mat narok az po docerpani druhej materskej u muza? Dakujem

zalka
15. máj 2018

@limetka713 no mám pocit, že je úplne jedno kedy požiadaš o rodičák, ale mužovi skončí MD s prvým dnom narodenia druhého dieťaťa. RP sa platí za mesiac,

limetka713
15. máj 2018

@zalka aj mne to najprv povedali. Ale poto si to pani overovala vyssie a povedala ze skonci mu normalne kedze ja nemam narok na matersku. Vraj keby som mala tak konci skor ako pises. Tak uz neviem..kazdy inak, buduci tyzden dostanem papiere od gynekologa chcela som si obehat SP a UPSVAR ale predtym sa tu poradit..

zalka
15. máj 2018

@limetka713 aha no tak dúfam že ti poradia, o RP môžeš žiadať max. 6m dozadu

limetka713
15. máj 2018

@zalka aha. Dobre vediet, dakujem. A aj keby som poziadala o rp neskor so spatnym datumom, o pridavky mozem dostavat hned? Myslim tak, ze by som ja dostavala pridavky na obe deti a manzel matersku na druhe?

zalka
15. máj 2018

@limetka713 to fakt neviem ...

9lf9
15. máj 2018

@limetka713 o Rp mozes pozarat spatne najviac 6 mes od naroku a pozaidanie o RP nema nic spolocne s poziadanim o PnD. takze o pridavky po narodeni mozes normalne poziadat a budes ich poberat na 2 deti tak isto po 28 dnoch o príspevok pri narodeni a kedze muzovi konci DM 16.7 a ty mas TP 10.7 ..tak po 16.7 by som sla na soc. poistovnu po potvrdenie odkedy do kedy mal muz MD a kedze aj tak budete splnat cast mesiaca jul budes mat narok aj na cely RP a ked bude mat dietatko 6 tyzdnov tz si daj RP odnat a muz pojde na MD a potom si zas poziadat o RP.

limetka713
15. máj 2018

@9lf9 ahoj. Dakujem za vycerpavajucu odpoved. Som sa pomylila, muzovi konci md 18.7. ale to je len detail. My sme to povodne chceli spravit ako pises len sme mysleli, ze to budu vacsie behacky po uradoch ako uzitok z toho, hlavne v zmysle ze kym pride vyjadrenie ze mam narok na rp na druhe tak uz si ho dam aj oddnat 😆 a teda nevies ako to je, ked dostavam protichodne info, muzovi konci materska na prve dnom narodenia druheho dietata alebo az ododna ktoreho poziadam?

9lf9
15. máj 2018

@limetka713 to ti neporadim len si mozem mysliet a suhlasim so zalkou. O priznani RP sa nevydava rozhodnutie az ked si das odnat tak maju na rozhodnutie 30dni.

nivea777
15. máj 2018

muž povedal mzdárke,že je na materskej a aj tak mu strhli odvody do sp..vraj mu to v buducej vyplate vykompenzuju,som zvedava

denisdenis
15. máj 2018

Ahojte, drahy sa chysta poziadat o MD od 2.6.. Idem pripravit ziadost o odnatie RP pre Upsvar. Prosim Vas ako to naformulovat, nech nic nepokaslem uz som z toho jelen? 😂

Ziadam odnat RP, kedze si otec dietata ziada o materske od 2.6?
Alebo ziadam odnat od 1.6, pripadne 1.7, kedze otec dietata ziada o materske od 2.6?
Dakujem pekne 🙂

majusqa77
15. máj 2018

@denisdenis zalezi od toho, ci chces este za 1.6.rodicak, alebo nie :D

majusqa77
15. máj 2018

@denisdenis ale 1.7. nie. to by dostal matersku az odvtedy

denisdenis
15. máj 2018

@majusqa77
Ved, ak sa da jasne, ze chceme RP aj za jun 🙂 Tak ako to teda naformulovat? Oni to vedia stopnut az od prveho v mesiaci, to viem, len ci do ziadosti o odobratie treba uvadzat prvy den v mesiaci, alebo staci len oznamit, ze teda otec nastupuje od 2.6. ?🙏

breeenda
15. máj 2018

Ahojte dievčatá, poprosím vás, tiež sme sa rozhodli že manžel pôjde od júla na MD a chcem sa uistiť, či sme to dátumovo správne pochopili... Ja podám žiadosť o odňatie RP k dátumu 2.7 (aby som mohla ešte dostať rodičák aj za 07/2018), manžel nastúpi teda na MD k dátumu 2.7 a uzavrie dohodu u toho istého zamestnávateľa len na inú prac. pozíciu od 3.7.2018, bude to takto ok? No a ja som sa dohodla so zamestnávateľom že ukončím prac. pomer dohodou s prečerpaním dvoch dní dovolenky (2.7 a 3.7) a ostatnú si nechám preplatiť aby som mala nárok na max. podporu, správne? Stačí prečerpať tie 2 dni dovolenky, či viac? Vopred ďakujem za odpoveď 🙂

evittam
15. máj 2018

@breeenda Kolko rokov ma dieta? Aby si mala nárok na max.podporu tak ako píšeš tak nesmies mat za posledne dva roky žiadny iný zdanitelny príjem.