icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

breeenda
15. máj 2018

@evittam malá bude mať teraz v júni 2 roky a ja som od nástupu na MD nepracovala ani si nenechala preplatiť žiadnu časť z dovolenky, je to ok?

evittam
15. máj 2018

@breeenda Tak potom az po dovŕšení jej 2rokov by som riesila dohodu o skončení PP. Napr.az v júli.

breeenda
15. máj 2018

@evittam no ved až v júli budem riešiť dohodu o skončení môjho PP... MD sa už nepočíta k zdaniteľným príjmom, však?

veaaa
15. máj 2018

Baby,nam konci MD teraz v maji,kde mam vsade ist-idem spat na rodicak.Dakujem za odpovede
Prepacte ale je tu 94str a nemozem to najst

evittam
15. máj 2018

@breeenda Nie.

breeenda
15. máj 2018

@evittam dakujem 😊 este ma napada, tym ze mala je narodena predcasne som na MD nastupovala dnom jej narodenia 25.6.2016 a predtym som bola 6 mesiacov na PN, dufam ze to tiez nebude mat nejaky vplyv na vypocet podpory...

evittam
15. máj 2018

@breeenda Este raz-VZ pre podporu je zdanitelny príjem za posledne dva roky pred žiadosťou, MD,PN,RP je nezdanitelny príjem.

zdenulkam
16. máj 2018

Dievčata viete poradit, chceme aby muž isiel na MD 1.7 , na urade mi vedie ukoncit RD az v juni /k datumu 1.7/ len ja potrebujem na socialku doniest papier z uradu teraz..ako ste to urobili ? dakujem

nadula01
16. máj 2018

@zdenulkam môj muž nastúpil na MD k 1.4 a na SP mu povedali aby sme papiere zaniesli ten týždeň, nechceli to robiť dopredu.

zdenulkam
16. máj 2018

@nadula01 a ziadost o MD ,ste kedy podavali ? a ziadny doklad o ukonceni RD ste nedavali dovtedy ci ako ? dakujem

nivea777
16. máj 2018

@zdenulkam dajte si nastup na MD 2.7 a 1.7 behni na urad zrusit rodicak.. papiere na matersku sme odovzdavali v ten den tusim... ja som k 4.2 zrusila rodicak a muz od 5.2 nastupoval na MD

zdenulkam
16. máj 2018

@nivea777 to si všetko vybavila 4.2? A to sa všetko stihne? Veď to všetko trvá dlho.. Rozhodnutie úradu.

nadula01
16. máj 2018

@zdenulkam o zastavení rp nám dali hneď na úrade prace a rozhodnutie som poslala dodatocne

nivea777
16. máj 2018

@zdenulkam prepac,povedala som ti blbost 2.2 som bola na urade ze chcem zrusit rodicak to bol piatok a od pondelku 5.2 isiel muz na MD.. dali mi papier ze ziadam o odnatie,to sme dorucili do SP aj s inymi papiermi co nam dali na SP a rozhodnutie som doniesla potom,ale vlastne ani ho nechceli tak som isla znovu na urad kde mi dali papier na ktorom bolo napisane ze som poberala rodicak od povedzme 10.10.2017 do 4.2.2018 a od 5.2.2018 nepoberam ziadnu davku

nivea777
16. máj 2018

@zdenulkam este dodam,ze matersku nam schvalili este predtym ako som stihla ten papier vybavit..

marisha1982
16. máj 2018

Zienky, budete mi vediet poradit? neviem nikde najst dostatocne info. Ja o mesiac nastupujem na MD s druhym dietatom, ktore sa ma narodit v july. Prve dieta bude mat este len 1,5 r. Po ukonceni mojej MD by chcel nastupit manzel na MD a nasledne si najst ine zamestnanie. Jeho MD by koncila v auguste 2018. Nasledne by si cerpal MD aj na druhe dieta. Otazka znie, ktory prijem by mu bol ratany do vypoctu druhej MD? Lebo v podstate bude mat dve aktivne zamestnania, v druhom by bol dlhsie ako 90 dni, ale bolo by to stale v tom istom roku, ako ziadost o poskytnutie druhej MD.

evittam
17. máj 2018

@marisha1982 Nejako ti nesedia dátumy. Aby mal narok na MD aj z druheho zamestnania tak by aj z neho musel splnit hlavnú podmienku nároku na MD alebo ak by chcel ist z druhého zamestnania na MD a vyuzit tych 90dni tak prvy PP by musel skončiť. A teoreticky ak by teda splnil co pisem tak by potreboval 3.PP.

denisdenis
17. máj 2018

Ahojte, prosim vas ktorym v pohode priznali MD ako ste formulovali ziadost o odobratie RD pre Upsvar? Ideme poziadat o MD od 2.6.
Ziadam odnat RP, kedze si otec dietata ziada o materske od 2.6?
Alebo ziadam odnat od 1.6, pripadne 1.7, kedze otec dietata ziada o materske od 2.6?
Dakujem pekne 🙂

monikka22
17. máj 2018

Ahojte prosim vas pekne o radu skusenosti.muz je zivnostnik ma minimalne odvody keby sa zamestna a splna podnienku 90 dni ratala by sa materska z toho zamestnania?keby isiel na starsieho a, hned na to na mledsie tak s coho by sa ratala 2 materska ?

kaja01
17. máj 2018

@monikka22 Ale keď sa zamestná tak musí zrušiť prípadne prerušiť, aby sa mu materské rátalo zo zamestnania.

19katarina
Autor odpoveď zmazal
monikka22
17. máj 2018

@kaja01 ano to viem ale staci 90 dni a bude mu ratane z nového zamestnania? A s coho by pocitali keby isiel po ukonceni prvej este na druhu

marisha1982
17. máj 2018

@evittam ono by nam nevadilo, keby sa do druhej MD nezaratavalo novsie zamestnanie. Uplne v pohode bude, ak by opat ratali prijem z aktualneho zamestnania v tomto roku. Mne islo o to, ci cerpanie druhej materskej nebude nejak skomplikovane tou novou pracou. Ci bude mozne u prveho zamestnavatela cerpat aj druhu matersku a u druheho zamestnavatela pokracovat v normalnom PP. Alebo ci bude potrebne prerusit druhy PP a opat uzatvarat novu zmluvu.

evittam
17. máj 2018

@monikka22 Su to dva odlisne typy poistenia, nie som si uplne ista ci mu pomôže 90dni. @zalka 🤔

evittam
17. máj 2018

@marisha1982 Moze čerpať druhu MD ako aj prvu.

zalka
17. máj 2018

@marisha1982 v podstate v novom zamestnaní nebude mať nemocenské poistenie z toho dôvodu že je na MD, takže z toho nemôže žiadať o MD, takže len z prvého zamestnania môže žiadať pri druhom dieťati o MD @evittam

slniecko258
21. máj 2018

pridávam príspevok pre @kaja01 a @majusqa77. Písala som tu prednedávnom, že odomňa si pýtala soc. poisťovňa ešte dodatočné potvrdenie - ako od zamestnávateľa. Tak aby ste vedeli koniec. Materská bola schválená.

majusqa77
21. máj 2018

@slniecko258 tak potom super. ktovie, co by spravila, keby tam bol datum hned na druhy den 🙂

slniecko258
21. máj 2018

@majusqa77 inak niesla som jej to osobne minulý týždeň v pondelok a vyjadrenie im prišlo myslím, že v stredu, čiže i tak rozhodnutie už bolo a toto chceli možno dodatočne. Chcela som sa jej pýtať, ale sedeli tam 4, tak som sa nepýtala. Keby bola sama...

kaja01
21. máj 2018

@slniecko258 Tie ženy na úradoch si vôbec neuvedomujú aké nám mzdárkam, účtovníčkam spôsobujú stresy. To chcú niečo nezvyčajné a my začneme rozmýšľať kde sme spravili chybu a dobreže nekontrolujeme 3 roky spätne.