icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

lubik87
21. máj 2018

Baby akurát som.natrafila na túto.diskusiu a mám otázku ...môj priateľ je živnostník a mne za mesiac aj dáke drobné konci materská . Môžeme dať.ziadost aby on poberal md a môže aj zároveň pracovať ?? A ak áno tiež sa to rata toľko isto % ako moja materská ? Podotýkam živnostník je od augusta 2017 predtým pracoval na zmluvu. Ďakujem.za rady 😊

kaja01
21. máj 2018

@lubik87 Ak má živnosť od augusta 2017, tak určite neplatí odvody do SP, tým pádom nie je nemocensky poistený a nárok na materskú mu nevznikne. Materskú bude môcť riešiť len keď mu vznikne povinnosť platiť odvody do SP.

evittam
22. máj 2018

@lubik87 Pokial spĺňa podmienky naroku tak ano. A samozrejme,ze nebude mať rovnakú MD ako ty ale 75% z jeho VZ a prikláňam sa k názoru
@lubik87 . Pravdepodobne neplati DNP.

moniketa
22. máj 2018

babulky, mám takú otázočku, včera sme boli na soc.poisťovni a nikto nám nevedel odpovedať 😀 Manžel je od 11. mája na materskej so synom, ale naskytla sa mu práca na živnosť. Môže si otvoriť živnosť počas poberania rodičáku? Bude mať aj naďalej nárok na materské? a neovplyvní to výšku materského?
počula som, že prvý rok si musí platiť len zdravotku. Ale dajú sa platiť aj nejaké minimálne odvody do sociálky? je to na niečo dobré si platiť dobrovoľne, keď by mal byť oslobodený? resp. počas materskej by mal za neho odvody platiť štát, ale ako je to, keď si otvorí živnosť?

lubik87
22. máj 2018

@kaja01 aha jasné teraz.plati len zp do SP začne až august 2018..ale za posledné dva roky pracoval na zmluvu to.sa neráta.pojdem.si dať.pokec po úradoch ...inak.ani len som.netusila.ze takáto.vec funguje 🙂
@evittam

kaja01
22. máj 2018

@lubik87 Momentálne nárok na materské nemá, lebo nie je nemocensky poistený, keď mu vznikne nemocenské poistenie. Ak mu vznikne povinné nemocenské poistenie od 1.7.2018 prípadne 1.10.2018 (predlžená lehota na podanie DP), posudzuje sa daňové priznanie za rok 2017 a príjem vyšší ako 5 472. Ak sa stane povinne poisteným SZČO tak môže požiadať o materské musí však spľňať podmienku 270 dní v posledných dvoch rokoch (tam sa bude zohľadňovať poistenie ako zamestnanec).

danulicek
25. máj 2018

Ahojte, manzelovi dnes konecne schvalili v praci moznost materskej a zaroven pracovat na druhu zmluvu. Chcela by som sa spytat, ako je najlepsie postupovat, co sa tyka datumov (co a kde treba vybavit, som si tu precitala - to mam poznacene). Len mi nie je jasne toto: Je mozne poziadat o zrusenie mojho RP uz teraz 1.2.2018 s tym, ze by nasledne na to isiel manzel na MD? Tento datum je v piatok, jeho nastup by potom bol 4.6.2018? A potom podpisanie novej zmluvy v praci by bolo 5.6.2018? Dakujem za odpoved 🙂

januskazv
25. máj 2018

@danulicek ja by som to spravila tak, že k 1.6. by som dala zrušenie tvojho RP, k 2.6. nástup muž na MD a od pondelka 4.6. nástup na novú zmluvu..zbytočne stratený víkend, ktorý môže mať tiež preplatený, materská sa počíta aj za víkendy

nadula01
25. máj 2018

Dievčatá, ďakujem vám všetkým, vy viete kto. Už máme materské!

danulicek
25. máj 2018

@januskazv vyborne, toto som potrebovala vediet - takze kludne moze mat nastup aj cez vikend. super 🙂 velka vdaka 🙂

bajka0112
27. máj 2018

Ahojte, je tu naozaj vela stran na citanie, viem, ze sa to tu stale opakuje, ale pri malej nemam tolko casu to hladat 😔 vedel by mi niekto z vas napisat, co presne potrebujeme vybavit a kde? Muz by mal ist na matersku od 2.7. Tym padom nova zmluva by mala byt od 3.7.? A ja zrusit rodicak k 1.7.? (Teda za jul este pride?)
Dakujem krasne za odpoved. Mozte aj IP

zdenulkam
27. máj 2018

@bajka0112 ak chces rodicak za jul tak treba zrusit rodicak od 2 jula.

rudkocam
27. máj 2018

@bajka0112 mne pani na usvar povedala, že zákonná podmienka na nárokovanie si rodičovského je 4 dni. My sme tak mali...manžel nastupoval od 5 dňa v mesiaci. Ale akosi je tu veľa rôznych vyjadrení

majusqa77
27. máj 2018

@rudkocam tak toto nikde v zakone nenajdes. Ak sa ti dieta narodi prveho v mesiaci, za dany mesiac rodicak dostanea

evittam
28. máj 2018

@rudkocam Pytaj od tej pani pisomne vyjadrenie aj s uvedenim zakona,ktory to upravuje. A samozrejme nech sa pod to podpise. Suhlasim s
@majusqa77

nikolale
30. máj 2018

ahojte, my prave toto s muzom riesime tiez, od juna by mal ist na matersku. Vsetko potrebne uz mame vybehane, uz mam aj rozhodnutie z UPSVAR o zastaveni rodicovskeho prispevku, teraz cakame na papiere zo socialky, ci mu matersku schvalia (ale nebude hadam problem).
Chcela som vam ale povedat, ja mam zdravotku Doveru, a nemusela som tam vôbec chodit, sama som si to zadala v systeme v elektronickej pobocke dovery, takze zienky ktore mate Doveru, da sa to prehlasit aj cez tuto epobocku. Poradili mi to priamo v dovere, ked som sa mailom informovala, akym spôsobom nahlasim zmenu, aby som nemusela chodit osobne na pobocku.
Zaskrtnete len kolonku ze sa starate o dieta do 6 rokov a hotovo. Akurát , ked skonci muzovi materska, a opat sa budem chciet prehlasit, ze opat poberam rodicovsky príspevok, taka kolonka tam nie je, tak to uz asi bude treba osobne ist na pobocku.
Ale bola som v sociálnej poistovni, ze sa teda odhlasim na ten cas z dôchodkového, ale pani mi povedala, ze nemusim, a ze dochodkove mi plynie dalej. Tak som zostala zaskocena. Pytala som sa jej, ze ved nemoze za oboch rodicov platit dochodkove stat, ale pani povedala, ze za muza plati zamestnavatel kym je na materskej. Ze to az keby isiel na rodicovsku, potom treba jedneho odhlasit.
Je to tak prosim?

majusqa77
30. máj 2018

@nikolale ano, je. aj ja mam take vyjadrenie zo socialky

nikolale
30. máj 2018

dakujem za odpoved. Ja som odchadzala z tade taka neista, lebo som si tu veci dozadu studovala a vsade spomínate, ze na socialku sa treba ist odhlasit.... reku hups, teta sa bud nevyzna, alebo je to nieco nove...
dakujem este raz

nikolale
30. máj 2018

tym padom socialku nemusim riesit ani ked muzovi skonci materska a ja opat zacnem poberat rodicovsky, ano? Automaticky to plynie dalej. Az keby som sa chcela opat vratit do zamestnania. Tak?

denisdenis
30. máj 2018

@nikolale Ja som na socialke dostala tiez info, ze pocas muzovej materskej za mna nadalej plati dochodkove stat a nemusim nic prehlasovat 🙂

denisdenis
31. máj 2018

Ahojte, mam otazocku. Otec SZCO ziada o vyplacanie materskeho. Ma nejaku povinnost voci SP podat nejake tlacivo o preruseni platenia poistneho, kedze bude za neho platit pocas RD odvody stat? Tusim maju na to tlacivo registracny list FO. Alebo staci len podat tu ziadost o materske? Dakujem 🙂

evittam
31. máj 2018

@denisdenis Nie, nic. Pocas MD sa odvody neplatia ako napr.pocas PN. Cize za neho nikto nic neplati. A ujasni si ci ide teda na MD alebo RD....

denisdenis
31. máj 2018

@evittam Aha dakujem, takze nemusi sa teda prehlasovat na poistenca statu co sa tyka dochodkoveho poistenia, to za neho plati pocas poberania materskeho predsa stat, ci nie? A otec pokial mam informacie necerpa MD pocas poberania materskej, ale RD, preto pisem RD 🙂 Alebo mam zle info?

evittam
1. jún 2018

@denisdenis Nie, ako som uz napísala-pocas MD za neho nikto nic neplatí. Ako moze pocas poberania materskej cerpat RD? Ty si asi najskôr ujasni pojmy ci ide tvoj muž vôbec poberat MD alebo ide len poberat RP.

denisdenis
1. jún 2018

@evittam Citujem p. Mihala, zeby nemal dobre info? 😉 Podľa § 128 ods. 5 ZSP štát platí dôchodkové poistenie za otca zamestnanca alebo SZČO v čase, kedy sa mu vypláca materské. Podľa § 166 ods. 2 ZP, zamestnávateľ je povinný poskytnúť matke a otcovi na základe ich žiadosti rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Z pohľadu Zákonníka práce to znamená, že pokiaľ sa otec dieťaťa rozhodne čerpať materské (podľa zákona o sociálnom poistení), svojho zamestnávateľa žiada o poskytnutie rodičovskej dovolenky.

evittam
1. jún 2018

@denisdenis SZCO nemá zamestnavatela. A pokial viem tak odvody nemá štát platiť ake.
Alebo sa mylim @zalka ?

kaja01
1. jún 2018

@evittam Vieš čo ja som to tiež pozerala a je v §128 odst. 5 že štát platí poistené keď poberajú materské za osoby uvedené v §15, ods. 1 písm. a (zamestnanci) a b (SZČO).

evittam
1. jún 2018

@kaja01 Ja si myslim,ze sa to obdobie len počíta do dôchodku-pocas MD,ale mozem sa mylit. Pocas RD platí štát.

bajka0112
1. jún 2018

Neviete nahodou, ak pojde muz na matersku a ja by som isla teda na urad s tym, ze sa budem starat o dieta do 6r, ci by mohla dcerka chodit do jasli?

evittam
2. jún 2018

@bajka0112 Ty sa nahlasujes do ZP,ze sa staras o dieta do 6rokov, v tomto pripade moze chodit do škôlky,jasli len na 4h.