icon

Otec na materskej

zdena12345
16. nov 2016

píšem sem už niekoľký krát ohľadom materskej otca. Máme naplánované, že v januáry 2017 by išiel manžel na materskú s prvým synom, ktorý bude mať v 7/2017 3 roky, takže to víde len tak tak. Chceme to tak lebo minulý rok menil prácu a mal nižší plat. Tento rok mal vyšší, takže by mal mať vyššie materské. Popri tom by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa. Okrem prvého syna máme teraz 7 mesačného, ja budem doma s ním bez nároku na nejaké financie zo štátu. Naviac pracujem na dohodu o pracovnej činnosti, takže nejaké soc. aj zdrav. sa mi platia. Sú to ale malé sumy, keďže robím len pár hodín v mesiaci.
Právnik v manželovej firme mu radí, aby išiel ešte tento rok. Údajne sa majú robiť zmeny v zákone. No tým by bola materská dosť nižšia vzhľadom na nízku výplatu minulý rok. Chcem sa Vás spýtať, či viete o nejakých zmenách, ktoré budú mať vplyv na to, ako to chceme urobiť. Jediné čo viem je že sa má materské dvihnúť na 75%.
Prípadne viete mi poradiť ešte nejaké "vychytávky"?
Ďakujem

bajka0112
2. jún 2018

@evittam ďakujem, tak by som aj chcela, na polovicny ist, cize by bola len doobeda v jasliach..

evittam
3. jún 2018

@bajka0112 Ked budeš pracovať budeš zamestnanec a nie osoba starajuca sa o dieťa do 6rokov-to nie je mozne. Neplatena predlzena RD je kvoli ZP, aby ju za teba platil štát. Keď budeš zamestnana tak ZP plati zamestnavatel a ty cize žiadna osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a poistenec štátu.

lavender21
3. jún 2018

Baby, poraďte mi prosím. Manžel by chcel nastúpiť na materskú. Kým ju ale celú vyčerpá nastúpim na materskú ja s mladším dieťaťom. Budem ju ale čerpať z ČR. I tak bude musieť manžel ukončiť skôr svoju MD, dňom kedy nastúpim ja?

merymarus
3. jún 2018

Prosim o radu. Momentalne som na RD s 2 roky 5 mesiacov starym synom a cakame druhe babo v auguste. Stale som zamestnana a moj partner je od marca 2016 dobrovolne nezamestnany,predtym bol szco a platil si odvody. Bolo by mozne,ze dnom,kedy ja nastupim na md s druhym dietatom moze od poziadat o md k prvemu dietatu?

majusqa77
3. jún 2018

@merymarus nie. Jednak nema na md narok a jednak nemozete poberat davky obaja

barbye
3. jún 2018

@evittam muz akt od 16.4. (Rozhodnutie mu este sice neprislo) ale volali jeho uctovnikovi este okolo 20.4. zo SP ze muz necerpa MD ale RD. Hoci pobera aj muž matersku je na rodicovskej dovolenke takze @denisdenis ma pravdu podla vsetkeho MD cerpa iba matka.

denisdenis
4. jún 2018

@barbye @evittam MD pre muzov podla nasej legislativy neezistuje...Ak muz pobera materske je na RD, su o tom informacie aj na stranke Socialnej poistovne. Ujasnene 😉

evittam
4. jún 2018

@denisdenis Ok, pardon. Je na RD a pobera MD.

monikka22
4. jún 2018

Baby skusala som citat niekolko stran dozadu ale nenasla som odpoved pytala som sa asi 2 tyzdne dozadu a nic skusim este raz muz SZCO je uz asi 6 rokov zivnostnik odvadza co treba ale minimalne odvody keby sa zamestna staci mu 90 dni na to aby mal narok na poberanie materskej vypocitanej novej roboty?

merymarus
4. jún 2018

@majusqa77 dakujem a na RD ma narok? Ze by poberal rodicak do 3 rokov,cize do januara a ja bola s druhym na MD?

liduska12
4. jún 2018

@denisdenis
@evittam podla slovenskej legislativy sa po spravnosti rozlisuje rodicovska dovolenka otca podla §166 ods.1 ZP na ucel poberania materskej davky od socialnej poistovne a rodicovska dovolenka otca podla §166 ods.2 ZP na ucel poberania rodicovskeho prispevku od upsvar 🙂

majusqa77
4. jún 2018

@merymarus nie. plati napisane vyssie. momentalne je zakon postaveny tak, ze nemozete poberat davky obaja. bud matka, alebo otec. bud rodicak, alebo materska

kaja01
4. jún 2018

@monikka22 Ja som ti aj odpovedala ak sa nemýlim, áno stačí, ale musí mať zrušenú živnosť.

veruska934
4. jún 2018

Ahojte,ak si zrusim RD 2.augusta a muz nastupi na MD 3.augusta dostanem v septembri este plnu sumu(200eur) za august?dakujem 🙂

zdenulkam
4. jún 2018
majusqa77
4. jún 2018
merymarus
4. jún 2018

@majusqa77 dakujem 🙂

liduska12
4. jún 2018

@veruska934 podla mihala by si si mala poziadat o odnatie RP od 1.augusta, aby muz mohol nastupit na matersku od 3.8. a ked mu pride schvalenie naroku na matersku tak si to spatne vypytat za august od upsvaru.

monikka22
4. jún 2018

@kaja01 fakt sak som to citalaa prehliadla ok mooooc dakujem a este jedna otazka bol by na materskej s jednym a potom hned na to by siel s druhym s coho by sa pocitala ta druha???

kaja01
4. jún 2018

@monikka22 Ak nastúpi na obidve počas jedného roka tak výpočet bude rovnaký.

monikka22
4. jún 2018

@kaja01 to by bolo az buduci rok dajme tomu od jula sa zamestna zrusi zivnost a po troch mesiacoch sa da na rd s prvym cca do marca a od aprila s druhym ako sa to pocita potom

kaja01
4. jún 2018

@monikka22 Aké veľké máš deti? Ak bude aj budúci rok stále zamestnaný, tak si myslím, že pri tom druhom mu tiež budú brať VZ z roku 2018. Pri prvom to bude počítané z roku 2018 z dôvodu tých 90 dní a v roku 2019 to bude počítané ako VZ z predchádzajúceho kal. roka.

majusqa77
5. jún 2018

@monikka22 len pozor, pp musi trvat

monikka22
5. jún 2018

@kaja01 jedno ma 3 mesiace tak cakam az mne skonci md a druhe bude mat v marci 3 rocky 25.3 tak by to bolo ltt

monikka22
5. jún 2018

@kaja01

@majusqa77 baby skvele ste ďakujem

veronikaveron
Autor odpoveď zmazal
minkoo
5. jún 2018

Ahojte, mohli by ste mi niekto pls poradit ohladom MD ? Som otec 2 rocneho dietata. Manzelka je momentalne na RD... dna 31.5 som dal vypoved v praci nakolko som si nasiel druhu. Vypovedna lehota bude standardne 2 mesiace, cize moj nastup do novej prace je 1.8. Chcem sa spytat ako je to s poberanim ,,otcovskej materskej" ked som momentalne vo vypovednej lehote ? Mam informovat sucasneho zamestnavatela mesiac vopred o nastupe na MD ? prerusuje sa v tomto pripade vypovedna lehota alebo nie ? Kedy by bolo najlepsie podat ziados o MD v casovom okne mojej vypovednej lehoty ? Dakujem za odpoved a vopred sa ospravedlnujem ak to tu uz bolo zodpovedane (96stran z casovych dovodov nedam 🙂)

majusqa77
5. jún 2018

@minkoo vypovedna lehota sa nepredlzuje, zalezi, kedy chcete na md realne nastupit a prestat chodit do prace. teoreticky staci nastup 31.7.

minkoo
5. jún 2018

@majusqa77 doplnim ze ja neplanujem byt doma, chcem poberat matersku stym ze manzelka by aj nadalej bola doma s dietatom. menim pracu plynulo z jednej do druhej, ukoncenie pp 31.7, nastup do novej 1.8. momentalne som od 31.5 vo vypovednej...otazka je kedy a ku akemu dnu poziadat o matersku a komu a kedy to oznamit, tak aby mi matersku uznali..

majusqa77
5. jún 2018

@minkoo tak potom posledny den starej prace. Kedze pochybujem, ze ti budu ochotni dat este inu zmluvu aby si poberal aj plat aj materske