icon

Otec na materskej

luckalucik
27. dec 2016

Ahojte mamicky. Viete mi poradit, ako to je v pripade ak po mne nastupi otec dietata na matersku? Vieme, ze ju moze cerpat 28 tyzdnov. Hlavna otazka je - A co potom, ked mu skonci - mozem po nom nastupit na rodicovsku?

majusqa77
31. dec 2016

@havana_frost zdravotka ma rozne kody pre poistenca statu a pre samoplatitela. A ty si to na zdravotke zmenit nemozes, musi zamestnavatel a az tak sa mozes potom prihlasit

lija22
1. jan 2017

@havana_frost dakujem 🌹

chiara189
3. jan 2017

@havana_frost

vidim ze si zbehla tak aj ja mam otazku 🙂
maly ma 15m..ja poberam RP ale chodim do prace. maly je u nasich a od 10.1. ide do jasli.
Muž je zamestany a chcel by ist na MD.
Moje otazky:
1. može poberat materske aj ked je maly v jasliach ( pol dna ) ?
2. ked mu skonci MD ( medzi tym mu skonči zmluva v praci ale ma odrobede 2 z 3 rokov) ma narok na davku v nezamestanosti 6 mes ?

Dakujem

majusqa77
3. jan 2017

@chiara189 ak mozem ja 🙂
1. ano
2. ano (ku dnu evidencie na UP sa pocita lehota 730 dni za posledne 3 roky, tu musi splnit. takze do roka od skoncenia PP)

chiara189
3. jan 2017

@majusqa77 a ked bude na MD to sa rata ako "odrobene" ?
Zmluva mu konci v juni a materske by poberal do jula, to je v pohode nie ?

majusqa77
3. jan 2017

@chiara189 rata sa doba trvania prac.pomeru. takze do dna, kedy skonci, bez ohladu na to, ci pracuje, alebo je na md. doba po skonceni prac.pomeru na md sa nerata.
ak pojde na UP napr. 28.7., musi mat v obdobi od 28.7.2014 do 27.7.2017 270dni poistenia

chiara189
3. jan 2017

@majusqa77
Dakujem za top odpoved

chiara189
5. jan 2017

@majusqa77
možem ešte otázku?
Ako dlho pred nastupom na MD je otec povinný to oznámiť zamestnavatelovi ?

majusqa77
5. jan 2017

@chiara189 zakonnik prace hovori, ze mesiac

chiara189
5. jan 2017

@majusqa7
este jedna modelova situacia 🙂
od 12.1. -12.2.bude PN 13.1. oznami ze 13.2. nastupuje na md...je to v pohode?

chiara189
5. jan 2017
luna11
6. jan 2017

Baby, po nastupe otca na MD, v pripade, ze ja sa ako nezamestnana aj tak osobne staram dalej o dieta, potrebuje odo mna vyhlasenie, ze mu zverujem dieta do osobnej starostlivosti? Sme manzelia. Vraj by to ma potrebovat k ziadosti o materske. Dakujem.

majusqa77
6. jan 2017

@luna11 no ked chce poberat materske, toto radsej ani nikomu nehovor ;) ved o tom je materska, ze prebera dieta do starostlivosti a preto ma na davku narok

majusqa77
6. jan 2017

@chiara189 podla mna ano. Inak sa sa poslat rovno ziadost o materske

chiara189
6. jan 2017

@majusqa77
ale ked mu povedia ze musi mesiac vopred oznamit?

majusqa77
6. jan 2017

@chiara189 no sak ziadost o materske kde je nastup o mesiac

luna11
6. jan 2017

@majusqa77 no praveze nas sa sama pytala uradnicka, ze ci bude v osobnej starostlivosti muz alebo mna kedze aj ja som doma a zatial nemam pracu a muz ma druhe zamtnanie. co mi pride zvlasne riesit ked ide o manzelov byvajucich na tej istej adrese. takze nevies o to vylasenie treba prilozit?

majusqa77
6. jan 2017

@luna11 odpovedala som ti. Ak sa nestara o dieta, nema na materske narok. Ak dohodu nepredlozis, podla mna mu davku neschvalua

chiara189
6. jan 2017

@majusqa77
to chapem..len chce ist pred tym na pn aby ho za ten mesiac neprepustili

luna11
7. jan 2017

@majusqa77 ok, chapem odpoved i ked nechapem system... keby sme si dohodovali starostlivost o dieta ako partneri, prip.rozvedeni...ale ako manzelia? ... dakujem za odpoved.

majusqa77
7. jan 2017

@luna11 to sa treba spytat na socialke, ja tam nerobim. Mne to bolo vysvetlene tak, ze otec musi prevziat dieta do osobnej starostlivosti, ze oni musia mat pisomnu dohodu medzi rodicmi.. a to moj muz vtedy aj realne doma ostaval a ja som nastupovala do prace

visnacka
22. jan 2017

Ahojte baby, dása byť na materskej aj s manželom ? Akože mám ročného syna a ak by som náhodou chcela byť tehu a maly by sme dalšie može byť na materskej s jedným a ja s druhým ? Ďakujem.... ps: len sa pýtam lebo som sa dočítala že sa to niekde tak dá 🙂

nivea777
22. jan 2017

@visnacka nie neda

visnacka
22. jan 2017

@nivea777 ďakujem

havana_frost
23. jan 2017

@majusqa77
@luna11 Inak podľa mňa táto ich vymyslená dohoda nemá žiadnu oporu v zákone a je to len alibizmus SP. Keby sa do toho niekto poriadne oprel na súde, bola by som zvedavá na výsledok. Nikto také nepýta od matky, tak prečo od otca áno?

ivetulienka33
10. feb 2017

Ahojte, prečítala som celú diskusiu a mám otázku ohľadne odvodov do zdravotky. Modelová situácia- muž nastúpi na MD a ostane pracovať na inú zmluvu a ja ostanem s malou doma na RD. Popri RD odpracujem u iného zamestnávateľa jednu nočnú službu, napr. to vyjde 15 hod./mesačne. Poriesia sa mi týmto odvody a nemusím už ja sama nič platiť? A ešte dotaz, v čom presne musí byť nová zmluva pre muža odlišná? Myslím názov pozície, náplň práce...Atď. Ďakujem za odpoved

martuska2
31. aug 2019

Ahojte zas 🙂1, moze mut brat matersku na mladsie dieta(9mesiacov) a ja si zrusit rodicak len na mladsieho ale nechat rodicak na starsiu? V dec bude mat 3roky. Rodicak dostavam sa.ozrejme len raz,aj ked su 2 deti do 3rokov,len ndviem ako je to ukotvene ci nemozem brat ten rodicak akoze na starsiu a na mladsie by bral muz matersku. 2,alebo zrusit ten rodicak a starsia ide do skolky a poziadat ten prispevok na starostlivost? To sa moze brat ci ani to?”
Ja som zamestnana v praci. Momentalne je so syarsou babka a s mladsim opatrovatelka

majusqa77
31. aug 2019

@martuska2 ani to. Ak bude brat muz matersku, nemozes. Mohli by ste iba 2*prispevok na starostlivost

martuska2
31. aug 2019

@majusqa77 takze muz materska ja nemozem rodicak ani na druhe dieta. A ten prispevok na starostlivost? Nie velmi chapem tvoju odpoved. Vycitala skm ze 80e je ten prispevok ak ide starsia do statnej skolky.

majusqa77
31. aug 2019

@martuska2 ak muz materska, ty bud materska (co uz si asi po), alebo nic