Otec na materskej a ja na neplatené voľno kvôli zdravotke?
Neviete mi prosím vás poradiť manžel je od štvrtého druhý na materskej ja som požiadala v práci o prerušenie s tým že zdravotku si budem platiť sama ale ostávam na rodičaku no zrušila som jeho poberanie. Volala mi teraz účtovníčka z firmy že síce v sociálke je to v poriadku že zostávam na rodičaku a mám prerušenie ale v zdravotke chcú vraj aby som šla na neplatené voľno. Tým pádom mi to ale zmeni vymeriavací základ pre ďalšiu materskú
@lubenka0806 Mysli si co len chces. A porovnávas neporovnateľne. S laikom sa hadat nemienim.
@evittam
@lubenka0806
Baby, ja som sa už trošku zamotala v príspevkoch v tejto diskusii (už je neskorá nočná hodina 😉), ale napíšem vám, ako som teraz musela poopravovat, podľa pokynov na pobočke VšZP, tlačivo Oznámenie zamestnávateľa o poistencoch pri zmene platiteľa poistného. Ide o zamestnankyňu, ktorá v strede decembra 2018 končila MD a začínala hneď RD s tým, že ostáva naďalej doma starať sa o dieťa.
V deň ukončenia MD sa dal kód na ukončenie poberania materskej, ďalší riadok s tým istým dátumom ukončenie zamestnanca a ďalší riadok začiatok RD s dátumom nasledujúci deň po ukončení MD a zamestnanca.
Teda už po prechode z MD na RD som musela na účely ZP ukončiť zamestnankyni titul zamestnanca, AJ KEĎ SOM IM VIACKRÁT ZDÔRAZNILA, že jej PP u nás stále trvá a ona sa potom vráti k nám pracovať. Ale vraj je nový zákon...
@miriam439 presne tak to urobili aj mne. Skoncenie MD, skoncenie kategórie zamestnanca a zacitok RD....preto hovorím, ze som si ista, ze to mam dobre. Videla som aj oznámenie zamestnávatela, ktore sa posiela do ZP s kodmi a datumami.
tak nahlasila som sa elektronicky ako samoplatca a mam to aj schvalene. takze u mna vsetko ok dakujem za rady
@evittam vies mi prosim este povedat ku ktoremu dnu v mesiaci to treba platit?
@daniela87sk K 8.
@evittam ďakujem 😉
@evittam ahoj,a ako takýto prípad rieši zamestnávateľ? Ak ide o dohodu o pracovnej činnosti vykonávanej denne,čiže cez pracovné dni?tak na víkend zamestnávateľ odhlasuje zo zdravotnej poisťovne daného dohodara?a ešte aj je s nárokom na nepravidelný príjem? Ale robí dennú činnosť?ako sa to rieši v zdravotnej? ďakujem

@daniela87sk Áno, odhlásil ma zo ZP, ale už ku dňu skončenia materskej.
Keďže tiež, viem, že tetuška za okienkom nemusí vždy podať správne info, tak som volala do poisťovne v rôzne dni, v rôznych časoch, písala som maily, správy cez epobočku, bola som aj na pobočke aj zamestnávateľ vyvolával niekoľkokrát a záver ten istý - odhlásiť matku z kategórie zamestnanca pre účely ZP (ešte bola možnosť s "oživením" PP alebo spomínané neplatené voľno, ale s tým sme moc nechceli špekulovať).
Ono je to tak, že zamestnávateľ ťa má odhlásiť zo ZP už ku dňu skončenia materskej. Keď sa matka nahlási RD, tak je poistencom štátu. Doteraz sa to nejak extra neriešilo, keďže my čo sme na neplatenej RD sme nemuseli platiť odvody. Čiže ani mzdové účtovníčky to neriešili. Ale po správnosti má zamestnávateľ odhlásiť zamestnanca pri prechode z MD na RD zo ZP pre "účely ZP". Z pohľadu ZP nie je takýto poistenec považovaný za zamestnanca (ZP ho neeviduje v "kategórii zamestnanca") . Keby toto zamestnávateľ spravil, tak áno, nemuseli by sme mu vysvetľovať všetko okolo rodičovskej (materskej) otca.
A k tomu, že ak ma zamestnávateľ odhlási zo ZP, tak mi zanikne PP poviem len toľko, že ani dôchodcovia (orkem predčasných dôchodcov) sa nenahlasujú do ZP ak sú dohodári, pretože sa pre účely zákona o zdravotnom poistení nepovažujú za zamestnancov a predsa tie dohody sú platné ;)
Ja som toho názoru, že mám všetko na poriadku, mám pokryté a zaplatené všetky dni. Už nech si z tohto vyberie kto chce, čo chce 🙂
@evittam ja viem, že si pomohla xy rodinám získať viac peňazí, máš vedomosti a prax a ja som sa od teba tiež veľa naučila, ale myslím si, že v tomto mám pravdu ja. Ak nie, tak ma hádam vyvedieš z omylu a opäť sa niečo naučím 🙂
Možno niektoré ZP s tým nemajú problém a možno niektorí zamestnávatelia odhlásili zo ZP matku z tejto kategórie zamestnanca pre účely ZP a preto nemali problém sa prihlásiť ako samoplatiteľ. Ale ja som s tým problém mala, toto som sa dozvedela a takto sme to vyriešili.
Aj keď je zaujímavé, že ZP nevadí ak je matka stále evidovaná ako zamestnanec a poistenec štátu :D
Pripájam link: https://www.uad.sk/33/oznamovacie-povinnosti-za...
Nie je sprístupnený celý článok, je z r. 2017, ale podstata tam je ;)