icon

Otec na materskej dovolenke

zabinka8660
7. feb 2015

Pekný deň mamičky, idem sa opýtať, nájde sa tu nejaká žienka, čo má otca dieťaťa na materskej a popritom pracuje?

zabinka8660
autor
9. feb 2015

@dena1973 len ako vravím, tam im teraz vadí to , že otec by mal byť doma pri dieťati a nie v robote,, a od začiatku sme sa o tom bavili, aj čo to znamená preberanie starostlivosti. Hore som napísala čo to tá starostlivosť je. Ale ona
stoj čo stoj vždy príde s niečím novým.

franica
9. feb 2015

@zabinka8660 v súvislosti s tvojím problémom mi je ale aj tak divné, čo tá pani zo SP písala...tak, ked dačo nesedí vo forme poistení alebo v dátume, tak mala povedať to a nie tam pliesť, že kto je s dieťaťom, nie?

danushka23
9. feb 2015

@franica my sme boli trochu v inej situácii, lebo my sme s manželom zdielali moje pôvodné pracovné miesto, čiže manžel dal v svojej robote výpoveď a nastúpil na dobu určitú k môjmu zamestnávateľovi a on robil 4 hodiny fyzicky v kancli a ja 4 hodiny z domu. Počas mojej MD som ja robila na dohodu a počas jeho MD on tiež na dohodu. Takže neviem, či je to objektívne, ale ani počas vybavovania sme nemali žiadny problém ani potom. O inšpektoráte práce počujem 1. krát. Je fakt, že na Úrade práce sa nás snažili presvedčiť, že to nie je možné a tetka vo sociálnej poisťovni tiež mudrovala, že prečo chce ísť manžel na MD a nie na rodičovskú, ale ja som jej odrapkala znenie zákona a povedala som jej, že ak ona bude platiť výdavky našej rodiny, tak o tom popremýšľame:D Potom sklapla. Je jasné, že sa snažia ľudí odradiť a znepríjemniť im to, ale osobne si myslím, že ak splní manžel podmienky, tak skôr či neskôr mu to priznať musia. Myslím, že robia len bububu, samozrejme je to len môj subjektívny názor.
Veľa som na túto tému vtedy študovala, ale už si to presne nepamätám, lebo to je rok dozadu...ale nemyslím si, že majú oporu v zákone v tom, že by otec popri MD nemohol pracovať na 8 hodín. Má rovnaké práva ako matka. Treba to mať naštudované a nedať sa odradiť, trpezlivosť ruže prináša a stojí to za to.
Ja tu vidím iba podmienku, že matka nesmie poberať materské ani rodičovský a poberateľ MD nesmie pracovať na pracovnú zmluvu, z ktorej mu vznikol nárok na MD. (viac o téme na tomto linku: http://poradna.sme.sk/c/7280285/tri-sposoby-ako...
Tu som vycucla zo zákona:
Za iného poistenca, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti je:
otec dieťaťa,
po dohode s matkou dieťaťa, najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, a matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok...
@zabinka8660 pozor na to, či je to naozaj nová zmluva a nie len prechod práva a povinností z jedného subjektu na druhý, ťažko sa to takto na diaľku rieši. Má manžel novú pracovnú zmluvu ?

dena1973
9. feb 2015

@zabinka8660 Velmi tvojej odpovedi nerozumiem...Ako to vlastne myslis????? Ako to vlastne ma???? 😕 . Firma preberala prava a povinnosti a dala resp. nedala mu vo firme prerusene poistenie???? A v novej firme je resp. nie je nanovo prihlaseny????? Ak preberala prava a povinnosti, tak tam bude asi "zakopany" problem....

majusqa77
9. feb 2015

@dena1973 presne toto iste som pisala aj ja.. ..ze tiez mi to pride, ze jedna firma prevzala druhu, neprislo k preruseniu poistenia, teta spravila chybu a teraz sa to snazi nejak "napravit"...

zabinka8660
autor
9. feb 2015

Ano má novú pracovnú zmluvu, ale ako vravím oni tam neriešia to že je zlá, ale to že by mal byť pri dieťati doma. vraj ona tomu rozumie tak, bolo v liste. matka má nastúpiť do práce a otec má byť doma.Čo je riadna blbosť. Lebo ako som vyššie uviedla čo je to tá starostlivosť. Alebo či má povolenú domácku prácu. My máme s nimi od začiatku problém. Najprv mi vraveli, že sa to nesmie, potom keď som povedala že som komunikovala s BA a dala im mail, tak zrazu všetko šlo. Ale stále niečo mali . Sme len dookola vybavovali, a vidno že oni sa tomu riadne ani nerozumejú. Ale že im nie je trápne že po troch mesiacoch vyrukuje s tým, či má dohodnutú skrátenú pracovnú dobu alebo domácku prácu. A to nevravím že 3 mesiac muž neplatil odvody. lebo mu to tak povedali, a aj účtovníčke.

zabinka8660
autor
9. feb 2015

@dena1973 Takto.stará zmluva mu skončila 31.10.2014, nová mu začala 01.11.2014, normálne bol zo starej firmy odhlásený a potom znova ho prihlásili . odhláška a prihláška

zabinka8660
autor
9. feb 2015

@zabinka8660 lebo vo firmách sa to robí tak že pracovníci prechádzajú tzv. delimitáciou , to je len prechod zo starej firmy na novú ale poistenie mu normálne pokračuje. Ale jemu urobili odhlášku a potom prihlášku, čiže tam bolo poistné obdobie prerušené, a od 01.11.2014 mu začalo nové.

zabinka8660
autor
9. feb 2015

@dena1973 lebo vo firmách sa to robí tak že pracovníci prechádzajú tzv. delimitáciou , to je len prechod zo starej firmy na novú ale poistenie mu normálne pokračuje. Ale jemu urobili odhlášku a potom prihlášku, čiže tam bolo poistné obdobie prerušené, a od 01.11.2014 mu začalo nové.

dena1973
9. feb 2015

@zabinka8660 Uz si nieco riesila s ustredim v Bratislave?!!! Tam bude potrebne ziskat stanovisko z ustredia, aby v tom bolo jasno....!!!!!

zabinka8660
autor
9. feb 2015

Ano písala som v piatok a momentálne čakám na vyjadrenie. Som ako na trňoch.

majusqa77
9. feb 2015

@zabinka8660 a z ktorej zmluvy dostava matersku?

zabinka8660
autor
9. feb 2015

zo starej

danushka23
9. feb 2015

@zabinka8660 Ak má manžel novú pracovnú zmluvu, je to len ich buzerácia. Ja by som rovno napísala na: http://www.socpoist.sk/aktuality-socialna-poist...
Držím palce, daj potom vedieť ako to dopadne, ale ja myslím, že manžel spĺňa podmienky a zákon sa nemenil, takže nemajú žiadne legálne dôvody mu to zamietnuť.
Odo mňa keď požadovali nezmysly, tak som sa spýtala v zmysle ktorého zákona to požadujú a väčšinou nevedeli odpovedať, takže požiadavku zázračne prehodnotili. Tiež funguje zázračná vetička, prosím Vás môžete mi povedať meno Vášho nadriadeného ? Rada by som si tieto informácie preverila aj s ním... Sociálna poisťovňa a Úrad práce funguje žiaľ na princípe, že nič neporadia, ale komplikujú ľuďom život.

zabinka8660
autor
9. feb 2015

@danushka23 Veľmi pekne ďakujem a samozrejme budem vás informovať. Som rada, že som sa tu stretla s takouto podporou.

franica
9. feb 2015

@danushka23 ďakujem za rozsiahlu odpoveď, si zlatá 🙂 Ano to je presne ten článok, z ktorého som ja vychádzala a potom si to ešte overila a všetko sedí, nárok má, odrobené má až-až, takže jemu by tá materská chodila úplne bez problémov. Na Úrade práce alebo na Sociálnej by som sa nenechala ani na chvíľu odradiť, ja sa ich väčšinou ani nepýtam, ale si všetko vyzistím a posielam rovno žiadosť 😀 Tu ale ide o dobrú vôľu zamestnávateľa, či mu takú dočasnú zmluvu dajú- u nich nedávajú dohody nikdy nikomu, takže my sme žiadali o zmluvu na dobu určitú ako privyrábanie si popri materskej. Uvidíme, či budú ochotní 😔

havana_frost
9. feb 2015

@zabinka8660 nečítala som všetko čo popísali, ale majusqa aj dena majú pravdu. Tu sa pravdepodobne poistný vzťah vôbec nezrušil a nezaložil nový. Takto presne to mal aj môj manžel, do konca marca bol zamestnancom v a.s., od 1. apríla v s.r.o., pričom samozrejme nezmenil miesto ani prácu, len sa zmenil zamestnávateľ. A v SP napísali (keďže som si myslela, že materské sa mu bude počítať iba z tohto nového a ajhľa omyl, počítali zo starého), že tuto sa na to nehľadí ako na zánik a vznik, ale že všetko ide ďalej bez prerušenia.

zabinka8660
autor
9. feb 2015

@havana_frost nie nie , má to tak ako píšem. overovali sme si to hneď. tam je to v poriadku. aj účtovníčka jeho to overovala.

havana_frost
9. feb 2015

@zabinka8660 Nuž tak potom je to záhada. Hlavne keď dačo priznajú a potom chcú niečo pátrať spätne...

zabinka8660
autor
10. feb 2015

@havana_frost Ono nám ešte ani nerozhodli, stále sa to naťahuje od toho októbra. ☹

dena1973
10. feb 2015

@zabinka8660 Ak este od oktobra doteraz nerozhodli, tak to nie v poriadku. Podla zakona uz si mala do 60 dni od podania ziadosti dostat rozhodnutie alebo list o predlzeni lehoty o rozhodnuti na davke na dalsich 60 dni.. Ak si ani to nedostala, tak sa stazuj...Nie je to normalne, ze sa to tak dlho natahuje....

zabinka8660
autor
10. feb 2015

poslali nám list že z dôvodu zložitosti to predlžujú o 60 dní

zabinka8660
autor
10. feb 2015

@dena1973 poslali nám list že z dôvodu zložitosti to predlžujú o 60 dní

dena1973
10. feb 2015

@zabinka8660 A uz od podania ziadosti nahodou nepreslo 120 dni?

zabinka8660
autor
10. feb 2015

ešte nie

dena1973
10. feb 2015

@zabinka8660 Tak si to ustrazte, lebo do 120 dni to uz musia doriesit.....

zabinka8660
autor
10. feb 2015

@dena1973 ďakujem . momentálne čakám na vyjadrenie z BA . pekný deň

lucya89
4. mar 2015

@zabinka8660 ahoj ako ste pochodili ? uz mate rozhodnutie ?

zabinka8660
autor
4. mar 2015

Nie ešte nie. Nemáme rozhodnutie. Stále čakáme
@lucya89

zabinka8660
autor
16. mar 2015

No zatiaľ nijak, teraz vyrukovali s tým, že pracuje 40 hod. týždenne, a o dieťa sa stará naďalej matka. Tak sa to stále ešte rieši. Źe či je to splnená podmienka

@lucya89
@dena1973