icon

Otec na materskej - kuriér

rakahaka
6. jan 2018

Baby presla som x tem a nic podobne som nenasla, resp kazdy rok sa nieco meni.
Chcem sa opytat co vsetko a kam vsadial musime ist.
Manzel ide na matersku. Teda myslim ze by sa to malo oplatit. Doposial viem ze by nemal platit odvody. Vysku materskej ako zistim plati tie najnizsie odvody socialka + zdravotka cca 200€.
Je potrebne riesit nieco u nich v praci? On len fakturuje firme vykonanu pracu.
Co so mnou? Kam sa mam nahlasit?
Nakolko mi zajtra konci materska kde na ktorom urade zacat? Velmi dakujem za kazdu odpoved ;) aj za tu ze som neschopna spravne guglovat :D

vanda2012
30. jan 2018

Poradíte? Som na RD, manžel je SZČO---chceli by sme využiť aj možnosť manželovej MD- otázka teda znie, môže byť manžel na MD a súčasne pracovať ako SZČO? Môj pracovný pomer stále trvá--Ja by som naďalej zostala doma s dieťaťom, ako je to v mojom prípade s plateným zdravotného posťenia ak by som bola doma a nepoberala rod. príspevok?, Manźel by si ZP platil počas MD

luliu
30. jan 2018

Môže to presne tak ako si napisala

vanda2012
30. jan 2018

@luliu ---musím sa prihlásíť d ZP ako osoba starajúca sa o dieta, ci nie?

luliu
30. jan 2018

@vanda2012 áno ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov

vanda2012
30. jan 2018

@luliu ok, dakujem

zuzka56
30. jan 2018

@luliu
Je to naozaj tak, uz tak bola niektora zahlasena na ZP a SP?
Tu pisu, ze sa to vylucuje. RP je do 3r veku dietata, ak ho zena nepobera a ma dieta mladsie ako 3r moze sa prihlasot ako osoba starajuca sa o dieta do 6r?
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

luliu
30. jan 2018

@zuzka56 áno môže
@evittam nemýlim sa, však 😉?

katrin21
30. jan 2018

urcite sa ti oplati, ak bude nadalej chodit do prace, co ako SZCO moze...
materska mu vyjde asi 290E -300E... pocitam ....
Ty sa zaeviduj na urade prace , ak pracu nemas ( tak som to spravila ja a cerpala som nezamestnanecku, ktora bola ako moja materska 🙂 a tym padom sme manzelovu matersku celu odkladali na mesiace, ked uz bude len RP...)
Je to dobre riesenie....

Manzel musi mat od teba papier, ze mu zverujes dieta do starostlivosti na cas pocas MD...bez toho to nepojde...
Ty chod na urad prace , zdravotnu a on na soc. poistovnu

katrin21
30. jan 2018

@lucia1059 nie nemusi sa u notara, staci aj doma rukou, alebo na PC a vytlacit a podpisat

katrin21
30. jan 2018

@berunka1982 odvody si bude platit normalne vsade, ale SP mu kazdy mesiac bude vracat celych 6mes hned tie odvody spatne

katrin21
30. jan 2018

@evittam SZCO nemusi mat ziadnu novu zmluvu.. oni maju vynimku. to viem na 100% . kedze pracuju sami na seba a za seba si platia odvody, na nich sa nevztahuje to, ze musia mat novu zmluvu na MD, ako zamestanci.... je to tak.

zuzka56
30. jan 2018

@luliu
To by bolo super ak by to tak bolo.
Stale mi to vrta v hlave, ze ako to je s matkou.

berunka1982
6. feb 2018

@katrin21 mne tvrdia na sociálnom aj zdravotnej ze nemá platiť, lebo ze aj tak mu to bude vracať. A na sociálnom že mu potom pošlú list že koľko má nedoplatok....

evittam
7. feb 2018

@berunka1982 Ano nemusi ale vznikne nedoplatok ale na ZP.

evittam
7. feb 2018

@berunka1982 A radšej platir mesačne ako potom nedoplatok.

peponka
3. apr 2018

Ahojte, rada by som sa aj ja poradila 🙂 Priateľ je SZČO, od 12.2.18 je na materskej, ďalej podniká. Otázka znie takto, je môžné, aby sa počas tejto materskej súčasne niekde zamestnal na TPP? Resp. trebalo by živnosť pozastaviť/zrušiť? Aké sú plusy/mínusy pre neho a jeho nového zamestnávateľa? Ďakujem za Váš čas 🙂

katarinka289
3. apr 2018

@peponka mze sa zamestnat.materska mu pojde nadalej zo zivnosti. Pocaas materskejje od odvodov oslobodeny. To by bolo treba riesit az po materskej. Ale kludne moze mat zivnost a byt aj zamestnany. Len odvody by musel stale aj zo zivnosti platit

peponka
3. apr 2018

@katarinka289 Ďakujem 🙂 Ešte otázočka, nový zamestnávateľ by zaňho počas materskej štandardne odvádzal odvody do SP a zdravotnej poisťovne?

katarinka289
3. apr 2018

@peponka to sa informuj v poistovni.Myslim,ze su tie odvody nizsie

katarinka289
Autor odpoveď zmazal
peponka
3. apr 2018

@katarinka289 Ďakujem ešte raz

evittam
3. apr 2018

@peponka Do ZP ano. Do SP len garancne a úrazové poistenie-dokopy 1.05%

katarinka289
3. apr 2018

@evittam ani do zdravotnej. Manzel neplatil, zacal platit az som to tu citala a vsetko vratili ako preplatok

evittam
4. apr 2018

@katarinka289 Pokial mal príjem a neplatil tak skor nedoplatok....

berunka1982
5. apr 2018

Baby prosím vás mate niektorá skúsenosť s týmto? Švagor bol na materskej, je SZCO, naďalej bral faktúry lebo normálne makal dalej, len neplatil odvody do VšZP. Teraz švagriná pýta od nás zaplatiť mu nedoplatok na zdravotnej kvôli tomu, že mu( príde nedoplatok). Chcem sa spýtať ma to niečo spoločné s tým ze neplatil a mal príjem za ten čas na materskej? Myslím tak ze ci to ma vplyv nato? Aby ste pochopili, jedna sa o to ze robia 3chlapi szco spolu a všetko sa delí na 3...

1234simona
5. apr 2018

Ženy radšej počkajte a urobte kroky aby ste mali maximálne materské. Da sa to. A je škoda ak to niekto nevyužije

Aj otec szco ma má možnosť čerpať maximum
Tu to je pekne napísané ako sa to dá.
https://hnonline.sk/expert/949749-z-materskeho-...

evittam
5. apr 2018

@berunka1982 Samozrejme, ZP mu vypočítala odvody z prijmu,ktory mal. A ti ostatní tiež neplatili ZP?! Btw.nejak nechapem prečo by mu jeho ZP mal platit niekto iny. Aj dane mu ides platiť?! To aj ja chcem byt taka SZCO-vezmem peniaze a odvody nech za mňa plati niekto iny.😂😂😂

berunka1982
5. apr 2018

@evittam ostatný 2cize môj chlap a ešte 1si platili odvody, lebo mali normálne živnosť ďalej. Daňové sa tiež deli na 3 vtedy ak 1zobetie faktúry navyše, chápeš ma ako? Len teraz mi ide o tu zdravotnú, lebo ja som jej vravela aby si radšej platil a mal vrátené, ale ona nie a teraz aby sme sa mu skladali...!!

luliu
5. apr 2018

@berunka1982 a prečo by sa mu mali skladať keď oni 2 si odvody platili a tretí nie?

evittam
5. apr 2018

@berunka1982 Súhlas s
@luliu . A problem,ze si neplatil odvody je len jeho. Btw.taktiez mal naďalej normálne živnosť, nakolko na nu pracoval.