Otec na materskej, matka doma
Manzel ide na matersku,aby dostaval dom, chcem zostat s dietatom doma,dá sa aj na rodicovskej dovolenke bez naroku na vyplacanie rod.prispevku? Z coho by mi vyratali dalsie materske ak znova otehotniem? U posledneho zamestnavatela pred odchodom na prvu matersku som bola na dobu urcitu a pomer je ukončený. Vďaka za rady!
Ahojte, tie čo ste riešili otca na poberajuceho materske ale matka realne doma, ako ste riešili dochodkove poistenie? vsade sa tu rieši len zdravotne ale mna by zaujimalo dochodkove....dakujem.
@bu1bu
Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.
@evittam prosim a ked je teraz novy zakon ze od 30.12 nemoze stat platit za oboch rodicov zp, tak ked za manzela na md bude a ja si budem sama platit zp tak je niaka povinnost voci zamestnavatelovi lebo nevidim v tom.zmysel naco alebo co mu mam oznamit? ked ostavam na rodicaku jedina zmena ze nebudem mat prispevok a budem samoplatca zp
@zuz0404 vies mi prosim poradit o aky zakon ide? Manzel nastupil na matersku 28.11.2018 ja som sa do prace vraciam az 21.1.2019. Dnes mi bolo na ZP povedane, ze sa musim prihlasit ako samoplatca, ale doteraz som sa s touto info nikde nestretla..Dakujem
@dominikam26 zakon o zdravotnom poisteni. Novela platna od 30.12.2018
@majusqa77 dakujem velmi pekne, citam dookola zakon, ale veru mudrejsia nie som 🙂 Hlavne na ZP som bola este v novembri a nieco pani mi tvrdila nieco ine, ako jej kolegyna na infolinke a ina kolegyna dnes...
@dominikam26 v novembri este ta novela nebola
@majusqa77 jaaj kocurkovo toto, v kazdom pripade, dakujem za info 🙂
Manzel nastupil na MD 3.1.ja som si nechala odňať RP k 2.1. Ešte 2.1 som volala na infolinku ZP ako je s prihlasením sa ako samoplatca, tam mi povedali, že do 10.1 (t.j 8 dní) sa musím nahlásiť ako samoplatca. Hneď 3.1 som šla na pobočku ZP, kde ma pracovníčka odmietla zaevidovať, lebo podľa systému za mesiac január mi ešte prislúcha RP. Mám prísť až 1.2 (+ 8 dní). Hneď ten deň som písala na ZP (aby som mala vyjadrenie aspoň písomne, nakoľko tieto dve odlišné info som dostala len ústne), do dnešného dňa nemám zo ZP odpoveď, 15.1 som posielala mail opakovane cez kontaktný formulár, dnes je 19.1 a stále žiadna odpoveď. Predpokladám ze na ZP už mám dlh :(
Baby sestre dnes povedali ze od 1.1.2019 keď nastupuje muž na MD že ona sa musí vrátiť do prace. Ze je taka zmena. Ja som o tom nikdy nepočula, je to pravda??

@mimik3 a naco to ootrebujes dokladovat? K danovemu to netreba, tam je podstatne dieta do 3 eokov