icon

Otec na materskej, matka doma

biraska
20. jan 2018

Manzel ide na matersku,aby dostaval dom, chcem zostat s dietatom doma,dá sa aj na rodicovskej dovolenke bez naroku na vyplacanie rod.prispevku? Z coho by mi vyratali dalsie materske ak znova otehotniem? U posledneho zamestnavatela pred odchodom na prvu matersku som bola na dobu urcitu a pomer je ukončený. Vďaka za rady!

majusqa77
11. okt 2018

@mimik3 a naco to ootrebujes dokladovat? K danovemu to netreba, tam je podstatne dieta do 3 eokov

mimik3
11. okt 2018

@majusqa77 muz vzdy doklada do svojho danoveho a potom na mna ako na manzelku cosi dostane...

evittam
11. okt 2018

@mimik3 Pocas jeho MD a vlastne tvojej neplatenej RD nema nárok na NCZD na manzelku,cize nic neriesis, len potvrdenie o poberani RP za dany rok.

majusqa77
11. okt 2018

@evittam preco by nemal?

majusqa77
11. okt 2018

@mimik3 podla zakona staci do ziadosti uviest vysku tvojich prijmov

mimik3
11. okt 2018

@evittam dakujem, toto som vobec nevedela.. 😊
No a ked raz bude odo mna niekto pytat nejake potvrdenie (aj k dochodku napriklad), ze kde som bola toho polroka, tak kde si to mam pytat? Na zdravotke, ci stale na urade?

majusqa77
11. okt 2018

@mimik3 ak mate dieta do 3 rokov, na nczd na manzelku je narok (mam to potvrdene z dan.uradu)

evittam
12. okt 2018

@majusqa77 Vidis, dik za opravu. Do 3rokov ma.......potom nie. Ospravedlňujem sa.😊
@mimik3

mimik3
12. okt 2018

@majusqa77
@evittam vdaka, zienky. A kde mam teda pytat tie potvrdenia, ktore budem potrebovat? Na ZP? Kedze tam som nahlasena ako , osoba starajuca sa o dieta,,?

evittam
12. okt 2018

@mimik3 Tam ti nic nedaju a nic nepotrebujes. Ty si stále na RD

peppita
26. okt 2018

@sash37 tak novela sa schvalila tento utorok😉

sash37
26. okt 2018

@peppita uzasneeee, daujem za info ❤

majusqa77
26. okt 2018

@peppita
@sash37 ale subeh md a rp mozny nebude, ci?
nebolo to este vydane, mihal pisal len o subehu materska-materska

sash37
26. okt 2018

@majusqa77 podla mna je to len na materske takze ja sa len modlim.aby mi materske vyslo pri dalsom 🙂

peppita
26. okt 2018

@sash37 ja dúfam,ze to bude aj rodičovská,na nete je znenie,idem to precitat

luliu
26. okt 2018

@peppita ide len o matersku

gerlachovka
Autor odpoveď zmazal
peppita
4. dec 2018

@luliu jj ,uz som zistila,muz aj tak pojde na matersku,ja som na nej s mladším synom a potom ,ked mi skončí, budem doma neplatene na par mesiacov

bu1bu
13. dec 2018

Ahojte, tie čo ste riešili otca na poberajuceho materske ale matka realne doma, ako ste riešili dochodkove poistenie? vsade sa tu rieši len zdravotne ale mna by zaujimalo dochodkove....dakujem.

evittam
13. dec 2018

@bu1bu
Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.

bu1bu
14. dec 2018

@evittam dakujem, teda ja nebudem mat ziadnu povinnosť voci SP alebo musim aspon ohlasit ze som nadalej doma?

zuz0404
20. dec 2018

@evittam prosim a ked je teraz novy zakon ze od 30.12 nemoze stat platit za oboch rodicov zp, tak ked za manzela na md bude a ja si budem sama platit zp tak je niaka povinnost voci zamestnavatelovi lebo nevidim v tom.zmysel naco alebo co mu mam oznamit? ked ostavam na rodicaku jedina zmena ze nebudem mat prispevok a budem samoplatca zp

evittam
20. dec 2018

@zuz0404 Nie

dominikam26
2. jan 2019

@zuz0404 vies mi prosim poradit o aky zakon ide? Manzel nastupil na matersku 28.11.2018 ja som sa do prace vraciam az 21.1.2019. Dnes mi bolo na ZP povedane, ze sa musim prihlasit ako samoplatca, ale doteraz som sa s touto info nikde nestretla..Dakujem

majusqa77
2. jan 2019

@dominikam26 zakon o zdravotnom poisteni. Novela platna od 30.12.2018

dominikam26
2. jan 2019

@majusqa77 dakujem velmi pekne, citam dookola zakon, ale veru mudrejsia nie som 🙂 Hlavne na ZP som bola este v novembri a nieco pani mi tvrdila nieco ine, ako jej kolegyna na infolinke a ina kolegyna dnes...

majusqa77
2. jan 2019

@dominikam26 v novembri este ta novela nebola

dominikam26
2. jan 2019

@majusqa77 jaaj kocurkovo toto, v kazdom pripade, dakujem za info 🙂

bu1bu
19. jan 2019

Manzel nastupil na MD 3.1.ja som si nechala odňať RP k 2.1. Ešte 2.1 som volala na infolinku ZP ako je s prihlasením sa ako samoplatca, tam mi povedali, že do 10.1 (t.j 8 dní) sa musím nahlásiť ako samoplatca. Hneď 3.1 som šla na pobočku ZP, kde ma pracovníčka odmietla zaevidovať, lebo podľa systému za mesiac január mi ešte prislúcha RP. Mám prísť až 1.2 (+ 8 dní). Hneď ten deň som písala na ZP (aby som mala vyjadrenie aspoň písomne, nakoľko tieto dve odlišné info som dostala len ústne), do dnešného dňa nemám zo ZP odpoveď, 15.1 som posielala mail opakovane cez kontaktný formulár, dnes je 19.1 a stále žiadna odpoveď. Predpokladám ze na ZP už mám dlh :(

e3v3a3
23. jan 2019

Baby sestre dnes povedali ze od 1.1.2019 keď nastupuje muž na MD že ona sa musí vrátiť do prace. Ze je taka zmena. Ja som o tom nikdy nepočula, je to pravda??