Otec na materskej - zamietnuté prípady
@milagros no ale na to sa treba pozriet inak - poberat 200e na RD nie je povinnost, ale benefit. Nie je ziadny problem aby sa mama do prace vratila. Dokonca tych 200e dostane aj popri praci do 3r (-zatial..)
Taky trochu pokriveny mas ten pohlad. Ludi co nerobia a natrcaju dlane statu mame na sk vela, a prave ti maju najlepsiu znalost o davkach a su ich plne urady prace...
@milagros cize podla teba by to mal dostat kazdy kto ma deti? Je jedno ci sa stara alebo nestara? A akoze tym ze ini podvadzaju sa ospravedlni iny podvod lebo je to v mensom? Ci ako to myslis?
Inak rodina kde zena zarabala viac pociti pokles na rd omnoho vyraznejsie ako rodina kde zarabala menej - to len okrajovo... a teda ja stale naivne verim ze ludia maju deti lebo chcu a nie preto aby vychovavali danovych poplatnikov ( tento argument sa naplni az vtedy ak sa nimi aj realne stanu co nikdy nie je iste😉)
@dkethe a myslim ze je trochu rozdiel medzi tymi co su na UP a natrcaju dlane a beznymi ludmi ...tiii bezniii totiz chodia do prace platia dane a odvody presne tie z ktorych sa ta materska vypocitava a plati ich aj matka aj otec dietata ...mimochodom beznii ludia ked maju dieta chore pekne krasne vycaaaluju v lekarni nehorazne prachy a "tiii"konkretniii z UP maju lieky zadarmo...tak ako vsetko ostatne ....myslim ze porovnavate neporovnatelne...ja len sa snazim vysvetlit ze to co sa tu riesi je len prilepsenie do rodinneho rozpoctu a nie okradanie statu-myslim ze na to su tu iniiii v tomto state
@dai ano ludia dufam maju deti lebo chcu zato este neznamena ze si nemozu prilepsit do rodinneho rozpoctu ked je na to moznost...aa poznam aj ludi ktory dieta chcu a idu do roboty...tak na co ho chceli? aby sa o ne starala opatrovatelka?jasle? Potom ta mladez dnes aj tak vyzera....
načo je dobré toto doťahovanie sa...ak si niekto myslí že je to okrádanie fajn ak si niekto myslí že dostáva to čo zaplatil aj tak dobre...každý sa riadme svojim presvedčením a venujme sa radšej podstate a tieto doťahovačky si nechajme na inú diskusiu...lebo sa začínam v tom strácať a asi nie som sama...a popravde ani nie som zvedavá čo si kto o tom čo myslí....sto ľudí... sto názorov...😉
@milagros tak neviem... podla mna dieta so vzorom pracujuceho rodica ma lepsi priklad doma ako ked ten vzor nema... o dieta sa podla mna treba starat cely zivot, prip. Teda najmenej dokedy nie je schopne samostatneho zivota... cize otazka je podla tvojej logiky naco ho maju vsetci pracujuci rodicia ( ci vychovava sa len pokial stat nieco dava?)
Inak som si pozrela tie odvody... takze clovek co zaraba v hrubom 600 euro dostane v cistom 481, odvody ma celkove 80 euro... matersku by ale dostaval 75% mzdy - cize viac ako jeho realny plat... za 6 mesiacov materskej by dostal tolko kolko na odvodoch zaplati za 3 roky..som ale presvedcena ze ten clovek si bude chciet uplatnovat aj podporu ak nahodou zostane na up, aj zdravotnu starostlivost pre seba aj dieta etc... ( nato vsetko by malo sluzit tych jeho 80 euro mesacne... ) stale sa ti zda za na tych odvodoch zaplatil tak nehorazne vela oproti tomu co dostava?
@kianka5 tak zakon pozna len platnost alebo neplatnost, nazory su mu ukradnute🙂 v tomto pripade treba doplnit zakon o vyklad - to ukonci dohady...
A tato tema myslim ze uz bola prebrata v tolkych diskusiach, ewittam podla mna uz to iste zopakovala najmenej 1000x , tak neviem v com sa clovek moze stracat😉
@dai Ano treba sa starat cely zivot ale aj vychovavat a kedze su rodicia v praci kto ho asi vychova a postara sa oň ?od 8mesiacov?kedy vlastne konci materska....a teda myslim si ze zaklad do dietata sa vstepuje prave tych prvych 3 az 6 rokov a rodicia su rodicia to nenahradia ani jasle ani opatrovatelka ani stariii rodicia...no ved kazdy mame svoj nazor ja osobne by som to riesila uuplne inac a davala by som peniaze tam kde su potrebne a ubrala tam kde ich tolko netreba... keby sa v tomto state tolko nekradlo a davali sa peniaze na spravne miesto nemuseli by si ludia hladat taketo ulicky ako k tym peniazom prist....a k tym odvodom zo 600eur len tolko-mas pravdu 6mesiacov poberania materskej je neporovnatelna suma oproti cca 40rokom ktore musi chlap odpracovat a tie odvody odvadzat....pnka?😂 almuzna tu si moze dovolit iba ozajstny odvazlivec...byt na UP taktiez ked teda beriem do uvahy bezneho normalneho cloveka ktory napr.ma hypoteku plati inkaso a podobne...tak rozmyslam zijes na Slovensku?
@milagros ano, zijem v sr🙂 a platim hypoteku a mam 3 deti... 2 deti mam starsie ako 6 rokov a dovolim si tvrdit ze stare zname - male dieta male starosti, velke velke starosti plati...deti treba vychovavat stale ...
Mne u teba nesedi ze na jednej strane nadavas na ciganov ze si hladaju ulicky aby prezili ale na druhej su u teba ok - trosku dvojita moralka😕 a nie, nielen cigani su nezamestnani, ti zial kvoli nevzdelanosti robia casto len tie najhorsie prace ak ich vobec niekto zamestna ...
Ja som inak nepisala o pn ale o zdravotnej starostlivosti - z platu 600 euro to nie je ani 10 euro mesacne do zdravotnictva napr. - za 40 rokov odvedie teda okolo 4000 euro do zdravotnictva - tolko ta stoji jedna zlomena ruka len pre predstavu...
Ale uz sme fakt dost off topic...
@milagros mam pocit ze sa celkovo nechapeme... ak mas plat 600 euro tak si pozri vyplatnu pasku kolko realne statu odvadzas... zistis ze toho fakt nie je vela nato kolko toho dostavas ( tam ratam bezplatne skolstvo, zdravotnictvo, pn, materske, rodicovske, podpora v nezamestnanosti, dochodok etc... ) uprimne, prave ludia zarabajuci menej ako priemerny plat su odkazani na solidarny system lebo z ich odvodov by dane veci nemohli dostat....
To len k tvojim argumentom kolko si toho ten dany clovek naodvadzal ( predpokladam ze deti ma priemerne ked pracuje 5-15 rokov a nikde nie je garantovane ze realne tych 40 rokov aj odrobi... )
Nic - naspat k teme... ako som pisala - obavam sa ze na vychytralost mnohych ockov nakoniec opat doplatia ti najslabsi ktori realne su odkazani na pracu popri realnej starostlivosti o dieta...
@milagros 🙂 stat nema nato aby mi 6 rokov platil sumu ktoru zarabam- preboha to od koho by mal podla teba tie peniaze brat?🙂 ( stat ma len to co vyberie od inych...)
Mne osobne by stacilo mat 1 rok moj plat bez nejakych stropov a byt chranena v praci do 3och rokov - rodicak by som brala podla ceskeho vzoru - suma a kazda matka nech si urci ako rychlo ju chce vybrat... do 6 rokov svojho dietata by som urcite nechcela aby bolo moje dieta doma ak je zdrave, moje deti boli na kolektiv pripravene pred dovrsenim 3tieho roka, vyhladavali ho a citili sa v nom dobre... opat ale otvaram temu ktora je uz uplne mimo
@dai bezplatne skolstvo,zdravotnictvo?u na slovensku?....pnka?podpora v nezamestnanosti?ako som pisala vyssie to si moze dovolit iba odvazlivec ....dochodok?myslim ze uz bude zazrak ked sa ho tato generacia dozije....preco asi zvysuju vek odchodu do dochodku? Myslim ze by sa naslo aj na 6rokov pre zeny aby mohli byt na materskej s detmi keby sa tolko nekradlo na slovensku minimalne 3roky urcite ...a nemyslim si ze ked by bola zena tolko na materskej ze to znamena ze nemoze byt dieta v kolektive....
A k teme :podla mna mozes v klude spavat prinajhorsom uvedu do zakona kolko hodin sa moze pracovat...inak by isli proti sebe ale keby bola nova vlada neviem....kedze aj pred par rokmi skresali pani z opozicie rodicak z 260e na 190e a teda ceny su teraz uuuuplne niekde inde ako vtedy
@milagros 🙂 juj... ty ako nadavas ako vlada kradne ale zaroven chces aby tam bola aby nahodou nezrusili davky🙂 a ano - ked zaplatis zosity a zrps 60 euro za rok tak mas bezplatne skolstvo ( alebo plat 500 mesacne a uvidis co to znamena platene skolstvo ), ano - ked teba a dieta vysetri a osetri lekar zadarmo a len doplacas za lieky mas bezplatne zdravotnictvo ( chod do ameriky kde rodiny bankrotuju kvoli rakovine ak neplatie vysoke poistne ) a mohli by sme ist dalej...
Inak co by ta matka robila do 6tich rokov dietata ak to bude v kolektive? A kto potom tu matku bez pracovnych navykov a skusenosti zamestna?
Uz asi radsej skoncime....
Ako pozeram už je to tu mimo témy

@dai obrovske sumy? ja poznam kopec rodin kde muz zaraba okolo 600eur v cistom ak ma aj zena 600eur v cistom maju hypoteku a podobne a zrazu rodicak 200eur to je strata 400eur v rodine mesacne to moze byt aj likvidacne nielen ze im vydavky neklesnu ale dokonca sa zvysia...plienky,nedajboze ked treba kupovat mlieko v lekarni co teda nieje najlacnejsie a stat pomaha figou borovou...a pod....apropo to su vydavky na buducich danovych poplatnikov....aaa kopec by sa toho dalo popisat ....a myslim si ze su to lepsie vyuzite peniaze ako ked niekto okrada stat o DPH napr....ved to prepanajana ide na deti je to len doplnenie rodinneho rozpoctu o peniaze o ktore rodina prichadza ked ide z materskej na rodicovsku