Otec na materskej - zamietnuté prípady
@nikuskatvoja no ved ale na dôchodkovom som prihlásená predsa odkedy mi skončila md
@primadona mne bolo povedané, že tým, že ti ukončia RP, tak ti systém automaticky ukončí aj dôchodkové....a v poslednom období riešili ako to urobiť, aby tomu tak nebolo...a preto bol rozpor o tom, či dávať prihlášku, alebo nie ..lebo viacmenej slúžila iba ako pripomenutie, že ti to dôchodkové má plynúť ďalej ..
@nikuskatvoja aha no toto som nevedela že to takto je a dátum prihlásenia na dôchodkové a zp má byť aký prosím ťa?či taký istý ako je dátum nástupu otca na md?
@nikuskatvoja Prosím ťa na zdravotnu sa treba prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieta do 6 rokov? môze to byť na to isté dieťa s ktorym ide otec na matersku? ci urady su prepojene a v socialnej to "uvidia"?
@karamelkax áno môže to byť to isté dieta
@luliu Dakujem za info
Ahojte, chceli by sme tiez od januara poziadat o matersku pre otca, stym ze ostava robit nadalej a ja tiez pojdem do prace...lenze na ekonomickom mu nechcu dat novu zmluvu, ze je to podvod a musi mat skrateny uvazok a ze nemaju inu funkciu a bla bla. Kedze teraz prisla socka s tym skratenym pomerom a hodinami. Ale sme rozmyslali ci by nebolo lepsie kedze muz ma pozastavenu zivnost aby namiesto novej zmluvy,pokracoval v robote na zivnost. Ci aj tam su take prisne kriteria a obmadzenia???
@mamuska86 Zo starej zmluvy nebude mať príjem, tam nebudú žiadne odvody, z toho poistenia požiadal o materské. Ja ako mzdová účtovníčka, keď viem, že začali zamietať materské otcov, by som z nového pracovného pomeru zrážala odvody normálne a až keď by mi zamestnanec potvrdil (prípadne sociálka), že má schválenú materskú by som opravila odvody za mesiace spätne od kedy mu bude priznané materské a vrátila zamestnancovi vo výplate za daný mesiac. Spravila by som z dôvodu opatrnosti, lebo keby som mu hneď nezrážala odvody a materské by mu bolo zamietnuté, tak by som dodatočne musela odviesť odvody a to by už boli aj s úrokom z omeškania.
Ahojte, riešil tu niekto aj nastup muža na matersku s tym, že začne pracovať u INEHO zamestnavateľa? Ako tak čitam, všetky pripady su tu tušim s dohodami u sučasneho zamestnavateľa. Ja som však planoval v roku 2019 zmeniť pracu a popri tom zo starej poberať matersku.
Teraz, keď začala SP robiť problemy tak rozmyšľam, ako to spraviť, aby s tym nemali problem, či nebudem musieť čakať na schvalenie materskej a až potom začať pracovať u noveho zamestnavateľa, ale tak pridem o x mesiacov mzdy. Ale nervy mam ach, ako keby to išlo z ich vrecka tie peniaze..
@sputn1cek Moj muž rieši teraz matersku, od zajtra nastupuje, dnes si to bol podat. Uvidíme či schvália....ale on ide byť teraz naozaj na materskej, až po nejakej dobe pojde robit k uplne novemu zamestnavatelovi...
@kaja01 toto aj mna zaujalo a tak som to spomenula muzovi co si pisala o tych odvodoch, nech to preveri na ich zamestnaneckom a uctovnicke a zistil toto: volal som na zamestnanecke a ona mi povedala
"ze zamestnavatel stym nic nema, ze to je medzi mnou a socialnou, ze oni moje stare miesto maju mimo evidencie a ja mam novu zmluvu novem miesto a z toho plati zamestnavatel odvody, tak jak ma byt"....co mi aj dava zmysel, lebo ved ten muz je na rodicovskej dovolenke aj ked mu materske zamietli a nieje dovod aby platili odvody z novej zmluvy. Ked zamietnu aj po odvolani, tak jednoducho nahlasi, ze by chcel ukoncit rodicovsku dovolenku a sa dohodnu na ukonceni novej pracovnej zmluvy, ktoru ma na dobu urcitu, alebo jednoducho ostane na rodicovskej dovolenke a bude dalej pracovat na novu zmluvu do toho datumu, dokedy je platna. Ak sa mylim, tak ma niekto opravte, ze sa to tak neda.
@gerlachovka no pozor. Ak nema narok na materske a je iba na rd, platia sa vsetky odvody. Takze je sakra rozdiel, ci to schvalia alebo nie
@gerlachovka presne ako píše @majusqa77 . Postup zamestnávateľa je správny, pokiaľ materské zamietnu, akonáhle mu priznajú materské, tak odvody sa neplatia a zamestnávateľ je povinný opraviť odvody odo dňa priznania materskej.
@gerlachovka a ci vobec vedia, ze teraz sp materske zamieta (keby som nechodila na kona, tiez o tom netusim)... a druha vec, nase uzasne payroll ani nevedelo, ze mi odvody z druhej zmluvy stahovat nema, az ked som reklamovala vyplatu.. ...a ti nam robi vyplaty firma, co sa venuje iba mzdam 🙂
a nieje pravda, ze je to medzi zamestnancom a sp, praveze zamestnanec s odvodmi nic nema
Kocky som z tých odvodov popletená... Manzel je od októbra ba materskej, nastúpil do novej prace ... A zanho novy zamestnávateľ normálne platit odvody v plnom rozsahu ci? Dakujem
@majusqa77 ok, nejdem sa o tom hadat, ja sa nevyznam, len som napisala stanovisko jeho zamestnavatela a teda nam neostava nic ine, len sa tym riadit v nasom pripade.
Riesil tu niekto ze ked muz siel na matersku normalne z prac.zmluvy a potom robil dalej u toho isteho zanestnavatela ale na zivnost? Kedze mu nechcu robit novu zmluvu a spekuluju, nebolo by to tak jednoduchsie a tiez vacsia sanca na schvalenie ?
Takze dnes nam prislo rozhodnutie matersku nam zamietli.

@zuzanaa239 netuším. Môj plánuje budúci rok ísť.