icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
bosorkabb
20. nov 2018

Teraz o tom bola reportáž na markíze.

veronika240
20. nov 2018

Baby pozerali ste noviny na Markize? Davali tam o materskej

bosorkabb
20. nov 2018

@veronika240 áno a pozitívne to nieje.

vilma20
20. nov 2018

A co vlastne davali?

milagros
20. nov 2018

@vilma20 vlastne nic

milagros
20. nov 2018

Vlastne nic nove nepovedali ...vlastne naznacili ze aj ked sa niekto odvola dostane rovnaku odpoved...a ze da sa to dat potom na sud....len nechapem co tam trepali o zene na materskej,ved zena moze tiez pracovat....asi najjednoduchsie bude na toho polroka robit na zivnost

gerlachovka
20. nov 2018

@bosorkabb pozitívne to nebolo, ale snáď nikto nečakal, že v tv zmení na to sociálna poisťovňa názor ? Jasné, že si musia stáť za svojím. A aj akosi počítam s tym, že odvolanie neprejde i keď dúfam, že áno. Uvidíme.

bosorkabb
20. nov 2018

@gerlachovka ja viem. Som zvedavá čo povie sociálna poisťovňa na môjho manžela. Bude mať 20 hodín týždenne na firme a 20 práca doma. Lenže sa bojím že ani to sa im páčiť nebude.
Teba sledujem a držím palce.

gerlachovka
20. nov 2018

@bosorkabb tak dnes ten hovorca povedal, ze polovicny uväzok im nerobi problem, tak asi ani tych 20hod. prace doma by nemal byt problem, ved to sa o dieta da postarat. tiez vam drzim palce 🙂

bosorkabb
20. nov 2018

@gerlachovka ale vieš ako kto chce psa biť palicu si nájde. My máme v pláne budúci rok.

petrisa213
20. nov 2018

Ahojte, chcela by som sa spýtať, či keď muž pôjde na MD s jedným dieťaťom od 1/1/2019, môžem ja naďalej poberať RP na druhé dieťa? Alebo musím požiadať o pozastavenie vyplácania RP? Vďaka za odpoveď.

gerlachovka
20. nov 2018

@petrisa213 Ahoj, musis poziadat o odnatie RP este pred podanim ziadosti muza o materske. Subeh rodicaku a materskeho nieje mozny.

milagros
20. nov 2018

@gerlachovka @petrisa213
od 1.1.2019 moze byt muz s jednym dietatom na materskej a z druhym matka na RD

majusqa77
20. nov 2018

@milagros ale bez poberania rp. Je mozny subeh 2*materske, ale nie v kombinacii s rp (aspon ja viem tak)

milagros
20. nov 2018

@majusqa77 koky fakt ....booze dalsia volovina jak keby to nebolo jedno ci matka pobera RP alebo matersku...

evittam
21. nov 2018

@milagros To moze aj teraz. Dokonca moze byt s jednym a tym istym dieťaťom muz na MD a zena na RD.
A nie je to jedno. RP vyplaca ina inštitúcia ako MD.

sputn1cek
21. nov 2018

Vzhľadom na to, čo bolo povedane v Televiznych novinach na Markize sa snažim prisť na najvhodnejši spôsob prace a poberania materskej otcom, ak tomu spravne chapem, su v podstate 3 možnosti, prosim opravte ma ak som niečo nepochopil:

1) polovičny uväzok hneď od začiatku nastupu na matersku - SP by nemala robiť problem a matersku schvaliť

2) od nastupu na matersku pracovať ako SZČO (živnostnik alebo s.r.o.) a nie ako zamestnanec - ako SZČO môžem robiť koľko chcem - SP by nemala robiť problem a matersku schvaliť

3) počkať na schvalenie materskej SP a akonahle bude materska schvalena začať robiť opäť full-time na novu zmluvu (otec by teda prišiel dajme tomu o jeden - dva nove mesačne platy) - dufam, že raz schvalena materska sa nemôže spätne zrušiť, keďže SP schvalenim potvrdila narok na matersku

Možnosti 1) a 2) u mňa asi nebudu možne, preto by ma zaujimalo, či niekto ma vedomosť o tom, že by existovala možnosť odňať matersku dodatočne lebo som "prestal splňať podmienky" alebo niečo podobne..

evittam
21. nov 2018

@sputn1cek Správne. A nie dodatočne ti odobrať MD nemozu

bosorkabb
21. nov 2018

@sputn1cek ešte by mohla byť jedna možnosť. Úväzok ostane plný ale rozloží sa pracovná doba na 20 hodín týždenne na firme a 20 práca doma.
Čo ty na to

@evittam

majusqa77
21. nov 2018

@evittam to by som netvrdila. Teraz im podla vsetkeho drbe statocne na niektorych pobockach

jannny333
21. nov 2018

Chcem sa spytat. Ak nam teraz matersku zamietnu, syn ma 8m, mozme poziadat o matersku napriklad o pol roka, s tym, ze otec bude realne doma pri dietati?

lucka.22
21. nov 2018

@gerlachovka prosim ta, dala by si potom info, ako si dopadla s odvolanim?
Ono vela podla mna zavazi aj to konkretne odvolanie. Napisane pravnikom alebo advokatskou kancelariou ma urcite vacsiu "vahu". A vam, ak sa nemylim, pisala odvolanie pravnicka, tak by to mohlo vyjst.

evittam
21. nov 2018

@majusqa77 Tak nech drbe ale v rámci zakona.😉

milagros
21. nov 2018

@sputn1cek myslim ze najlepsia je zivnost tam nemaju ako zistit kolko hodin odrobil akurat je to viac papierovaciek zalozit zivnost a potom rocne zuctovanie robit ale prvy rok sa odvody do socialky aj tak neplatia akurat zdravotne asi

milagros
21. nov 2018

@evittam no ano vyplaca ina institucia ale obe idu zo statnej kasy😉

terez24
Autor odpoveď zmazal
terez24
Autor odpoveď zmazal
mamuska86
21. nov 2018

Ja mám otázku.ze keď si dá na polovičný úväzok,ale bude tam robiť normálne 7,5h,ako to vedia zistiť?alebo môže mať nejaký postih z toho potom?

kaja01
21. nov 2018

@mamuska86 Sociálka to nemá ako zistiť, problém by bol keby k zamestnávateľovi by prišiel na kontrolu inšpektorát práce a na pracovisku by bol zamestnanec, ktorý tam nemá čo robiť.

mamuska86
21. nov 2018

@kaja01 hmm,že by sociálka poslala inšpektorát?