Otec na materskej - zamietnuté prípady
@baccio no ved prave ja som sa isla nahlasit na up .a tam mi pani hovorila ze naco sa chcem hlasit ked ja vlastne budem nadalej doma ze to je zbytocne ze akurat si budem vsetko komplikovat lebo sa budem musela chodit hlasit a tak dalej... a ze ked mi najdu praco tak co potom ze ked nenastupim tak ma aj tak vyradia z up.
@ellaafi no ved prave ja som bola na zdravotnej vcera a tam mi nic nepovedala ze nemam zaplatene prave ona mi tak poradila ze sa mam nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov lebo ja som sa prv chcela nahlasit ako samoplatitel ked sme podavali ziadost o materske. A inak nevadi to ze ked ja som dala ziadost o odnatie rp 2.9. Odniali ho az k 30.9 ale na ziadosti bolo 2.9
@ellaafi
Ja ma matersku do februara a potom chceme,aby poberal muz,no bude chodit do prace a ja ostanem doma.Samozrejme vieme,ze musi mat v praci aspon den neplatenej dovolenky a zmenu pozicie.Ale ako sa nahlasim ja a kde?Nechcem sa vratit do prace ani dat vypoved a ist na UP ako nezamestnana.Mam sa nahlasit na neplatenu rodicovsku dovolenku?Alebo ako?
@baccio Odpoved z SP:
Aj po 1. januári 2018 platí, ak otec dieťaťa poberá dávku materské a nemá prerušené poistenie ako zamestnanec, automaticky štát zaňho platí poistné na dôchodkové poistenie podľa § 128 ods. 5. Matke dieťaťa od 1. januára 2018 nezanikne rola poistenca štátu (bude poistencom štátu podľa § 15 ods.1 písm. c), nakoľko otec nie je poistencom štátu z dôvodu nároku na rodičovský príspevok ale z dôvodu nároku na materské.

@baccio ako ja som si ochotna zaplatit aj zdravotku sama ale ide mi oto ci musim abo nemusim byt na Up nahlasena