icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
dai
7. dec 2018

@peterpo je to presne tak ako pri žene keď ide na MD - tiež jej ju musia schváliť a následne dostane v platenú... Tebe tiež ten prvý mesiac príde ešte výplata, na ďalší už podľa mňa materská... Ešte pred rokom by si to mal schválené bez problémov a zachviľu, teraz žiaľ vďaka všetkým ockom co si zrazu v práci na materskej to bude trvať omnoho dlhsie:(md ale dostanes a ak sa oneskoria tak ju dostaneš v platenú spätne...
@paulinka1986 pozri na nete koľko odvodov odvedie keď máš plat pod 1000 euro - budeš prekvapená ako malo...

milagros
8. dec 2018

No len otazka je ze ked matersku neschvalia ci ZP vrati peniaze spatne ako upsvar vrati spatne rodicak...no celkovo cely system je total bordel a chaos

mamuska86
8. dec 2018

@milagros no už vidím,aby zp niečo vrátila....mne ešte neboli schopní vrátiť za očkovanie a oni sa tu budú oháňať pokutou,keď sa neprihlásis😂 zákony my musíme dodržiavať však,ale oni že nepriznávajú materské otcom,čo pracujú,aj keď je to v zákone,tak oni to dodržiavať nemusia ....bordel a výsmech....

evittam
8. dec 2018

@milagros A prečo by mali niečo vrátiť? Ty sa prihlásis ako samoplatca cize vsetko bude ako ma byť a podla zakona. Bohužiaľ. O RP môžeš požiadať spätne. To je rozdiel. Treba aj trosku rozmyslat.😉
@mamuska86 Ty konecne otvor ústa nielen na MK ako všetci konaju protizakonne a skus riesit kde mas peniaze,ktore ti patria na správnom mieste. Nic v zlom.😉

markomonika
8. dec 2018

@peterpo my sme to urobili tak isto.5.11 nastupil priatel na md a okolo 20 sme uz mali rozhodnutie o schvaleni

milagros
8. dec 2018

@markomonika a pracuje popri materskej?

milagros
8. dec 2018

@evittam jasne vsetko bude ako ma byt🤣 v tomto state urcite

evittam
8. dec 2018

@milagros To nikde netvrdim. Treba citat s porozumením.😉
Ty sa od dnes prihlásis ako samoplatca na ZP cize si povinna zaplatit. Za dva mesiace prides na to,ze si tak nemala byt prihlásena a ZP ti ma nieco vrátiť? Na základe coho? Toho,ze tvojmu mužovi neschvalia MD? Co ma MD tvojho muza spolocne s tvojou ZP? 😉

moonlight1210
8. dec 2018

Baby, uz to prehanate.
Nikto vas netlacil do toho, aby ste skusali ziadat o tu fiktivnu matersku pre chlapa.
Ale vystrajate, akoby vam to nanutili a podviedli vas.

Pritom vasa smola je len v tom, ze ste sieru v zakone nevystihli v ten spravny moment, ako ti pred vami.

Vy na tom bude mozno uz skodne alebo teda aspon neziskove (ale mozno vam to este nakoniec schvalia). To sa stava, ked nejde o zakon, ktory to priamo definuje a umoznuje (tu by boli vsetky staznosti opravnene), ale o vyuzitie kombinacie zakonov, ktore vytvorili “dieru” (a tu uz je to hop alebo trop).

Pred par rokmi (cca 7?), bola diera v zakonoch o poberani podpory v nezamestnanosti, velmi priazniva pre matky po rd. Pri spravnej casovej konstelacii navratu z rd, okamzitej vypovedi z roboty nahlaseniu sa na UP a ziadneho prijmu sa dalo ziskat podporu takmer 1000 eur mesacne. Poznam par matiek, ktore ju realne tych 6 mesiacov poberali (dohodli si zamerne vypoved kvoli tomu). Potom tu dieru znovelizovali. A par bab, co si so zamestnavatelom po rd ihned dohodlo vypoved vo vidine 1000 eur podpory potom zaplakalo, ked im to tesne nevyslo.

kianka5
8. dec 2018

mamičky...k akému dátumu vás v ZP prihlásili ako osobu starajúcu sa o dieťa do 6 rokov...kedy muž požiadal o nástup na MD alebo až k dátumu odobratia RP teda k 1.v ďalšom mesiaci ( zaujíma ma tento rok, nie ten budúci so zmenou). Ďakujem 😊

evittam
8. dec 2018

@moonlight1210 Ale s tou podporou sa to stále da. Velmi zle píšeš. Nikdy podpora nebola 1000Eur-este ani dnes nie je strop 1000Eur ale 941-972Eur. Žiadnou vypovedou sa to nedalo. Musi sa podpísať dohoda o skonceni PP tak aby zena vycerpala max.1-2dni dovolenky a zostatok jej zamestnavatel preplatil to je cele a aj pri minimalnom dovolenkovom priemere takto ziska max.podporu este aj dnes. A samozrejme za predpokladu,ze dovolenku ma-necerpala ju po MD pred nastupom na RD a nemala za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu ziadny iny zdanitelny príjem z ktorého sa odvadzali odvody na PvN. 😉Cize ziadnu dieru, o ktorej pises neznovelizovali. Nakolko to nie je diera,proste vyjde max.VZ pre podporu a to je cele.😁😉

moonlight1210
8. dec 2018

@evittam znovelizovali desatinnu ciarku. To bola ta chyba.

evittam
8. dec 2018

@moonlight1210 Aku desatinnu čiarku?! Plati co som už napísala.

dai
8. dec 2018

@moonlight1210 máš pravdu... To rozculovanie mi príde fakt usmevne🙂 sa tu snažia vyťažiť cez dieru v zákone maximum zo systému a ešte sa rozčuľujete akoby nám niečo brali...
A už niekoľko strán dozadu som tu písala tie reálne odvody z minimálnych platov - odrobinky oproti tomu koľko sa snažia zo systému dostať - ale vkuse to bude o tom koľko sa naplatili na odvodoch... (pritom ak by to tak bolo tak aj ženy by mali max materskú a aj chlapovi by sa oplatilo vrámci využitia diery vybrať si pol úväzok....)
@evittam s tou podporou máš pravdu ty... Opäť ale ide o dieru ktorá sa podľa mňa záplata len čo sa aj táto začne hromadné využívat/zneuzivat - stačí keď sa začne posudzovať na základe mesačného vymeriavacieho základu a nie denného...

evittam
8. dec 2018

@dai Suhlasim tiez s tým ako sa tu niektoré rozculuju a aj ohladne tych odvodov. No vies, ono ked tomu niekto nerozumie tak len kope okolo seba aka to je nespravodlivosť.😁😉

paulinka1986
8. dec 2018

@dai no neviem že či 66e mesačne je odrobinka...ako pre koho....

evittam
8. dec 2018

@paulinka1986 Ale ved nikto ta k tomu nenúti. Ak sa ti to neoplati tak asi do toho nepojdes....

veronika240
8. dec 2018

Tato debata je opat mimo temy. Myslim si ze ked vas muz dostane 1400€ matersku tak by nemal mat problem zaplatit 66€ odvody na ZP. Preco by mal stat platit dvoch ludi na jedno dieta.

gerlachovka
8. dec 2018

@veronika240 ano, spominala som to muzovi este ked si to pisala a povedal im co sa este moze stat.

gerlachovka
8. dec 2018

@lienkasta nie, to nebol moj muz v markize 🙂.

evittam
8. dec 2018

@veronika240 A zabudla si plus na plat.😉

paulinka1986
8. dec 2018

@veronika240 nie všetci muži dostanú Max materskú,jasné že keby mal takú,tak není problém.....ani není isté že MD dostane....

evittam
8. dec 2018

@paulinka1986 Tak je ked sa to tej rodine nemá oplatiť tak asi do toho nepôjde....

gerlachovka
8. dec 2018

@evkagardian Vdaka za link na nove informacie o zdravotnom poisteni. Dobre vediet.

@all.....xx Nuz co treba sa prisposobit novej situacii. A teda bud si to na ten cas kym otec pobera materske platit si ZP, alebo ak je niektora nezamestnana tak sa prihlasit na urad prace na ten cas a bude za neho ZP platit stat. Ale aspon z tej zmeny vyplyva (samozrejme nieje to iste, lebo iste su v zivote cloveka len dane a ze raz zomrie) ze zatial neuvazuju zrusit materske otcom.

evittam
8. dec 2018

@paulinka1986 Ak splna podmienky nároku na MD tak ju dostane.😉

kianka5
8. dec 2018

@veronika240 @gerlachovka mamičky...k akému dátumu vás v ZP prihlásili ako osobu starajúcu sa o dieťa do 6 rokov...kedy muž požiadal o nástup na MD alebo až k dátumu odobratia RP teda k 1.v ďalšom mesiaci ( zaujíma ma tento rok, nie ten budúci so zmenou). Ďakujem 😊

gerlachovka
8. dec 2018

@kianka5 Ja ti asi nepomôžem, lebo ja som bola prípad, že počas materskej mi skončila pracovná zmluva a tak som sa po skončení md nahlásila na úrad práce aby som si vyčerpala dávku v nezamestnanosti. No a keď potom išiel na rodičovskú muž tak som sa odhlásila. Čiže ja keď som išla na zdravotnú poisťovňu tak mi povedali že keď budem mať potvrdenie o vyradeni z evidencie nech donesiem a mňa teda v ZP evidujú ako osobu starajúci sa o dieťa do 6 rokov odo dňa vyradenia z evidencie nezamestnaných. Resp od nasledujúceho dňa.

bosorkabb
8. dec 2018

Môj by mal poberať maximálnu materskú a tých 66 eur do zdravotnej poisťovne je nič podľa mňa. Zároveň môže pracovať na pol úväzku. Čiže nám sa to oplatí aj keď budeme platiť ZP za mňa. My však uvažujeme nad tým že muž pôjde na MD budúci rok keď ja pôjdem na MD s malým čiže súbežne na 2 rôzne deti. Mesiac bude doma a potom sa vráti na pol úväzku do práce na novú zmluvu. Uvidíme či sa plán nezmení.

dai
8. dec 2018

@paulinka1986 tými odrobinkami som myslela odvod do zdravotného z min platu-aktuálne je to 19 euro... To bolo len k tomu rozculovaniu koľko na odvodoch sa poodvádza... A keď si aj tých 66 dáš do rovnítka s ďalším mužovym platom ktorý získaš navyše (všetci do platu 1900 euro dostávajú ako MD kvázi svoj čistý plat) tak predpokladám ze si stále silno plusova aj po odratani rodičovského... V každom prípade presne ako píše evittan si to doma môžte spočítať a rozhodnúť sa ci idete tu dieru skúsiť využiť alebo nie... Akonáhle sa muž rozhodne reálne zostať na MD tak MD automaticky získa. A tým ze muž bude doma tak ty môžeš ísť do práce a tvoj zamestnávateľ všetko za teba odvedie...

veronika240
8. dec 2018

@kianka5 k 1.10 kedy si podal ziadost o materske. Ale my mame dve deti takze ja som sa prihlasila na starsieho syna ten ma 2a pol roka a muz na matersku siel s 9mesacnou dcerov.