Otec na materskej - zamietnuté prípady
@evittam takze v podstate znevyhodnili tych co maju jedno dieta do 3 rokov a otec chce ist na MD..
Zvyhodneni su ti s 2 detmi do 6 rokov..ak chceme na obidve aby isiel otec na MD, striedavo sa ja ako matka dam raz na mladsie dieta na osobu strajucu sa o dieta do 6 rokov (otec pobera md na starsiu vo veku do 3 rokv) a potom zase ja na starsie (otec pobera md na mladšie )
@evittam upravila som ho iba..nezmazala..mala som tam 1.dieta a to som opravila a rozpisala detailnejsie ten koniec..ved sa kuk na to..
@evkagardian Ok, preto som ja vymazala reakciu.😁😉
@evittam chcela som to po lopate a obišli sa nam prispevky..prepáč za chaos :(
@evkagardian 😉
@evittam prosím ťa,dokedy sa musím nahlásiť v zdravotke?ako fakt nemám peniaze platiť si ako samoplatca,kým čakáme na rozhodnutie....to bude aj 4-5mesiacov.....alebo jediné,ísť zrušiť žiadosť na sociálku....
@paulinka1986 Na rozhodnutie ma SP 60dni. Co sa tyka nahlasenia tak odvtedy od kedy si zrušila poberanie RP-ide o teba nie o otca, ktorý caka na rozhodnutie od SP.
@evittam ďakujem.no a keď sociálka zamietne žiadosť o MD,ja sa vrátim na rodicak a kto mi vráti tie peniaze čo som zaplatila,nikto.....a ešte ak dáme odvolanie,to je ďalších 60dni.....tu sa naozaj radšej ľudia zamyslia,či do toho pôjdu....
@paulinka1986 A co ja s tym?! Záleží o aké peniaze ide. Staci lahka matematika
Veľa ludi prislo na to, že je v systéme diera a system sa konečne rozhodol to riešiť. To je celé. Myslíš,ze ako dlho vydrží ta možnosť MD otca, MD otca aj matky súbežne? Moj typ - do volieb...😉
@gerlachovka a nebol váš muž v Markíze? Či si vás mýlim?🙂
@evkagardian ak je to 66e, tak sa to stále oplati
My sme v odvolaní dali SP lehotu 15 dní, čiže do budúceho utorka, tak uvidíme, či to dodrzia
@evittam veď ty nič s tým....ja som len chcela radu,že dokedy musím ísť na zdravotku.ci hneď alebo stačí aj o týždeň trebárs.....keď viem toto,tento zákon nový, úžasný,tak sa mi tam nechce vôbec....no momentálne ide o peniaze dosť.....muž len robí,z toho čo zarobí platí dva úvery,byť atď....ja bez rodicaku samozrejme,môžem byť rada že budem mať k dobru 400e čo som si vyrátala že mi príde rodicak a potom už nič.mame dve deti,jedno v škôlke,to aby som si popri 7mesacnom hľadala robotu alebo sa na celú md otca vykašľať.a určite 66e mesačne si viem inak predstaviť minút(na deti,stravu)ako takto....že som sa dala na toto nahovoriť....ach jaj....prepáč za výlev..,
@paulinka1986 Tak zmenu si povinna nahlasit do 8dni.
@lienkasta no oplatí vtedy,keď muž už má md schválenú,ale keď len čakáš a čakáš,tak je to diskutabilné....
@paulinka1986 Otec dostane MD, zarobí, neodvádza odvody a aj tak je zle? No a prepac za uprimnost ale stat vam platiť dlhy nebude...
@paulinka1986 no to máš pravdu, my stále čakáme, ako dopadne odvolanie
@evittam to nie....ja som to nemyslela tak....nikde nie je napísané že tu md dostane.....ja vravím o Tom,že kým sa caka,tak ľudia sú stratovi.....nie každý zarobí nad 1000e....nie každý dostane Max MD.lebo veď teraz ako si písala,SP sa vyjadrí do 60dni....potom sa odvolame,to je ďalších 60dni....píšem len príklad ako to teraz je....veľa ľudí nemá finančnú rezervu,aby 66e mesačne platila žena za seba....no ale hlavne aké odvody mesačne platíme,keď pracujeme....hádať sa nechcem....
@paulinka1986 Ja sa ani nehadam. Pisem k veci. Zrazu xy ludi sa dozvedelo o možnosti MD otca - na základe soc.sieti, dobrej susedy,....a hura podme to vyuzit...Chlap dostane MD, plat a neplatí odvody ale ak uz ma z toho zene zaplatiť ZP lebo prečo by to mal robit stat dvom na jedno dieta tak už všetci "pluju" na system. No a to,ze zacala SP prešetrovať MD otcov je len dôsledok nárastu týchto MD a pracovania naďalej.
@paulinka1986 A proste rátať s tým ti ľudia maju-ma SP 60 dni, ma. To ako sa rozhodli je ich vec...
@paulinka1986 pozri. Moj muz realne ostaval a v 2014tom s malym doma. A uz vtedy trvalo schvalenoe materskej cca 50 dni.. ..a to popri md nikde nerobil a ja som sla do roboty....
Chcem sa uistit len v postupe....od 17.12.pojde manzel na MD s dcerkou, ktora chodi do skolky a 3 roky bude mat v marci...nasledne chce poziadat o MD na mladsiu dcerku...teraz pojdem v decembri doZP nahlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov s mladsou...a potom ked muz bude cerpat Materske na tu mladsiu,tak sa nahlasim na ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov so starsou s tym,ze v skolke moze byt len 4 hodiny??? Spravne som som si to spojila? Alebo ak chcem, aby chodila do skolky na cely den,tak budem si platit tych 66 eur ci kolko to je za obdobie,kedy bude manzel poberat materske na mladsiu...tak?
Ale od nového roka môžu byť súčasne na MD otec aj matka z dvoma rôznymi deťmi.
Ono stačí ak otec bude mať skráteny úväzok na novej zmluve a SP problém nerobí. Aspoň zatiaľ.
Dobry vecer prajem. Tak konecne po celej uvahe a rozmyslania idem ako otec na MD a manzelka do prace. Nebudem nikde inde pracovat len poberat MD. Informoval som sa ze odovzdanie dietata musi byt ten datum ked zena nastupuje do prace a zaroven vzdanie sa rodicaku v ten mesiac. Rozhodnutie o prideleni MD trva 60 dni ako tu citam ? Platenie MD je teda v opozdeni o 60 dni... dakujem za Vase vyjadrenia.

@evkagardian Doteraz to bola vyhoda. Tiež nevidím dôvod prečo by mal stat platit za dvoch ludi kvoli 1 dieťaťu a este prichádzat o dalsie odvody. Bola to len diera v zákone,ktora sa dala vyuzit.
Vyhodu na otec naďalej-ma MD, plat a nemusí platiť odvody az na ZP....