Otec na materskej - zamietnuté prípady
@kaja01 a este mi napadlo, ze je mozne sa s SP sudit aj za diskriminaciu kde je mozne ziadat satisfakciu v podobe penazi i ked to samozrejme nebude vela. ale aj to je moznost.
@gerlachovka prosim pridat do skupiny
@gerlachovka áno ale len v prípade zamietnutia materskej, ale tu ženy píšu, že im ju priznali a vzápätí pozastavili a tam § 51 ods. 2 píše, že obdobie keď sa poistenec prestal starať o dieťa z iných dôvodov ako zdravotných sa započítava do celkového obdobia trvania nároku na materské. Tam už nemá o čo požiadať.
@gerlachovka Ono pri tých súdoch treba rozmýšľať veľmi opatrne a pripustiť aj možnosť, že súd prehráš a budeš musieť platiť súdne trovy. Lebo stále súd je 50/50 aj keď si človek môže myslieť, že to na 100% musí vyhrať.
@kaja01 ja som pisala za seba. nam zamietli. a myslim, si ze aj voci tomu pozastaveniu sa da odvolat. navyse my sme napr. v odvolani namietali aj voci tomu, ze SP nekonala tak aby zistila skutocny stav .....presne ti to teraz nepoviem je tam aj nejaky paragraf, takze ani konanie SP nieje celkom koser.
sme si vedomi, ze mozeme aj prehrat, neboj niesme naivni. ja viem, ze ty si skor na tej druhej strane, takze to trochu beriem aj tak, ze sa ma snazis odradit, ale neboj radime sa s advokatkou a ked bude treba opytame sa aj na nazor dalsieho kym to dame na sud.
@gerlachovka Ja nie som na žiadnej strane, ja pracujem vyše 20 rokov s daňami a mzdami, myslím, že som dosť zbehlá v zákonoch, stretla som sa už s mnohými rozhodnutiami či už úradov alebo súdov a viem, že nie všetko je biele a čierne. Ty tu píšeš za seba, ja ti tvoj názor neberiem, ale je tu kopec žien, ktoré sa možno dajú ovplyvniť aj tvojim názorom a keď prídu čo i len o 100 € tak im to spôsobí značnú finančnú ujmu. Ak si pozorne prečítaš diskusiu otec na materskej, určite nájdeš, že som ja aj evitam a aj majuska písali, že je len otázka času, kedy to sociálka stopne a ten čas prišiel. Ono už dosť dlho (nehovorím o dňoch ani týždňoch) sociálna poisťovňa začala prísnejšie kontrolovať tieto materské a podľa môjho názoru konečne našli spôsob, ktorý dlho hľadali.
@gerlachovka poprosím o pridanie do skupiny ďakujem
Otec na materskej - zamietnute pripady 2018
Otec na materskej
@kaja01 ok, nehadam sa, len som si všimla že lajkujes príspevky ľuďom, ktorym sa nepáči poberanie materského otcami ktorý pracuju a z toho som usúdila že si na ich strane. Či sa dá niekto ovplyvniť rôznymi (nielen mojimi) názormi, to je už každého osobná vec, všetci sme tu svojprávne osoby a ja len vyjadrujem svoj nazor a skúsenosti a aj často píšem, že je to len môj názor. Takže v skratke každý si je zodpovedný za svoje rozhodnutia sám. My si tiež všetko zisťujeme, overujeme či uz sami alebo na úradoch, advokátovi. A tiez máme rôzne skúsenosti s rozhodnutiami, odvolania mi a aj súdmi i keď ja priamo nie. Takže si ozaj uvedomujem že nieje všetko len čierne alebo biele.
@milagros ale to asi hovorili o tej novej zmluve. Či ? Ak ukončí pracovný pomer z tej novej zmluvy a bude tam pauza a požiada o nejaký čas tak by sa to mohlo dať, nie ? Neviem či som správne pochopila čo myslíš a čo presne tam hovorili. Preto sa pýtam.
@gerlachovka Nie, keď raz požiada o materské a tá je pozastavená z iného dôvodu ako zo zdravotných odvodov, tak nemá o čo žiadať, doba poberania materskej stále plynie. Treba pozrieť §51, odst. 2 Zákona o sociálnom poistení. "Ak sa poistenec prestal starať o dieťa z iného dôvodu, ako je jeho nepriaznivý zdravotný stav, nárok na materské zaniká dňom skončenia jeho starostlivosti o dieťa a opätovne vzniká odo dňa pokračovania v starostlivosti o toto dieťa. Obdobie, počas ktorého sa poistenec prestal starať o dieťa z iných dôvodov, sa započítava do celkového obdobia trvania nároku na materské.
Keď si to zoberieme na príklade nastúpil 1.10. na materskú, materské bola priznaná, 4.10. sa zamestnal vzápätí prišiel pozastavenie materského. Dnes máme 11.12., t.z. že otec už so svojho nároku na materské má vyčerpaných 10 týždňov, aj keď reálne mu vyplatili len 3 dni.
Ak by dnes prestal pracovať, tak sociálna poisťovňa mu automaticky začne vyplácať materské, ale už len 18 týždňov.
@gerlachovka to hovorili o materskej ze proste ked trebars 1.1.ide na matersku (t.j poberanie cca 7mesiacov je do 1.8)..... potom ju prerusi a od 1.2.do 28.2 sa vrati do prace a potom by zas chcel ist naspet na matersku tak mu uz vyplatia iba za marec az do 1.8 proste ze ten februar mu prepadne inak to iste plati pre zeny poberatelky materskej
@kaja01 Ok, vďaka za vysvetlenie aj s príkladom. Pozriem si ten paragraf.
@milagros ďakujem aj tebe za objasnenie. Nevidela som to. Dobre vedieť.
@mamuska86 Ale oni nezamietnu, oni priznajú a potom zrušia a tam platí to čo som písala vyššie. Som teraz pozrela aj stránku sociálnej poisťovne a je tam jedna otázka pridaná 15.11.2018 presne ohľadne tohto, prikladám link https://www.socpoist.sk/31/361s?prm2=66856&swor...
Všetkým ktorým priznali a následne zrušili materské už majú časť materského vyčerpanú aj keď im nebola vyplatená. Preto treba veľmi dobre zvážiť či niekto bude momentálne žiadať o materské, keď chce popri materskej pracovať. Ja by som počkala ako sa to bude ďalej vyvíjať.
poprosim baby ktorym matersku schvalili a hned aj zrusili a podali si uz odvolanie aby mi napisali sukromnu spravu prosim. Dakujem
@kaja01 No len je diskutabilné toto "Obdobie, počas ktorého sa poistenec prestal starať o dieťa z iných dôvodov, .........." Ak má byť ten iný dôvod to, že muž začal pracovať a podľa nich sa tak prestal starať o dieťa. Opäť sa vraciame k tomu, že nikde nieje definovaná starostlivosť o dieťa. Samozrejme to sa už rieši ináč a asi nie každý pôjde do súdneho sporu. A tu sa ukazuje aj, že nieje až také výhodné nastúpiť na RD a napr o 2 týždne začať pracovať na novú zmluvu. Môj názor len.
@gerlachovka áno výklad "starostlivosť o dieťa" je diskutabilná, ale toto môže rozlúsknuť podľa mňa len súd.Keď si to predstavíme ďalej, tak sociálna poisťovňa tvrdí, že otec musí prebrať tú starostlivosť o dieťa, ktorú doteraz vykonávala matka a nemôže ísť o prebratie starostlivosti fiktívne (papierové), dosť dobre si neviem predstaviť ako na súde bude otec dieťaťa preukazovať, že prevzal dieťa do starostlivosti.
Áno, pri tejto interpretácii zákona je úplne jedno kedy po požiadaní materského začne pracovať či o týždeň, mesiac alebo dva mesiace, teraz budú rušiť tie materské aj keď začne pracovať týždeň pred skončením nároku.
Otázne je, ako by vyzerala situácia, že otec požiada o materské, matka sa zamestná a aj otec začne pracovať na novú zmluvu.
@kaja01 Áno súhlasím, to by bolo už na súde ako by sa vyjadril. Len neviem na základe čoho SP usudzuje že otec neprebral presne tú časť starostlivosti ako mu poskytovala matka. SP to nezistovala, nepýtala sa nás. Nezistovala a neoverovala že ak som ja vstávala k dieťaťu v noci k dieťaťu počas mojej materskej tak či to teraz nerobí otec. Áno, bolo by o drzku takto ráno vstávať ešte aj do práce, ale ak dieťa vstane raz, 2x dá sa to. Neoverovala, či mu vari, perie, stará sa o jeho hygienu, zdravie atď. A a matka si môže počas md odbehnúť k lekárovi, na nákupy , ku kadernícke, na kávu a zveri dieťa napr. starým rodičom. To isté môže urobiť aj otec. A vlastne tým zabezpečuje tú istú starostlivosť. Ja napr. aj dojcim, takže vlastne už preto by mu materské mali zamietnuť, lebo mu otec nedokáže zabezpečiť presne tú istú starostlivosť ako mu zabezpečovala matka . Ak sa už teda hrajú na slovíčka. My to tu nevyriešime. Cakame na rozhodnutie a uvidíme čo ďalej.
Ja mám takú otázku.nemoze im muž doniesť na sociálku papiere akú má dochádzku?či musíme čakať kým oni si vypýtajú?lebo nieže urobia tak po dvoch mesiacoch,že sa rozhodnutie predlžuje,lebo nemajú tie podklady.....čiže už budeme tým pádom čakať 4mesiace potom....
@paulinka1986 Myslím, že tu ti to nikto nepovie. Radšej sa opýtaj v SP, ale osobne si myslím, že naťahujú takto čas náročky.
@gerlachovka tiež si myslím,že to robia schválne😒 môžeš ma pridať do skupiny? ďakujem 😊
@gerlachovka prosim o pridanie do skupiny
@gerlachovka tiez prosim o pridanie do skupiny

@gerlachovka
Poprosím o pridanie do skupiny.