Otec na materskej - zamietnuté prípady
Dievcata este otazocka. Pytali si od vasich muzov pracovnu zmluvu? Od mojho hej i ked neviem naco kedze to sa vobec k ziadosti davat nemusi
@veronika240 nie
@veronika240 ano. Pytali si pracovne zmluvy aj dodatky k nim. Porovnavali popis pracovnej cinnosti.
Baby prosím vás, bude problém ak som si požiadala o zrušenie RP k 4.11. a manžel si požiadal o materské k 5.11.? Z tohto mi vychádza, že v rozhodnutí z UPSVaR bude uvedené, že mi ho zastavia k 30.11. alebo dokonca k 1.12. Čiže nam môžu zamietnuť žiadosť o materské?
@ana85 aj ste ich odovzdali? A materske vam schvalili?
@veronika240 odovzdali. Neschvalili kvoli vym.zakladu a poctu hodin na zmluve. 38h tyzdenne mal pisane.
@lubenka0806 mali sme to tak v auguste, nebol to problém. Manželovi materskú schválili, aj keď mne odňali k 30.9. RP
@ana85 aj ste sa odvolali? Toto je presne to co si teraz interne zmysleli a chcu to vsetkym rusit a nemaju nato pravo
@veronika240 este sme sa neodvolali. Chcem sa poradit s pravnickou. Ale urcite spiseme odvolanie. Neviem ako to funguje s tymi internymi smernicami. Zavazne urcite su. Ale zakon by mal byt prvorady a smerodajny.
@ana85 plne s vami suhlasim. Tiez to nenechame len tak
Tiez nam zamietli matersku a kontrolovali staru aj novu zmluvu. Zamietli z dovodu nesplnenia podmienky prevzatia starostlivosti o dieta ...pisu tam v skratke ze dosahuje porovnatelny prijem a ze nedoslo ani k uprave pracovneho casu tak aby mohol prevziat starostlivost o dieta. No ale co som hladala v zakonoch tak nikde nieje specifikovana a definovana "starostlivost o dieta" a potvrdil mi to aj Mihal a tiez tvrdi, ze pracu otca pocas materskej zakony nijako neupravuju. Ze sa nemame nechat buzerovat a treba sa odvolat. Takze to odvolanie ideme dat napisat pravnicke. Inac ja som aj cez kontaktny formular SP ziadala informacie ze kde , presne v ktorom zakone a paragrafe je definovana a vymedzena "starostlivost o dieta" a tiez podla ktoreho zakona je zakazane aby sa z poverenia otca na niekolko hodin denne o dieta starala ina osoba.....ani na jednu otazku mi neodpovedali konkretnym zakonom, cize nieje to naozaj nikde obmedzene a inac mi napisali len toto ."Požiadavka prevzatia dieťaťa do starostlivosti nemôže byť splnená iba fiktívne. V prípade, ak otec prevezme do svojej starostlivosti dieťa od matky, musí zabezpečovať dieťaťu tú časť starostlivosti, ktorú do prevzatia dieťaťa poskytovala dieťaťu matka. V opačnom prípade podmienka prevzatia dieťaťa do starostlivosti nie je splnená." ..... inac je sranda, ze odpovedali dost rychlo.....zrejme aj odpoved maju nachystanu v tom metodickom pokyne 🙈
Takze si to zhrnme:
1. nijaky zakon ohladne poberania materskeho sa nemenil, takze ak v Septembri schvalovali materske otcom (napr. v praci mojho muza isli 6 a vsetkym schvalili) tak maju schvalit aj teraz
2. metodicky pokyn nieje zakon
4. v zakone nie je zakazane mat pocas starostlivosti o dieta novu pracovnu zmluvu na plný pracovný čas (to som citovala Mihala)
3. nijakym zakonom nieje definovama, vymedzena starostlivost o dieta .... a pokial viem o dieta je potreba sa starat 24 hodin denne a nielen od 8:00 - 16:00 napr., cize kludne sa otec moze starat aj inokedy pocas dna podla mojho nazoru, pripadne nachystat ranajky , desiatu, obed pre dieta rano, pred odchodom do prace a taktiez ak treba ist s dietatom k dr. tak moze ist .... ved toto je starostlivost o dieta, nie ?
4. nikde nieje zakazane, ze otec nemoze poverit napr. stareho rodica ci matku aby sa pocas jeho par hodinovej (ved den ma 24 hodin) nepritomnosti starala o dieta.
Jednoducho ideme sa odvolat a sme pripraveni ist aj na sud ak bude treba.
Este davam do pozornosti link na jeden clanok https://ekonomika.sme.sk/c/20940046/mihal-pouka... ....a aj na FB stranke - Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála - sa da co to dozvediet. Kazdopadne neda sa spoliehat len na to. Ja som sa snazila co najviac info, najma studovanim zakonov zistit si sama. A odvolanie zverime do ruk pravnikovi. Baby drzte sa aj s muzikmi a vela 🍀
Baby držím palce pri odvolaní. Nás to čaká v decembri...už teraz mi je z toho zle.
No a tak mi poradte zeny, co si myslite. Aky je pre socialnu poistovnu akceptovatelny skrateny pracovny cas, aby to schvalili. 4 hodiny, 6 hodin?? Adekvatne k tomu znizit mzdu. Manzel chce ist na matersku a popri tom pracovat. Pekne si to na nas vymysleli. A uplna parada, ze maju 60 dni na schvalenie, muzovi pojde nizsia mzda a na koniec to neschvalia. Vybabrem tak sama so sebou... A je vobec v pohode, ze si pytaju na posudenie pracovne zmluvy?
S panom Mihalom som tiez komunikovala . Na novu pracovnu zmluvu nemaju nijaky narok si ziadat k porovnaniu kedze materske sa rata zo starej a nie z novej. Takze novu im ani neodovzdame. Nenechame sa sikanovat od nejakej SP
@nerko Co sa tyka prvej otazky neviem poradit, ale niektore baby co poznam idu urobit s muzmi tak, ze nastupi na matersku a az min. o 2 tyzdne zacne robit na novu zmluvu, idealne ze je o mesiac ....tie 2 tyzdne cca trva kym SP schvali ziadost o materske, ale nieje to zarucene, moze im to trvat aj dlhsie a medzitym mozu zistit ze zacal pracovat. Cize o mesiac je asi lepsie, ked uz budete mat v ruke rozhodnutie o materskom...i ked podla mojho nazoru uz aj na toto si mozno budu casom davat pozor a sledovat to. Ale je to len moj nazor. A co sa tyka toho ci si mozu pytat prac. zmluvu....tak podla zakona o socialnom poisteni 513/2006 paragrafu 196 ods.4 "Účastník konania, fyzická osoba alebo právnická osoba zúčastnená na konaní, ktorí majú listiny, ktoré môžu byť dôkazom, sú povinní na výzvu organizačnej zložky Sociálnej poisťovne tieto listiny predložiť." ...takze to vyzera ze mozu. Ale niesom pravnik ani nic podobne a nemam to vsetko dopodrobna prestudovane, takze to len co som nasla ja pocas mojho zistovania pisem.
@nerko a inac, ja by som nedavala skrateny uvazok...muz zarobi celkom slusne a preco by sme sa mali ukratit o jeho vyplatu ? ked nikde v zakonoch nieje obmedzena praca otca na materskej, ani definovana starostlivost o dieta, ze co presne pod tym pojmom znamena a ani nikde nieje zakazane, ze nemoze poverit starostlivostou inu osobu, tak nevidim dovod aby sme sa podvolili nejakemu rozmaru socialnej poistovne len preto, ze od zaciatku roka na materskom muzom dali 30mil. eur a teraz na nas idu setrit. muzovi kolegovia isli na materske o mesiac skor, zacali pracovat na novu zmluvu ten isty den a schvalili im to...takze sa im nemienime prisposobovat len preto ze oni idu teraz setrit aby mali na vlaky a obedy zadarmo a dalsie ich sprostosti. Ale kazdy nech si robi ako mysli.
@kianka5 verim, ze dovtedy sa to nejako upokoji a prejdete si tym v pohode 😉
@nerko Ani jedno z toho co pises nie je v pohode. Ich nemajú co zaujimat prac.zmluvy. Ako pise
@veronika240
@ana85 Nie som právnik, zakon je citovany vyssie. Ako maju možno právo k nahliadnutiu ty môžeš odmietnuť. Btw.VZ maju vo vykazoch. Proste zacali s buzeráciou, lebo prisli na to,ze to chce vyuzit vela oteckov a oni to nebudú mat z čoho platit a este prichádzajú aj o dalsie peniaze...Cize je len otázkou casu kedy to pekne zrusia-po voľbách predpokladam. To je moj nazor. Ako aj pred rokmi zrušili možnosť doplacania NP...
Zienky,a ako moze dopadnut ked sa odvolate?
Neda mi nenapisat svoj nazor, hoci viem, ze ho tu so mnou nikto zdielat nebude. Podla mna je spravne, ak urady budu taketo pripady preverovat a ziadosti zamietat (to, ze to momentalne nema oporu v legislative je uz ina vec). Ja osobne nechapem, preco by malo byt mozne, aby muz nadalej pracoval v rovnakom rozsahu a poberal zaroven matersku. Ta je predsa urcena k tomu, aby sa muz mohol starat o dieta a prip. isla do prace zena. Neviem, v ktorom inom state je toto mozne. Nechcem sa nikoho dotknut, verim, ze to riadne nahneva, ked s tym rodina pocita a zrazu je problem. Ale podla mna je spravne, ze sa zacinaju diat veci, aby sa sucasna situacia zmenila, aj ked urcite by sa nasli vhodnejsie sposoby ako to osetrit oficialnou cestou. Moj muz je mimochodom tiez od jula na materskej, ale naozaj prestal pracovat a stara sa o deti, ako napriklad aj prave teraz 🙂.
novu pracovnu zmluvu urcite nema pravo ziadat, pretoze to nijako nepodmienuje jeho narok na materské. Toto bola odpoved od pana Mihala
@veronika240 A ta, z ktorej ide na MD je im potom na nič.😁😉
@pallacinka Ja napr. sa nehnevam a v podstate mas pravdu...ale...mali urobit taky zakon aby sa to nedalo obchadzat, aby bolo hned jasne, ze muz ma ostat doma a zakazat mu pracu popri md atd, atd. ... a tiez si myslim, ze uz pracuju na nejakej zmene zakona a dlho to uz trvat nebude ze sa takto budu cerpat materske. no ak je zatial moznost toto vyuzit tak by sme boli hlupi to nevyuzit. moj muz nekradne, v tej firme pracuje uz okolo 20 rokov. raz bol na pn ked lezal v nemocnici. takze vyuzijeme vsetko co zakon dovoluje , kym sa to da a ak nam to bude schvalene. a bez nejakeho pocitu viny.
@nikil ja predpoklam a pocitam s tym, ze ked sa odvolame ze to schvalia. z nemenovanych zdrojov pracujucich v SP mam info, ze SP si je vedoma ze tento ich metodicky pokyn nema oporu v zakone a ten zdroj radi odvolat sa. Takze zrejme len skusaju kto sa odvola a kto nie. Su ludia, ktori o tom nemaju sajnu a informacie a neodvolaju sa, lebo jednoducho uveria, ze nemaju narok. A tak SP usetri peniaze. No ak by aj po odvolani sa zamietli planujeme dat to na sud. Ale este cakame aj na preskumaniecelej veci od pravnicky.
@pallacinka však,ale ak to zákon takto umožňuje tak prečo by mal sedieť muž doma. Nepochopím, že SP ide riešiť veci, ktoré nemajú oporu v zákone. Nech upravia zákon a potom nech zamietajú žiadosti. Oni namiesto toho umožnilo poberať obom rodičom materskú súbežne na dve a viac detí do troch rokov...tak kde je potom logika v zákone??? Myslím, že je dosť iných vecí, kde vie SP ušetriť....a začať by mala od seba a svojej organizácie.

Baby ich interne predpisy su v rozpore so zakonom. V zakone nieje uvedene nic o tom ze by mal mat otec obmedzeny pracovny cas alebo prijem. To si len teraz niekto vymyslel takze uvidime co pride. Nieje mozne aby nam minuly tyzden pani na SP povedala ze vsetko mame schvalene a dnes sa ide tymto obranovat ze to zamietnu. Tak som zvedava a budem urcite informovat. Ak to inak nepojde kludne to aj do medii dam