Otec na materskej - zamietnuté prípady
@peterpo
29.11.2018 bola v NRSR prijatá novela zákona o zdravotnom poistení. Novela je súčasťou novely zákona 581/2004 Z.z. o zdravotných poisťovniach (článok III novely) - parlamentná tlač 1139 :
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony...
Väčšina ustanovení nemá priamy dosah na oznamovacie povinnosti a platenie poistného poistencami, zamestnancami, zamestnávateľmi a szčo.
Zmeny týkajúce sa poistencov, zamestnancov, zamestnávateľov a szčo sú účinné od 30.12.2018. Najdôležitejšou zmenou z pohľadu platenia poistného je zrušenie možnosti byť poistencom štátu z dôvodu starostlivosti o dieťa do 6 rokov, ak iná osoba na toto dieťa poberá materské alebo rodičovský príspevok. Táto možnosť sa v súčasnosti využíva predovšetkým v prípadoch, kedy na dieťa poberá materské otec a zároveň na to isté dieťa je poistencom štátu matka dieťaťa. Podľa tejto novely matka príde o poistenie štátom a stane sa samoplatiteľom (ak nemá iného platiteľa poistného).
Ak poistenec prestane byť poistencom štátu na zdravotné poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa do 6 rokov, má povinnosť sa z tohoto poistenia odhlásiť do 8 dní po skončení poistenia štátom. V týchto prípadoch majú niektoré matky ešte možnosť byť poistencami štátu z dôvodu starostlivosti o iné (napr. staršie) dieťa do 6 rokov, sú ale povinné túto zmenu do ZP oznámiť. Dieťa nesmie navštevovať škôlku alebo jasle na viac ako 4 hodiny denne.
Poistenec, ktorý nie je považovaný za zamestnanca, szčo alebo poistenca štátu podľa Zákona o zdravotnom poistení, je samoplatiteľom. Samoplatiteľ má povinnosť sa prihásiť do ZP ako platiteľ poistného podľa § 11 ods. 2 zákona (samoplatiteľ) a to do 8 dní. Samoplatiteľ je povinný platiť preddavky na zdravotné poistenie a to vo výške určenej sadzbou poistného 14% (prípadne 7% držiteľ preukazu ZŤP) z vymeriavacieho základu, ktorý si určil v prihláške, najmenej však mesačne z minimálneho základu. Minimálny základ samoplatiteľa je
- v roku 2018 456 € mesačne
- v roku 2019 477 € mesačne
Preddavky na poistné sú splatné do 8. dňa nasledujúceho mesiaca.
Keďže novela je účinná od 30.12.2018, v "aktuálnych" prípadoch otcov poberajúcich materské sa matky stanú samoplatiteľmi od 30.12.2018, a sú povinné
- do 8 dní odhlásiť sa z poistenia štátom a prihlásiť sa ako samoplatiteľ
- za 2 dni r. 2018 zaplatiť poistné z určeného vymeriavacieho základu, najmenej z pomernej časti minimálneho základu za 2 dni poistenia, čo je vymeriavací základ 456/31x 2 = 29,41 € a poistné 14 % = 4,11 €.
Minimálna výška predddavku na zdravotné poistenie samoplatiteľa pri sadzbe 14 % je v r. 2019 66,78 € mesačne.
Gogova
Áno, ale ak otcovi materské zamietnu,
materské nepobera a z toho čo napísala evittam (mám to aj skopirovane nižšie) mi vyplýva, že ja sa teda zo ZP odhlásiť nejdem . Keď mu schvália odhlásim sa. Viď "Najdôležitejšou zmenou z pohľadu platenia poistného je zrušenie možnosti byť poistencom štátu z dôvodu starostlivosti o dieťa do 6 rokov ak iná osoba na toto dieťa POBERÁ materské alebo rodičovský príspevok."
I keď ak by mu schválili materské dodatočne a aj vyplatili dodatočne za tie mesiace by som ZP platiť mala. Ale netuším či mu to schvália a keďže podľa SP starostlivosť neprebral a podľa nich sa staram ďalej, tak im na to kašlem. A nech si myslí kto chce čo chce.
Dobry vecer chcem sa opytat mam narok na materske do februara potom by sme chceli aby isiel manzel.Ma noveho zamestnavatela aj poziciu ale od 1.1.2019 je to v poriadku alebo nie ja by som sa mohla starat o dieta do 6 rokov o starsiu dceru
To znamena ze nemoze ist na matersku
Dievčence ja sa chcem trošku iné opýtať. A vy sa tu vyznáte. Keď som ja osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, muž je na materskej, ale mne stále držia miesto v práci - zmluva na neurčito, aktuálne ma zastupuje iná kočka. Od 01.01. si do skončenia materskej muža musím platiť zdravotku, čo treba zamestnávateľovi? Lebo ma presviedčajú, že musím ísť späť do práce alebo na neplatené voľno 🙈 Ďakujem za každú informáciu.
mam otazocku, ked napr.otec na materskej pracuje a na zmluve ma napr.1000e na pol.uvezok,kolko dostane cistu mzdu kedze odvody platit nemusi?
@evittam https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod... do zdravotnej sa neplati ked je na materskej
@milagros Do ZP plati z nového zamestnania aj zamestnavatel aj zamestnanec. Zamestnavatel dalej plati do SP odvody na UP a GP. Zamestnanec do SP neplati.
Zo zmluvy, z ktorej je na MD neplati.
Keď niečo čítas na nete a este to tu aj "zavesis" ako dokaz,ze máš pravdu ak ju nemas tak najskôr treba aj čítať s porozumením.😉
@gerlachovka možem poprosiť o pridanie do skupiny, dakujem

@nivea777 ahoj mas link k tomu co pises nech si to precitam ? Dakujem pekne