icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
palcullka
1. jan 2019

@gerlachovka možem poprosiť o pridanie do skupiny, dakujem

babikadaska
1. jan 2019

Ak sestre prislo oznamenie,ze predlzuju lehotu o rozhodnuti,ci manzelovi priznaju matersku alebo nie,o dalsich 60 dni (60 dni uz preslo), ma si zacat platit zdravotne alebo nie ??? Ako ma vediet,ci mu matersku schvalia ? Co ak mu ju neschvalia, a ona si platila ZP ?

karamelkax
1. jan 2019

@babikadaska Presne toto aj mňa zaujíma, máme podobnú situáciu...o chvilu to bude 60 dní a ešte stále nemáme rozhodnutie, tiež neviem čo so ZP, ale ja mám ešte staršie dieťa do 6 rokov tak asi sa idem "preventívne" prihlásiť na neho...

milagros
1. jan 2019

@babikadaska @karamelkax ja som sa bola pytat vo VSZP a ze prihlasuje sa ako samoplatitel matka az s rozhodnutim z UP o zastaveni rodicaku a potom treba platit,a ak by materske otcovi nepriznali a matka sa prihlasi spetne na rodicak,tak ze si treba poziadat o vratenie tych penazi co matka platila ako samoplatitel....proste gulas

gabulienka623
1. jan 2019

@karamelkax a chodí to staršie dieťa do škôlky? Naňho sa možno prihlásiť len ak chodí na pol dňa. Ja mám tiež ešte staršiu dcéru, ale chodí na celý deň, tiež som uvažovala, že by som sa prihlásila na ňu. Skúma nejak ZP, na koľko chodia do škôlky, neviete niekto?

gabulienka623
1. jan 2019

@karamelkax a chodí to staršie dieťa do škôlky? Naňho sa možno prihlásiť len ak chodí na pol dňa. Ja mám tiež ešte staršiu dcéru, ale chodí na celý deň, tiež som uvažovala, že by som sa prihlásila na ňu. Skúma nejak ZP, na koľko chodia do škôlky, neviete niekto?

gabulienka623
1. jan 2019

Len keď si znovu požiadame spatne o rodičovsky už teraz, manžel už nebude mať nárok na materskú vôbec. Totiž čakáme stále na rozhodnutie z odvolania a ďalej chceme podávať aj žalobu.

milagros
2. jan 2019

@gabulienka623 ano no rodicovsky sa da poziadat spetne do polroka ....👹 hovorim total gulas tato republika

chillibubble
2. jan 2019

Ahojte, chcem sa spýtať, či sú tu nejaké baby z Nitry, ktoré riešili materskú na manžela živnostníka a bola im zamietnutá? Že na čo sa máme pre istotu pripraviť. Môžete písať aj iné mestá-manžel szčo, ale najviac by ma zaujímala Nitra, že ako k tomu pristupujú teraz tu.

nivea777
2. jan 2019

@chillibubble pri szco nemaju co riesit ;) je to idealny stav podla mna, takze s kludon do toho

luliu
2. jan 2019

@gabulienka623 dieťa môže chodiť do škôlky na max 4 h, cely deň nie

chillibubble
2. jan 2019

@nivea777 dúfam, vďaka 🙂

evittam
2. jan 2019

@gabulienka623 Ze vraj neskuma ale ty musíš vediet ci sa ti oplatí klamat a ked ti na to prídu tak si zaplatis odvody aj spatne.

april1111
2. jan 2019

@gerlachovka prosím o pridanie do skupiny, dakujem

karamelkax
2. jan 2019

@gabulienka623 Môj starší chodí do škôlky na celý deň. Dnes som bola v VSZP sa naňho prihlásiť ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov, keďže muž požiadal o materské na mladšiu (zatiaľ stále čakáme na rozhodnutie, nevieme či schvália). Úradník nič nevravel o Tom že musí byť iba 4 hodiny v škôlke, podpisala som cestné vyhlásenie, že sa starám celodenné o dieťa do 6 rokov, o škôlke tam nebola žiadna zmienka, ani on sa nepýtal či chodí do škôlky. Viem že je v zákone napísané že môže byť v škôlke Max. 4 hodiny. Ale keď ho aj dám do škôlky len na 4 hodiny, ako to dokážem pred VŠZP? Vypýtam si nové rozhodnutie od riaditeľky MŠ že chodí len na 4 hodiny? Alebo nahlasim na Upsvar, že dieťa sa nachádza pol dňa doma a pol dňa v škôlke? Alebo by ZP stačilo v prípade kontroly ústne potvrdenie učiteľky že chodí len na 4 hodiny??? Neviem či to reálne kontrolujú a ako....iba som počula že vraj nie, ale to sa môže rýchlo zmeniť...

karamelkax
2. jan 2019

@gabulienka623 Ja si myslím že keď už "prejde" čas materskej otca - tých 28 týždňov, a stále sa rieši odvolanie či žaloba...ty sa môžeš už prihlásiť na rodicak... nesmieš ho brať len v čase keď mal byť muž na jeho materskej, veď keby súd trval dva roky, tak by žena počas tých dvoch rokov po dátume ukončenia mužovej materskej nemohla brať RP?

majusqa77
2. jan 2019

@karamelkax v skolke je evidencia, ci je dieta na cely den alebo nie. Zatial to nekontroluju, iba v pripade priameho podnetu riesia

evittam
2. jan 2019

@karamelkax No ako pise
@majusqa77
A spoliehať sa na JPP a využívať štát? Hm, veľa šťastia -zaplatis aj odvody dozadu.

karamelkax
2. jan 2019

@evittam Ale ja ho dám po prázdninách len na 4 hodiny do škôlky, len som polemizovala o Tom čo bolo vyššie spomínané. Ja osobne si myslím že teraz bude štát kontrolovať už všetko 😃 Začali s preverovaním a zamietanim Materskej otcov...

veronika240
2. jan 2019

@chillibubble manzel sice zamestnanec ale najprv schvalili a hned nato nam zanikol narok na matersku na ktoru nieje moznost sa odvolat lebo je to podla pracovnicky SP "iba oznamenie". Pobocka Nitra

lubenka0806
3. jan 2019

@herodias
@evittam
Ahojte, tak dnes som aj ja riešila platenie odvodov do ZP a v zdravotke mi tiež tvrdia, že ma zamestnávateľ musí odhlásiť a jaale mam ísť na úrad alebo byť samoplatiteľ. Ja nechápem, prečo by ma mal odhlásiť keď mi pome trvá (na neurčito). Tvrdia, že ak nepracujem, tak zamestnávateľ je povinný ma odhlásiť na základe zákona 582/2004 paragraf 24. Že aj v prípade ak som na neplatenej rodičovskej. Riešila som to zo zdravotkou aj písomne aj som volala. Bola som aj na pobočke, ale tam som sa moc nedozvedela. Pokiaľ tam mám uvedeného zamestnávateľa, tak neevidujú nedoplatky. Ale neviem čo to spraví o mesiac, keď im nepríde platba ani zo zamestnania ani od štátu, keďže už štát za mňa neplatí odvody. Mne nerobí problém zaplatiť tie odvody, ale oni takto tlačia na skončenie PP. Aj na infolinke mi tvrdili, že potom buď úrad prace alebo samoplatiteľ.
@evittam myslíš, že by stačilo, keby sa podala odhláška iba do ZP? Lebo ak v prípade neplateného voľna by sa dávala odhláška hoci PP trvá. Prepáč, že ťa s tým obťažujem. Dnes som to riešila aj so zamestnávateľom a rozmýšľame ako to urobiť. Nová dohoda by mi len pokazila ďalšiu materskú, ak by sme sa rozhodli pre druhé..

evittam
3. jan 2019

@lubenka0806 Prepac, ale toto som ešte neriesila a nemám na to ani cas...Ale urcite to nesúvisi so zamestnávateľom. Proste sami to ešte nemaju doriešene. U zamestnávateľa nic neries.
@zalka
@majusqa77

lubenka0806
3. jan 2019

@evittam nevadí, ďakujem aj tak. Tiež som rozmýšľala, že to nechať tak a počkať kým si nastavia systém, lebo ten ich postup mi moc nedáva zmysel. Zatiaľ v systéme nesvieti žiadna platba..ešte raz ďakujem.

zalka
3. jan 2019

@lubenka0806 dohoda by ti materskú nepokazila, skôr vylepšila lebo ide o další PP, takže ak ti zamestnávateľ výjde v ústrety tak potom dohoda s pravidelným príjmom s prácou v každý pracovný deň.

lubenka0806
3. jan 2019

@zalka čiže by sa mi zrátali vymeriavacie základy? Super, ďakujem za info.

zuz0404
3. jan 2019

@lubenka0806 ahoj prosim a ty si riesila len seba ked otec je na.md, lebo mne nic tske.nepovedali len ze sa mam.nahlasit ako.samoplatitel v zp lebo.som.stale na rd len bez prispevku, nic viac nebolo spominane so zamestnavatelom.

lubenka0806
3. jan 2019

@zuz0404 ano seba som riešila. Chcela som sa prihlásiť ako samoplatiteľ, ale že im tam stále svieti, že som prihlasená u zamestnávateľa a majú s tým problém..ževraj ma musí odhlásiť..ešte im..zatra im budem ešte vyvolávať 😀

zalka
3. jan 2019

@lubenka0806 no musela by si si uplatniť materské z oboch poistení, z dohody a aj zo starého PP kde by si bola na RD.

zuz0404
3. jan 2019

@lubenka0806 aha toto je velmi zaujimave jaa sa chystam buduci tyzden do zdravotky sa nahlasit ale zacibam sa bat 😂😂😂 daj pls vediet co ti zajtta povedia a teba normalne nahlasili ako osobu starajucu sa o dieta do 6 rokov, ci ani to nie?