Otec na materskej - zamietnuté prípady
@evittam ja už mám z toho riadne nervy....chceme ísť od apríla vybavovať mužovu materskú a vôbec neviem, čoho sa držať. Stále menia pravidlá, raz im vadí plný uväzok, potom polovičný, raz že žena má robiť, potom nemá a stále niečo. A to nehovorím o extrémnej ochotnej panej na sociálke, ktorá mi nepovedala ani o slovíčko naviac, ako som sa pýtala....ako keby to platila zo svojho ☹...tak teraz neviem, či sa na to máme dať, prípadne či to začať vybavovať čo najskôr....
A kedbudem na urade prace a muz ziada matersku to im tiez vadi ze kvazi som doma? Ci musim uz realne byt zamestnana?
Inac vie mi niekto povedat z akeho dovodu musi byt na novej zmluve ina napln prace? Aky to na prakticky zmysel? Chapem kratsi uvazok ale ina napln preco?
@katarinabreza tak mne to pride ze zatial su to len dohady
@katarinabreza No pretoze u rovnakého zamestnavatela ísť z jednej zmluvy ako napríklad manazer predaja a pracovať na akoze novú zmluvu tiez sko manažér predaja je naozaj normálne a nie je to ucelove...Trosku zdravého rozumu.😉
@evittam no praveze by to normalne aj bolo ked skrati uvazok kvoli starostlivosti o dieta a ci je to ucelove to je jasne. Ucelom skratenia uvazku je starostlivost a poberanie materskej. Omylom predsa o nu neziadame
@katarinabreza No len nemôžeš žiadať o MD a byt na MD z tej istej zmluvy a cerpat dávku NP aj na nu pracovať. Ako napr.ani pri PN. Prepáč, ale naozaj skus zacat rozmýšľat logicky.😉
@evittam ved nie na tu istu zmluvu ale na novu zmluvu s tou istou naplnou ale kratsim uvazkom. Otazka nebola preco nemozem pracovat na tu istu zmluvu ale preco je v zakonu ze musi byt ina napln prace. To nema logiku.
je predsa uple jedno ci je muz 4 hodiny upratovacka alebo 4 hodiny predavac ked bol predtym 8 hodin predavac.
@katarinabreza Skus sa zamyslieť-ma a veľkú. Na co ti ma zamestnavatel dávať novú zmluvu ked budeš robiť to isté?! Lebo chces o.e.at štát? Staci dodatok o skráteni úväzku.😉 Skus si naštudovať aj ZP a spolu s nim SP.😉
@evittam tak to potom cela materska je oj.bavanie statu. Zrejme si nepochopila otazku alebo patris k tym co oteckov na materskej odsudzuju
@katarinabreza aspon rozlisuj skutocnych otcov na materskej a poberacov materskej ;(
@majusqa77 Co som mohla cakat.😂👍😉
@katarinabreza Ja nikoho neodsudzujem len poznám zakony a dokonca tu ženám aj otcom pomaham vselijako dosiahnuť max.MD,podporu a ine. Takze tvoje konštatovanie je smiešne. Polozila si otázku ako je niečo nelogicke a dostala si logickú odpoveď ale skor ty mas problém pochopit. Pekny den.
@majusqa77 iste takze otec ktory robi namiesto 8 hodin 4 a pomoze doma s dietatom je iba poberac. Rovno moze byt v zakone zakazane akokolvek pracovat popri materskej. Si uvedom ze dalsia praca su dalsie peniaze a viac na daniach pre stat a viac utratenych penazi cize viac zaplateneho dph atd...
@katarinabreza Iste ale inštitúcia, ktorá to vyplaca ma z toho prd a este plati. To skus pochopit prečo robi SP problemy-proste na to nemá peniaze. Ako som to už napisala.
@katarinabreza ..a presne s tym ja napriklad suhlasim. Bud poberaj davku, alebo pracuj.. ..a napriek tomu tu radime, ako ju ziskat..
@evittam ved to je jasne to vsetci vedia ze im vadi vyplacat poistenia a to im vadi hociake plnenie poistenia. Teraz este navyse mozu byt obaja rodicia na materskej na 2 deti a to uz vobec nevedia skusnut. lenze toto vobec nesuvisi s polozenou otazkou. Kolega mojho muza isel na matersku a neuzatvoril ziadnu zmluvu a neschvalili mu ji. Dostal rovnake zamietnutie ako ostatny ze neprebral starostlivost o dieta, tak sa odvolal.
@majusqa77 zakon je taky aky je. Zatial co obcan moze robit vsetko co nieje zakazane, stat musi robit len co co je povolene
ten zakon je zle napisany. ma medzery aj pre otcov aj pre poistovnu. a v tom je ten problem preco je tolko sporov. Som zvedava ci to naozaj da niekto na sud a ako to dopadne. Vobec na nespominalo ze ci ak niekto by aj sud vyhral ci to bude ako sudny nalez a ostatnych prehodnotia alebo ci kazdy jeden s tym istym sa musi sudit.
@katarinabreza svoju otázku adresuj na tvorcu zákona on ti to môže vysvetlit ako to myslel keď tak ako to napísal. Prípadne si skús pohľadať dôvodoch správu k zákonu a tam možno nájdeš odpoveď.
@majusqa77
@evittam tieto žienky sa fakt snažia mamičkám pomôcť ak si tieto fóra čítaš dlhšie tak na ne neútoč. Oni nie sú tvorcami zákona.
@kukucka100 rada by som vedela na koho som utocila a ako. Myslim ze sa vyjadrujem slusne. A nie kazda odpoved v tejto diskusii musi byt nutne pravdiva a pravne preverena, nezda sa mi to ako pravna poradna. Zatial som si vsimla ze su tu prevazne len nazory. Verim ze toto nebude brane ako utok, je to len fakt.
@katarinabreza Este raz a citaj pomaly -na tvoju otázku som ti odpoveď napisala.
@katarinabreza ak to aj ludia budu davat na sud, to este neznamena, ze socialna poistovna to prehodnoti. niesme v amerike, kde maju iny sudny system a na zaklade tzv. precedensu kedy by stacilo aby jeden clovek sud vyhral by sa tym museli riadit aj ostatne sudy. takze aj z tohto dovodu si socialna poistovna dovoli robit to co robi. ak aj prehraju par sudov, stale plati ze usetria ovela viac ked ziadosti zamietaju, lebo niekto to vzda a necha tak, alebo nepojde na sud, lebo to moze trvat roky a advokata nieje zadarmo. jedine ze si v hmotnej nudzi a poziadas centrum pravnej pomoci o advokata. a este co sa sudov tyka, co sudca, to iny pravny nazor, takze hoc by boli pripady na vlas rovnake kazdy sudca moze rozhodnut inac. teda bud sa prikloni na stranu soc. poistovne alebo poistenca. potom uz len najvyssi sud to moze rozhodnut. aspon teda co som si zatial zistovala informacie, kedze nas tiez caka sud.
@gerlachovka ano ale treba im pripoomenut ze ak to bude nutne poslete to aj do Strasburgu 😉
@milagros podla mna je to uplne irelevantne....ludovo povedane nepos..u sa z vyhrazok ze to dame do strasburgu...a navyse uz sud na SK nebude zrejme lacna zalezitost. spisanie zaloby 300 eur pravnikom v BA + hodina u neho 50 eur a to neviem kolko hodin by to bolo + zrejme nejake dalsie trovy...na vychode 100 spracovanie zaloby a dalsie info si uz nepamatam . takze chapem aj preco si ludia nemozu dovolit sudit sa...a som si ista, ze si to plne uvedomuje aj SP, kedze ich pravnici su na sude ako doma.