Otec na materskej - zamietnuté prípady
@marianna9630 No veď ano jednou z podmienok naroku na DB je mat prijem aspon vo vyske polovice minimalnej mzdy ci uz uplatňujes mesačný alebo ročný narok. Ja neviem co je na tom nepochopiteľné. Dúfam,ze uz si to konecne pochopila.
@lili2015 moj muz je zivnostnik sice, nedal vypoved, ale co sa tyka toho ci to musis nahlasovat v robote.....myslela som si ze nie a aj baby tu hovorili ze nie. Avsak musis. Musis preto, aby ta vasa personalistka vedela prehlasit v zdravotnej poistovni, musia ta "zakliknut" do inej kolonky. Pokial to neurobia tak dopadnes ako ja, ze ma nevhceli v ZP zaregistrovat ako samoplatcu, lebo ze to tam nemaju nahodene od zamestnavatela (povedali mi to 4 pracovnicky ZP nezavisle od seba) a ze to skatka musim nahlasit v praci (ze si AKOKEBY ukoncila na ten cas pracovny pomer) Ale nemas sa coho bat, ty realne neukoncis nic, nadalej si zamestnanec a mas pravo ostat na rodicaku.
@lili2015 az teraz spatne si citam odpoved od
@evittam ze nemusis nahlasovat. Nieje to zial pravda. Ako mozes to vyskusat, ale nebudu ta chciet registrovat ako samoplatcu.
Ked som to vysvetlovala nasej personalistke co musi urobit, ze ako ma zahlasit v ZP sama nechapala lebo ze to este nikdy od nej nikto nechcel, ale potom tam volala na nejake vedenie ZP a tam jej to potvrdili.
Ty mas vsak pravo podla zakona napriek horeuvedenemu byt na RP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov bez ohladu na to ci dostavas RP alebo nie. A zamestnavatel ti MUSI drzat miesto.
@evittam ahoj, vedela by si, prosím, poradiť aj mne? Manželovi ešte trvá materská do polovice júla, ale ja som od 1.7. nezamestnaná, v septembri nastupujem na denné doktorandské štúdium. V ZP už som hlásená ako samoplatca. Mám teraz nejakú oznamovaciu povinnosť voči ÚPSVaR alebo SP? Na tie dva mesiace, čo budem ešte doma s dcérou. Máme len to jedno dieťa.
@majusqa77 Po odňatí rodičovského, teda počas manželovej materskej som bola zamestnaná na polovičný úväzok. Od 1.7. už nepracujem, manželovi pomaly končí materská, ale ja ostanem s dcérou doma až do toho septembra. Nemá zmysel pre mňa si hľadať teraz nové zamestnanie alebo zúčastňovať sa nejakých "repas" projektov, to si radšej zdravotné zaplatím sama. Keďže po novom nemôžeme byť obaja poistencami štátu. Skôr ma zaujíma, či to treba ešte inde okrem ZP hlásiť. Význaš sa v tomto? 🙂
@evittam Neviem to zial tak vysvetlit a zopakovat, ako mi to bolo povedane v ZP z viacerych miest, to co som napisala su len take utrzky a asi som nieco pomotala. Nieje to uz pre mna podstatna vec takze clovek potom zabudne co presne mu povedali par mesiacov dozadu.......
Ale faktom ostava ze na ziadnej pobocke ZP ma nechceli registrivat ako samoplatcu kym to nenahlasim zamestnavatelovi a ten nevykona potrebne kroky. Skusala som to ma viacerych miestach a vzdy len pozreli do systemu a povedali nemozeme vas registrovat ako samoplatcu lebo tu nevidim vase "nahlasenie" (neviem uz to presne slovo) od zamestnavatela a system ma nepusti. Telefonicky som sa informovala na dalsich 2 miestach, povedali mi detto. Nasej personalistke tiez. Nezavisle od seba.
Ahojte, prosím vás komu prišla kontrola k zamestnávateľovi kvôli materskej? Môžete mi napísať čo všetko kontrolovali a vyžadovali? Ďakujem
Ahojte prosím niekto komu zamietli a odvolal sa?
Ahojte, mam taku otazku ku mojmu zdravotnemu poisteniu - muz poziadal o matersku od 3.7., ja nastupujem do prace v septembri. Mozem byt poistencom statu ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na starsieho syna? Ten chodi do skolky, ale v juli a v auguste je doma.
A dokedy je potrebne nahlasit to v poistovni?
A este jedna otazka - ak mam rodicak zruseny od 1.7. (ja viem, 220eur, ale islo nam o to, aby sa SP cim skor vyjadrila, ak by som zrusila k 3.7., tak papier z UPSVaRu by sme mali az niekedy v polke augusta, co by cele konanie zbytocne natahovalo), mozem poziadat o spatne vyplatenie za tie dva julove dni, ak by muzovi matersku schvalili?
@popoluska24 Ahoj, manželov kolega žiadal o materské a kontrola si vyžiadala dochádzku.

@evittam tak píšeš o polovičnej mzde a potom na konci o ročnom naroku,má to zmiatlo,ale diky