icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
evittam
8. jan 2020

@maciatkolulu Tak ved je. Ak majú nárok platili NP.

mirka1812
24. jan 2020

Ahojte, prosim vas o radu baby @evittam @majusqa77
Manzel ide na matersku s druhym dietatom a bude popri tom pracovat na dohodu.Ja ako matka ostavam doma s 2 detimi samozrejme bez naroku na rodicovsky prispevok. No nie je mi jasne ako poriesit zdravotnu poistovnu. Pracovny pomer mi stale trva. Mozem sa prihlasit v ZP ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov na prve dieta ktore ma 2,5 roka??(nechodi do jasli ani do skolky) ...a tym padom zdravotne poistenie bude za mna platit stat?

luliu
24. jan 2020

@mirka1812 áno presne tak to môžeš urobiť

miljak
24. jan 2020

Prosim neviete niekto? Ak je osoba na materskej - je teda poistencom statu a poistenie si neplati - funguje to tak aj vtedy, ak je dobrovolne dochodkovo poistena? Ze nemusi platit poistne, aj ked subezne bezi to dobrovolne dochodkove poistenie?

mirka1812
24. jan 2020

@luliu Dakujem za odpoved🙂

luliu
24. jan 2020

@miljak myslíš 3 pilier? Ten ti beží len do neho za ten čas neprispievas ak nechceš, ak chceš môžeš. 3 pilier nemá nič so SP a platbami statu

miljak
24. jan 2020

@luliu nie, myslela som dobrovolne dochodkove, co si mozu platit len ti, co nemaju povinne dochodkove poistenie (teda nezamestnani a zamestnanci policie, armady...)

zania
24. jan 2020

@luliu prosim ta,a ak muz ide na matersku s 1.5 rocnou dcerou a syn 3.5 chodi do skolky na cely den,prac pomer mi trva,musim si platit zdravotku sama,ze?

evittam
24. jan 2020

@zania Áno

evittam
24. jan 2020

@miljak Nie je mozne platiť len dôchodkové poistenie. Musí platiť cely balik.

miljak
24. jan 2020

@evittam ano, tomu rozumiem, ide mi o to, ci plati, aj ked pobera zaroven matersku - je teda poistencom statu...

evittam
24. jan 2020

@miljak Ak je na MD z toho poistenia tak nie.

miljak
24. jan 2020

@evittam dakujem

zania
24. jan 2020

@evittam dakujem.pekny den

mirka1812
24. jan 2020

@evittam zdravotku si musi platit teda len z dovodu ze dieta davaju do skolky na cely den??

evittam
24. jan 2020

@mirka1812 Samozrejme.

luliu
Autor odpoveď zmazal
luciab19
31. jan 2020

Ahojte. Práve som bola riešiť materskú pre manžela, SZČO. Ja idem na materskú s bábätkom, ktoré sa narodí. Viem, že SZČO počas poberania tejto materskej môže naďalej fakturovať, nemusí živnosť ukončiť. Na sociálke mi dala to čestne vyhlásenie, je tam bod, že otec čestne prehlasuje, že nebude naďalej vykonávať činnosť z ktorej bude poberať príspevok. Niečo sa zmenilo v tomto? Alebo ako to mám chápať ? Ďakujem

aandreaa9
8. feb 2020

@evittam prosim ta muz je na materskej, ja zostavam doma do 3 rokov dietata. Pracovny pomer mi trva. Bola som sa nahlasit v zdravotnej ako samoplatca. Ale v pripade ak by som mala este dohodu o pracovnej cinnosti v muzovej firme nemusim si platit tu zdravotku ?

majusqa77
9. feb 2020

@aandreaa9 nemusis

luciab19
12. feb 2020
aandreaa9
12. feb 2020

@majusqa77 prosim ta nevies mi poradit? Ak muzovi skonci materska v juli, mam si zase nahlasit rodicak na seba? Dostanem ten zvyseny? Alebo jo ma poberat radsej on?ja nastupujem do prace az v septembri

majusqa77
12. feb 2020

@aandreaa9 zalezi ci si poberala matersku na dane dieta alebo nie

tulipan01
12. feb 2020

Prosím vás ako by ste napísali že kto sa stará o dieťa ak manžel nastúpil na materskú no o 2 tyž. Sa mu podarilo nájsť novú prácu a tým pádom chcú materskú pozastaviť lebo ON nie je s ňou doma práca je na TPP 8hod. Je tam šanca niečo vymyslieť aby mal aj materskú a aj pracoval ? Ďakujem za info a za pomoc @majusqa77 @evittam

majusqa77
12. feb 2020

@tulipan01 taketo materske zamietaju

aandreaa9
12. feb 2020

@majusqa77 ano poberala som

mirka1812
13. feb 2020

Prosim vas baby mate skusenost, ze ked je otec na materskej s druhym dietatom,ktory popri tom pracuje na dohodu na polovicny uvazok(fyzicky je v praci) a matka je doma dobrovolne sa stara o prve dieta do veku 6 rokov(nepobera rodicak).Taketo ziadosti o materske zamietaju ci nie? a postrasili nas,ze chodia aj kontroly k zamestnavatelovi z Inspektoratu prace a taktiez aj domov ci ten otec sa fakt stara o to dieta s ktorym je na materskej. Mate s tym skusenost prosiim?

mirka1812
14. feb 2020

@evittam @majusqa77 vy baby nemate s tym skusenost?

majusqa77
14. feb 2020

@mirka1812 polovicny PP zvycajne schvalia, ale nemusi to byt pravidlo

aandreaa9
14. feb 2020

@majusqa77 prosim ta este otazka. Muz prevzal dieta do starostlivosti 2.1.2020. za januar mi este prisiel rodicak. Cize aj socialku som mala este zaplatenu. Od 11.2.2020 som sa zamestnala na dohodu. Dnes mi prisiel zo socialky papier ze od 10.2.2020 za mna neplati dochodkove poistne stat. Mam ist teraz na socialku si ist zaplatit tych 10 dni? Od 1.2- 10.2? Vdaka