icon

Otec na materskej - zamietnuté prípady

evca65
29. okt 2018
gerlachovka
5. nov 2018

@nikuskatvoja dobre, ze si to tu dala, je dobre, nech ludia maju informacie i ked nie zaväzne . tiez som sa to sem chystala dat, len pre info. je jasne, ze kazdy rozumny clovek to neberie ako smerodajne.

baccio
5. nov 2018

@dai Podľa mňa neexistuje Svoj výklad zákona ..iba výklad zákona a to že definícia starostlivosť o dieťa nieje nikde bližšie definovaná je fakt. Ďalej to kľudne môžme brať ako diskrimináciu otcov ako živiteľov rodín.Preco matka môže popri Tom pracovať a otec zrazu nie? A osobne si myslím že ak sociálna poisťovňa nezmení prístup tak sa do toho časom obuju aj médiá a právnici dotknutých osôb.Nie každý sa boji ozvať .A takéto niečo sa podla mňa Fickovej vláde páčiť pred voľbami isto nebude.Je dobré že sa k tomu Mihal vyjadril aspoň sa môžu mamičky a otcovia o niečo oprieť ak ich budú na sociálke buzerovat.

dkethe
5. nov 2018

@baccio nooo bodaj by sa do toho media obuli. Ale z druhej strany nez asi by sa vacsine hodilo - ako zamestnavatelia obratom uzatvaraju nove zmluvy na rovnake pozicie ktore len musia inak nazvat... firmy uz nebudu tak ochotne. Je to diera v zakone ktoru treba jasnymi definiciami zalatat.

baccio
5. nov 2018

@dkethe veď áno...ale kto sa teraz do toho pusti?vláda možno potichu takto naviguje sociálku lebo peniažky utekajú.Ale proti sebe pred volbami nepojde.Aspon ja to tak vidim.Dufaju že aspoň niekoho odradia a ušetria.Ale ak máš podľa zákona na niečo nárok a všetko splnas...tak aj právne si krytá. A ak má človek odvahu tak aj súdne trovy mu štát bude musieť preplatiť.

dai
5. nov 2018

@baccio jasne ze existuje vyklad zakona🙂 ale mihal nie je pravnik ani sudca, zakon nekoncipoval ani nevytvaral - vyklada si ho ako on chce😉
Matka moze pracovat pretoze kazdy normalny clovek vie ze prvych 6 mesiacov zivota dietatka 99% zien nepracuje lebo sa to neda😉 lebo sa riadne staraju o dieta - nosia ho, uspavaju, mojkaju, prebaluju, kojja etc. ... su vynimky kde si zienky privyrabaju a na ten cas - 2-3 hod. Tyzdenne preberie starostlivost babka, otec ... toto podla mna nikto nikdy v zakone neosetroval pretoze kazdy normalny clovek vie ze popri starostlivosti o nemluvna sa pracovat neda... preto sa to neosetrovalo ani pri materskej u otcov - lebo mali ludsky prevziat zodpovednost za dieta - to by jasne ze nemohli zostat robit to iste co predtym🙂
Myslim ze zakonodarci podcenili v tomto pripade eufemicky nazvane vynaliezavost sr naroda... ona materska u otcov je tu uz dlhsie ale hromadne sa to zacalo zneuzivat/ vyuzivat len posledny rok - ja mam pocit ze od momentu kedy sa to zacalo riesit na fc a mk plus mihal zacal vytahovat tieto zakonne diery...predtym otcovia co poberali md na nej aj realne boli - ja poznam osobne 2och - ich zeny v tom obdobi pracovali, matersku si vybrali na konci 3tieho roku dietatka.

dai
5. nov 2018

@baccio lenze to by musel ten pravnik statu dokazat ze riadna starostlivost o dieta pocas materskej je to iste ako pocas rodicovskej - nato sa mihal vo svojom vyklade odvolava... pritom ale materska a rodicovska su 2 rozdielne davky s inym zameranim... ako ja dufam ze sa niekto najde kto to potiahne na sud - chcela by som vidiet tie realne zdovodnenia - to rozhodnutie by napr. V amerike sa vnimalo ako precedes a podla toho by museli vyzerat aj ostatne rozsudky...
V kazdom pripade si myslim ze kazdy vratane tych co toto aktualne vyuziva si uvedomuje ze zakon bol mysleny inak a ze to treba vyuzit co najskor kedze sa po volbach urcite bude upravovat...

baccio
5. nov 2018

@dai nooo to by som netvrdila že matka prvých 6 mesiacov nemôže pracovať. Môže pracovať a v mnohých krajinách musí pracovať lebo ma zo zákona právo byť doma tak Max .mesiac ak vôbec.Urcite by tam uvítali podobnú rodičovskú či materskú dovolenku ako tu ale to sme skôr vínimka. A veľa žien aj keď sú na MD aj pracuje hlavne živnostníčky.A tu je ďalší problém aj otec živnostník môže pracovať pocas MD a ich nechávajú na pokoji? Im neriešia či je doma kde pracuje a za kolko....neviem o Tom aby tu nejaká mamička písala že živnostník mal problém.Takze zas diskriminácia.A nemyslím si že ide o zneužívanie systému.Ak ti zákon niečo umožňuje nejde o zneužitie ale o právo.Ak nepodvadzas a splnas všetko čo zákon vyžaduje.Vies v tomto platí len to čo máš na papieri ....ak tam raz niečo nieje nemožno sa tým oháňať.

veronika240
Odpoveď bola odstránená
veronika240
5. nov 2018

Po precitani tohto clanku budete vediet vsetko potrebne 😊

dai
5. nov 2018

@baccio ak je matka doma s dietatom tak vacsinou nepracuje ale stara sa - to som napisala... jasne ze v inych krajinach kde materska nie je sa hladaju ine riesenia starostlivosti o dieta a zeny su mnohokrat v praci - pritom ale ziadnu matersku nepoberaju ... v sr je poberanie materskej podmiene starostlivostou o dieta - ak sa nestaras nemala by si mat na nu ani pravo... myslim ze szco ma ine podmienky celkovo - nevyznam sa v tom uplne tak sa nevyjadrujem ale myslim ze urcite nie su z dlhodobeho hladiska pozitivne diskriminovani...

evittam
5. nov 2018

@veronika240 Pan Mihal niečo nedomyslel-konkretne:
Zároveň je proti sedliackemu rozumu odmietať pracovnú aktivitu muža, z ktorej štátu prúdia ďalšie dane, odvody...
Nejako zabudol,ze pocas MD muza sa z pôvodnej zmluvy neodvádzajú žiadne odvody a dane a z novej len ZP a dan....
Cize SP,z ktorej dostáva peniaze ma v tomto pripade holy prd....Takze to co pise p.Mihal he zaset len a len nazor a vyloženie zákona ako to vidí on-cize tak ako o tom píše....😁😉

dai
5. nov 2018

@veronika240 tento clanok uz v tejto debate je😉

gerlachovka
5. nov 2018

@evittam No ale ved dan a ZP su dost vysoke polozky pre stat aj ked ostatne odvody platit nemusi. Ale je pravda, ze to zle naformuloval a moze to ludi priviest do omylu. No i tak plati, ze ak muz pracuje pocas rodicovskej dovolenky, stat dostane viac, akoby ostal doma na materskej (ak teda nepocitame to vyplatene materske, ale zase zamestnanec platil odvody)...Alebo sa mylim ?

evittam
5. nov 2018

@gerlachovka Od koho dostane viac?! Povedzme,ze ma max.MD t.j. cca 1400Eur/mesiac. Zarobí 1000Eur ako HM-ZP dostane 140Eur a dan z príjmu bez DB cca 121Eur. Štát dostane viac?! Toto naozaj napíšu len ludia co tomu nerozumeju a prečítajú si presne take múdre reči ako pise Mihal a potom tu všetkých budú o tom presviedčat. Nic v zlom.

evittam
5. nov 2018

@gerlachovka Jasne som ti napisala-odvody sa platia len do ZP!

bosorkabb
5. nov 2018

Je jedno čo by bolo alebo nebolo. Kto koľko platí, neplatí. Sociálna poisťovňa má ísť podľa platného zákona a basta. Či?

gerlachovka
5. nov 2018

@evittam v prvom rade by si mala poriadne citat , takze este raz "No i tak plati, ze ak muz pracuje pocas rodicovskej dovolenky, stat dostane viac, akoby ostal doma na materskej" Pisala som, ze stat dostane viac ako keby ostal doma na materskej. Cize 121 eur je vzdy viac ako 0,- podla mna. Ale ok, nerozumiem sa , zbytocne sa hadat, a nic v zlom , no naozaj by si mohla popracovat na citani a neprekrucat to, co som napisala .

evittam
5. nov 2018

@bosorkabb Samozrejme. Len Mihalov clanok je zase mutenie vody...😉 Zase sa dozvie este viac ludi (aj ti co to nevedeli doteraz),ze otec moze ist na MD a pracovať a mat pekne peniaze a co tym docieli-ze to cele zrusia-davam tomu par mesiacov po voľbách. Ako posral DNP aj pred rokmi takou istou taktikou. Ale to uz si málokto pamata alebo o tom vie.

evittam
5. nov 2018

@gerlachovka To si tam doplnila az ked som odpisovala.😉 A nic neprekrucam. Fakty som napisala.

gerlachovka
5. nov 2018

@bosorkabb mas pravdu. ja sa uz radsej ani nezapojim do tejto debaty, lebo aj tak sme tu pre tych co maju opacny nazor len vyuzivaci systemu .

gerlachovka
5. nov 2018

@evittam ano priznavam, lebo povodne znenie, nevystihlo to, co som mala na mysli. ....mozno som si mala poriadne premysliet co napisem, ale zase tiez nemusis reagovat hned v prvej minute 😉 kedze tato stranka hned po dopisani ponuka moznost upravit prispevok. potom uz nie 😉 ...ponaucenie pre nas obe

gerlachovka
5. nov 2018

@evittam a inac, ja nevidim, ze hned pises odpoved 😉. tak ked tak prepac

evittam
5. nov 2018

@gerlachovka No tak prepac,ze necakam ci nahodou neupravis svoj príspevok.....A ja nevidím ci ho upravujes ci si to mam domysliet?

gerlachovka
5. nov 2018

@evittam ja tiez neviem, ci si si to precitala az po uprave alebo pred. preto som odpisala , to co som odpisala. ale to je uz jedno. ja proste nie vzdy viem slovami hned vyjadrit co mam na mysli, tak ak stihnem upravim.

bosorkabb
5. nov 2018

@evittam idú voľby tak treba.

bosorkabb
6. nov 2018

@ellen2016 pozri aj tu.

coko80
6. nov 2018

@evittam ale tým článkom uz aj tak dosť rodinám pomohol.

evittam
6. nov 2018

@coko80 Viacerým kedysi poskodil...tak teraz ide akoze robiť "dobre skutky".😁😁😁 A este si ich necha zaplatit.

bosorkabb
6. nov 2018

Ja už mám doma knihu materská 2019. Manžel bol dnes na prednáške.

majovka18
6. nov 2018

@bosorkabb a čo ste sa dozvedeli?