Otec na materskej - zamietnuté prípady
@kianka5 Tu neslo o šetrenie ale o to,ze málo ľudí o tom vedelo a on to navrhol zrusit čo mu nepreslo. Tak zalozil blog, začal rozdavat dobre rady ako si môžu mamicky prilepsit a zrazu z pár mamičiek bolo niekolko tisic a SP prišla na to,ze to nema z coho platiť tak to museli zrusit. A tak isto dopadnú MD otcov a tym duplom súbežne.
@bosorkabb a možno aj porušenie ústavy v článku kde sa hovorí, že ľudia majú právo na rovnaké zaobchádzanie. Zákon sa nemenil a do toho metodickeho pokynu to schvalovali a zrazu nie a len na základe rozhodnutia SP ?
@gerlachovka to tiež spomínal.
Baby a čo Vám zamietli materskú, ste mali novú pracovnú zmluvu alebo dohodu? Lebo na dohode je skrátený pracovný čas, pokiaľ dobre viem...
@aliby28 novu zmluvu ma
@gerlachovka a s dohodou neviete ak je? to uznávajú?
@aliby28 nemam s tym skusenost, takze neviem povedat naisto
@aliby28 Keďže pri dohode o pracovnej činnosti, je stanovené odpracovať max.10 hod. týždenne, tak si myslím, že SP nemá dôvod nepriznať materské. Keď čítaš tie rozhodnutia o zamietnutí tam je písané, že nemohlo dôjsť k prebratiu starostlivosti o dieťa, nakoľko otec pracuje naďalej na 8 hod., Pri dohode pracuje 2 hod. denne alebo môže mať tých 10 hod. rozvrhnutých inak.
@aliby28 pisala som do socialnej, nech mi specifikuju, kolko hodin denne moze otec ba materskej pracovat, aby nebola narusena ich predstqva o starostlivosti. No a ako to uz u socialky byva zvykom, na priamu otazku vyhybava odpoved. Kopirujem:
Vzhľadom na nárast prípadov zneužívania sociálneho poistenia v súvislosti s čerpaním materského otcami detí Sociálna poisťovňa pristúpila k podrobnejšiemu skúmaniu, či je splnený účel poskytovania materského – náhrada príjmu z dôvodu, že poistenec prevzal dieťa do svojej starostlivosti, či došlo k úprave pracovného času. Zákon o sociálnom poistení neuvádza, koľko hodín týždenne môže otec dieťaťa pracovať. Otec, ktorý iba spísal s matkou dohodu o prevzatí dieťa do starostlivosti, ale starostlivosti poskytuje dieťaťu naďalej matka a ktorý čerpá rodičovskú dovolenku napriek tomu, že sa o dieťa nestará, alebo ktorý vykonáva zárobkovú činnosť v rovnakom rozsahu ako pred prevzatím dieťaťa bez straty príjmu, nespĺňa predpoklady nároku na materské.
Každý prípad uplatnenia si nároku na materské otcom dieťaťa pobočky Sociálnej poisťovne posudzujú individuálne.
Takze sme sa nedozvedeli nic, co by sme uz nevedeli.
A nemôžu to zamietat aj kvôli tomu že matka ostáva doma na rodičovskej?
@coko80 no to je podla nna nepodstatne, lebo ved ked ja som doma s mladsim dietatom, tak preco by on nemohol byt so starsim. no volala som dnes do tej socialnej po tom maily a len sa vykrucali, ze to je individualne vsetko a na kazdej pobocke, co schvali. Len mi tak mimo recou teda povedala, ze ta nova zmluva musi byt na menej hodin a za nizsi plat, kedze by to malo byt len privyrobenie si popri materskej. Ale teda o kolko by to malo byt, to uz sa nevyjadrili.
Prosim Vas, stretli ste sa niekto s problemom (zamietnutim) aj pri SZČO? Skumaju aj to nejako?
@coko80 co, uz ani metodicky pokyn im nestaci 😂 ...drzim päste nech vam to schvalia. niesom sice ekonomka, ale ak v ziadosti o materske vypisal ze nastupuje na rodicovsku dovolenku od nejakeho datumu, tak by sa odvody nemali platit (ak pises o starej zmluve) , lebo to bude vyzerat, ze pracuje nadalej na staru zmluvu aj ked este nema rozhodnutie, cim tiez porusi jednu z podmienok schvalenia materskeho...ale to je len moja domnienka. mozno niekto skuseny ti poradi.
@gerlachovka ale ak mu materske neschvalia, na rd ostava, avsak s povinnostou platby odvodov....
Zeny a teraz mi povedzte, tie ktorych sa to tyka. Ked neschvalia Vasim manzelom matersku, tak budu pokracovat v novej zmluve, alebo ju zrusia a vratia sa k povodnej? Ide mi o pripad, ked dostane muz novu zmluvu v tej istej praci. Dakujem.
Je to tak domixovane, ze sa mi uz ani do toho nechce. Keby aspon dali stanovisko, aky pracovny uväzok je pre nich akceptovatelny. A dalsia vec nechapem, preco by nemohol mat rovnaku mzdu pri nizsom uväzku, ked ide o nove pracovne zaradenie. Novy druh prace moze byt predsa lepsie ohodnoteny.

@evittam to čo bolo si pamätajú len tí, ktorých sa to dotklo...aj toto si o pár rokov budú len takí ľudia pamätať 😉