Otec poberá materské na mladšie dieťa. Aké sú možnosti matky?

sinopea
4. jan 2021

Trochu sa strácam v možnostiach, budem rada za akékoľvek rady.

Manžel momentálne poberá materské na mladšie dieťa.
Ja som momentálne na úrade práce v evidencii uchádzačov o zamestnanie, nezamestnaneckú podporu mi neschválili z dôvodu, že som pracovala v ČR a aj som tam poberala materské na mladšiu dcéru, potom prešiel na materské manžel na SR, ja som počas materskej dostala výpoveď v ČR a prishlásila som sa po skončení materského na úrade práce na SR.

1. Je možné popri tom zažiadať o poberanie rodičovského príspevku z dôvodu dlhodobého nepriaznivého zdravotného stavu staršieho dieťaťa 4r, keď manžel poberá materské na mladšie dieťa?

2. Alebo je možné sa dať na starostlivosť o mladšie dieťa aj keď je s ním otec na materskom?

3. Po skončení materského, môže manžel zobrať rodičovský príspevok na mladšiu dcéru, ísť do práce a je možné aby som sa ja nahlásila ako starajúca sa o mladšie dieťa?

Ďakujem

lucka_ke
4. jan 2021

1. nie, nie je možný súbeh materského a rodičovského príspevku na dve deti, súčasne sa dajú poberať len dve materské (na dve deti)
2. nie
3. po skončení materského môže otec poberať rodičovský príspevok a pracovať, ty sa môžeš evidovať ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov na staršie dieťa, ale to môže chodiť do MŠ len na 4 hodiny denne
alebo môžeš ostať v evidencii úradu práce a dieťa môže do MŠ na celý deň

babydesire
5. jan 2021

@sinopea ja by som sa radsej informovala na upsvare

sinopea
autor
5. jan 2021

@babydesire ja som sa práve pýtala včera ohľadom tej RD a MD mojej pracovníčky ale nedostala som odpoveď, iba som bola presmerovaná na EU pracovníčku, od tej ešte čakám odpoveď, ale myslím, že tam sa nič nemení, že ten súbeh možný nie je

sinopea
autor
5. jan 2021

Ešte by ma zaujímalo či niekto skúšal vybavovať rodičovský príspevok na dieťa, keď poberal materské v inom štáte EU a ako dlho mu trvalo schválenie?

lucka_ke
5. jan 2021

Materské a rodičovský príspevok
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa. Právnu úpravu nachádzame v zákone č. 571/2009 Z.z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení („zákon o rodičovskom príspevku“).

V zmysle § 3 ods. 8 písm. a) uvedeného zákona, nárok na rodičovský príspevok nevzniká ani jednej oprávnenej osobe, ak aspoň jedna z nich má nárok na materské alebo má nárok na obdobnú dávku ako materské v členskom štáte a suma materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte za celý kalendárny mesiac je vyššia ako suma rodičovského príspevku podľa § 4 ods. 1 a 2 alebo § 4 ods. 3.

Ako príklad z praxe uvedieme situáciu pri tzv. reťazovom pôrode, kedy matka dieťaťa prechádza plynule z rodičovskej dovolenky na materskú dovolenku (z poberania rodičovského príspevku na materské), resp. druhé dieťa sa jej narodí skôr ako staršie dieťa dovŕši tri roky veku. Ak matka poberá rodičovský príspevok na staršie dieťa, je tehotná a podá žiadosť o priznanie materského, je potrebné sa odhlásiť na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny z poberania rodičovského príspevku, nakoľko poberanie týchto peňažných dávok súčasne nie je možné.

sinopea
autor
5. jan 2021

@lucka_ke teraz neviem či to už bola rekacia na tú ďalšiu otázku, tá bola myslená tak, že potom ako manžel sa vráti do práce ja by som si vybavila rodičovský príspevok na mladšiu dcéru, len by ma zaujímalo koľko je okolo toho reálne papierovačiek, či sa to nevyplatí radšej dať na toho otca, ktorý na SR poberal materské. Mne by bolo lepšie to mať na seba, len sa obávam tých papierovačiek a schvaľovania (už za posledný rok aj ohľadom toho zamestnania som vyplnila už toľko paierov aj pre ČR aj pre SR pre úrad práce a i tak dali ruky obe strany preč od tej nezamestnaneckej podpory, tak sa obávam aby podobne to nebolo s tým rodičovským príspevkom). Takže zvažujem či sa púšťať to vybavovať potom na seba alebo na manžela. Tam by bol potom nejaky rozdiel v tom ako by sa to zarátávalo do dôchodkoveho poistenia? (starostlivosť o dieťa vs evidencia ako nezamestnaná osoba)

babydesire
7. jan 2021

A mne sa zdalo ze to slo: jeden rodic pobera matersku davku a sucasne moze druhy rodic na surodenca dietata poberat rodicak..napriklad v priklade: 1.dieta ma dva roky a 2.dieta ma cca7mesiacov. Matka po skonceni materskej prejde na rodicak na 1. dieta(starsie) a otec prejde na matersku na 2. dieta (mladsie). Mne sa zda ze to plati od januara 2019,lebo my sme to tak chceli..

tramtada31
7. jan 2021

@babydesire môžete poberať dve materske. MD a RD nie je možné poberať sucasne.

lucka_ke
7. jan 2021

@sinopea myslím, že jednoduchšie to bude na otca
už som ti odpovedala v mojom prvom príspevku, bod 3.

sinopea
autor
7. jan 2021

@lucka_ke ďakujem 🙂 ale to by bolo ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r na to staršie dieťa, nie? Už som dnes hovorila aj s tou pracovníčkou pre EU hovorila, že by nemal byť problém to žiadať na mňa malo by stačiť doložiť to, že som poberala tu materskú v ČR. A potvrdila, že nepôjde poberať RP a MD naraz a aj kebyže je prípad, že sa žiada sa žiada o RP tak potom sa vlasne nejako posudzuje ešte aj to koľko bolo vybratých penazí v ČR počas RP.

babydesire
7. jan 2021

@tramtada31 ahaaa