icon

Otec SZČO na materskej?

niba0717
27. jún 2018

Ahojte, rada by som sa poinformovala ako je to keď ide otec na matersku, či s tým máte niekto skúsenosti.

Muž je szčo, od oktobra platí odvody aj do soc. poistovne. Čiže by splnil povinnosť platit 9 mesiacov aby mohol nastupiť na matersku? Z čoho sa potom počíta vyška?

Ja som poberala materskú, pred porodom som bola zamestnaná. Teraz poberám rodičovský príspevok.

Ide o to, že som sa dočítala, že ked otec prejde ako szčo na materskú, nemusí platit odvody do soc. poistovne. plati to aj na odvody do zdravotnej poistovne? Ušetrilo by nám to tým pádom 200 e v rozpočte, čo nie je mala suma. Dcera ma 10 mesiacov.

A čo potom ja? Nadalej by som chcela zostat doma, pracovný pomer mi sice trva ale po porode som sa prestahovala a určite sa už do prace do ba nevratim. Musela by som teda ukončit prac. pomer a nahlasiť sa napriklad na urad prace aby som si nemusela platit odvody do zdrav. poistovne? Možem poberat aj davky v nezamestanosti ked som si ich nikdy nečerpala?

Ak by mi to niekto vedel po lopate vysvetliť bola by som vdačna dakujem krasne 🙂

Strana
z3
evittam
3. júl 2019

@stanka_s Ty nemáš nič pozastavene. Tvoj PP trva.

stanka_s
3. júl 2019

@evittam no veď presne tak. Ďakujem za rady 🙂.

stanka_s
3. júl 2019

Ešte som sa zabudla opýtať, koľko trvá MD u otca?

majusqa77
3. júl 2019

@stanka_s 28tyzdnov

stanka_s
3. júl 2019

@majusqa77 ďakujem

kiki234
22. júl 2022

@evittam nie je pravda co ste napisali. Pocas PN moze SZCO fakturovat a aj pracovat. Len je podmienka dodrziavat rezim a zdtziavat sa na adrese. Mam s tym skusenost, ako szco na 100% home office som bola PN, doma som aj pracovala aj fakturovala. A este k tomu som ani neplatila zdravotku a socialku.

Strana
z3