icon

Otehotnenie počas poberania podpory a nárok na materskú

elje
2. máj 2013

Ahojte.
viete mi niektora poradit ako je to v takomto pripade? Zvazujem dat vypoved v praci. U toho isteho zamestnavatela som zamestnana min.2 roky, teda splnam podmienky aby som dostala podporu v nezamestnanosti na 6 mesiacov. Snazime sa o babatko, a tak by ma zaujimalo co by sa stalo ak by som otehotnela pocas poberania podpory? Mala by som narok na matersku? A z coho by sa materska pocitala? Dakujem za vsetky odpovede.

gapa
13. máj 2015

@domenique5
- nemôžeš poberať nemocnské aj podporú súbežne (poberanie podpory sa preruší, musíš oznámiť poberanie nem.dávok), resp. počas trvania pp nemôžeš byť evidovaná (len ak mzda je do tých cca 147 či 148eur, no nemám skúsenost s prípadmi, že prac.pomer je na takú nízku sumu)
- ak sa zamestnáš pred nástupom na md napr. 4mesiace pred, budeš na pn a kvôli pn nebudeš mať splnených 90dní, tak sa ráta materské z vym.základu v predchádz. kalend.roku, ak to je aspon 90dní platené. A teda predpokladám, že len zo zamestnania, aj ked neviem na istotu.
- oni predpokladám, ak nemajú dostatok údajov, resp. je viac variant, či dosť komplikovaé, tak píšu všeobecne, nepýtajú si dodatočné info, či nerozoberajú každý variant zvlášť, (to je dosť náročné, podla vlastných skúseností poznám)

domenique5
18. máj 2015

@gapa. . Ahoj, takze pre info ak by niekto mal podobnú situáciu.. telefonovala som na soc. Poist. A pani mi samozrejme najskôr dala všeobecne info.. ked som sa jej opýtala na konkrétnu situáciu, ze by som si doplatila cez dobrovolne poistenie tych 97 dni a "teoreticky" by som sa zamestnala následne a nastúpila na MD pričom prac. Pomer u tohto zamestnávateľa nebude dlhší ako 90 dni tak ze sa bude výška materského vypocitavat zo základu tych 5 mesiacov môjho zamestnania v r. 2014. Cize pani mi to potvrdila ale nebyť Gapy tak neviem co sa konkrétne spytat.. takze velka vdaka 🙂 idem to teda urobiť tak co najskôr sa nahlasim na dobrovoľne budem si platiť tu najmenšiu sumu, pojdem na pracak a pred nástupom na MD sa zamestnam..

monkasimkova
23. sep 2015

Ahoj, ja mam taky pripad, ze k 31.3.2015 som dostala vypoved v praci(270dni mam odpracovanych za posledne 2roky).. Teraz cerpam davku v nezamestnanisti a zistila som, ze som tehotna v 7tt.. Termin mi vyratal na 9maja 2016..ak by som sa teraz zamestnala a napr. Po mesiaci sla na PN, myslite ze by som mala narok na matersku?? A ak ano, z coho by to ratali? Dakujem

mimiky26
25. sep 2015

@gapa ahoj,aj ja by som potrebovala tvoju radu.PP mi trval od marca 2008 do 2.2.2015.Medzitym od marca 2012 MD a nasledne RD,ktora mi vo februari skoncila.Zamestnavatel mi dal vycerpat 1 den dovolenky a zvysok preplatil(februar 2015),odvtedy som nezamestnana.Co musim mozem urobit aby som dostala PN a nasledne MD?Tehotna este nie som.Vdaka za radu.

gapa
25. sep 2015

@mimiky26 ak chceš aj pn, tak jedine sa zamestnať. A ak chceš vyššiu materskú, tak platiť aspon 90kalendárnych dní pred nástupom na md (najneskôr 6týž. pred termínom) a samozrejme mať aspon 270kal. dní nem.poistenia v období 2roky pred pôrodom.

mimiky26
26. sep 2015

@gapa a ak by som sa zamestnala na 1-2 dni a isla na Pn,vysla by mi nejaka?

dena1973
27. sep 2015

@mimiky26 Z minima. No musis mat splnenu podmienku 270 dni nem. poistenia v poslednych 2 r. pred porodom. Ak chces mat vyssiu matersku (z aktualneho vym.zakladu) musis mat odpracovanych 90 kal.dni bez PN a OCR + splnenu podmienku 270 dni NP v posl. 2r. pred porodom.

mimiky26
27. sep 2015

@dena1973 rozumiem,dakujem za info.

dena1973
27. sep 2015

@mimiky26 Nie je zaco.

vydrnik
27. sep 2015

Pred otehotnenim som bola na uradu prace brala som pridavky na dceru a hmotnu nudzu este som nebola vydata.na matesku som nemala narok.mala som aj pn.takze ked sa maly narodil dostala som porodne a mesacne dostavam castku ktora mi bola urcena

gapa
27. sep 2015

@mimiky26 no aj by som bola zvedavá, že ak napr. by si sa zamestnala v r.2015 z vym.základu dajmetomu 700eur, po 2dnoch išla na PN, z čoho by ti rátali nemocenské od 11dna pn (platí soc.poistovna). Podla mna z dôvodu, že si mala v r.2014 len dni RD by mali platiť z pravdep. vz, tj. z vz 700eur, aj ked netvrdím na 100%, tj. overila by som si to potom cez poradnu soc.poistovne písomne, aby som mala na úradníčky nejaký papier)

mimiky26
28. sep 2015

@gapa aj pokial by islo o nove zamestnanie?Prosim ta mozes mi dat web stranku poradne soc poistovne,aby som si to overila?vdaka

gapa
29. sep 2015

@mimiky26 http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
tie paragrafy sú také klukaté, že sa to dá prekrútiť niekedy viacerými vysvetleniami, no myslím áno, no nie som právnik. Treba si overiť priamo u nich na ústredí, no treba údaje presné. Daj vedieť 🙂

dena1973
29. sep 2015

@mimiky26 Ak ti daju odpoved z poradne daj aj mne vediet 😉. Som zvedava ako to posudia... 😕

mimiky26
30. sep 2015

@dena1973
@gapa Takze posielam odpovef zo soc.poistovne:

V prípade, ak by Vaše nové nemocenské poistenie trvalo menej ako 90 dní, rozhodujúce obdobie pre výpočet nemocenské, ktoré by vzniklo v roku 2015 bude rok 2014. Keďže ste však po celý rok 2014 boli na rodičovskej dovolenke, t. j. nemali ste žiadny vymeriavací základ zo zamestnania, výška nemocenského sa Vám určí  z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikne dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky. Ak splníte zákonom stanovené podmienky a vznikne Vám nárok na materské v roku 2016, rozhodujúce obdobie pre výpočet materského bude rok 2015. Keďže v roku 2015 nebudete viac ako 90 dní nemocensky poistená, materské sa Vám bude počítať z pravdepodobného vymeriavacieho základu (z minimálneho vymeriavacieho základu ). 

Co to pre mna vlastne znamena?Pri vypocte PN by brali do uvahy prijem u noveho zamestnavatela a MD by bola minimalna?

dena1973
30. sep 2015

@mimiky26 Ak Nastúpiš do zamestnania v tomto roku t.j. 2015, a neodpracuješ u nového zamestnávateľa min. 90 kal dní (bez PN a OČR) a nastúpiš hneď na PN, tak sa bude počítať z r. 2014. Ak v r. 2014 si bola celý čas na rodičovskom príspevku (t.j. nemala si iný príjem), tak sa bude počítať z pravdepodobného vymeriavacieho základu od predchádzajúceho zamestnávateľa. V prípade, že by si chcela aby sa ti počítalo z aktuálneho príjmu (keď sa zamestnáš), tak tam musíš odpracovať minimálne tých 90 kal. dní, ale bez PN a OČR do nástupu na PN.
Predpokladaný nástup na materské je zrejme v tvojom prípade reálny až v r. 2016. Ak nastúpiš na materské v r. 2016, tak sa bude brať do úvahy rok 2015. Ak v r. 2015 nebudeš mať odpracovaných min. 90 kal. dní bez PN a OČR, tak sa bude počítať iba z minima. Prípade, že chceš aby sa ti materské v r. 2016 počítalo z aktuálneho príjmu (ak sa zamestnáš), tak musíš odpracovať minimálne tých 90 kal. dní, ale bez PN a OČR. do nástupu na materské.

mimiky26
30. sep 2015

Cize ak by som sa zamestnala a po trebars 5 dnoch isla na PN,tak mi ju vypocitaju podla pravdepodobneho prijmu u predchsfzajuceho zamestnavatela alebo u aktualneho?

gapa
30. sep 2015

@mimiky26 aktuálneho, tj. nového. A materské potom minimum, ak nebude tých 90kalend.dní platené nem.poistene(dni pn, očr sa do toho nerátajú.)

dena1973
30. sep 2015

V pripade, ze sa zamestnas este v r. 2015 a hned pojdes na PN:
Ak si v r. 2014 bola na MD - nemala si iny prijem, tak ak odpracujes iba 5 dni, tak sa bude pocitat z prav. prijmu, ktory urci predchadzajuci zamestnavatel. To vyplyva z odpovede, ktoru ti dali z SP.
Z tvojho prispevku som pochopila ze PP ti skoncil 2.2.2015 a v r. 2014 si bola cely rok na MD.
@gapa
@mimiky26

mimiky26
30. sep 2015

Ano,v r.2014 som bola na RD..

gapa
30. sep 2015

@mimiky26 tj. ako je vyššie napísané, ak chceš vyššiu materskú ako minimum, treba tých 90dní plateného poistného, inak sa dá len nemocnské zo mzdy a materské z minima, ak splníš podmienku aspon 270dní ...

dena1973
1. okt 2015

@mimiky26 Ak si bola v r. 2014 na RD. a ak nastúpiš na PN v tomto roku (2015) a neodpracuješ v novej firme tých 90 kal. dní bez PN a OČR, potom sa ti bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý ti určí predchádzajúci zamestnávateľ od ktorého si bola MD.
Tak ako som ti už napísala, ak chceš mať platené z príjmu od aktuálneho zamestnávateľa, tak musíš minimálne tých 90 kal. dní bez PN a OČR opracovať ...

mimiky26
1. okt 2015

Jasne,dakujem.

mayusik
1. okt 2015

@dena1973 a @gapa poprosím vas este o radu.uz som toho tolko citala,ze az hlava ma boli a stale som z toho jelen co mam vlastne robit. takze moj pripad. bola som zamestana do maja2015/v maji som cerpala dovolenku kvoli vyssej podpore/.cely rok 2014 som bola na RD/nemala som iny prijem/. momentalne poberam podporu a som tehotna,PTP je april2016. ani neviem ci splnam tych 270 dni? predpokladam,ze teraz ma uz normalne nikto nezamestna. takze co robit?manzel je szco-ma ma zamestnanat on aspon na par dni alebo najlepsie je na 90 dni? aky by som mala mat prijem aby som mala matersku? som v 12tt,dnp aspon z minima by sa oplatilo?prosim vysvetlite mi to tak ako malemu decku 😀 lebo uz fakt neviem ako to riesit. dakujem krasne.

dena1973
1. okt 2015

@mayusik Od kedy ti trval pracovný pomer? Píšeš len ukončenie. Takto sa nedá posúdiť, či máš resp. budeš mať tých 270 dní NP v posl. 2 r.

mayusik
1. okt 2015

@dena1973 pracovny pomer mi trval od 1/2007 do 5/2015 -no medzitym MD,RD,04/2012MD a potom RD do maja2015. treba aj presnejsie tie datumy.

dena1973
1. okt 2015

@mayusik Nie to stačí... Dni PP sa počítajú aj za dobu poberania materského a rodičovského príspevku.
270 dní NP sa počítajú dva roky dozadu od skutočného pôrodu. To zn., že ak bude pôrod napr. 15.4.2016, tak 2 roky dozadu sa počíta od 16.4.2014. 270 dní nemocenského poistenia už spĺňaš teraz.
No, aby si mala nárok na materské musíš mať aktívne nemocenské poistenie. Buď sa zamestnáš alebo dobr. nemocensky poistíš.
Ak sa zamestnáš a neodpracuješ 90 kal. dní bez PN a OČR, tak sa pre nárok na PN resp. materské posudzuje predchádzajúci kalendárny rok. To tn., že ak nastúpiš do firmy 2015 a odpracuješ (budú za teba platené odvody na NP) napr. 5 dní a ostaneš PN, tak sa posudzuje rok 2014. Tam si bola na RP, tak sa bude počítať z pravdepodobného príjmu, ktorý by ti mal určiť predchádzajúci zamestnávateľ od ktorého si nastupovala na materskú.
A ak by PN pokračovala až do nástupu na materské t.j. do r. 2016, tak sa bude posudzovať rok 2015 a tam si bola na RP + čerpaná dovolenka, t.j. malo by sa počítať z príjmu, ktorý si dosiahla za čerpanie dovolenky.
Ak by si sa DNP tak, aby sa ti platilo z vym. základu, ktorý si určíš musíš byť nemocensky poistená min. 26. týždňov.

mayusik
1. okt 2015

@dena1973 dakujem krasne za vas cas. ak sa teda zamestnam a odpracujem viac ako 90 dni s prijmom napr. 700€ bude to pre mna vyhodnejsie ako keby som odpracovala napr. iba 10 dni a materske by sa mi vypocitalo z VZ z roku 2014?

este nerozumiem tomu "A ak by PN pokračovala až do nástupu na materské t.j. do r. 2016, tak sa bude posudzovať rok 2015 a tam si bola na RP + čerpaná dovolenka, t.j. malo by sa počítať z príjmu, ktorý si dosiahla za čerpanie dovolenky." - totizto tam som mala vysoky prijem pretoze som cerpala 5 dni dovolenky+cca 30 mi preplatili nevycerpanu dovolenku+ 2mesacne odmeny. takze by sa mi to potom ratalo z toho?dobre to chapem? zamestnat sa musim v roku 2015,ale musim aj tych 90 dni splnat est v tomto roku?

dena1973
1. okt 2015

@mayusik No ak odpracuješ už tých 90 kal. dní (bez PN a OČR) do nástupu na PN, tak príjem od predchádzajúceho zamestnávateľa už nebude aktuálny ani pri výpočte PN ani pri výpočte materského. Už by sa ti počítalo z príjmu od nového (aktuálneho zamestnávateľa).
To čo som písala predtým to by sa ťa týkalo ak by si neodpracovala tých 90 kal. dní.

mayusik
1. okt 2015

@dena1973 este raz dakujem krasne. kustik som mudrejsia.snad sa nieco podari.prajem pekny dnik