icon

Otehotnenie počas poberania podpory a nárok na materskú

elje
2. máj 2013

Ahojte.
viete mi niektora poradit ako je to v takomto pripade? Zvazujem dat vypoved v praci. U toho isteho zamestnavatela som zamestnana min.2 roky, teda splnam podmienky aby som dostala podporu v nezamestnanosti na 6 mesiacov. Snazime sa o babatko, a tak by ma zaujimalo co by sa stalo ak by som otehotnela pocas poberania podpory? Mala by som narok na matersku? A z coho by sa materska pocitala? Dakujem za vsetky odpovede.

dena1973
1. okt 2015

@mayusik Nie je začo.. Držím prsty... 😉

gapa
1. okt 2015

@dena1973
@mayusik
inak súhlasím s dena, ale musím ju opraviť v dvoch situáciách, ak by si sa zamestnala a NEMALA!!! tých 90dní PLATENéHO nem.poistenia u nového zamestnávatela pred PN/MD.
-Ak sa zamestnáš a pôjdeš na pn po pár dnoch (nebudeš mať 90dní) a to ešte v roku 2015, tak sa ti bude rátať nemocnské z pravdepodobného vym.základu u nového zamestnávatela (nie predchádzajúceho u ktorého si čerpala md) vzhladom na to, že v r.2014 si mala CELý rok len dni RD.
- Ak by si potom potiahla PN až do nástupu na MD, teda nemala platených tých 90dní nem.poistenia v novom zamestnaní a nástup na md je v r.2016, tak je rozhodujúce obdobie rok 2015 a tam máš dni čerpania RD+len pár dní čerpania riadnej dovolenky, teda určite menej ako 90dní. Z toho dôvodu sa nebude rátať mateské z dní dovolenky ale z minima (to by si musela byť nem.poistená s platením poisteného aspon 90dní v r.2015,pričom dni nem.poistenia u nového zamestnávatela sa nerátajú)

dena1973
1. okt 2015

@gapa Dá sa to posúdiť aj takto.....no všetko závisí od SP ako to posúdia oni...

@mayusik Najlepšie by bolo odpracovať 90 kal. dní u nového zamestnávateľa a máš vystarane... nemusíš sa trápiť, čo by bolo keby...
Odpracuješ 90 kal dní bez PN a OČR nastúpiš na PN prípadne už na materské a počítať sa bude iba z príjmu, ktorý dosiahneš u nového zamestnávateľa...

gapa
1. okt 2015

@mayusik v podstate si ten istý prípad ako mimiky26 (rd celý rok 2014, ukonč.pp v r.2015 po pár dnoch trvania poistenia, nástup na md 2016 s novým pp) na tejto strane má odpoved zo soc.poistovne zo včera 12,30

gapa
1. okt 2015

teda na strane predchádzajúcej

mayusik
2. okt 2015

@gapa
@dena1973 zienky dakujem vam krasne.vsetko dobre prajem

dena1973
2. okt 2015

@mayusik Aj tebe vsetko dobre a drzim prsty...

luiana
16. okt 2015

ahojte baby potrebujem radu,pracovala som 7rokov v jednej firme dala som si neplatené a už rok robím v Rakusku,od buduceho roku už budem doma,a chcem sa spýtať ked budem na urade ako nezamestaná dostavala by som niečo keby otehotniem ako marodku z uradu?myslím pokým neporodím?dakujem pekne

mayusik
18. okt 2015

@dena1973
@gapa zeny pisala som tiez na soc.poit. do poradne a prisla mi takato odpoved: tak ja uz tomu nerozumiem teraz.ta pani mi tvrdi,ze 270 dni nesplnam. no co robit?uvedte ma na spravnu mieru alebo povedzte ze ta pani sa myli 😀
tu je odpoved zo soc.poit.:

Dobrý deň!

Nárok na nemocenské dávky má osoba, ktorá je nemocensky poistená, alebo jej trvá ochranná lehota. Zamestnanec je nemocensky poistený v dobe trvania pracovného pomeru, pokiaľ nenastanú dôvody pre prerušenie poistenia, ktoré má tie isté účinky, ako zánik nemocenského poistenia.

Vo Vašom prípade pracovný pomer skončil v 5/2015, ale k prerušeniu nemocenského poistenia došlo nástupom na rodičovskú dovolenku – tu Vám začala plynúť ochranná lehota.

Tá je zvyčajne v rozsahu 7 dní, iba žena, ktorá je v čase skončenia nemocenského poistenia tehotná, má ochrannú lehotu 8 mesiacov.

U ženy, ktorej trvá pracovný pomer a má prerušené nemocenské poistenie z dôvodu rodičovskej dovolenky sa dňom nástupu na ďalšiu materskú dovolenku nemocenské poistenie znovu obnoví.

Vzhľadom na údaje, ktoré uvádzate nemáte splnenú podmienku trvania nemocenského poistenia, ani plynutia ochrannej lehoty ku dňu predpokladaného nástupu na materské.

Ďalšou základnou podmienkou pre priznanie nároku na materské je mať v posledných dvoch rokoch pred pôrodom 270 dní nemocenského poistenia. Ani túto podmienku nebudete mať splnenú, pretože naposledy nemocenské poistenie Vám zaniklo nástupom na rodičovskú dovolenku – predpokladáme začiatok roka 2013.

S pozdravom

gapa
18. okt 2015

@mayusik nepíšeš otázku, akú si im zadala, tak sa nedá posúdiť. Asi si im nepísala, že ti vznikne nové nem.poistenie. A ako pozerám naše posledné príspevky, písali sme o tom, ako to bude, ked 90dní v novom prac.pomere splníš alebo nie.
Tj. bez nového nem.poistenia nárok nevznikne, to mi z toho vyplýva (nepozerám celú našu diskusiu).

dena1973
19. okt 2015

@mayusik Tak ako pise @gapa . Napis aj celu otazku aku si im zadala.... Podla toho sa da dalej k tomu vyjadrit... Zrejme si im nedala taku otazku aku si zadala tu do diskusie...
Ak ti nevznikne nove poistenie, tak narok nevznikne...

mayusik
19. okt 2015

@dena1973
@gapa Zdravim. pisala som toto:

Dobry den,

chcela by som sa informovať či budem mať nárok na materské. Bola som zamestnana od 01/2007 do 05/2015, za toto obdobie som bola od 11/2009 na MD,nasledne RD a tak 04/2012 MD a nasledne RD do 5/2015. Po skonceni RD som dostala vypoved v praci,teraz som na UPSVAR a poberam podporu do 11/2015. Momentalne som tehotna 11tt, TP mam koncom aprila. Chcem sa informovat ci budem mat narok na materske a z coho mi bude pocitane.

no zeny ja som uz zo vsetkeho jelen ☹

dena1973
19. okt 2015

@mayusik Podľa toho akým spôsobom si teraz dala otázku, tak ti na ňu odpovedali správne - nárok na materské nevzniká.

mayusik
19. okt 2015

@dena1973 cize som zadala otazku zle? Ja len nechapem tym 270 dnom.ako to vlastne je? Lebo toto som myslela,ze splnam.ale ked nesplnam ani toto tak potom mi nepomoze ani tych 90 dni.ci ano? Uz skor mi myslim, ze @gapa pisala ze pre min.matersku sa mi staci prihlasit na dnpo 6 tyzdnov pred PP. Tzn.ze iba sa prihlasim ale platit uz nebudem nic alebo len zopar dni,vsak? Takze bud jedno alebo druhe? Bud sa zamestnam na 90 dni alebo sa prihlasim na dnpo? Rozumie mi este niekto? Lebo ja uz sama zo seba nemozem vyjst. ☹(. Osoravedlnujem sa,ze tolko otravujem. A som vam nesmierne vdacna za kazdu odpoved.

domenique5
19. okt 2015

@mayusik Ahoj, nie som sice expert ale pred nedavnom som riesila nieco podobne.. v prvom prispevku pises, ze si po RD este cerpala dovolenku, tym padom sa ti obnovilo prerusene nem. poist. a teda dni na RD sa ti zapocitavaju ako keby si bola poistena, t.j. podla mna splnas podmienku 270 dni poistenia v dvoch rokoch pred TP ak ma nastat 4/2016. Tuto skutocnost, ze si nastupila po RD do prace co i len na 1 den si totiz v svojej otazke na soc. poist. neuviedla, preto asi ta odpoved, ze nesplnas 270 dni. Druha podmienka, ktoru musis splnit je, ze musis byt nemocensky poistena v case nastupu na MD.. t.j. aspon par dni pred sa zamestnat alebo sa zamestnat a ist na PN, pripadne DNP ale tam neviem presne z coho je VZ ak sa plati DNP kratsie nez 26 tyzdnov... s tymto ti asi lepsie poradia @dena1973 alebo @gapa... ak chces mat vyssiu matersku tak treba odrobit aspon 90 dni u noveho zamestnavatela (bez PN a OCR) a nastupit na MD z tohto noveho zamestnania.. ak neodrobis 90 dni, tak podla mna sa ti bude ratat VZ z roku 2015, t.j. z uhrnu prijmu dosiahnuteho u toho posledneho zamestnavatela (napr. cerpanie dovolenky) deleno pocet dni od nastupu do prace po RD po den skoncenia PP. Ak vychadzame z tejto informacie:

"pri určení rozhodujúceho obdobia na zistenie DVZ a na účely vzniku nemocenského poistenia zamestnanca na zistenie 90 dní nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, sa vznik a zánik prerušenia povinného nemocenského poistenia nepovažuje za vznik a zánik nemocenského poistenia (t. j. po skončení prerušenia povinného nemocenského poistenia sa neurčuje nové rozhodujúce obdobie a 90 dní platenia poistného na nemocenské poistenie sa sleduje od vzniku nemocenského poistenia zamestnanca)"

tak sa podla mna neprihliada na podmienku 90 dni nemocenskeho poistenia v roku 2015, ale ci trvalo 90 dni vratane dni pred nastupom na RD (co asi splnas).. vid tiez tento clanok a otazka c. 2 a odpoved od soc. poist: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

Otazkou vsak je, ci toto plati, resp. ci sa to da takto vylozit aj v pripade, kedy pracovny pomer skoncil a na MD nastupis z noveho prac. pomeru. Tu by som odporucila preverenie od soc. poist. avsak s velmi podrobnym a presnym popisom situacie (treba zdoraznit vznik noveho PP pred MD, ktore nebude trvat dlhsie nez 90 dni).. ak mas moznost sa niekde zamestnat hoci na par dni, tak to urob, pripadne ak mas moznost ist na PN, s tym ti asi este lepsie poradia ostatne zienky, ci by ti bolo vyhodnejsie, ci sa zamestnat a ist na PN este v tomto roku (VZ na nemocenske z r. 2014, t.j. z pravdepodobneho denneho vym. zakladu) alebo zaciatkom buduceho roka (VZ na nemocensku z r. 2015, t.j. plati to iste ako pre matersku). Na matersku to vplyv mat nebude ak teda neodpracujes 90 dni (PN/OCR sa nerata) a ak sa podla mojho predpokladu nebude prihliadat na podmienku aspon 90 dni v roku 2015.

Ak by v mojej odpovedi boli nejake nepresnosti, tak sa vopred ospravedlnujem.. naozaj to je velmi zlozite sa v tom vyznat a pochopit.. kedze som mala podobny pripad, asi milion krat som si citala info na webe a tiez som bola par krat osobne na socialke si veci preverit.. hlavne im treba klast velmi konkretne otazky alebo situaciu co najpresnejsie opisat, aby si dostala odpoved aku potrebujes. Drzim palce.

dena1973
20. okt 2015

@mayusik No, áno ty si položila zle otázku resp. si neuviedla všetky skutočnosti, ktoré boli potrebné pre presnejšie určenie situácie. A tým by bola úplne iná odpoveď.
270 dní NP spĺňaš, pretože sa ti po ukončení RP obnovilo nemocenské poistenie na 1 deň (čerpanie dovolenky) - to si v otázke neuviedla, čo bola podstatná vec. Ak by si sa znova zamestnala, tak by si podľa mňa mala nárok na materské. V prípade odpracovania 90 kal. dní (bez PN a OČR) by sa ti platilo z príjmu od nového zamestnávateľa. Ak menej ako 90 dní, tak z r. 2015 (v prípade, že v r. 2015 by si mala odpracovaných 90 dní).
Ak si dobre pamätám, tak mi sme mali dilemu z čoho sa bude počítať (pri nástupe na MD v r. 216), ak tých 90 kal. dní neopracuješ preto, lebo v r. 2015 si nemala odpracovaných 90 kal. dní.

mayusik
20. okt 2015

@domenique5 dakujem krasne za taku rozsiahlu odpoved. pravdu povediac tiez to citam,studujem vkuse dookola.az mam v tom riadny chaos. ale tak moja chyba,ze som polozila zle otazku. Tak pracu je najst tazke pri dvoch malých detoch a teraz ma uz duplom nikto nezamestna ale tak skusim sa zamestnat u manzela, snad to bude ok. este raz vrala vdaka a prajem vsetko dobre,vidim,ze tiez si v ocakavani 😀

mayusik
20. okt 2015

@dena1973 dakujem krasne za odpoved, ano je to moja chyba.polozila som zle otazku. ked uz mam v taky chaos ze az. ako som pisala vyssie nic ine mi uz neostava len sa zamestnat u manzela,snad to bude ok. este raz velka vdaka a ak je tu este nieco,co by mi mohlo pomoct prosim porad. prajem vsetko dobre.

dena1973
20. okt 2015

@mayusik Nemáš začo...

Ak sa dá, tak sa zamestnaj a nárok by ti mal vzniknúť... Držím prsty 😉

gapa
20. okt 2015

@mayusik
Dve také základné podmienky pre vznik nároku na materské je (je ich samozrejme viac, napr. v istých prípadoch mať zaplatené poistené):
1 mať aspon 270dní nem.poistenia v obd. 2roky pred pôrodom pričom k dnom trvajúceho poistenia sa môžu prirátať aj dni akéhokolvek ukončeného nem.poistenia, napr. ako u teba, dni predchádzajúceho prac.pomeru ( pri tejto podmienke nie je podstatné, či skončil prac.pomer počas RD alebo trvaním poistenia)
2. trvanie nem.poistena alebo byť v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia v den nástupu na MD (období 6-8týž. pred termínom, ak ide o uplatenie nároku na matesrké v ochrannej lehote po ukončení nem.poiatenia, tak PRESNE!!! 6týž. pred termínom)
pričom ochranná lehota je obvykle 7dní (ak trvá nem.poistenie aspon 7dní), ak si však tehotná v čase ukončenia nem.poistenia, tak je ochranná lehota 8mesiacov, a počas tejto OL stihneš nastúpiť na MD/požiadať o materské.
Ak by si teda bola tehotná v čase ukončenia prac.pomeru, tak by bolo VELMI PODSTATNé, či ti končí pracovný pomer počas rodičovskej dovolenky (posledným dnom RD), kedy je prerušené nem.poistenie, tj. nem.poistenie zaniklo pred nástupom na RD a do ukončenia prac.pomeru sa už neobnovilo=netrvalo. Preto by ochranná lehota v takomto prípade neplynula, aj keby si bola tehotná v čase ukočenia prac.pomeru, ale nebola si tehotná v čase ukončenia nem.poistenia!!!
Ak by si ale pred ukončením prac.pomeru=po ukončení rodič.dovolenky čerpala aspon 1den riadnej dovolenky alebo aspon 1den pracovala= by sa ti obnovilo nem.poistenie po ukončení RD a bola si tehotná, tak by pre teba platila ochranná lehota 8mesiacov a nárok na materské by ti vznikol PRESNE 6Týž. PRED TERMíNOM.
Ale to tvoj prípad nie je, lebo si tehotná nebola. Ty splnaš podmienku č.1 ale nesplnaš podmieku č.2, preto je podstatné aby ti vznklo nové nem.poistenie.
Ak ide len o mateské (nie nemocenské) a len o nárok z minima, tak ozaj stačí dobrov.poistenie pár dní pred nástupom na md/požiadaním o materské (najneskôr 6týž. pred termínom), dá sa nastúpiť aj 8týž .pred termínom.
Ak chceš vyššiu mateskú, tak len platiť aspon 90kalend. dní ako zamestnanec.
Snád jasnejšie. 🙂

mayusik
20. okt 2015

@gapa juj ty si velmi zlatucka. Velmi cenim tvoje aj inych zien rozsiahle odpovede a rady, zien ltore su ochotne pomoct s najdu si cas aj na cudzich ludi, pritom kazda mate svoje povinnosti. Uz mam v tom jasnejsie. Dakujem vam vsetkym zienky a prajem nech vam to Boh 2x odplati.

dena1973
20. okt 2015

@mayusik Verím, že ti to je po @gapa odpovedi jasnejšie. Ja sa takto rozpisovať neviem, lebo nie som si istá, či by ma pri takýchto rozsiahlych odpovediach mamičky pochopili... 😉

Prajem ti, aby ti všetko vyšlo...

mayusik
20. okt 2015

@dena1973 ďakujem 😉

zuzula2815
21. okt 2015

ahojte baby, tiež riešim dilemu, ide o to, že by sme chceli druhé baby, do januára 2015 som poberala rodičovský príspevok na prvé dieťatko, od februára som sa zamestnala do konca septembra 2015, pričom som odpracovala celých 8 mesiacov v roku 2015 (samozrejme pracovný pomer my trval posledných 8 rokou), od októbra som na podpore, ak by som porodila v roku 2016, budem mať nárok na materskú? alebo sa musím ešte na pár mesiacov zamestnať? Ďakujem

dena1973
21. okt 2015

@zuzula2815 Narok na materske ti vznikne aj sa ti znova obnovi nemocenske poistenie (zamestnanie, DNP) a splnis podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom.

luiana
22. okt 2015

Potrebujem poradit kamoska je na materskej v marci ide maly do skolky a konci jej rodicovsky prispevok,ale je opat tehotna a v juli sa ma narodit,chcela by som vediet ci bude dostavat nejake peniaze s firmy za ten cas ako sa narodi druhe

dena1973
22. okt 2015

@luiana Ak jej zamestnanie trva, tak bud pojde naspat do prace, alebo sa da na PN do nastupu na materske.

nicolettka2126
29. okt 2015

Ahojte dievčatá, vidim ze sa vyznate, potrebovala by som "po lopate" vysvetlit ci budem mat narok na materske ak:
V prvom zamestnani som bola od 8/2012 do 4/2015 potom som hned 5/2015 nastupila do druhej prace v ktorej vsak boli velke problemy s vyplacanim a tak mi disla trpezlivost a skoncili sme pracovny pomer dohodou 9.10.2015...Isla som teda na urad prace a do socialnej poistovne kde som si vybavila podporu v nezamestnanosti.
19.10.2015 som zistila ze som tehotna.
Chcem sa spytat teda ci budem mat narok na matersku aj keby som si nahodou pracu nenasla do narodenia krpceka co by malo byt 1.7.2016
Je sice velka moznost ze ma vezmu do jednej vyhliadnutej prace na polovicny uvazoj alebo brigadne od polky novembra alebo zaciatku decembra, ale este s tym radsej neratam kedze to nie je iste...Samozrejme pracu hladam, aspon na par hodin by som rada chodila peacovat len chcem vediet svoje moznosti aj v pripade ze by som sa do porodu nezamestnala..Dakujem

dena1973
29. okt 2015

@nicolettka2126 Ak by si ostala tehotna este pocas prac.pomeru, tak ochranna lehota je 8 mes. po ukonceni PP (t.j. musel by ti vychadzat nastup na materske - 6 tyz. pred porodom - do tych 8 mes. od ukonc. PP).
V pripade, ze nastupis do novej prace, tak aby sa ti pocitalo materske z prijmu z novej prace, no musis odpracovat min. 90 kal. dni bez PN a OCR. Ak 90 dni neodpracujes islo by to z prijmu z r. 2015 od predch. zamestnavatela.

nicolettka2126
30. okt 2015

@dena1973 dakujem pekne, to by mi nevadilo kebyze to ide z prijmu z tohto roku...Len som potrebovala vediet ci budem mat narok na matersku aj v tom pripade ak by som sa nezamestnala 🙂