icon

Otehotnenie počas poberania podpory a nárok na materskú

elje
2. máj 2013

Ahojte.
viete mi niektora poradit ako je to v takomto pripade? Zvazujem dat vypoved v praci. U toho isteho zamestnavatela som zamestnana min.2 roky, teda splnam podmienky aby som dostala podporu v nezamestnanosti na 6 mesiacov. Snazime sa o babatko, a tak by ma zaujimalo co by sa stalo ak by som otehotnela pocas poberania podpory? Mala by som narok na matersku? A z coho by sa materska pocitala? Dakujem za vsetky odpovede.

dena1973
30. okt 2015

@nicolettka2126 Tak to zavisi od toho, ci si uz bola tehotna v case PP alebo az po jeho ukonceni. Ak tehotenstvo nastalo po ukonceni PP, tak narok v ochrannej lehote nevznikne. V takto pripade, aby narok vznikol musis sa zamestnat resp. sa mozes dobr. nem. poistit..... Vyplatis si jeden den DNP a na dalsi den, ak by ta lekar vypisal mozes ist na PN az do nastupu na materske....platilo by sa si z minima (to vsetko by sa este dalo, ak by si nestihala ochrannu lehotu od posledneho zamestnavatela - t.j. tehotenstvo nastalo po ukonceni PP).

Ak tehotenstvo nastalo este pocas PP, tak by si mala stihnut ochrannu lehotu ( nastup na materske do 8 mes. po ukonceni PP). V ochrannej lehote je mozny nastup na materske 6 tyz. pred pravdepodobnym porodom.

nicolettka2126
30. okt 2015

@dena1973 tehotenstvo som zistila az 19.10. a PP skoncil 9.10. cize nastal az po ukonceni PP...Tou PNkou to riesit nechcem, poberam totiz davku v nezamestnanosti...Kazdopadne asi sa radsej zamestnam aspon na polovicny uvazok aby som normalne dostala matersku, lebo neccem potom zmetkovat ci budem alebo nebudem mat narok..Dakujem za pomoc 😉

dena1973
30. okt 2015

@nicolettka2126 Ak sa zamestnas, tak by bolo treba porozmyslat, ci sa ti oplati odpracovat min. tych 90 kal. dni bez PN a OCR alebo menej ( podla toho aky budes mat prijem v novej praci, alebo, ci si mala vyssi teraz v r. 2015).

nicolettka2126
30. okt 2015

@dena1973 a ked by som sa zamestnala iba na polovicny uvazok alebo brigadne tak tiez sa mi z toho bude ratat z toho materska?? Lebo to bude isto nizsia suma ako ked som bola zamestnana v tomto roku na TPP

dena1973
30. okt 2015

@nicolettka2126 Ak budes riadne nemocensky poistena a odpracujes 90 kal. dni bez PN a OCR, tak sa bude pocitat z noveho zamestnania. Ak by si nebola nemoc. poistena, tak narok by ti vobec nevznikol.

Ak si mala vyssi prijem teraz v r. 2015, tak potom lepsie sa zamestnat s tym, ze tych 90 kal. dni neopracujes.
Ak by si sa zamestnala, tak ak odracujes napr. 2 mes. potom pojdes na PN a potom na materske.... Vtedy si sa pocitalo z predch. roku.

domenique5
30. okt 2015

@nicolettka2126 ak si teraz v 6tt (taky udaj ukazuje pod tvojim profilom) tak asi si otehotnela uz zaciatkom oktobra alebo koncom septembra, a pises ze PP si ukoncila 9.10. tak v podstate si v case zaniku PP asi uz tehotna bola.. nieviem ale ci SP berie do uvahy den potvrdenia tehotenstva alebo den ktory urcil lekar ako zaciatok tehotenstva. V tom druhom pripade by si asi bola v ochrannej lehote a teda mala by si narok na matersku aj keby si sa nezamestnala a mozes byt stale na urade prace a poberat podporu. Ja by som na tvojom mieste isla na pobocku SP alebo si zavolala/napisala mail a povedala presne datumy (t.j. zaciatok tehotenstva podla lekara, ukoncenie PP a datum navstevy lekara, kedy tehotenstvo potvrdil) a tam by ti povedali co beru do uvahy pri urceni 8 mesacnej ochrannej lehoty.

nicolettka2126
30. okt 2015

@domenique5 no dnes som zacala 6.tyzden tehotenstva ale ono sa to pocita od dna poslednej ms (ta bola 25.9.2015) ale reálne som tehotna o dva tyzdne menej...takze naozaj neviem ako to beru...a na prvu kontrolu k dr idem az teraz v utorok..tak neviem ako to je v tomto pripade..

domenique5
30. okt 2015

@nicolettka2126 tak si nechaj potvrdit tehu od doktora, tam budes mat aj predpokladany termin porodu a chod si to nechat potvrdit na socialku. Da sa to vyratat aj takto: 9.10.2015 (koniec PP) + 8 mesiacov, t.j. dna 9.6.2016 ti uplynie ochranna lehota, cize musis stihnut nastup na MD pred tymto datumom. Pri ochrannej dobe je nastup vzdy presne 6 tyzdnov pred porodom nie skor. Mne to vychadza, ze ak budes mat termin porodu stanoveny pred 21.7.2016 tak budes v ochrannej lehote.

nicolettka2126
30. okt 2015

@domenique5 termin mi vychadza na 1.7.2016 🙂
Dakujem za odpovede, velmi si mi pomohla, mam ist buduci piatok na pohovor tak ividim co bude tam...ale ak som vsetko spravne pochopila tak najviac sa mi oplati ist na TPP lebo z dohody a z brigady by mi vypocitali velmi malu matersku a to nechcem..

gapa
30. okt 2015

@nicolettka2126 pri ptp 1.7.2016 a pravidelnom 28dnovom cykle si mala PM cca 26.9.2015 a tehotenstvo sa ráta od prvého dna PM, tj. lekár by nemal mať problém ti potvrdiť tehotenstvo. V tomto prípade predpokladám, že soc.poistovna odpíše, že záleží od toho, či ti lekár tehotenstvo potvrdí, tj. či napíše potvrdenie v znení, že si tehotná a tehotná si bola aj dna 9.10.2015. Aspon už som tu čítala prípady, že tehotenstvo potvrdili aj pri o niečo tesnejších dátumoch.
tak nech sa ti darí. Záleží aké máš v r.2015 vym.základy a podstatné je mať aspon 90kalend.dní platené, čo u teba nebude problém, ak si robila do 4/2015 + potom do 9.10.2015. Nový zamestnávatel predpokladám nebude ani jeden z roku 2015.

mimiky26
23. nov 2015

@gapa
@dena1973 Ahojte, na strane v tejto diskusii som popisovala svoju situáciu, od 1.10.2015 som sa zamestnala a hned 5.10.2015 isla na PN, dnes mi prislo rozhodnutie zo soc.poistovne, kde mi priznali 7,55 eur na den čo je v podstate min.PN, prosim Vas poradte mi akym sposobom by som sa mohla odvolat,kedze z informacno-poradenskeho centra soc.poistovne mam ine info? Dakujem

evittam
23. nov 2015

@mimiky26 A na čo konkrétne sa chceš odvolať?

gapa
24. nov 2015

@mimiky26 tvoje údaje som nenašla na tejto strane ani predchádazjúcej, no odvolaj sa na to, čo ti napísali, ak nemáš písomne, napíš svoj prípad a ich odpoved daj na vašej pobočke. ale predpokladám ide o § 57 ods.4 Zákona o soc.poistení, ak si v predchádzajúcom kal. roku mala u iného zamestnávatela iný vym.základ aspon 90kalen.dní alebo si CELý rok čerpala rodič.dovolenku, príp. RD+MD (teda nie pn, či iné dni). No treba dodržať dobu na odvolanie, čo je v liste.

mimiky26
24. nov 2015

@gapa vdaka za info

zuzula2815
13. jan 2016

Ahojte žienky, potrebujem opäť Vašu pomoc, písala som pred tým, že som na podpore v nezamestnanosti a snažíme sa s manželom otehotnieť, tak sa nám zadarilo som v 9 tt. otázka teraz znie, podporu čerpám do 31.03.2016, samozrejme podmienku odpracovaných 270 dní spĺňam, ide o to, že stačí sa mi zamestnať dajme tomu v máji na dva mesiace a vznikne mi nárok na materské aspoň tak som to pochopila?

vydrnik
13. jan 2016

@zuzula2815 ak si splnila podmienku tak narok na matersku mas

zuzula2815
13. jan 2016

@vydrnik nuž baby mi tu minule vraveli, že sa mi musí obnoviť nemocenské poistenie, čiže by som sa mala zamestnať aspoň na chvíľku, pretože pracovný pomer mi skončil k 30.09.2015 ale predtým som bola 9 rokov vkuse zamestnaná, čiže tá prvá podmienka je splnená, ale druhá teda neviem

vydrnik
13. jan 2016

@zuzula2815 noak ta nekto zamestna na par mesiacou tak to zkus,

domenique5
13. jan 2016

@zuzula2815 Pokial chces aby si mala vymeriavaci zaklad z roku 2015 (teda ak si odpracovala aspon 90 dni v roku 2015 u byvaleho zamestnavatela a mala si slusny plat) tak nesmies u noveho zamestnavatela prekrocit 90 dni inak sa ti rata vymeriavaci zaklad z noveho zamestnania. Aby toto platilo musis vsak nastupit na MD zo zamestnaneckeho pomeru.. idealne keby si sa od aprila zamestnala hoci aj na ciastocny uvazok a nasledne nastupila na PN na ktorej budes az do nastupu na MD alebo sa zamestnaj tesne pred nastupom na MD ak mas tu moznost, pripadne nejaky ciastocny uvazok alebo praca na dobu urcitu s ukoncenim az po datume nastupu na MD.

elanor
13. jan 2016

@zuzula2815
@vydrnik podmienka 270 dni nemocenskeho za posledne 2 roky nestaci. Na MD musis nastupovat zamestnana, cize musis byt nemocensky poistena. Ak nastupujes na MD ako nezamestnana, cize bez nemocenskeho poist., musis to stihnut do 8 mesiacov od ukoncenia posledneho prac. pomeru.

@zuzula2815 takze ak sa ti nepodari do nastupu na MD zamestnat, nebudes mat narok na matersku davku. Ak by sa ti podarilo, bars len na mesiac, budes mat narok 😉

vydrnik
13. jan 2016

@elanor ja som mala podobny pripad.ked som sa pristahovala aj z dcerou na SVK.nechcela som byt na davkach.sama som si hladala robotu a bola som evidovana na pracaku.na podporu som nemala narok tak som dostala hmotnu nudzu,a ked som mala nastupit do roboty zistila som ze som tehu,Takze narok na matersku som nemala dostavam rodicak,plus pridavky na dve dei.

elanor
13. jan 2016

@vydrnik no ved toto. Vo vsetkych clanok, na forach, v radiu, v telke, na urade .... proste vsade, sa len pise a hovori o tom, ze treba mat 270 dni nemocenskej za 2 roky. Milion zien, ktore su prave v blbej situacii a ostanu tehu, su potom po nastupe na MD nemilo prekvapene a rozcarovane, ako je mozne, ze nemaju narok na matersku, ked pomienku 270 dni splnili. Je to smutne, ze sa o tom malo vie, skoro nikto nechce povedat pravdu, a potom je to tak ako to je.
Tiez sa mi to stalo, ostala som doma, bez robity, zistovala som vsude mozne, ako to je, a samozrejme vsetci, ze v pohodeeee staci 270 dni. Az prislo na lamanie chleba a pani na socke sa mi za okienkom doslova a do pismena vysmiala do tvare, ze idem neskoro, bo som presvihla ochrannu dobu tak nedostanem ani korunu. Skoro so z noch spadla. Ale pred tymi 8mi mesiacmi to nevedla povedat???
Skoda reci...

domenique5
13. jan 2016

@elanor, @zuzula2815 ak by to nevysloso zamestnanim, tak mozes mat narok aspon na minimalnu matersku ak sa dobrovolne poistis pred nastupom na MD. Je to vsak len o cosi vyssia suma nez rodicovsky prispevok ale platia ti uz 6tyzdnov pred porodom, narok na rodicovsky prispevok je az od porodu.

zuzula2815
13. jan 2016

ďakujem žienky ste zlaté, ja mám termín pôrodu okolo polky augusta, čiže termín nástupu na materskú približne 01.07.2016, chcela by som sa zamestnať na dáke dva mesiace, máj, jún aby mi vyšla normálna materská a skončím pracovný pomer dňom nástupu na materskú dovolenku, pripomínam, že mám tú možnosť sa zamestnať, takže nemal by byť žiadny problém s výpočtom myslíte, a bude sa mi rátať materská z predchádzajúceho zamestnania teda kde som odpracovala viacej ako 90 dní?

domenique5
13. jan 2016

@zuzula2815 radsej sa dohodni na zmluve na dobu určitú tak aby ti zmluva skončila uz ked budes na materskej.. ty totiž musis ísť na MD počas trvajúceho pracovneho pomeru a neviem ako by brali ukončenie v deň nástupu.. ak novy pracovný pomer z ktorého si uplatnujes nárok netrvá viac ako 90dni bez PN tak (preto som pisala ze mozes sa v apríli zamestnať a ísť rovno na PN potom sa dni PN nezarataju do tych 90) tak vymeriavací základ sa bude počítať z roku 2015 ak si tam mala zamestnanie aspon po dobu 90 dni.. spocita sa tvoj príjem od toho zamestnávateľa a vydeli počtom dni ktore si odpracovala (t.j. bez dni PN) z toho denného príjmu vyratas 70% a tolko dostaneš za 1 deň na materskej. ak pojdes na PN bude sa ratat obdobne z roku 2015 kedze tiez u noveho zamestnávateľa nebudes mat 90 dni odrobenych.. ja som inak bola úplne rovnaký prípad ako ty a chodí mi pekna materská.

zuzula2815
13. jan 2016

@domenique5 u mňa je to tak, že ma zamestná známy je jedno odkedy si poviem, ide o to, že ako mi majú spraviť zmluvu, pretože chcem aby sa mi plat rátal z predchádzajúceho zamestnania za rok 2015, samozrejme odpracovala som viac ako 90 dní u zamestnávateľa, ide o to či mi stačí nastúpiť na mesiac alebo dva alebo na akú dobu mi musí dať zmluvu aby mi vyšiel nárok?

domenique5
13. jan 2016

@zuzula2815 aj keby si nastúpila 1 deň pred MD tak uz ti pôjde dávka.. musi ta zestnavatel prihlásiť do socialky, nárok mas ked si v čase nástupu na MD nemocensky poistena.. oni neskumaju za akých okolností si sa zamestnala, ak podmienky splnas tak ti to priznajú

luiana
17. jan 2016

Baby pomoooooc=-O potrebujem radu ako sa rata z kolkych mesiacov mozem ist na matersku?pracovala som sedem rokov na sk ale rok som bola na neplatenom volne a potom vypoved....potrebujem sa zasa zamestant a kolko musim odrobit aby som mohla ist na matersku?lebo som volala na socialku a povedala mi ze ani podporu v nezamestnanosti by som nedostavala

zuzula2815
17. jan 2016

žienky ja som z toho jeleň, na sociálke sa nevedia poriadne vykoktať ako to je.
do 31.01.2015 som čerpala rodičovskú dovolenku
od 01.02.2015 do 30.09.2015 som bola zamestnaná, t.j. 8 celých mesiacov
od 01.10.2015 do 31.03.2015 čerpám podporu v nezamestnanosti,
som momentálne v 9 tt a otázka znie vznikne mi nárok na materské, ak by som sa zamestnala dajme tomu na jeden mesiac v júni, alebo aké kroky by som mohla spraviť, aby mi teda bola materská vyrátaná z roku 2015?

dena1973
17. jan 2016

@zuzula2815 Ak mas v poslednych 2 r. pred porodom splnenu podmienku 270 dni nem. poistenia, zamestnas sa, tak narok na materske ti vznikne. Ak sa zamestnas a do nastupu na materske neodpracujes 90 kal. dni, tak sa ti prijem pre vypocet materskeho bude pocitat z r. 2015. No za predpokladu, ze v r. 2015 si odpracovala min. 90 dni bez PN a OCR.