icon

Partner môže poberať rodičovský?

bogica89
30. jan 2020

Ahojte! Dneska som počula také niečo, že keď môj partner(teraz pracuje) ide na materskú, aspoň na jeden deň, a potom naspäť do práce, tak môže on dostať rodičovský, ale nie 220 ako ja, ale 370. To je podľa mňa blbosť. Je to pravda?

Strana
z4
joannita
30. jan 2020

@bogica89 ano je to pravda. Ale ty ked ostanes doma s dietatom a on sa vrati do prace, tak si budes musiet platit zdravotne poistenie cca 67e

fokuska
30. jan 2020

@bogica89 Na zaklade coho si vyhodnotila, ze je to blbost?

Od januara bol RP zvyseny. Takze ani ty nedostavas 220, ale 270, to po prve.
Po druhe, ano, moze ist na matersku aspon na jeden den a ano, potom moze poberat RP v sume 370.

bogica89
autor
30. jan 2020

@joannita áno to viem, alebo idem na úrad práce zaevidovať?

evittam
30. jan 2020

@joannita Kravina. Ona bude doma ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. On bude zamestnany.
@bogica89

evittam
30. jan 2020

@joannita ZP si zaplati len pocas jeho MD.

lenkakravcova
30. jan 2020

@evittam
Do dôchodku sa jej ale roky nezapocitaju, ze
? Ak pobera nuž rodičovský príspevok.

Ona musí byť na úrade práce evidovaná aby nemusela platiť zp

bogica89
autor
30. jan 2020

@fokuska viem, no teraz ešte som dostala 220 preto som to písala. Nie vzlom som si to písala, ale mi to bolo čudné. Ani to som nevedela že môže niekto poberať rp keď pracuje. Tak ide na jeden deň na materskú, potom naspäť do práce a bude dostať o 100€ viac ako ja? A to je normálne legálne😁 alebo tam musíme na niečo dávať pozor?

evittam
30. jan 2020

@lenkakravcova Nie nemusí. Ako som uz napísala.Citaj s porozumením m

sasanka605
30. jan 2020

@bogica89 uz som parkrat videla otazku ze ci mozu zeny pracovat popri rodicaku. To vam kde vravia take informácie?

fokuska
30. jan 2020

@bogica89 Lebo teraz si dostala za december.
RP dostava kazdy do dovrsenie 3 rokov dietata. Mozes pritom pracovat, podnikat, sediet doma. Na tom absolutne nezalezi.

A kto mal narok na matersku, ten ma narok na vyssi RP. Logicke a spravodlive.

lenkakravcova
30. jan 2020

@evittam
Uz som to nasla aj ohľadom toho sociálneho poistenia do dôchodku.

Keby niekto hľadal
https://www.socpoist.sk/aktuality-ako-sa-staros...

joannita
30. jan 2020

@evittam ano to viem, ze osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov. Ale ked nebude na urade prace a jej muz bude poberat RP tak kto bude za nu platit zdravotne?

bogica89
autor
30. jan 2020

@sasanka605 ja som si iba pýtala že v takom prípade by som musela ísť na úrad práce alebo musím platit zdravotné. Nepísala som nikde že by som išla pracovať. Je to normálne že keď mi partner robi tak ja budem doma s malou.

evittam
30. jan 2020

@joannita Stat, ved otec odvádza len pobera RP. Skus oddelit tieto dve veci.

evittam
30. jan 2020

@bogica89 Nie nemusis. Platí co som napisala.

bogica89
autor
30. jan 2020

Ďakujem pekne baby☺️

ivca88
30. jan 2020

Ale nemá byť nahlásená ako osoba starajúca sa o dieťa - iné dieťa než to, na ktoré by poberal jej muž RP?

bogica89
autor
30. jan 2020

@fokuska ešte jedna otázka: tak musí najprv ísť na materskú alebo stačí ak on bude poberať rodičovský(a ostane v práci)?

fokuska
30. jan 2020

@bogica89 Vycerpat aspon jeden den materskej. Musi ju mat priznanu, cize si musi dat ziadost, schvalia ju, nastupi na nu a potom ju moze ukoncit.

bogica89
autor
30. jan 2020

@fokuska a tak musí skončiť v práci na tie dni kým to schvália? Neviem aký je postup, ja som bola nezamestnaná kedy sme vybavovali

evittam
31. jan 2020

@ivca88 To pri MD muza. On nebude na RD poistencom štátu. Skus citat s porozumením.

3petka
31. jan 2020

@evittam ahoj to som sa ta chcela opýtať. Takze keď bude muž na md a potom pôjde na Rd a bude samozrejme pracovať. Tak ja sa môžem dať na zp ako osoba starajúca sa ale zároveň musím byt na up? Dakujem

fokuska
31. jan 2020

@bogica89 Preco by mal skoncit v praci? V praci oznami aspon mesiac vopred, ze ku dnu xyz nastupuje na matersku dovolenku. Na SP si poda ziadost, pride mu rozhdnutie ci splnis podmienky alebo nie, ak ano, tak aj prislusny vymer. K danemu dnu nastupi na MD. To neznamena skoncit v praci, to znamena, ze z adanej zmluvy bude na MD. Ostane na MD ako dlho chce/potrebuje a oznami zamestnavatelovi nastup naspat do prace.
Ak to bude ozaj len na jeden jediny den, tak vopred dohodnut so zamestnavatelom, aby s tym ratal, ze je "hned" naspat.

bogica89
autor
31. jan 2020

@fokuska nie som doma v takýchto veciach. Ďakujem za odpoveď. Skúsime to vybaviť so zamestnávaťelom.

evittam
31. jan 2020

@3petka Ak pojde na RD-cize bude doma tak bud ako samoplatca alebo evidencia na UP.

3petka
31. jan 2020

@evittam muž bude pracovať.

fokuska
31. jan 2020

@3petka Ak bude pracovat, tak predsa nebude na RD, len bude poberat RP.
Rodicovska dovolenka znamena, ze si z prace "uvolnena" kvoli starostlivosti o dieta. Mozes byt na RD a nemusis poberat RP. Nesuvisi to spolu. A RP zas moze poberat niekto, kto nie je na RD.
Takze netreba si pliest pojmy.

Takze ak muz po MD nastupi naspat do prace a bude poberat RP a ty budes doma, starat sa o dieta a RP poberat nebudes a nie si zamestnana, tak bud sa prihlasis na urad prace a budes sa hlasit, hladat pracu, budu ta posielat na pohovory atd, alebo sa prihlasis na ZP.

evittam
31. jan 2020

@3petka Tak skus konečne čítat co píšem dookola a prepac za uprimnost aj použi to co mas na krku.

ivca88
31. jan 2020

https://www.instagram.com/tv/B7QEpUGH1uA/?igshi...

Právne pre rodiča o tom robila vela videi

ivca88
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4