Partner môže poberať rodičovský?
Ahojte! Dneska som počula také niečo, že keď môj partner(teraz pracuje) ide na materskú, aspoň na jeden deň, a potom naspäť do práce, tak môže on dostať rodičovský, ale nie 220 ako ja, ale 370. To je podľa mňa blbosť. Je to pravda?
@evittam
Do dôchodku sa jej ale roky nezapocitaju, ze
? Ak pobera nuž rodičovský príspevok.
Ona musí byť na úrade práce evidovaná aby nemusela platiť zp
@fokuska viem, no teraz ešte som dostala 220 preto som to písala. Nie vzlom som si to písala, ale mi to bolo čudné. Ani to som nevedela že môže niekto poberať rp keď pracuje. Tak ide na jeden deň na materskú, potom naspäť do práce a bude dostať o 100€ viac ako ja? A to je normálne legálne😁 alebo tam musíme na niečo dávať pozor?
@lenkakravcova Nie nemusí. Ako som uz napísala.Citaj s porozumením m
@bogica89 uz som parkrat videla otazku ze ci mozu zeny pracovat popri rodicaku. To vam kde vravia take informácie?
@evittam
Uz som to nasla aj ohľadom toho sociálneho poistenia do dôchodku.
Keby niekto hľadal
https://www.socpoist.sk/aktuality-ako-sa-staros...
@sasanka605 ja som si iba pýtala že v takom prípade by som musela ísť na úrad práce alebo musím platit zdravotné. Nepísala som nikde že by som išla pracovať. Je to normálne že keď mi partner robi tak ja budem doma s malou.
Ďakujem pekne baby☺️
Ale nemá byť nahlásená ako osoba starajúca sa o dieťa - iné dieťa než to, na ktoré by poberal jej muž RP?
@bogica89 Preco by mal skoncit v praci? V praci oznami aspon mesiac vopred, ze ku dnu xyz nastupuje na matersku dovolenku. Na SP si poda ziadost, pride mu rozhdnutie ci splnis podmienky alebo nie, ak ano, tak aj prislusny vymer. K danemu dnu nastupi na MD. To neznamena skoncit v praci, to znamena, ze z adanej zmluvy bude na MD. Ostane na MD ako dlho chce/potrebuje a oznami zamestnavatelovi nastup naspat do prace.
Ak to bude ozaj len na jeden jediny den, tak vopred dohodnut so zamestnavatelom, aby s tym ratal, ze je "hned" naspat.
@3petka Ak bude pracovat, tak predsa nebude na RD, len bude poberat RP.
Rodicovska dovolenka znamena, ze si z prace "uvolnena" kvoli starostlivosti o dieta. Mozes byt na RD a nemusis poberat RP. Nesuvisi to spolu. A RP zas moze poberat niekto, kto nie je na RD.
Takze netreba si pliest pojmy.
Takze ak muz po MD nastupi naspat do prace a bude poberat RP a ty budes doma, starat sa o dieta a RP poberat nebudes a nie si zamestnana, tak bud sa prihlasis na urad prace a budes sa hlasit, hladat pracu, budu ta posielat na pohovory atd, alebo sa prihlasis na ZP.
https://www.instagram.com/tv/B7QEpUGH1uA/?igshi...
Právne pre rodiča o tom robila vela videi

@bogica89 ano je to pravda. Ale ty ked ostanes doma s dietatom a on sa vrati do prace, tak si budes musiet platit zdravotne poistenie cca 67e