Partner môže poberať rodičovský?
Ahojte! Dneska som počula také niečo, že keď môj partner(teraz pracuje) ide na materskú, aspoň na jeden deň, a potom naspäť do práce, tak môže on dostať rodičovský, ale nie 220 ako ja, ale 370. To je podľa mňa blbosť. Je to pravda?
@evittam niektorým nevysvetlis. Že ZP štát platí IBA jedno a nie obom rodičom súčasne.
@marlenka222 Ak muz poberá len RP tak kludne je ona prihlásena na to iste dieta na ZP nakoľko on len pobera RP, odvody odvádza zamestnávateľ. 😉
@evittam ak je zamestnanec áno 🙂 ak je živnostník, nie
@marlenka222 tak vážená , to isté v bode dva som písala aj ja. Čítaj s porozumením.
Pani evittam písala iné.
@evittam teraz som pochopila systém zamestnancov a RD. Je to omnoho lepšie ako zivnostnici. Ak je pracujúci, platí za neho zamestnávateľ, tým pádom matka môže ostať zahlasena na to isté dieťa. Ak však sedí doma na RD, nepracuje, neplatí za neho zamestnávateľ a tým pádom matka musí but platiť si sama alebo sa zahlasit na staršie dieťa do 6 rokov veku, úplne jednoduché. Pri živnosti je to trošku inak a povedala by som že horšie lebo aj keď štát za teba zaplatí , aj tak ti vznikne nedoplatok čiže na ďalší rok vyššie ZP.
@ivca88 a čo prosím vás vybavujete v spoločnosti so ZP na úrade? Pokiaľ viem zo svojich skúseností, zo skúseností manžela, všetkých naokolo aj od @evittam ZP sa vybavuje na zdravotnej poisťovni ... a keď si nie si istá tým, čo povedala pani za okienkom, ktorá má zrejme svoje limity, nápis dotaz na infolinku, tam presne podložia aj zákon aj všetko vysvetlia. Nechápem, na čo potom infolinky sú, keď je potrebné ísť sa informovať k pani za okienkom ktorá v mnohých prípadoch rieši 1 vec a ďalšie ako samé povedali nie sú v ich kompetencií, čiže im NEROZuMIA.
No ja sa teda musim zastat @ivca88 lebo len zasnem ako dokazu byt niektore damy ostre (marlenka222)
A musim povedat, ze ok je fajn a dakujeme
@evittam ze nam radi vo viacerych temach tu na konikovi 👏a neber to prosim v zlom, ale naozaj by bolo fajn zmenit obcas "tón" lebo to fakt az niekedy hranici s urazanim nas..... Tebe to tak mozno nepride, ale je to tak.
Viete baby, to je tak. Vo vacsine pripadov diskusia ukaze, ze ludia sa absolutne nevyzanju - v poriadku, ved nemoze byt kazdy odbornik. Ale aspon nejake tie zaklady by clovek mal ovladat. Ludia si zamienaju matersku a rodicovksu. rodicovsku dovolenku a rodicovsky prispevok a pod. Potom samozrejme, ze vznikaju nedorozumenia, odbornik vysvetli, lebo kazdy jeden pouziva so spravnym vyznamom a autor otazky sa stale pyta, lebo pre neho je RD a RP to iste, cize nevie pochopit co mu to tu vlastne radia.
Potom sa v tom bud toci dookola, alebo najde este iny clanok alebo video alebo vysvetlenie, to mu pasudje trosku viac, tak sa toho chyti a ide to tym agrumentovat, alebo vyvetlovat.
Chapem, ze pre laika moze byt tazke vediet rozlisit, ze to co je v clanku nemusi byt celkom spravne, alebo je to spravne len v urcitej situacii a ze tu odbornici radia dobre, alebo rozumenjsie. Rozumiem, nema odkial vediet, ktora odpoved je "spravnejsia".
A ak sa aj nahodou stane, ze tu odbornik poradi "zle", tak vacsinou preto, ze autor otazky nepopise svoju situaciu dostatocne alebo spravne. Nie naschval, prave preto, ze tomu nerozumie a ze nevie co je dolezite a co sa ako spravne nazyva.
A ano, ja suhlasim, ze @evittam reaguje inekedy ostrejsie - co sa niekomu moze zdat drze, alebo ona vzdy pise iba fakty a k veci.
Ak niekto 3x nepochopi rozdiel medzi RD a RP, tak to uz bohuzial nie je jej chyba.
Nikto nie je povinny radit a vysvetlovat tu, aj ked mnohe maju bohuzial ten pocit, ze dam otazku a ved odpisujte mi, vysvetlite mi to polopate. Namiesto toho aby si clovek vazil ich cas a snahu, tak este budu zdrbane, ze akym tonom si to dovolili napisat,
Velakrat keby sa ludia riadili len tym co povedia tetusky za okienkom, tak by dopadli dost zle, tuto da odbornik jasnu odpoved podla zakona, poradi co a ako urobit aby to vyslo co najlepsie a este je zle lebo to nerobi stylom ako ked mamicka vyvsetluje 5 rocnemu dietatku.
Co som vas oznacila, neberte to tak, ze vsetko su nejake osobne utoky na vas... len ste sa zapojili do toho ake su rekacie a ci vhodne, ci nie, tak vysvetlujem trosku pohlad na celu situaciu ;)
@joannita Ton mam normalny. To ze niekto nevie pochopiť jednoduchu vec po opakovanom napisani za to ja uz nemôžem. Ked sa ti môj ton nepáči, nečítaj.
@fokuska Vdaka.😊😉 Presne ako pises. Všetky co pisu aka som ostrá a arogantná mi pridu ako male deti. Ja sa tu však snazim komunikovať s dospelými jedincami. Aspon dúfam.
@fokuska 😀👍 Tetusky za okienkom. Ina kapitola. A cest výnimkám.Tu som este veľakrát označená za sprostu lebo tetuska za okienkom povedali tak a tak....To je asi v poriadku. Ale to ze si dovolím 3x a viac vysvetliť nieco a ten posledný uz trosku pridam aj pravdy k autorke to uz je zle. No ved ako v MS sa mi vidi niekedy.
@joannita No ved o tom hovorim... ludia sa snazia silou mocou radit, aj ked nemaju odborne skusenosti a mylia si pojmy a pletu sa im jednotlive situacie.
Tak co sa navazas do evity, ked ty si nechtiac zle poradila. Ona zle neradi. A keby ta neopravila a autorka by sa riadila tvojou radou? Ved trosku sebareflexie by nezaskodilo... preco musis z tohto "boja" vyjst ako vitaz?
Nestaci si priznat, ze ano, poradila som ze, odbornicka ma opravila a aj ked mi jej styl komunikacie nesedi, tak ok, nebudem sa s nou hadat.
Ak by mala rovnaku uroven odbornych vedomosti o tychto temach a radila rovnako ochotne a casto ako ona, tak potom by si bola ferovy super a "mala pravo" jej vytknut, ze ty to robis ovela milsie...
@bogica89 ahojte,aj sa pridam.docitala som sa tu,ze ak je muz na materskej a zena doma s dietatom, tak nemusi byt na ud evidovana a prihlasi sa na zp ako starajuca sa o dieta do sest rokov.mate niekto relevantny link k tejto informacii?pretoze mi to nepride logicke,preco by stat mal odvadzat zp za dvoch roznych ludi-otca na md a matku,starajucich sa o jedno a to iste dieta.nas pripad je taky,ze ja som byvala szco,na matersku som nemala narok,teraz poberam rp,partner ide ako szco na md, ale klasicky bude pracovat a ja budem doma.podla info,ktore mam,jedina moznost ako neplatit zp je evidovat sa na up.preto, tie co tvrdite ze nemusim,potrebovala by som zdroj,odkial cerpate tuto info.mame len toto jedno dieta.pochopila by som to keby bolo este nejake, vtedy mi to dava logiku.
@bubuzu Precitaj si este raz celu tuto diskusiu - na prvej strane je to vysvetlene.
Ak mate len jedno dieta a muz bude na MD, tak ty si musis platit ZP sama (alebo byt evidovane na urade prace). Ak by pracoval a bol na neho len pisany RP, vtedy mozes byt ty evidovane ako starajuca sa o dieta.

@evittam
Odtiaľto si to pamätám. Otec poberá RP a v tom pripade sa nahlásiť na iné dieťa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov