PN - áno alebo nie?
Viete mi, prosím, poradiť?
Momentálne som na rodičovskej dovolenke, synček má 1,5 roka a som znova tehotná (9tt).
Bolo by pre mňa výhodné ísť na PN (rizikové tehu)? Čítam rôzne informácie. Niekde píšu - áno môžem, inde, že nebudem mať platenú pn, pokazím si výšku materskej atď.
Alebo radšej kašlať na PN, pokračovať v rodičáku a potom nastúpiť na meterskú?
V roku 2020 som bola PN (rizik.tehu) - ale skončilo to potratom. V roku 2021 som odpracovala 1/2 roka, znova som otehotnela, opäť rizikové tehu - pn až do porodu. Teraz to znova je rizikové tehu. Pn-kou by som si mohla teoreticky finančne prilepšiť. Ale ak si mám pokaziť potom materskú🤷♀️
a trva tvoj pracovny pomer ? aktualne na PN ist mozes ale bude neplatena nemas obnovene NP
@03235136 ak mas rizikovost, tak musis ma obnovene ZP u zamestnavatela..sa s nim dohodni ze nastupis, odpracujes daco a pojdes na PN, odpracujes co ti zdravotny stav dovoli. niekto to robi tak ze zoberie 1 den odpracuje a potom ide hned na PN. a ci ti to pokazi matersku, neviem.
takztiez neviem ci ta zoberie spat zamestnavatel...lebo to sa tusim musi hlasit vopred ( 2 mesiace zo zakona?) ...
len pozor, na PN naopzaj musis dodrziavat rezim, a mas aj ine dieta ktore bude chciet chodit von a podobne. a kontroly chodia aj pri tehu.
A stojí ti PN za to, že s mladším dieťaťom budeš môcť ísť von iba v čase vychádzok? Budeš s tým ok ? Že aj z výlet len v čase vychádzky ak ti ju gynekológ napíše lebo môže ti prísť kontrola zo sociálnej poisťovne. Ja by som nešla.
@bublinka1426 nemusí nič hlásiť 2 mesiace vopred. Ak by sa dohodla so zamestnávateľ vie jej PP obnoviť zo dňa na deň. To je ten najmenší problém
@matullienka ved jasne. ok. mne zamestnavatel hovoril 2 measice vopred ale asi to ma kazdy inac.
@bublinka1426 to je o dohode, a ona sa kvázi reálne do práce vrátiť nechce len by potrebovala obnoviť poistenie tak nemusí riešiť pracovné miesto
@matullienka tak je to na tom, ako sa zachova so svedomim a vedomim autorka prispevku. ale zamestnavatel ma potom z tohoto naozaj radost. :/
@bublinka1426 tak zamestnavatel bude zbytocne platit prvych 10 dni PN, takze podla mna to nebude take jednoduche.....
A ak by sa "dohodli", ze mu to ona "vrati", potom ide o podvod. A taktiez socialna moze vyhodnotit PN ako ucelovu, aj ked diagnoza je naozaj realna.
@martinkatinka co citam, tu je pomaly 80% pripadov ucelovych...🙄 a ano suhlasim. ine je, kebyze realne nastupi, naozaj ze nieco odpracuje a potom. ved kopec zien pri dietati je na 1/2 uvazku napriklad. robia kym spia..
@bublinka1426 system je, aky je...kazdy sa ho snazi vyuzit s tym, ze kolko dani odviedol .... No realne nikdy neodvedie do systemu tolko, co niektori cerpaju... Mali by to naozaj poriadne kontrolovat.

@03235136 nemozes ist na PN kym nemas obnovene poistenie...