icon

PN po skončení materskej

bambi2225
23. júl 2018

Ahojte. Chcela by som sa opytat, ako je to aktualne v zakone. Stale je to tak, ze po skonceni materskej mozem ist na PN a zaroven poberat rodicovsky prispevok? Zaroven moja druha otazka: ak mi materska konci v sobotu, k lekarovi pojdem v pondelok alebo utorok a ten ma vypise na PN, musi ma vypisat od tej nedele alebo staci od pondelka/utorka? Alebo mam ist k lekarovi este pred skoncenim materskej a PN by mi dal odo dna skoncenia MD? Nechcem to pokaslat nejakou hlupostou, kvoli ktorej by som potom nemala narok na PN. Ked uz si to furt platim a v zivote som na ziadnej nebola...

miobaspe
8. jún 2019

@majusqa77 Raz moze ziadat iba matka, otec opakovane, tam je hlavny rozdiel medzi oboma rodicmi. Tvoj nazor vsak nevylucuje moje tvrdenie 🙂 Ak je pre SP klucovy moment prevzatie dietata do osobnej starostlivosti, tak ten nastane az v pripade ziadosti o materske a nie pri ziadosti o rodicovsky prispevok a potvrdzovani s tym suvisiaceho tlaciva.

moonlighting
8. jún 2019

Ak ste isli po MD na PN-ku ako ste si to vybavili u lekara? Ako ste mu to vysvetlili? Pripadne co ste mu priniesli? Predsa sa len jedna o dlhodobejsiu PN kedze kratkodobo sa to neoplati. Tiez premyslam ze by som to vyuzila len neviem ako na to.

evittam
9. jún 2019

@moonlighting Nic som nenosila. Dohodli sme sa.

juliana6
18. sep 2019

Po skonceni PN sa musim vratit do zamestnania, ci mozem jednoducho ostat na rodicovskom?

evittam
18. sep 2019

@juliana6 Zostavas na RD ak si ju pisomne oznámila

juliana6
26. sep 2019

@evittam ak som pisomne oznamila komu?

evittam
26. sep 2019

@juliana6 Zamestnavatelovi

cuttina
26. sep 2019

@juliana6 ak si isla na PN z materskej/rodicovskej, al. teda v OL, oznamujes len socialke. Ani ja som nevedela, ani moj zamestnavatekl, vsetci maju v tom tak trochu bordel, ale vo finale si povinna poslat PN iba socialke. Oni musia informovat zamestnavatela. Overene na 10000%.😊

evittam
26. sep 2019

@cuttina Pisem o RD. Tu je povinna nahlásiť zamestnavatelovi pisomne. PN taktiez ale platí ju od 1.dna SP-teda ak ide po MD do 7dni.😉 Nakolko zamestnavatel -mzdarka musi ounamit zmenu. A ano ak to nespravi SP ju-mozno-upozorni. Ak nie tak potom problemy pri napr.podpore po RD.

cuttina
26. sep 2019

@evittam nie, IBA sicialke. Teraz som to riesila. Moja mzdarka sice nakoniec povedala, ze je lepsie im to oznamit, ale povinnost je to iba voci socialke. Som tiez uz teraz na RD.

majusqa77
26. sep 2019

@evittam nie mozno, urcite.. ..musi nahodit zmenu z rd na pn

gabriela75
9. nov 2019

waw to nemyslite vážne že sa to fakt dá...no super...ja som pred mesiacom ukončila materskú a išiel môj muž a takéto niečo som nikdy nepočula...no škoda...mohla som využiť...teraz keď som už mesiac evidovaná na úrade práce sa s tým už asi nič nedá robiť či? môžem sa vyradiť z úradu práce a využiť PN alebo sa to už nedá...ďakujem za odpovede

evittam
9. nov 2019

@gabriela75 Keby si poriadne citala co píšeme tak sa taku vec nespytas. Do 7dni od skončenia MD mozes ist na PN ako aj od skončenia PP.
A tebe skončil PP asi pocas MD ci si ho ukoncila po MD?

lzvonekova
12. jan 2020

Môžem sa spýtať ak má zamestnávateľ odhlási po skončení MD stále som v ochrannej lehote 7dni a môžem ísť na PN?

evittam
12. jan 2020

@lzvonekova A preco ta "odhlási" a odkiaľ? Konci ti PP? A vid co som uz napísala vyssie.

lzvonekova
12. jan 2020

@evittam mna zamestnal kamarát aby som mala max materskú a chcel má odhlásiť tak sa s ním dohodnem keď je to problém teda

evittam
12. jan 2020

@lzvonekova Nie nie je to problém. To nikde nepisem. Len teda nemôže ta len tak odhlásiť. Musí s tebou ukoncit PP podla ZP.

evittam
12. jan 2020

@lzvonekova No a ak je to teda kamarát nech to nerobí. Po RD budeš mat este narok na podporu a môže byt maximalna.

monika_63
10. feb 2020

Ahojte mozno mi tu poradite, som teraz este na RD, PP stale trva. Ak zrusim RD, mozem ist hned druhy den na PN bez toho aby som nastupila do prace?

bapi1
11. feb 2020

@monika_63 co znamena zrusit RD? ze dieta dosiahne 3 roky, vy ukoncite RD a chcete ist na PN? alebo dieta ma napr. 1 a pol roka a vy chcete ukoncit RD a ist na PN?...kazdopadne sa vam neobnovi nemoc. poistenie

evittam
11. feb 2020

@bapi1 Ked oznámi ukoncenie RD napr.k 12.2. a nástup 13.2. tak sa NP obnoví. A stačí na 13.2.paragraf a potom PN.
@monika_63

bapi1
11. feb 2020

@evittam ak nastupite do zamestnania - t.j 12.2.ukoncite RD, 13.2. by ste mali nastupit do prace ale zamestnavatelovi prinesiete paragraf, tak ano.

evittam
11. feb 2020

@bapi1 Netuším prečo opisujes co pisem. Aj keby neprinesie paragraf NP sa obnoví tym že oznami nástup.

bapi1
11. feb 2020

@evittam myslela som, ze to pise monika..ze sa len utvrdzuje...nechapem ale vas ton, ale co som si vsimla, tak je to u vas asi normalne.

evittam
12. feb 2020

@bapi1 Aky ton. Normalne diskutujem.

moonlighting
13. feb 2020

Baby je to stále možné ísť po MD v rámci 7 dňovej ochrannej lehoty na PN a zároveń poberať rodičovský príspevok z ÚP?

majusqa77
13. feb 2020
slniecko323
7. okt 2020

@evittam Mám otázku. V marci som nastupila do prace po materskej, rodicovsky prispevok som poberala do jula tohto roka. Som na PN momentálne a zaujima ma ako sa mi bude vypocitavat vyska PN. Za minuly rok, teda z predpokladaneho prijmu? Nerata sa mi asi, ze 8.mesiac pracujem. Dakujem velmi pekne za odpoveď.

alex1812
Autor odpoveď zmazal
alex1812
29. okt 2020

Damy @dadka_bb @zalka  mozem poziadat o pomoc resp. Radu??
Mam poistenie zo zamestnania aj SZCO obe vyse 10 rokov trvajuce..
8.9 mi skoncila materska (ktora bola posudzovana z oboch poisteni kedze z oboch som splnila podmienky)
9.9 som nastupila na PN kedze uz pocas materskej som mala zdravotne problemy ktore sa stupnovali..do prace som nenastupila a este v auguste som oznamila ze od 9.9 prechadzam na rodicovsku dovolenku..
Rozhodnutie o PN mi dodnes neprislo lebo s tym na SP maju problem..
Nevedia sa vymotat z toho ci mam narok na PN z ochrannej lehoty v zamestnani kedze mam aj szco..
Zo szco som ale poistenie neplatila kedze som bola na materskej ...bere sa ze to je "obnovene poistenie"?? A zrusi mi to tu ochrannu lehotu zo zamestnania.?
Prosim poradte..dakujem