PN po skončení materskej
Ahojte. Chcela by som sa opytat, ako je to aktualne v zakone. Stale je to tak, ze po skonceni materskej mozem ist na PN a zaroven poberat rodicovsky prispevok? Zaroven moja druha otazka: ak mi materska konci v sobotu, k lekarovi pojdem v pondelok alebo utorok a ten ma vypise na PN, musi ma vypisat od tej nedele alebo staci od pondelka/utorka? Alebo mam ist k lekarovi este pred skoncenim materskej a PN by mi dal odo dna skoncenia MD? Nechcem to pokaslat nejakou hlupostou, kvoli ktorej by som potom nemala narok na PN. Ked uz si to furt platim a v zivote som na ziadnej nebola...
Ak ste isli po MD na PN-ku ako ste si to vybavili u lekara? Ako ste mu to vysvetlili? Pripadne co ste mu priniesli? Predsa sa len jedna o dlhodobejsiu PN kedze kratkodobo sa to neoplati. Tiez premyslam ze by som to vyuzila len neviem ako na to.
@moonlighting Nic som nenosila. Dohodli sme sa.
Po skonceni PN sa musim vratit do zamestnania, ci mozem jednoducho ostat na rodicovskom?
waw to nemyslite vážne že sa to fakt dá...no super...ja som pred mesiacom ukončila materskú a išiel môj muž a takéto niečo som nikdy nepočula...no škoda...mohla som využiť...teraz keď som už mesiac evidovaná na úrade práce sa s tým už asi nič nedá robiť či? môžem sa vyradiť z úradu práce a využiť PN alebo sa to už nedá...ďakujem za odpovede
@gabriela75 Keby si poriadne citala co píšeme tak sa taku vec nespytas. Do 7dni od skončenia MD mozes ist na PN ako aj od skončenia PP.
A tebe skončil PP asi pocas MD ci si ho ukoncila po MD?
Môžem sa spýtať ak má zamestnávateľ odhlási po skončení MD stále som v ochrannej lehote 7dni a môžem ísť na PN?
@lzvonekova A preco ta "odhlási" a odkiaľ? Konci ti PP? A vid co som uz napísala vyssie.
@evittam mna zamestnal kamarát aby som mala max materskú a chcel má odhlásiť tak sa s ním dohodnem keď je to problém teda
@lzvonekova Nie nie je to problém. To nikde nepisem. Len teda nemôže ta len tak odhlásiť. Musí s tebou ukoncit PP podla ZP.
@lzvonekova No a ak je to teda kamarát nech to nerobí. Po RD budeš mat este narok na podporu a môže byt maximalna.
Ahojte mozno mi tu poradite, som teraz este na RD, PP stale trva. Ak zrusim RD, mozem ist hned druhy den na PN bez toho aby som nastupila do prace?
Baby je to stále možné ísť po MD v rámci 7 dňovej ochrannej lehoty na PN a zároveń poberať rodičovský príspevok z ÚP?
@moonlighting ano
@evittam Mám otázku. V marci som nastupila do prace po materskej, rodicovsky prispevok som poberala do jula tohto roka. Som na PN momentálne a zaujima ma ako sa mi bude vypocitavat vyska PN. Za minuly rok, teda z predpokladaneho prijmu? Nerata sa mi asi, ze 8.mesiac pracujem. Dakujem velmi pekne za odpoveď.
Damy @dadka_bb @zalka mozem poziadat o pomoc resp. Radu??
Mam poistenie zo zamestnania aj SZCO obe vyse 10 rokov trvajuce..
8.9 mi skoncila materska (ktora bola posudzovana z oboch poisteni kedze z oboch som splnila podmienky)
9.9 som nastupila na PN kedze uz pocas materskej som mala zdravotne problemy ktore sa stupnovali..do prace som nenastupila a este v auguste som oznamila ze od 9.9 prechadzam na rodicovsku dovolenku..
Rozhodnutie o PN mi dodnes neprislo lebo s tym na SP maju problem..
Nevedia sa vymotat z toho ci mam narok na PN z ochrannej lehoty v zamestnani kedze mam aj szco..
Zo szco som ale poistenie neplatila kedze som bola na materskej ...bere sa ze to je "obnovene poistenie"?? A zrusi mi to tu ochrannu lehotu zo zamestnania.?
Prosim poradte..dakujem

@majusqa77 Raz moze ziadat iba matka, otec opakovane, tam je hlavny rozdiel medzi oboma rodicmi. Tvoj nazor vsak nevylucuje moje tvrdenie 🙂 Ak je pre SP klucovy moment prevzatie dietata do osobnej starostlivosti, tak ten nastane az v pripade ziadosti o materske a nie pri ziadosti o rodicovsky prispevok a potvrdzovani s tym suvisiaceho tlaciva.