icon

PN po skončení materskej

bambi2225
23. júl 2018

Ahojte. Chcela by som sa opytat, ako je to aktualne v zakone. Stale je to tak, ze po skonceni materskej mozem ist na PN a zaroven poberat rodicovsky prispevok? Zaroven moja druha otazka: ak mi materska konci v sobotu, k lekarovi pojdem v pondelok alebo utorok a ten ma vypise na PN, musi ma vypisat od tej nedele alebo staci od pondelka/utorka? Alebo mam ist k lekarovi este pred skoncenim materskej a PN by mi dal odo dna skoncenia MD? Nechcem to pokaslat nejakou hlupostou, kvoli ktorej by som potom nemala narok na PN. Ked uz si to furt platim a v zivote som na ziadnej nebola...

josephine15
5. jan 2021

@zalka ešte raz veľmi pekne ďakujem za pomoc

zalka
5. jan 2021

@josephine15 rado sa stalo

mosia
21. mar 2021

@zalka Ahoj, vidim, ze sa v tom vyznas, chcem ta poprosit o radu. Ak by som po materskej sla na PN v ramci ochrannej lehoty, ale nepoziadala by som o rodicovsky. Namiesto toho by siel partner na matersku. Mozem po uplynuti jeho materskej v ramci mojej PN poziadat o rodicovsky? Musim to nejak riesit aj so zamestnavatelom, kedze by som nepoziadala hned po materskej o rodicovsky? Dakujem

zalka
21. mar 2021

@mosia hm... urobila by som to ináč,
zamestnávateľovi by som nahlásila, že som RD
šla by som na PN z OL ,
a po skončení MD partnera, by som požiadala o RP na UP

mosia
21. mar 2021

@zalka cize zamestnavatel nemusi vediet, ze som PN? Ide mi o to, ze zamestnavatelovi treba hlasit nastup na RD mesiac predtym, Cite to by som nahlasila, ale nenastupila nan? Namiesto toho by som sla na PN.

zalka
21. mar 2021

@mosia ale ved nastupiš na RD - ako ináč chceš ospravedlniť neprítomnosť v práci
na PN ideš z OL do 7 dní od skončenia MD, a PN odnesieš rovno na SP

mosia
21. mar 2021

@zalka Dakujem, velmi si mi pomohla. 🙂

dzanaaa1
22. mar 2021

@mosia zial je to inac, riesila som to 2m dozadu a teda zamestnavatel je prvy kto musi vediet veci, nakolko RD je akoby si bola v praci a zam je potrebne oznamit co po skonceni ci praca alebo RD, alebo oznamit listom(hned po vystaveni PN) , ze z dovodu nepriazniveho zdravotneho stavu nastupujes na PN a poslat aj jemu PN, lebo on je ten co musi nahlasit stav v soc. Poist a aj prvych 10 dni PN plati on! Rodicak mozes poberat aj ty pocas PN, ale pokial ide muz na MD tak nemate narok na RD ani jeden a po skonceni jeho MD moze ktokolvek z Vas poberat RD bez ohladu stavu ci budes PN alebo on v praci a pod.

gabriela_obzerova
22. mar 2021

@dadka_bb ako sa to riesi so zamestnavatelom? Treba oznamit nastup do zamestnania a dorucit pn? Napr by som po ukonceni MD isla na mesiac na pn a potom oznamim, ze zostavam na RD? Vdaka

gabriela_obzerova
22. mar 2021

@dzanaaa1 toto by ma zaujimalo, ze ukoncim MD, do 7 dni musim nastupit na PN, a zamestnavatelovi co nahlasim? Ze idem na RD a subezne PN? Neposle ma niekam? 😂😂

cuttina
22. mar 2021

@gabriela_obzerova no poslat ta moze. 😂 Ja som to oznamila zamestnavatelovi a pn poslala aj do SP, mala som teda vacsi strach zo SP. Ale aj zamestnavatel, aj SP boli z toho uplne mimo a tvrdili mi, ze nemozem mat aj to aj to. Neriesila som. Potom mi prislo normalne vyrozumenie a vsetko bolo ok.

dzanaaa1
22. mar 2021

@gabriela_obzerova ano, momentalne som tak na PN uz treti mesiac, v den vypisania PN som napisala list, ze nemozem nastupit na planovanu Rodicovsku dovolenku, ale z dovodu nepriazniveho stavu na PN, cize nebudete aj na rod. Dovolenke aj na PN ale iba PN a poberat prispevok mozete a na Rod. Dovolenku nastupite po ukonceni PN a opat Listom zamestnavatelovi, ze teda nastupujete na rod. Dovolenku

gabriela_obzerova
22. mar 2021

@dzanaaa1 cize ste nepoberali rodicak a pn sucasne ako tu pisu?

dzanaaa1
22. mar 2021

@gabriela_obzerova poberala aj poberam, treba citat s porozumenim, rodicovska dovolenka a poberat rodicovsky priapevok su dve rozne veci 🙂 ked ste na PN nemozete byt na rodicovskej dovolenke kedze ste na PN ale poberat rodicovsky prispevok mozete, ten poberate stale do 3r s vynimkou len ak ste na MD vtedy sa prerusuje 🙂

mosia
22. mar 2021

@dzanaaa1 cize mesiac pred RD ohlasim zamestnavatelovi nastup na RD. Ale ked sa v ochrannej lehote po materskej dam na PN, hned ohlasim zmenu zamestnavatelovi. A po skonceni PN treba opat zamestnavatelovi ohlasit RD? Ci staci len ukoncenie PN, kedze RD som ohlasovala predtym? Lebo ja by som chcela byt (ak sa bude dat) PN co najdlhsie (kludne aj rok), pocas mojej PN by partner bol pol roka na MD a potom by som si ja poziadala o rodicovsky prispevok.

gabriela_obzerova
22. mar 2021

@dzanaaa1 aha, dakujem

tinaholeckovie
16. apr 2021

@luliu áno.. mýliš

luliu
Autor odpoveď zmazal
luliu
16. apr 2021

@tinaholeckovie fakt reagujes na 3 roky starý príspevok, v ktorom sa všetko vyriešilo a určite si si to prečítala? Ty sa musíš strasne nudiť 🤦

tinaholeckovie
16. apr 2021

@luliu však zrovna to potrebujem, tak som sa k príspevku dopátrala, lebo to hľadám, o Tom to je 🙄. A skončila som hneď na začiatku, keď vidím tie podnetné "rady" 🤣

luliu
16. apr 2021

@tinaholeckovie rokmi sa veci menia, tak nemá význam čítať niečo x rokov dozadu.

dasenka22
4. máj 2021

Ahojte, akym stylom ste si obhajili PN pocas RD, ked Vas poslali pred komisiu? Lebo iny dovod ako ziskat viac penazi nevidim, kedze zamestnavatel Vam nemoze zakazat ist na RD a ci ste na PN ci na RD, tak ci tak ste doma.

cuttina
4. máj 2021

@dasenka22 Tejto otazke moc nerozumiem. Po materskej som mala normalne nastupit do prace, kedze z 570 eur by som nevyzila, ale kedze som bola na PN, nenastupila som, az kym mi nebolo lepsie. Nie kazda zena predsa musi byt cele 3 roky na rodicaku. Ja som si to ani nemohla dovolit....

dasenka22
4. máj 2021

@cuttina rozmyslam, vyssie som citala, ze baby posielali na komisiu, ked nastupili z MD na PN, tam si obhajovali len diagnozu, ci dovod preco nastupili na PN, lebo jediny dovod preco poberat PN, ked je zena uz na rodicaku su peniazky. Jasne, nemusi byt cele 3 roky na RD, ale ked ani po PN nenastupis do zamestnania, tak im to nie je podozrive? Ty si bola pred komisiuo? Preco z570? Nie z 370?

cuttina
4. máj 2021

PN a rodicovsky prispevok su dve rozdielne davky. PN je nemocenska davka a RP je socialna davka. Nesla som pred komisiu, bola som po materskej na PN dva mesiace s chrbticou, potom som isla normalne do prace. Takze ak budem mat napr. zapal oblicky, mam ostat po materskej na rodicovskom, lebo ved aj tak budem doma? Po matrerskej sa napr. v zahranici zeny normalne vracaju do prace, aby mohli zarabat. Neviem odkedy je rodicovsky prispevok 570 eur, ale na Slovensku si myslim, ze je stale 370. A to je velky rozdiel oproti napr. mojej vyplate, takze z toho dovodu som sa potrebovala vratit do prace uz po materskej. A ked mi v tom brani choroba, mam na to nemocenske poistenie. Pre mna celkom logicke. Druha vec je, ked sa zena vypise ucelovo na dlhe obdobie, napr. vyse roka a vtedy musi ist pred komisiu, ale to je aj pri dlhodobej PN zo zamestnaneckeho pomeru.

cuttina
4. máj 2021

@dasenka22 a este jedna vec: ked som chora, asi sa nedokazem ani postarat o dieta a preto potrebujem asi aj vyssi prijem, aby som si zabezpecila jasle, opatrovatelku. Na to si platim odvody. Rodicovsky prispevok mi ma len "prispievat" na starostlivost o dieta.

dasenka22
4. máj 2021

@cuttina ty si pisala o 570 €, tak som sa pytala, ze preco 570. Zeny vyssie pisali, ze aj skor ich posielali pred komisiu, napr. Po 3 tyzdnoch. Tak ma zaujima, ci si obhajovali diagnozu alebo dovod preco nastupili po MD na PN. Co je MD, PN, RP, a RD ovladam.

cuttina
4. máj 2021

@dasenka22 aha, az teraz vidim, tak moja chyba. Myslela som 370 eur. Neviem z akeho dovodu by mali predvolavat na komisiu. Urcite az po dlhsom case.

dasenka22
3. aug 2021

Ahojte, viete mi poradiť, môže PN po 1.materskej ovplyniť materskú pri narodení ďalšieho dieťaťa? Nemáte s tým niektorá skúsenosti?

nedockavka372
3. aug 2021

@dasenka22 📌