PN po výpovedi v prípade tehotenstva

laura222
14. nov 2018

Ahojte baby, ak dostanem vypoved v skusobnej dobe, do kolko dni by som sa mala dat na Pn v pripade ze som tehotna? Nasla som info ze pri tehotenstve je to do 8 mesiacov. Znamena to ze ak by k 1.12 dostanem vypoved a na PN pojdem az napr pred vianocami, neohrozim si vyplatu PN resp Materskej? Je mi jasne ze za tych cca 20 dni nebudem mat vyplacanu PNku, stat vsak za mna plati odvody nasledovnych 8 mesiacov?

ikonica
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rachel36a
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rachel36a
17. nov 2018

Opytaj sa @evittam ...ona je super a vzdy poradi..ale podla tohto ano...ak to nemas stare info 😉

evittam
17. nov 2018

@laura222 Pokial si uz tehotna tak OL je 8mesiacov. Ak ale skončí PP 1.12.a ty pojdes na PN az 20.12.tak na ZP sa musis prihlásiť ako samoplatca alebo na UPSVaR ako nezamestnana ak nechceš platiť odvody.

laura222
autor
17. nov 2018

@evittam asi najskor na UP kedze mam narok na nezamestnanecke a potom na PN, z UP potom kedy na PN?

evittam
17. nov 2018

@laura222 No podľa toho kedy nastupujes na MD. Na podporu mas nárok do 2 rokov od skončenia PP.

tinkaspinka
7. júl 2020

Ahojte. Poraďte prosím. K dátumu 8.7.2020 mi končí rodičovská dovolenka, v práci som dala výpoveď a mala som v pláne žiadať o dávku v nezamestnanosti, kým si nájdem novú prácu. Avšak pred dvomi dňami som zistila, že som tehotná, úplne na začiatku tehotenstva. Zistila som, že existuje ochranná doba 8 mesiacov, tým pádom by som mala mať nárok na materskú, je to tak? Neviete z čoho sa materská vypočíta?
No viac by ma zaujímalo ako by ste ďalej postupovali. Mám žiadať o dávku v nezamestnanosti? Na sociálke mi ešte poradili, žeby som sa mohla dať na PNku v ochrannej lehote 7 dní od ukončenia PP, no gynekológ mi PNku nevypíše. Čo by ste robili?

laura222
autor
7. júl 2020

@tinkaspinka ak si otehotnela este v case ked si bola zamestnana plus splnas vsetky ostatne nalezitosti tak by si narok na matersku mat mala.
PN ti nemusi vypisat len gynekolog. Ide o to ci chces cerpat davku v nezamestnanosti alebo PNku. Ja som dala vypoved, chvilu som bola PN, potom som si docerpala davku v nezamestnanosti /cca 2 mesiace mi ostali/ a potom som uz nastupila na Md