Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
ahojte
ak by mi vedel niekto poradit. Som doma s malym, ma 7,5 mesiaca, takze uz poberam rodicovsky. Manzel je v situacii kedy koncia s pracou a rozmyslame, ze ak by si novu pracu nenasiel, siel by na matersku, popri tom by chodil na nejake brigady a ja by som chcela ale ostat s malym doma ( jednaj kojim a jednak naozaj sa mi este do prace ist nechce, ved sa este narobim ). Mam zmluvu na dobu neurcitu, takze urcite nechcem davat vypoved.
- Neviem ale ako to riesit....poziadat o neplatene volno a tym padom si musim ale do sosialnej platit sama...kolko to vychadza?
- Ako sa vyrata manzelovi materska...je to zo zakladneho platu, teda hrubej mzdy alebo ako?
- A potom este som rozmyslala nad jednou alternativou...byt na PN pocas toho ako bude manzel na materskej...je to podla vas schodne riesenie?
budem vdacna za konstruktivnu odpoved.
@mirikka Ahoj, manžel môže požiadať o materské, ale musí to byť najneskôr v ochrannej lehote do 7 dní po ukončení práce. Materské sa mu bude rátať ako 65% z vymeriavacích základov v rozhodujúcom období. Vymeriavací základ je hrubá mzda, rozhodujúce obdobie záleží, kedy kde robil. Ak robil celý minulý rok a aj teraz u toho istého zamestnávateľa, tak rozhodujúcim obdobím bude rok 2014.
Ty do práce nemusíš ísť, budeš si čerpať rodičovskú dovolenku. Dôchodkové poistenie za teba platí štát (ak si sa prihlásila pri prechode z MD na RD) a zdravotné poistenie za teba tiež bude platiť štát, len si musíš zmeniť kategóriu s osoby poberajúcej rod. príspevok na osobu, ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov. Samozrejme, počas tej doby, kedy bude manžel čerpať materské, ty nemôžeš poberať rodičovský príspevok. Môžeš sa vrátiť do práce a ísť na PN a poberať marodku, ale to by si musela mať nejakú diagnózu, aby ťa nechali pol roka na PNke...
@havana_frost Možem sa ešte opýtat? Co ked zamestnávatel nechce pustit manžela na matersku,čo potom ja som už dala vediet zamestnávatelovi že sa vraciam s MD a zamestnávatel to zobral na vedomie že ok.A manžel ma problem, dal vediet pred týžnom ustne a oni že to stačí.. a že by bolo dobre si vyčerpat zostatkovú dovolenku a k 24.5 nastupit naMD on.No a zamestnávtel dnes že on oničom nevie a že nech to teraz nerieši a že do mája nastupu ešte čas..čo robit aby nebol problem možu ho nepustit? Dovolenku ma ešte 18dní to znamena že by končil 27 apríl a do maja 24 by čerpal dovolenku,len oni to nechcu brat na vedomie.Dakujem
@milacik1984 moj muz mesiac pre nastupom oznamil, ze odchadza na matersku. Dovolenka mu ostala, kym sa nevrati spet do roboty
No ale on ostane aj namaterskej aj rodičovskej,to ostane dovolenka tak dlho..preplatit u nas nehrozi..
@milacik1984 čerpanie materskej/rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1/2 Zákonníka práce sa nežiada, ale sa oznamuje. Nepodlieha schvaľovaniu. Predstav si to zo strany ženy, tiež keď je tehotná a ide na materskú, tak len oznámi, kedy ide na MD. Takisto aj muž, úmysel uplatniť si svoj zákonný nárok na rodičovskú dovolenku len oznámi. Pokiaľ sa tvária, že oni nič a nech sa to nerieši a neberú na vedomie, oznámiť písomne (to v každom prípade).
Ano tak, spravili sme to písomne radčej,tak sme zvedavý,či zoberu na vedomie lebo si musi teda by mal si vyčerat dovolenku aspon somnou to tak bolo,tak dlho mu ju držat nebudu ked sa vrati až o 2.5 roka..? A dakujem za odpoved
@havana_frost
@milacik1984
Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
Ahojte. Ten systém ešte funguje? Neviete náhodou, či tak funguje, aj ked je otec vojak z povolania? Nemáte niekto skúsenosti? Lebo u nich vraj to tak nefunguje... Ja som policajtka, a teraz nastupujem do práce po 37. týždnov...má otec nárok na tých 28 týždnov ked je vojakom? On by nastúpil po 2 mes., dovtedy ešte som na dovolenke...prosím, kto má skúsenosti, čakám na odpoved...vopred dakujem. P.S.: nie sme manželia...
@angi299345 vojaci nepodliehajú pod systém sociálnej poisťovne. Ale myslím, že ani policajti. Vám materskú vyplácal kto? Sociálna poisťovňa?
@angi299345 Policajti a vojaci nie sú poistencami SP. Patríte priamo pod ministerstvo, tak tam máte zrejme aj iné podmienky pre nárok na dávky...
Chcela by som sa opytat, ak po vycerpani mojej materskej dovolenky, nastupi manzel na matersku, z coho mu bude vypocitana? Ci bude ku dostavat iba vo vyske rodicovskeho prispevku?
Ahojte chcem sa spytat ak by išiel manžel na matersku tak može popri tom pracovat napriklad na dohodu?? dakujem
@zlatka74 nie, ja som dostala z roboty 70% z výplaty...takže asi otec nemôže na materskú....
@dena1973 škoda...obyčajní ľudia s tým nemajú problém, a my, ktorí robíme pre štát, na to nemáme nárok....no to je úžas...
Chcela by som sa opytat, ak po vycerpani mojej materskej dovolenky, nastupi manzel na matersku, z coho mu bude vypocitana? Ci bude ku dostavat iba vo vyske rodicovskeho prispevku?
@angi299345 To som nepisala, ze narok nemate, ibaze su tam zrejme ine podmienky z dovodu,ze patrite priamo pod ministerstvo. Tieto podmienky a taktiez, ci je alebo nie je narok si musite overit. Ja len viem, ze nepatrite pod SP, tak aj podmienky, ktore patria pre poistencov SP sa vas netykaju.
@tatiana218 Podla toho, ci si chce uplatnit narok na materske alebo narok na RP. Ak si chce uplatnit narok na materske musi mat poistny pomer. Dalej musi mat splnenu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia a ty nesmies v tom case ako bude manzel poberat materske poberat rod.peispevok.
Manzel je vojak.chcel by ist na matersku ale povedali mu, ze by bral iba tych 200 eur co je rodicovsky prispevok. Ze materske by bral iba vtedy ak ny som ja skir skoncila matersku.ze vraj materske sa moze brat iba tych 37 tyzdnov. Co sa mi velmi nepozdava
@tatiana218 tak v tomto asi neporadim, bohuzial. Podminky pre narok na materske pre statnych zamestnancoch, ktori nie su poistencami SP neovladam...
Ahojte. Vedel by miniekto poradit? Manzel je od jula 2014 nezamestnany. Poberal davku v nezamestnanosti, teraz nepobera nic. Ja som kvoli tomu sa musela vratit do prace, ale zial, kvoli organizacnym zmenam bola zrusena moja pozicia. Cerpam dovolenku do 12.5. Potom pojdem na urad prace. Najskor sme chceli prepisat rp na manzela, ale zistili sme, ze by mohol ist aj na matersku. Zial, vysvitlo, ze ked je nezamestnany, na md ist nemoze. Dalo by sa to riesit tak, ze by si vybavil zivnostensky list a potom siel na md? Da sa to tak, ze v jeden den zalozi zivnost a druhy poda ziadost na md? Alebo si nejak doplatit nemocenske? Z coho by sa ratala vyska davky? Podmienku 270 dni splna, vsak predtym bol riadne zamestnany. Dakujem velmi pekne. Prosim poradte, sme trosku zufali.
@miroslava1511 Živnosť si založí úplne zbytočne. Pri novej živnosti nie je povinnosť platiť povinné poistenie. Myslím, že by mu nepomohlo ani dobrovoľne sa poistiť ☹ Najlepšie by bolo zamestnať sa. Ešte je dôležité, či sa vôbec oplatí špekulovať s MD. Myslím to tak, či by bola vyššia ako RD. Ak by sa niekde zamestnal, počítali by mu MD z roku 2014. Záleží od príjmu. Aké staré je dieťatko? Otec môže byť na MD len do dovŕšenia 3 rokov dieťaťa.
@miroslava1511 Ako píše zlatka, tu jedine že by sa okamžite zamestnal, aj to by asi nestihol využiť celé materské, t.j .28 týždňov, ale max do tých 3-tích narodenín dieťaťa. Stačilo by sa zamestnať na 1 deň a potom čerpať materské. DNP by musel platiť 26 týždňov - aby sa mu to rátalo z toho. Resp. ak by platil menej (napríklad 1 deň), tak by dostal len minimálne materské (cca 256 €), čo je stále viac ako RP.
Živnosť úplne zbytočne, dôvody opísané vyššie.
@zlatka74 súhlasím s havana, aby dostával materské z vz 412eur, tak sa prihlásiť na dobr.poistenie dôch.+nem. a nástup na md, ale zaplatiť v splatnosti obdobie do nástupu!!! a od ukončenia poberania (do 3rokov) najneskôr vtedy sa odhlásiť, aby nemusel platiť. Predpokaldám že do júla 2014 mal vkuse aspon 270dní nem.poistenie platené, teda 2roky pred požiadaním o materskú to musí byť aspon 270dní.
Dobrý deň prosím vás o radu som tehotna asi len mesiac ale neviem čo by bolo pre mňa výhodne 19 mes.som pracovala v Rakúsku do januára 2014 potom som bola evidovana na urade prace a bola som zamestnana len na dohodu lebo som chcela otehotniet a teraz sa to konečne stalo a neviem načo mam vlastne narok a či mam ostat nadalej na dohodu alebo na pracovnu zmluvu a či si mám platiť vyšsie odvody .Neviem či sa dohoda počíta do priemeru na matersku alebo pn a do odpracovanych dni na matersku prosim poradte 😞
Prosím o radu ak som zamestnaná na dohodu ráta sa to do materskej príjem aj odpracované dni😞
@annak2 Podmienka pre narok na materske je aktivne nemocenske poistenie (resp.splnenie podmienky ochrannej lehoty po ukonceni PP).
2. podmienkou je mat 270 dni nemocenskeho poistenia v poslednych 2 r. pred porodom.
Ak mas pocas dohody riadne nemocenske poistenie,tak sa to do poistenia zapocitava.

@anulka.69 Môj muž mal presne toto isté: od decembra do apríla pod jedným názvom, od mája sa transformoval do iného (do konca aj zmena formy z sro na a.s.) a rátali to, ako keby sa nič nezmenilo. Ide o to, ako sa delimitujú zamestnanci, či sa posudzujú ako zamestnanci tej istej firmy - podľa mňa áno - je to považované za tú istú firmu. Ale treba si prečítať čo je napísané v dodatku prac. zmluvy pri zmene mena firmy.