Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@janniesa Povedala by som že má nárok aj vojak. Sociálne zabezpečenie vojakov upravuje zákon 328/2002 a ten má taký istý § o materskom pre otca, ako aj zákon o sociálnom poistení:
§ 10 odsek 10 (328/2002):
(10) Policajtka, policajt, profesionálna vojačka alebo profesionálny vojak, ktorý prevzal dieťa do osobnej starostlivosti, má nárok na materské odo dňa rozhodnutia príslušného orgánu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti v období 28 týždňov od vzniku nároku na materské do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa, ak
a) z dôvodu osobnej starostlivosti o dieťa nevykonáva štátnu službu, z ktorej je nemocensky zabezpečený, a
b) v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do osobnej starostlivosti bol nemocensky zabezpečený podľa tohto zákona alebo nemocensky poistený podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení najmenej 270 kalendárnych dní, alebo v tejto dobe sa policajtke, policajtovi, profesionálnej vojačke alebo profesionálnemu vojakovi poskytla rodičovská dovolenka podľa osobitných predpisov.3h)
Takže za rovnakých podmienok ako aj nevojak - 270 dní poistený. Aj ochranná lehota 7 dní tam je, akurát že nesmie poberať výsluhový dôchodok. Dokonca neviem, či by nemal materské až 70%, pretože taká je výška nemocenských dávok podľa toho zákona. Nenašla som tam inú výšku pre materské (ale možno som slabo pozerala 😉
@janniesa Tak beriem späť, lebo je tam "odo dňa rozhodnutia príslušného orgánu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti..." Nie je tam na základe dohody medzi matkou a vojakom... Ani nižšie odseky to neupravujú ☹
Resp:
(11) Policajt alebo profesionálny vojak, ktorý prevzal dieťa do osobnej starostlivosti, je
a) otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela,
b) otec dieťaťa, ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok s výnimkou, keď dieťa bolo zverené matke rozhodnutím súdu,
c) manžel matky dieťaťa, ak sa matka podľa lekárskeho posudku o dieťa nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok,
d) policajt alebo profesionálny vojak, ak sa osobne stará o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti druhého rodiča.
Ahojte dievčatá,
tak potrebujem poradiť aj ja. Momentálne som na RD, náš drobec ide mať rok, a dostala som sa do nepríjemnej situácie. Na konci augusta ma čaká operácia platničky, sa dlhšiu dobu nebudem môcť starať o nášho Maťka.
S manželom sme vymysleli toto: ja pôjdem od 25.8.2015 spať do práce s tým, že pôjdem hned na PN, a manžel pôjde na materskú dovolenku, aby sa mohol postarať o nás oboch. No teraz neviem, či je možné odhlásiť sa z RD k 24.8. a manžel sa môže prihlásiť na MD od 25.8.2015 ? Alebo sa môže odhlásiť až ku koncu mesiaca a on nastúpi na MD až od 1.9?
Ďakujem
@majusqa77
To ma nenapadlo. No nejaka pani na UPSVAR v MT mi povedala, ževraj muž môže požiadať o MD až od začiatku mesiaca...čo sa mi nezda, lebo tym padom, kedže ja budem už v nemocnici, a už odhlásená z RD, musí niekto ostať pri malom, čiže si bude musieť zobrať len dovolenku, ale len z takého logického hľadiska, kto bude zahlásený na uradoch, že sa stará o dieťa, ked ja už budem mať skončenú RD, a muž ešte nebude na MD?
Dufam že som to napisala zrozumiteľne
Ďakujem za odpoveď
@danka2222 to, ze ty dostanes rodicak za cely mesiac neznamena, ze on si nemoze v priebehu mesiaca poziadat o matersku. tiez sme to robili v priebehu mesiaca. akurát treba pocitat s tym, ze k muzovej ziadosti o materske budes potrebovat potvrdenie z UPSVaR, ktore napríklad nam dali az po vyplate posledného rodicaku, takze mu materske prislo po skoro dvoch mesiacoch.
@danka2222 z RP je jedno ci sa das odhlasit 25.8.2015 alebo na konci mesiaca staci ze splnas 1 den a narok mas za cely mesiac a odnimat sa ti to bude od 1.9.2015 rozhodnutiem, takze manzel ak chce ist na matersku ktoru bude poberat so soc poistovne tak ju moze poziadat az ked ty nebudes brat RP. takze pani na urade ti povedala dobre.
@9lf9
takže to tak nefunguje, že ak sa dohodneme medzi sebou, aj napr. v strede mesiaca, že ja končim RD, a muž ide na matersku, že to bude tak aj papierovo? môžeme to zrealizovať len na začiatku nového mesiaca? teraz bez ohľadu na to, že rod. prispevok vyplatia za cely mesiac.
Ja som si to predstavovala tak že mna ukončia k 24.8- pôjdem do práce od 25.8 a zároveň na PN
a manžel nastupi na materskú od 25.8., aby mal kto ostať pri dieťati
ďakujem
@danka2222 manzel bude nastup na MD riesit u zamestnavatela sdatumom akym s dohodnu..ale PR budes mat odnaty az od nasledujuceho mesiaca aj ked das ze ho este 1.9.2015 chces poberat a ako keby od 2.9.2015 uz nie tak odnimat RP t budu od 1.10.2015 a to rozhodtnutie budes potrebovat pre manzela na soc. poistovnu kde bude ziadat o matersku.
Neviete kolko percent z platu vychadza materska policajtovi?
A moze ist na matersku aj moj chlap pokual niesme manzelia?
Dakujem dievcence
Nevie niekto nahodou ako to je,ked otec je zivnostnik od januara 2014 a bol oslobodeny platit do socialnej poistovne odvody na rok a pol, teraz by mal zacat platit. Nakolko mne bude koncit materska tak ci ma aj on narok na materske z minulorocneho prijmu
baby kto ste vybabovavli MD pre oca dietata .. moj muz je zovnostnik a je doma s malim... leriesil nic ved ja dostavam RP aj plat kedze som nastupila do prace a on je s malim doma.. sem tam nieco porobi ked mali spi... stiha co mu treba... len som teda zistila ze ako zivnostnik kludne moze dalej takto "pracovat" a byt aj normalne oficialne na MD a aj ked plati minimalne odvody aj tak by mu materska vysla vysia ako RP takze by sa mu to o par euracou oplatilo.... a moja otazka znie... kedze nemoze byt subeh ze keby si to chcel teraz vybavovat... ked mali bude mat 2 roky este ze ci ked si poda ziadost napriklad ze od zajtra 18.8.2015 chce ist na MD tak ze ci ked mu to schvalia tak bude platit tento datum 18.8 alebo nastupuje az dnom schvalenia... a otazka c. 2 ci ked nemoze byt subeh mojej RP a jeho MD tak ze ako by sa to bralo teda za ten august?... uz by neplatilo to ako ked som ja sla na RD ze v dany mesiac som mala Mdavku za tie dni a aj RP za celi mesiac lebo ten sa vyplaca za kazdy aj zacaty mesiac... ide mi o to ze moj muz si to uz davno mohol vybavit ale akosi to neriesil asi myslel ze bude musiet pozastavovat zovnost a ine veci tak to neriesil... a teraz je to tak ze ja uz o 2 mesiace nastupujem na novu matersku a tym by predpokladam uz on nemal narok na tuto MD teda by toto cele vybavoval len na 2 mesiace... ako je to malo ale 100 eur nenajdem na chodniku zide sa... tak ze ci sa mi oplati do toho ist zacat to vybavovat... diki
Dobrý den.Prosím vas potrebovala by som poradit som doma s cérů ktorá bude mat 2.roky a poberám rodičovský príspevok a manžel zostal PN a tak by som chcela vediet,ako by to bolo,keby naspůpil místo mna na matersků dovolenku 😒 a co by poberal jestli rodičák alebo matersků 😒 Predem dakujem za odpoved.Iveta P.S.Nevíme na čom sme kedže niekto pově to a druhý zasa niečo iné 😕 Ešte som našla toto : http://blog.etrend.sk/mihalblog/otec-na-matersk...
Takže milé mamičky, dokopala som sa po X telefonátoch pravdy.(hádam pomôžem,ak by ste sa dostali do podobnej situácie ako ja)
Môj prípad je takýto: ja momentálne poberám rodičovský príspevok, a kvôli mojej operácii a následne dlhodobej PN, počas ktorej sa musí o nášho drobca a aj o mňa postarať manžel, sme to vyriešili takto:
JA - požiadala som o pozastavenie vyplácania rodičovského príspevku na UPSVAR (poslala som list na UPSVAR), oznámila som v práci, že sa k dátumu 25.8.2015 vraciam do práce a zároveň hneď nastupujem na PN,
(zamestnávateľ oznámi v sociálnej poistovni prerušenie rodičovskej dovolenky), UPSVAR mi vystaví vyjadrenie, že k danému dátumu končím RD, aj keď mi prináleží rod. príspevok za celý mesiac august.
a následne si konečne môže manžel po splnení podmienok na poberanie materskej dovolenky vybavovať papiere u zamestnávateľa a na sociálke, čiže nastúpi na materskú dovolenku (65% z denného vymeriavacieho základu) od 25.8.2015
takže v konečnom dôsledku, o čo mi od začiatku išlo, prerušiť rodičovskú dovolenku môžete ku ktorémukoľvek dátumu...
@maninka7 https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/otec-na-materskej-dovolenke/ do 3 rokov dietata ma narok na Materske po dobu 28 tyzdnou .. dnes sme to boli vybavovat...vid prispevok nizsie.. s tym ze ja uz niesom RD tak taku moznost som neriesila ci mozem ja byt RD a mm byt na materskej...
ale ak ma muz narok na davku PN aj ked len minimalnu tak sa asi viac oplati mat to + rodicak.. zavisi od toho kolko ma plat a kolko by mu vyslo materske...
@danka2222 Dakujem moc ste užasná 😉 já som zkůšala volat paní riaditelke na Uradu prace a sociálných vecí a tá mi povedala,že keď poberám rodičák tak manžel bude poberat rodičák keď nastůpím do roboty a na Sociálnej Poisťovni povedali to samé,ale zas sme našli 2 články o tom istém ako vy vravíte(píšete) + našli sme zákon k tomu aj paragraf 😉 Tak sme si neboli istí 😒 PREDEM DAKUJEM ZA ODPOVEĎ MOC STE NÁM POMOHLA 😅 🙂 😉 OMLŮVAM SE ZA CHYBY SOM Z ČR (MORAVY),ALE ŽIJEM V SK 😉
@maninka7 Ak si manžel chce uplatniť materské musí spĺňať podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred nástupom na materské a musí mu trvať pracovný pomer resp. ak mu prac. pomer netrvá, tak nástup môže byť do 7 dní po ukonč. PP.
No prípade, že by aj spĺňal tieto podmienky a nastúpil by na materské, tak PN poberať súbežne s materským nemôže.
Ak poberáte rodičovský príspevok, tak ten musíte ukončiť a až, tak sa dá poberať materské.
Zdravím Vás, prosím chcela by som sa poradiť. Mám 2 rocne dieťa. Poberám RP, zároveň praujem na TPP od1.9.2014. Momentálne som tehotná, termín 10.11.2015.
1. Budem mať nárok na MD
2. RP musím ísť pred materskou zrušiť?
Ďakujem za dpoveď.
Ešte jedná vec. nevedela som o tom, že aj manžel má možnosť poberať MD. Máme 2 ročné dieťa. Ja som poberala MD , potom RP. Od 1.9.2014 pokračujem naďalej vo svojom TPP a poberám RP . Som tehotá, termín 10.11.2015 .
1. Ak by som chcela, aby manžel poberal ešte MD na 2 rocného syna je to možné, keď budem ja poberať na ďalšoe dieťa v 11/2015?
2. Manžel mal priznány príjem len okolo minim. mzdy oplatí sa sa to oproti RP? Asi nie alebo sa mýlim?
3. Pri žiadosti na MD pre otca je prekážka, ak poberá výsluhový dôchodok , policajt?
caute baby. mam otazočku mate niektorá vzor toho čestného prehlásenia čo vyžadujú v socialke? dnes mi povedala na socialke že musim udať dovod prečo manžel prebera zodpovednosť za dieťa, a nie čestné prehlásenie že prebera zodpovednosť

@havana_frost
@dena1973
Ahojte neviete mi poradit, či má nárok na materskú aj manžel ak pracuje v štátnej službe(vojak)? Viem, že oni neodvádzaju odvody SP ale maju vlastný systém. A ak áno aj tu platí ochranná lehota 7 dní od skončenie pracovného pomeru? Ďakujem.