Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
Prosim vas je tu niekto kto ma muza ktory isiel na matersku a je szco??? Moj muz zarabal kazdy mesiac od roku 2012 min 1000€ mesacne a vyratali nam matersku 375€ nieje to malo ? Dakujem
@zidanko A kedy nastupil na materske? Ak v tomto roku 2015, tak sa posudzuje r. 2014 za prepokladu, ze v tej firme, z ktorej nastupil na materske pracoval od.1.1.2014 resp. skor. Ide o to z akeho vym. zakladu zamestnavatel odvadzal poistne na nemocenske poistenie za rozhodujuce obdobie.
Kocky prosim vas, ak ma manzel nove zamestnanie od 30.9.2015 moze nastupit na MD od januara 2016? Bude sa mu pocitat vyska materskeho len z tohto posledneho zamestnania? Ja nastupim naspat do prace a po manzelovej MD sa vratim na rodicovsky? Vdaka...
Ahojte baby, mojuz ide na md,chcem sa opytat za ten cas, co o bude na md ja budem na upsvar evidovana ako nezamestnana? Alebo som picula, ze mozem byt na rd, ale nebudem poberat ziadny prispevok. Muz bude poberat md a plus bude v praci na polovicnom, takze financne to budeme mat super, len neviem co mam na urade povedat, ci sa zahlasit ako nezamestnana, a po tych 28 tyzdnoch zase na rodicak, kym nebude mat maly tri roky., alebo mam aj inu moznost na urade. Dakujem babule za pomoc 🙂
@afronikaa Ahoj, tvoj príspevok je trochu rozporuplný. Rodičovská dovolenka je totiž inštitút prináležiaci zamestnaným. Ide o voľno z práce. Takže buď si zamestnaná a si na RD, alebo si nezamestnaná a pôjdeš sa evidovať na upsvar (res. nižšie možnosti).
Ak budeš evidovaná nezamestnaná a máš nárok - môžeš čerpať podporu. Ak si zamestnaná na RD, tak v RD môžeš pokračovať aj počas MD tvojho manžela, akurát nebudeš dostávať žiadny príspevok. Ak si nezamestnaná, ale nechceš sa ísť hlásiť ako nezamestnaná na upsvar, tak môžeš byť doma ako:
1. dobrovoľne nezamestnaná (a platiť si sama ZP)
2. osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (a štát bude za teba platiť ZP). Tento bod sa nevylučuje s tým, že manžel poberá materské.
@sue na MD moze nastupit kedykolvek do dovrsenia 3 rokov veku dietata. na nemocensku davku-materske, bude mat narok ak ma 270 dni nemocenského poistenia za posledne 2 roky a bud aktivne nemocenske poistenie, alebo je v ochrannej lehote. ak bude mat v novom zamestnani viac ako 90 dni bez PN a OCR, bude sa mu materske pocitat z toho prijmu
@havana_frost aha, no maly ma dva, takze som teraz na rd a poberam tych cca 200 e. Cize ked muz nastupi na md, ja musim odhlasit rodicovsky prispevok. To mi je jasne. Len neviem co bude najlepsie, ci byt evidovana, alebo ta starostlivost do 6 rokov. Vobec sa v tom nevyznam , co bude najlepsie 🙂
@havana_frost nie, dala som vypoved, pocas prace a cerpala podporu, a hned na matersku..
@afronikaa Tak máš dve možnosti s podmožnosťami 🙂
1. evidovať sa na úrade práce a byť oficiálna nezamestnaná
2. neevidovať sa na úrade práce a
a) byť dobrovoľne nezamestnaná (a sama si platiť ZP cca 57 € mesačne)
b) nahlásiť v ZP, že nepoberáš žiadny príspevok a staráš sa o dieťa do 6 rokov (ZP bude platiť štát)
V prípade možnosti 2. sa aj odhlásiť v SP z dôchodkového poistenia.
@havana_frost len neviem co sa mi oplati viac, asi ta starostlivost, po tych 28 tyzdnoch sa vratim opat na rd,ci? Nechcem zbytocne papierovacky
@afronikaa Ide iba o zdravotné poistenie, či ho budeš platiť sama, alebo štát. Teraz si poistenec štátu podľa odseku c), potom budeš podľa odsku j) a potom sa zase vrátiš k odseku c). Takže budeš jednať len so ZP a dokladovať.
580/2004
§11 odsek 7
(7) Štát je platiteľom poistného, ak v odseku 8 nie je ustanovené inak, za
c) fyzickú osobu, ktorá poberá rodičovský príspevok33) a rodičovský príspevok z iného
členského štátu, ak tam nie je zdravotne poistená,
j) fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich
rokov,
@sue Môže, ak má splnené všetky podmienky pre nárok:
Aktívne nemocenské poistenie
270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 r. pred nástupom na materské
Uplatnenie nároku môže byť do 3 rokov veku dieťaťa
Počítať sa mu bude zo zamestnania, ak odpracuje do nástupu na materské 90 kal. dní bez PN a OČR.
Ahojte, poradťe. Bola som na materskej, manžel nastupil na materskú po mne nakoĺko prišiel o prácu, tak to bolo pre nás najlepšie riešenie, ja som sa vrátila späť do práce, ale kedže ide o prácu v gastonomii tak teraz som už zase doma bez práce. Je možnosť aby bol manžel na materskej a ja nahlásená na soc. pois. ako matka starajúca sa o dieťa do šiestich rokov? - napriek tomu že je on na materskej?
Baby, prosim nemate vzor na to cestne prehlasenie o tom, ze davam dieta do starostlivosti manzela?dakujem
@afronikaa Neviem o tom, ze by na to mala byt nejaka predtlac.
Ide o to, aby tam bola dohoda, ze matka dietata sa dohodla s otcom dietata, ze prebera dieta do starostlivosti datum od kedy ( uviest v texte mena a prieviska rodicov a dietata).
Na konci podpis oboch rodicov + doniest OP.
@anika666 V SP na účely čoho? Dôchodkového poistenia? Ja si naopak myslím, že to možné je, ale ruku do ohňa za to nedám 😕 Ale v SP nie je nič povinné, takže tam teoreticky nemusíš byť vôbec nijako registrovaná. Čo sa týka zdravotného poistenia, ktoré je povinné, tam môžeš byť vedená ako osoba ktorá sa stará o dieťa do 6 rokov a poistné bude za teba platiť štát. A to v dobe, kedy materské poberá otec. Je to možné.
@gapa a ostatne zienky, ktore sa v tom vyznate. Mam takyto pripad. Buduca mamicka je evidovana na upsvar,PP ma v maji2016. Od zaciatku pude poberat iba RP,nema narok na materske. Je mozne aby po 6 tyzdnoch isiel na MD otec? Otec pracuje v zahranici a je zamestnanec zahranicnej firmy nie slovenskej. Msli by takuto moznost? Dakujem za odpovede.

Ano cely rok
@zlatka74