icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

kreka
12. jan 2016

@dena1973 , Ďakujem pekne za odpoved.

dena1973
12. jan 2016

@kreka Nie je zaco. No, bohuzial neda sa nic robit. Jedine zmenit zamestnavatela...

lenka369
12. jan 2016

@dena1973 ahoj vidim ze sa v tom trochu vyznas prosim ta o radu ako ma zniet ta dohoda rodicov ze otec prebera starostlivost

miselinka26
12. jan 2016

@kreka ja by som sa chcela spytat, ked bol manzel teraz pol roka na podpore a od 1.3. nastupuje do noveho zamestnania, kolko musi odpracovat, aby mal narok na matersku?dakujeem. a to ked je normalne zamestnany, tak musi ostat orginal doma, ano?vtedy nemoze mat ziaden iny zarobok, iba ak by bol zivnostnik, ze?

miselinka26
12. jan 2016

ups, sekla som sa, otazka mala ist p. @dena1973. Sorry @kreka :-P

kreka
12. jan 2016

@dena1973, ďakujem ešte raz za vyčerpávajúce odpovede a ešte mám jednu otázku na utvrdenie. Ak by mal teda otec nového zamestnávateľa a zároveň sa mu obnoví živnosť (lebo už prešli 3 roky od prerušenia) po nástupe do nového zamestnania, s tým by nemal byť problém, že poberá príjmy zo živnosti počas poberania materskej z nového zamestnania. Môže mať príjem zo živnosti počas poberania materského. Ďakujem.

havana_frost
12. jan 2016

@kreka szčo môže nerušene podnikať/pracovať počas poberania materského, to nie je obmedzené.

havana_frost
12. jan 2016

@lenka369 úplne obyčajne napísaný list, od koho, komu a že súhlasíš s tým, že otec (údaje otca) prebral starostlivosť o dieťa (údaje dieťaťa), počínajúc dňom xy. Nie je na to forma.
Nie je to "dohoda" rodičov, pretože to nie je viacstranný právny akt, otec to nijako neodsúhlasuje ani nepodpisuje. Otec dieťaťa dostatočne prejaví vôľu tým, že vôbec podá žiadosť o materské.

havana_frost
12. jan 2016

@miselinka26 musí odpracovať 270 (kalendárnych) dní, tak ako každá iná ženská 🙂 čo žiada o materské. Pracovať môže, ale na inú pracovnú zmluvu ako na tú, z ktorej si bude uplatňovať materské (resp. z odvodov zo mzdy z tej zmluvy). Môže (nemusí) to byť u toho istého zamestnávateľa, ale na novú zmluvu.
podnikať môže neobmedzene.

liligreg
13. jan 2016

@havana_frost
Prosim ta, pod tym pojmom nova zmluva chapem to,vze to bude iný úväzok? Teraz je na tpp, takze by potrebival zmluvu napr na dohodu ci polovičný? Alebo to kludne moze byt aj iný novy tpp u rovnakého zamestnávateľa len teda ina pozícia?

dena1973
13. jan 2016

@lenka369 Text asi takto: Matka (meno,priezvisko), nar. a otec (meno, priezvisko), nar. dieťaťa (meno, priezvisko), nar. sme sa dohodli, že odo dňa (dátum nástupu otca na materské) preberá starostlivosť o syna/dcéru otec dieťaťa, z dôvodu nástupu otca na materské. Podpisy rodičov + č. OP. (takto to viem ja).

dena1973
13. jan 2016

@kreka Ako szčo môže mať príjem popri materskom.

havana_frost
13. jan 2016

@liligreg Nemusí to byť iný uväzok. Teoreticky to nemusí byť nič iné, len to musí mať dátum začiatku až po začatí čerpania materského. Aby však SP zbytočne nerýpala, niečo by som tam zmenila (ak sa dá dohodnúť), napr. pracovnú náplň zlahka upraviť, iná pozícia a podobne.

zidanko
13. jan 2016

kočky zabudla som kolko môže manžel poberať tu materskú 7 mesiacov? lebo od 1.9. 2015 pobera matersku a chcem potom sa odhlasiť z uradu práce a dobrať rodičák ked mu skončí materská . syn bude mať tento rok v maji 3 roky tak asi 2 mesiace chcem poberať ešte rodičák. kedy sa mam nahlásiť na poberanie rodičáku? v apríli??? a čo na to potrebujem nejaké potvrdenia že otec nepobera materskú?? dakujeeem 🙂

dena1973
13. jan 2016

@zidanko Otec môže poberať materské najdlhšie 28 týždňov. Ak nastúpil na materské 1.9.2015, tak končí dňom 15.3.2016.

zidanko
13. jan 2016

@dena1973 dakujem takže kedy mam potom požiadať o rodičovský príspevok v marci po 15.3. alebo až v apríli 1.4.

zlatka74
13. jan 2016

@zidanko ak si už aj ty poberala rodičovský, tak len od 1.4.2016 ale keby išiel na RP otec tak ten požiada od 16.3.2016 a dostane ešte jeden RP navyše za marec

mirkatobi
14. jan 2016

Dobry den, potrebujem radu ohladom tejto temy...vopred dakujem 🙂 moj mily pracuje ako szco od 07/2013, odvody do SP zacal platit 07/2014, platil ich do 10/2015 a odvtedy ma pozastavenu zivnosti a plati si odvody do ZP ako samoplatca....zaujima ma, ci mame narok na matersku alebo nie? Totizto volala som do SP a vraj je podmiennka, ze musi si musi aktualne platit odvody, co by probkem nebol...obnovime zivnost a zaplatime este odvody a vybavime matersku...ja len ci ju takto ziskame, ked sme prerusili zivnost, ale za 2 roky mame splnenu podmienku 270 dni platenia...prosiiiim urychlene o odpoved

draik
14. jan 2016

@mirkatobi
Áno.

zlatka74
14. jan 2016

@mirkatobi áno, bude mať nárok, len pri pozastavení živnosti musí byť živnosť pozastavená najmenej na 6 mesiacov

mirkatobi
14. jan 2016

@zlatka74 moj mily mi tvrdil, ze ju moze kedykolvek obnovit...super, takze musime cakat kym uplynie doba a az potom poziadat :(( ach jaj...dakujem za info

zlatka74
16. jan 2016

@mirkatobi nemusíte čakať. Nech ju ukončí a zároveň založí novú.

mirkatobi
16. jan 2016

@zlatka74 a da sa to? Nebude s tym mat problem socialna poistovna?

zlatka74
17. jan 2016

@mirkatobi nie. On mohol aj hneď ukončiť živnosť a začať novú aj po mesiaci. Sociálna poisťovňa len podľa informácií z daňového priznania potom oznámi, či musí platiť poistné podľa posledného daňového priznania.

nany28
21. jan 2016

Ahojte, viete mi poradit..momentalne som na materskej ja, moj muz je szco, ak vsetko dobre chapem tak po skonceni mojej materskej si ju moze ziadat muz s tym ze moze dalej pracovat ako szco?
A co bude so mnou pocas jeho materskej? Mam trvaly pracovny pomer, ale do prace sa pochopitelne vratit este nechcem. dakujem za rady

havana_frost
21. jan 2016

@nany28 áno, manžel szčo môže žiadať o materské, ak má splnené podmienky (270 dní nemocenského poistenia v ostatných 2 rokoch, poistný pomer trvá, resp. OL). Vykonávať prácu szčo môže naďalej.
Ty môžeš ostať doma na RD a nepoberať nič. Zamestnávateľovi nemusíš oznamovať, že nečerpáš príspevky (materské alebo rod. príspevok). Na RD máš právny nárok.
Dokonca pozerám, že manžel by si najskôr mal uplatňovať materské na staršie dieťa, aj keď už len na 4 mesiace. A potom na mladšie.

nany28
21. jan 2016

@havana_frost a ked mi skonci materska tak co potom. Pojdem na urad a poviem ze chcem sice ostat doma a nic nebrat? Neposlu ma kade lahsie? No pri starsom sme vobec netusili ze sa to da.

havana_frost
21. jan 2016

@nany28 Ak to vyjde, že ty skončíš MD s mladším skôr ako bude mať starší 3, tak nech si najprv manžel čerpá na staršie dieťa. Aj mesiac je lepší ako nič.
Prečo by si išla na úrad? Nie si zamestnaná? Normálne ostaneš doma a čerpáš si rodičovskú dovolenku. Nikomu nič neoznamuješ, akurát že rod. príspevok si budeš žiadať až keď manžel prestnane poberať materské. To doporučujem načasovať tak, aby skončil niekedy ku koncu mesiaca a ty dostaneš rodičák za celý ten mesiac.
Normálne budeš doma a budeš čerpať rodičovskú dovolenku. Jej podmienkou nie je zároveň čerpať rodičovský alebo iný príspevok. Jediné čo tu trošku vyvstáva je zdravotné poistenie - ktoré si buď budeš platiť ako samoplatca (cca 58 € mesačne), alebo sa prihlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Tým že máte deti dve, by to nemal byť problém.

mijo53
22. jan 2016

@havana_frost prosím Ťa o pomoc: dieťa bude mať zajtra 2 mesiace, matka poberá rodičovský príspevok /nemala nárok na MD/, otec od 1.7.2015 menil zamestnanie, z tohto zamestnania nemá ešte 270 dní nemocenského poistenia. Mohol by on ísť napr. od 1.2. alebo 1.3. na materskú, s tým, že by ju čerpal z pôvodnej pracovnej zmluvy u iného zamestnávateľa a chodil do práce u terajšieho zamestnávateľa a matka by bola na rodičovskej ale nepoberala by rodičovský príspevok, alebo by išla na úrad práce, resp. by si platila zdravotné ako samoplatca? alebo by otec mohol do 3 rokov ísť na MD ale musel by zmeniť zamestnávateľa, resp. pozíciu?

havana_frost
22. jan 2016

@mijo53 Píšeš, že otec nemá u terajšieho zamestnávateľa 270 dní (NP). Zaujímavejšie však je, či má 90 dní NP u tohto zamestnávateľa. Keďže tam pracuje od 1.7.2015, tak má cca 6 a pol mesiaca, takže 90 dní má s prehľadom. Tým pádom sa mu bude materské rátať z tohto prac. pomeru (nie z predošlého). Má 270 dní spolu u všetkých zamestnávateľov v ostatných 2 rokoch (pred plánovaným začatím čerpania materského)? Predpokladám že áno. Materské môže žiadať kedykoľvek, a správne, nebude môcť pokračovať v terajšej práci. Jedine u iného zamestnávateľa alebo na inú prac. zmluvu u terajšieho.
Matka môže pokračovať v RD (ak je zamestnaná), nebude poberať rodičovský príspevok. Pre ňu platí platenie ZP ak samoplatca rovnak ako je uvedené u nezamestnanej.
Ak nie je zamestnaná, RD je irelevantná, doma byť môže koľko chce. Buď sa eviduje na ÚP ako evidovaná nezamestnaná a štát bude za ňu platiť zdrav. poistenie, alebo bude samoplatca ZP, cca 58 € mesačne a nebude evidovaná nikde - nie je to povinnosť.