icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

lilia9090
24. jan 2016

Chcete si mesačne zarobiť niečo navyše? Ako na to na http://zarabajnainternete7.webnode.sk/

hava77
1. feb 2016

@havana_frost prosím ťa, chcem sa opýtať či nevieš náhodou, či je možný nástup ,manžela na materskú po uplynutí tej mojej 34 týždňovej, keď manžel je profesionálny vojak? ďakujem

havana_frost
1. feb 2016

@hava77 Myslím že to možné nie je, ale ešte raz sa na to pozriem.

hava77
1. feb 2016

@havana_frost ďakujem si zlatá

mirkatobi
1. feb 2016

@havana_frost mozem aj ja vas otazocku? Moj mily ma momentalne pozastavenu zivnost, nevedeli sme bohuzial o tejto moznosti...a pozastavenie bude az do aprila a nevyuzijeme tym padom celu matersku...tak sa chcem spytat, ked otvorime zivnost a zacneme tym padom platit odvody (splname 270 dni platenia za posledne 2 roky), mozeme o den po otvoreni ist ziadat o materske na priatela??? Alebo po akej dobe od obnovenia platenia mame narok??? Velmi pekne dakujem za radu

havana_frost
1. feb 2016

@mirkatobi szčo platí odvody podľa toho, koľko zarobil v minulom období. Vždy sa to prehodnocuje 1.júla. Preto si myslím, že začne byť nemocensky poistený ako szčo až od 1.júla (nie apríla - hneď po obnovení živnosti), aj to len v prípade, že rok predtým zarobil dosť na to, aby spadal do kategórie povinne nemocensky poistených szčo. Ale neviem všetky okolnosti, koľko mal prerušené, či predtým povinne platil... takže môže byť že aj hneď v apríli začne povinne platiť odvody. Ak je to tak a zároveň spĺňa tých 270 dní, tak nevidím prekážku, aby nežiadal materské aj hneď od nasledujúceho dňa. Navyše, počas poberania materského szčo odvody na nemocenské poistenie neplatí.

havana_frost
1. feb 2016

@hava77 Tak bohužial si to pamätám dobre. Vojak - otec môže materské poberať z obmedzenejších dôvodov, ako podľa zákona o soc. poistení pre nevojakov.
Môže materské poberať, iba na základe rozhodnutia príslušného orgánu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti, a to vtedy ak
1. matka zomrela,
2. matka sa podľa lekárskeho posudku nemôže starať o dieťa pre svoj zdravotný stav najmenej mesiac,
3. na základe rozhodnutia prísl. orgánu o zverení dieťaťa do osobnej starostlivosti druhého rodiča.

Takže ten bod, že na základe dohody rodičov - v tomto zákone nie je.

mirkatobi
1. feb 2016

@havana_frost odvody do socialnej poistovne pred prerusenim priatel platil, dokona nie z minimalnej mzdy, ale omnoho vyssie odvody...za 2014 mu vychadzaju odvody do SP, dokonca aj v tomto roku, ked poda DP, tak bude mat stale povinnost platit odvody do SP v pripade, ze obnpvi zivnost...problem je, ze zivnost je pozastavena od 15.10.2015 a pol roka sa s tym hybat nesmie...preto sa informujem, ako je to s otvorenim novej zivnosti, doslova len kvoli vybaveniu materskej a po vycerpani opat ukoncit...povinne poisteny v SP je od jula 2014, cize s tymto by problem nebol...dakujem 🙂

hava77
2. feb 2016

@havana_frost ďakujem, no čo už 😠 asi platí malé odvody.... 🙄 .....alebo je horší rodič ako ten v civile....

miselinka26
2. feb 2016

@havana_frost chcem sa este spytat, ak by manzel teda nastupil od ..1.3.2016 na riadnu zmluvu, musi na narok na materske odpracovat az 270 dni alebo mu bude stacit tych 90 dni? po tych 90 dnoch by mohol teoreticky prerusit PP a uzavriet novu pracovnu zmluvu na inu poziciu?alebo ako to je? uz mam z toho gulas 😀

havana_frost
3. feb 2016

@hava77 Inak to je dosť zaujímavé že v obdobnom zákone je to diametrálne odlišné. Podľa môjho názoru toto odstránia aj z civilného zákona, ak im to začnú oteckovia robiť vo veľkom. Pri vojakoch/policajtoch ide aj o to, že oni mali vždy a na všetko 70% VZ, kdežto civil má 55% a iba od tohto roku na materské 70% VZ.

havana_frost
3. feb 2016

@miselinka26 270 dní potrebuje celkovo, v súčte v období 2 roky spätne odo dňa ku ktorému bude žiadať. Posledných 90 dní treba na to, aby sa mu to materské rátalo z toho.

miselinka26
3. feb 2016

@havana_frost takze tak je to. On bol totizto 6,5 roka zamestnany az do 1.9. 2015 od kedy je na podpore a teraz od 1.3.2016 nastupuje do novej prace. aky je potom po tych troch mesiacoch dalsi postup? normalne rozviaze zmluvu k 31.5.2016 a od 1.6.2016 moze uzavriet novu u noveho zamestnavatela a aj tak ma narok ziadat od 1.6.2016 matersku ano? ja iba zrusim rodicak a budem dobrovolne si platiti zdravotku a tot vsjo?lebo ak je to tak, bolo by to skveleeeee 🙂

mirkatobi
3. feb 2016

@havana_frost booze akych 90 dni?to sa tyka len oteckov zamestnanych v trvalom pomere alebo aj zivnostnikov?

nany28
4. feb 2016

@havana_frost Ahoj, prepac ze zasa otravujem, ale bola som na upsvare nieco vybavovat a tam som sa pytala ci mozem byt na rodicovskej dovolenke bez naroku na rodicak a s tym ze si budem platit poistenie sama.. tetula na mna pozerala a teda vôbec so mnou nesuhlasila ze to nie je mozne, ze ak nastupi na matersku otec (zivnostnik cize by sa to dalo aj popri praci) tak ja musim nastupit do prace alebo dat vypoved a prihlasit sa na upsvar a budeme hladat pracu..ach tak ja neviem ako to urobit

nikolino2
4. feb 2016

Ahojte otec chce ísť na materskú ale je zamestnaný na TPP čo je pre neho lepšie uzatvoriť naovú zmluvu na TPP alebo dohodu? myslím do budnúcna keby išiel na podporu napr. aby mal lepšiu dávku v nezamestnanosti. či je tam nejaký rozdiel. ak by išiel na druhú zmluvu na TPP u toho istého zamestnávateľa na akú pozíciu by mala byť zmluva teraz je vodič môže byť napr. skladník? kontrolujú to nejako? jeho šéf je chrapúň a bude určite vymíšlať čo je lepšie pre neho zmluva z minimálkou alebo dohoda? vdaka za každú radu

liligreg
4. feb 2016

@nikolino2 ja len k tej kontrole, ostatne necham na odbornikov, sesterka si bola brat papier/ziadost na socialke pre muza,a uradnicky si zaznamenali vsetko, pre koho, do akej firmy, co robi teraz, lebo vraj touz zacinaju kontrolovat a davaju si bacha, lebo sa to rozmaha, ze vela chlapov ide na matersku

nikolino2
4. feb 2016

@liligreg vdaka za info

havana_frost
4. feb 2016

@mirkatobi Uf už sa zamotávam 🙂 Malo by to byť rovnako u szčo ale teraz ti neviem úplne presne povedať, skús napísať dena1973 celý popis, isto ti pomôže.

jolly84
4. feb 2016

@liligreg aká kontrola? Nechápem, vďaka buď mu vznikne nárok, alebo nie......

havana_frost
4. feb 2016

@miselinka26 žiadať bude od 1.6.2016. Teda posudzovať sa u neho bude obdobie od 1.6.2014 - 31.5.2016. Už len z obdobia 1.6.2014 - 31.8.2015 má dosť dní, konkrétne 457. Ak bude pracovať od 1.3.2016, potrebuje pracovať do konca mája, konkrétne do 30.5.2016, s prehľadom do 31.5.2016. 1.6.2016 začne ďalší nový pracovný pomer a zároveň od 1.6.2016 požiada o materské. Rátať sa mu bude z platu 1.3.2016 - 31.5.2016. Pracovať na novú zmluvu môže. Je to také jednoduché 🙂

havana_frost
4. feb 2016

@nany28 Ale však ste vlastne obe povedali to isté, len inými slovami. Si zamestnaná? Ak áno, môžeš ostať doma do 3 rokov veku dieťaťa na rodičovskej dovolenke, nebudeš poberať rodičovský príspevok a UPSVaR do toho nič, pretože od nich nič nežiadaš. Maximálne tak potvrdenie, že nepoberáš rodičák.
Ak nie si zamestnaná - rodičovskú dovolenku nepotrebuješ. Ostaneš doma a budeš si sama platiť zdravotné poistenie.
V každom prípade by som skúsila ísť na zdravotnú poisťovňu prihlásiť sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, nech platí zdravotné štát. Nie som si istá či sa to dá duplicitne na to isté dieťa, keď manžel poberá materské (a teda štát za neho platí zdravotné poistenie). Treba vyskúšať. Nám to napríklad prešlo, ale viem si predstaviť, že čo teta a čo poisťovňa, to iný prístup a názor.
Aha ale vy máte dve deti! Tak potom určite na zdravotku a prihlásiť sa ako osoba starajúca sa o dieťa. Ak by aj protestovali, že však na manžela už štát platí z titulu opatrovania toho istého dieťaťa, tak "použijete" dieťa druhé.

havana_frost
4. feb 2016

@nikolino2 Ak zmení TPP vrámci rovnakého zamestnávateľa, tak sa to posudzuje akože nezmenil zamestnávateľa. čo vo vašom prípade je asi negatívna správa. pozícia je úplne nepodstatná. Ak zmení pracovný pomer z dohody na TPP, vtedy sa to posudzuje ako zmena. Takže ak má TPP a uzatvorí nové TPP, vôbec nič to pre neho nerieši.

mirkatobi
4. feb 2016

ja som nasla nieco take, ze tych 90 dni je rozhodujucim obdobim pre vypocet, na nic ine...to znamena, ze ked splnite podmienku 270 dni poistenia za 2 roky a zamestnate sa napr. po podpore opat, tak aj den po zamestnani mozete ist na matersku...len potom sa neposudzuje tych 90 dni, ale rok predchadzajuci...ale aj tak ked ste zamestnani viac ako 90 dni, aj tak sa posudzuje aj predosle obdobie, pretoze mozete mat umelo navysene odvody...ach jaj, zacarovany kruh

nikolino2
4. feb 2016

@havana_frost takže jediná možnosť je že s tým istým zamestnávateľom uzatvorí dohodu? a môže tam mať znova pozíciu vodič dobre tomu rozumiem?

cannella
4. feb 2016

@havana_frost Ahoj, ako citam, tak si gundovana a v soc. davkach zbehla. Zachytila som tu nirco ovojakoch a policajtoch na materskej, tak sa chcem spytat, ci je mozne, aby siel manzel - hasic na matersku dovolenku v pripade, ze si ja najdem pracu. Velka vdaka.

liligreg
5. feb 2016

@jolly84 nárok bude mat, nevravím, že nie. Ale kontrolujú, či muži náhodou ďalej nepracujú na rovnakej pozícii, za rovnakých podmienok. Proste, či sa nesnažia okaslat systém, presne ako písala havana_frost, o chvíľu sa asi zákon upraví a už to nebude tak, že si budú mocť obaja vyčerpať materskú to sú slova úradnícky zo sociálnej poisťovne v Trnve. Citujem, začíname kontrolovať situaciiU, nakoľko sek chodí denne desiatky mužov žiadať o materské."

jolly84
5. feb 2016

@liligreg vsak to je jedno, kto je na materskej, ci matka, ci otec....chore......ako okaslat system?

evittam
5. feb 2016

@mirkatobi Umelo navýšené odvody? To je čo za blbosť. Platí to, že ak máš splnenú podmienku 270 dní za posledné 2 roky pred pôrodom tak sa ti ako VZ počíta vždy predchádzajúci rok pred rokom nástupu na MD ale ak ukončíš starý pracovný pomer, založíš nový pracovný pomer a odpracuješ minimálne 90 dní bez PN a OČR tak už sa ti ráta MD z tohto príjmu. Žiadne "umelo navýšené odvody" neexistujú - ak sa dohodneš so zamestnávateľom, že ti dá mzdu 1000,- Eur tak z tej mzdy bude platiť odvody aj za firmu aj za teba.

mirkatobi
5. feb 2016

@evittam takze naposledy, ci som to spravne pochopila...ked si partner otvori zivnost (terajsia pozastavena od 15.10.2015 kvoli nedostatku prace), zacne platit odvody (aj 1 den), poziada o matersku, pricom splna 270 dni, tak tym ze nema platenych 90 dni v novootvorenej zivnosti, vypocita sa mu prijem z predchadzajuceho roka????
Umelo navysene odvody=dohodnem sa s zamestnavatelom, nech mi namiesto dohodnuteho platu 1000 e plati odvody z napr.1500, s tym ze naklady s tym spojene si zaplatim sama a to je to umele navysenie ;)