icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

evittam
5. feb 2016

@mirkatobi No malo by to byť tak ako píšeš. Ja som pochopila čo myslíš tým "umelým navýšením" len umelé nie je zo strany SP nakoľko tie odvody budú zaplatené a SP nijako nezistí kto ich zaplatil - jasné, že zamestnávateľ a že ty si mu dala prachy do ruky je len tvoj problém a rozhodnutie... 😉

mirkatobi
5. feb 2016

@evittam dakujem za radu, uz len sa do toho pustit...

havana_frost
5. feb 2016

@cannella Ak je príslušník HaZZ, tak sa na neho vzťahuje rovnaký zákon ako na policajtov a vojakov. A teda materské môže poberať len v prípade ak matka zomrie alebo mu bolo dieťa zverené na základe rozhodnutia štátneho orgánu. Ak ste bežná rodina, mama otec, nie si v žiadnom ústave a podobne, tak to znamená že nie.

liligreg
5. feb 2016

@jolly84 no tym, ze si na jedno dieta vyberu obaja rodicia matersku a este popritom aj pracuje. hoci zakon je aky je, v konecnom dosledku moze potom chlap poberat 170% platu- 100 na novej pozicii a 70% materskej

liligreg
5. feb 2016

@jolly84 lebo v konecnom dosledku, ak je zena na materskej, maloktorej sa podari este k tomu pracovat, tie prve mesiace, samozrejme ak to nie je praca z domu na par hodin... ja tiez na to pozeram, ze ved zo zakona mas narok ty aj muz, viac menej ti nemaju, co spravit, ale vyjadrenie k tomu bolo, my si overime, ci naozaj nadalej nepracuje na rovnakej pozici, za rovnakych podmienok... mozno aj ked by na nieco prisli, nic sa nesatne, ale isto musia niekam tieto ich zavery hlasit a cochvila sa stane, že tato vymoženosť zo zakona vypadne

1stella1
5. feb 2016

Prosim Vas, v pripade, ak po matke nastupi na matersku otec, krati sa mu dovolenka v praci? Ma za materske narok na dovolenku rovnako, ako matka? Dakujem.

cannella
5. feb 2016

@havana_frost Ahoj, dakujem za odpoved, ano, sme uplne bezna rodina. Vedela by si mi, prosim, vysvetlit, preco to takto zakon ustanovuje?

evittam
6. feb 2016

@cannella Dúfam, že ti nevadí, že reagujem - ale veľmi dobrá otázka - "prečo to tak zákon ustanovuje" - no ale to sa musíš spýtať niekde inde a nie tu. 😉 😀

cannella
6. feb 2016

@evittam nie, nevadi, ale ked pozna vyklad zakona, tak je mozne, ze sa uz niekedy stretla aj s vysvetlenim, preto tato otazka

hava77
7. feb 2016

@havana_frost prosim ta to si pozerala vo vojenskom socialnom zakone č.328 ? či o tom hovori iný zakon?

zidanko
15. feb 2016

@zlatka74 ahoj k tej mojej dávnej otázke čo si mi písala odpoved že ak som poberala rodičovský už predtým tak ja môžem od 1,4. 2016 ale ak otec tak môže od 16,3,2016 tomu rozumiem ale môže manžel pračovať aj nadalej ako SZČO či je to nejako obmedzené dakujem

zlatka74
15. feb 2016

@zidanko ahoj. Neviem, či si to pamätám správne, ale ty si už poberala RD, potom mal ísť na MD otec dieťaťa a potom ty späť na RD. Ak to urobíte tak, že otec dieťaťa požiada po ukončení MD o RD, tak aj za 1 deň v mesiaci dostane celý RD. Ale ty, keďže si už RD poberala, tak môžeš len od 1-v mesiaci, pretože predtým si dostala za celý mesiac aj keby celý nebol. Tak ak chceš získať 200€ nech si on po MD vybaví RD a keď bude mať vybavené, tak niektorý ďalší mesiac od prvého sa vymeňte.

dohna
17. feb 2016

baby vedeli by ste poradiť aj mne ? 30.6.2016 nastupujem na MD (chcela by som byť 12mesiacov s dieťaťom doma najprv na MD potom na RD) otec dieťaťa je teraz ako zamestnanec ale prechádza na živnosť. dalo by sa to spraviť aj tak že po tých 12 mesiacoch čo by som ja nastúpila späť do práce by na MD prešiel otec dieťaťa s tým že ako SZČO by aj naďalej pracoval a dieťa by bolo napr. u babky ? A vôbec oplatilo by sa mu ísť na MD ak predtým mal na papiery minimálnu mzdu ? Ďakujem za odpovede 🙂

zlatka74
17. feb 2016

@dohna ako "nový" živnostník neplatí odvody do soc. poisťovne. Takže ak by za rok 2016 neprekročil príjem z ktorého by musel platiť soc. odvody, ktoré sa prehodnocujú k 1.7. nasledujúceho roka, tj. 1.7.2017 nárok na MD by mu nevznikol.

editpiaf
23. feb 2016

Dievcata, preluskala som Vas, tak snad som to pochopila spravne, tak tie co ste zbehle ma prosim skuste opravit: Muz ma firmu, v ktore je konatel a je aj zamestnany na TPP a ma zaplatené odvody, takze moze ist na MD do 3 rokov veku dietata, na TPP robit nebude, no konatelom ostava...Ja som zamestnana, momentalne cerpam RD a poberam rodicovsky príspevok. Ák by chcel cerpat MD, ja sa odhlasim z poberania RP, no mozem ostat nadalej na rodicovskej dovolenke? No musim si zaplatit odovody do zdravotnej poistovne? No mame aj druhe dieta do veku 6 rokov - prihlásim sa do ZP ako poistenec štátu z dôvodu starostlivosti o to staršie dieťa (do 6 rokov). Treba nieco hlasit zamestnávatelovi ( na rodicovskej dovolenke ostavam,len nepoberam rodic.prispevok, tak by ich to nemalo zaujimat,alebo sa mylim) Treba nieco hlasit do sociálnej poistovne kvôli dochodkovemu? A este ked mi skonci rodicovska dovolenka v 3 rokoch, tak zamestnavatel nema pre mna miesto, potom po vypovedi sa nahlasim na UP a budem mat narok na podporu v nezamestnanosti zo SP? Zamestnana som bola a stale som uz od roku 2009. Dufam, ze Nńema MD otca ziaden vplyv na podporu v nezamestnanosti moju.

miselinka26
28. feb 2016

@havana_frost dakujem velmi pekne za odpoved.este sa chcem spytat, co vsetko musim vybavit ja.ake papierovacky ma cakaju?ja sa chystam zalozit si zivnost, kedze sa mi rysuje praca z domu.v tom pripade sa iba odhlasim z poberania rodicaku a budem si platit zdravotku.tot vsjo, ci treba este nieco?dakujeeem.

lin123
28. feb 2016

ahojte.ako sa prosím postupuje,ked sa chcem odhlásiť z poberania RP?

anefi
29. feb 2016

Ahojte, dnes som bola na UPSVaR ziadat o odnatie rodicovskeho k datumu 2.3.2016. Manzel by chcel nastupit na materske od 3.3.2016. Na UPSVaR mi vsak ziadne potvrdenie nedali, vraj mi pride rozhodnutie o odňatí rodicovskeho prispevku. Dostali ste vy z UPSVaR nejake potvrdenie, ze nepoberate rodicovsky prispevok? Pani na UPSVaR nebola velmi mila, lebo som si nechcela prehodit datum na ziadosti. Chcela aby som zaziadala o odnatie rodicovskeho ku koncu mesiaca, aby som uz v marci rodicovsky nedostala. Vraj ak ja dostanem v marci rodicovsky a manzel matersku, tak budem musiet vratit preplatok z rodicovskeho. 😝

majusqa77
29. feb 2016

@anefi v aprili po vyplate posledneho rodicaku to poslu rozhodnutie o odnati, to das potom k muzovej ziadosti o materske. Priprav sa na to, ze muzovu matersku dostanes za marec-april az v maji. A dufam, ze si ju neposluchla...

anefi
29. feb 2016

@majusqa77 Velmi Ti dakujem za vysvetlenie. Bola som velmi sklamana z pristupu na UPSVaR. Silou mocou ma chceli 2 zamestnankyne presvedcit, aby som si dala prispevok odnat ku koncu mesiaca. Ze vraj oni s tym maju zbytocne papierovacky a ja budem musiet vratit cast rodicaku... Ja som si stale tvrdila svoje, ze to chcem tak ako som to napisala a basta. Bola som tam za tvrdohlavu hlupanu.

majusqa77
29. feb 2016

@anefi aj mna sa snazili dotlacit k tomu, aby si muz posunul datum nastupu md hned po skonceni mojej (bolo tam okno - nedela- za ten 1 den mi museli vyplatit rodicak...

lin123
29. feb 2016

prosim poradte mi,kde zoženiem tlačivo žiadost o materske pre manzela,vraj ho ma len gynekolog.🙂

anefi
29. feb 2016

@lin123 ja som ho bola zobrat priamo v socialnej poistovni. Kazde tlacivo ma original cislo a aj si to poznacili pre koho to beriem (meno a rodne cislo manzela)

lin123
29. feb 2016

@anefi Ďakujem a môžeš mi posím poradiť ako si presne postupovala? Najprv si išla zrušiť rodičák na UPSVaR, je možne niekde stiahnut prislusne tlacivo,alebo to poriesim len osobne? Potom ist na socialku pre tlacivo...a dalej...

anefi
29. feb 2016

ZAtial este nemam poriesene. Bola som zobrat tlacivo na socialnej poistovni a manzel si to dal potvrdit v praci. Na upsvare som zaziadala o odnatie rodicovskeho prispevku. Ked budeme mat potvrdenu ziadost o materske, mame k tomu prilozit kopiu rodneho listu dietata, dohodu o tom, ze manzel prebera dieta do starostlivosti, rozhodnutie upsvar o tom ze mi odnali rodicovsky a to vsetko zanesieme na socialku. Pocitam, ze kednastupina materskuvmarci, tak prvu matersku dostane mozno az v maji :( @lin123

lin123
29. feb 2016

@anefi Ďakujem veľmi pekne.

lucya89
2. mar 2016

@majusqa77 a ziadost podavas az ked ti dojde to rozhodnutie z upsvar o odnati rodicovskeho alebo ste ziadost dali skor a potom len dolozili rozhodnutie z upsvar? kedze muz je szco tak aby ho zase nenahanali ze nebude mat zaplatene odvody..

majusqa77
2. mar 2016

@lucya89 my sme davali ziadost hned (podla mna aj musis). Moj muz ostaval doma z prace, islo to cez zamestnavatela. Mna potom kontaktovala socialka, ze chcu dohodu o prevzati starostlivosti a potvrdenie UP

milota164
3. mar 2016

naprv treba dat ziadost , osttne dolozis potom

ivikbloom
9. mar 2016

@havana_frost ahoj ja by som sa chcela spytať, čitala som tvoju odpoveď pre jednu mamičku ohľadom toho, že by otec prislusnik PZ isiel na matersku, to znamena , že ak ja mne skonči materska a mazel je prislusnik PZ tak nemoze on po mne nastupit na MD kedze nie som ani chora a pod. ?