Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@lubkagro PN na materské by vplývať nemalo. Nárok mu vyniká aj keby bol na PN, lebo počítať by sa mu malo z predchádzajúceho kal. roka 2015 (ak prac. pomer vo firmách začal ešte pred 1.1.2015). No, ak spĺňa podmienku 270 dní NP u oboch PP, tak by na materské mal nastúpiť z oboch PP. Neviem presne povedať ako na to bude reagovať pobočka SP, ak si bude uplatňovať iba z jedného PP.
@majusqa77 Ahojky, chcela som sa Ta este spytat, ked Ti prislo potvrdenie o odňatí rodicaku, tak k akemu datumu Ti ho odňali. Ja som podala na UPSVaR ziadost o odnatie rodicaku ku 02Mar2016, nakolko muz nastupoval na matersku 03Mar2016. Dnes mi prislo rozhodnutie o odňatí rodicovskeho prispevku od 01Apr2016. Je to OK? Nebudem musieť žiadať zmenu? Teraz sa chystam zaniest to na socialku. Vopred velmi pekne dakujem za radu.
ahojte, viete mi poradit prosim, syn sa narodil 12.12.2013, cerpala som standartne Md a nasledne rodicak, od 1.4 sa vraciam do prace ( syn bude mat 3 roky az v decembri) a manzel chce nastupit na MD, moja otazka je ci sa materska pocita z obdobia kedy na nu realne nastupuje alebo z obdobia pred narodenim syna?
dakujem
Cawo, nasa situacia. Mam frajerku, byvame v jednej domacnosti, ale moj trvaly pobyt je na inej adrese. Mame spolu 17 mesacne babatko. Narodilo sa 8.11.2014. (mm znamena na belasom zriebätku môj muž ??? , ci nie?) Mamka po ukonceni Materskeho (materske poberala 36 tyzdnov - osamela matka) poberala RP. Po nastupe do prace teraz pobera prispevok na starostlivost o dieta (neviem, ci sa to presne tak vola.) Cize nam stat preplaca jasle, ktore fesak aj realne navstevuje (280€).
Ja som zamestnany zhruba 7 rokov v jednej firme. Momentalne som od 30. 3.16 na marodke a budem tam do 12.5.
1.6.16 bude moj posledny den v praci. A 2.6.16 chcem nastupit na MD. Za mesiac jun by sme mali dostat rodicak ( v nasom pripade prispevok na starostlivost o dieta) aj uz moju matersku za dane dni v mesiaci jun. Matersku (28 tyzdnov) ukoncim 15.12.16, co znamena, ze za december dostanem zaplatene za dane dni materske aj za cely mesiac rodicak (v nasom pripade to bude predpokladam opat prispevok na starosrlivost o dieta (jasle).
Poznamka: Mila teta na UPSVaR mi povedala, ze oni mozu ukoncit rodicak ( prispevok na opatrovanie dietata.) Iba ku koncu mesiaca. Nie ku 1.6.16, co znamena, ze by nam to vystavila k 31.5.16.
Otazka: na zaklade akeho paragrafu mam milej tete oponovat, ze datum ukoncenia chcem k 1.6.16.
Ak by nam dala teta ukoncenie rodicaku k 31.6.16 bol by to problem? Asi by mi neuznali matersku, za jun. Ci???
UVAZUJEM SPRAVNE..???
Vopred velikanska dakovacka.
@dena1973 Chcela by som sa opýtať vy ste pred nastupom na matersku pracovala? Ja riešim tiež túto možnost aby manzel siel na MD, ale neviem ako postupovať v mojej práci. viem že sa sa musím odhlasiť z poberania RD ale musim tým pádom nastúpiť do práce,ale tam nechcem-lebo sa budem o dieta starat ja a manzel je na MD len papierovo...ako ste toto riesila?
@draik no ako čitam, nieje to zas take ružové ak ide manžel na MD a žena je zamestnankyňou. Ak da výpoveď v práci tak jej nebudu vyplácať aj RD aj podporu v nezamestn. Ak sa vrati do zamestanania tak je to také - "nekorektne" (mozno zle slovo) ze príde len na 27 týždňov a znova pôjde preč a jej náhradu alebo ju samotnú namajú možnosť dať na ine miesto (je vlastne len jedno).
dievcata,ak si chcete vsetko co sa da aj uplatnit,tak si precitajte celu diskusiu.hlavne to co napisala havana- frost.Citam len poslednu stranu a su tu nespravne informacie.
@danik84 klasicky problem na up. Nech to ukoncia k 30.6. Ale na ziadost o skoncenie treba napisat, ze z dovodu tvojho nastpu na md dnom 2.6. Takyto problem sme mali aj my. Len sa priprav na to, ze potvrdenie z up dostanes az po 15.7. ( po vyplate posledneho prispevku), takze prvu matersku -za jun najskor v auguste...
@havana_frost dobrý deň ak som to dobre pochopila v poslednej časti odpovede čo som nou" Keďže ty počas tohto času nárok na rodičovský príspevok mať nebudeš, asi ťa zaujíma čo vlastne s tebou bude. Už sme to tu (alebo v inej téme asi) rozoberali. Budeš normálne na rodičovskej dovolenke, so všetkým čo k tomu patrí (právny nárok na rodičovskú dovolenku od zamestnávateľa, sociálne + zdravotné poistenie platí štát), akurát nebudeš dostávať od štátu žiadne peniaze, žiadny príspevok. Ale nárok na rodičovskú dovolenku (nezamienať s rodičovským príspevkom) majú obaja rodičia, pričom nie je zakázané, aby ju mali aj obaja naraz. A čo nie je zakázané ... emoticon:" znamená, že ja ako teraz zamestananá skončím MD - manžel nastúpy na MD a ja sa nemusím odhlasovať z následnej RD ani si nemusím dobrovoľne platiť odvody ako samoplatiteľ ?, nemusím oznamovať zamestnavateľovi, že manžel nastúpil na MD ...jedine nedostanem od štátu nič.
rozumiem tomu spravne?
@gapa Ahoj Gapa prosím ťa pozrela by si si náš problém či by sa s tým nedalo niečo urobiť alebo je všetko stratené.......budeme ti vďačný . 22.2. sme doniesli všetky papiere na soc. že muž má do 29.2. TPP a od 1.3. chce ísť na MD a ja že si k 29.2. ruším rodičák . volala sém do soc.že mi doteraz neprišlo rozhodnutie či má priateľ nárok na materské alebo nie a pani zo soc. mi povedala že im treba doniesť prac.zmluvu s ktorej si nárokuje a aj novú prac.zmluvu lebo že našli v systéme že má od 1.3. novú zmluvu tak že podľa toho to potom posúdia. A tu je problém druhá zmluva mala byť vystavená k 2.3. druh činnosti má zmenený nieje rovnaká 1.TPP je vodič a 2.TPP strojník-opravár motor.vozidiel Zalka mi poradila toto:
6.4. DoVP - čistenie stroja napr. ... koniec dohody 10.4. ... plat ( zárobok za mesiac marec )
6.4. DoVP - závozník ... koniec dohody o pol roka ked skončí MD ... plat to čo zarobí za apríl v aprílovej výplate za máj v májovej .. klasika ...
Len problém je to že on celý marec odrobil cca 240 hodín. dnes som volala z jeho vedúcim ich ekonómka je staršia paní ktorá v živote nič takéto že muž ide na MD neriešila aj on je s toho paf. Povedal mi že za marec musí zaplatiť odvody kedže muž má odrobený celý mesiac.Ide o to že muž je vodič v Mobise a tam si každý vodič vypisuje stasky či ako sa to volá a okrem toho jazdia na kotúče kde je uvedené jeho meno a toto všetko sa ukazuje kontrole keby náhodou prišli a toto sa za ten marec nedá nijako vymazať. Nedalo by sa to nejako takto? Zamestnávateľ odvody zaplatí normálne z tej zmluvy a aj mzdu keď sa inak nedá a napr.by sme 11.4.urobili Dovp do 30.4. ako napr. závozník na cca 240 hod.(lebo tolko aj v skutočností odrobí) aby im sedeli stasky atď. odmena cca 460 eur. a napr.1.5. by sa nemohol vrátiť k tej prvej zmluve a na ňu robiť až do konca MD a by sa to podarilo? lebo už neviem ako až mi je do revu .....jeden dátum a mohlo to byť v pohode. čo myslíš mohlo by to vísť nestretla si sa s takýmto niečim vdaka
ahojte, viete mi prosim poradit? muz (zamestnany) chce cim skor nastupit na matersku, je nejako pravne dane obdobie, kolko dopredu to musi oznamit svojmu zamestnavatelovi? kolko ma socialka na schvalenie ziadosti?moze poziadat o nastup na MD aj ked je aktualne PN?ja som nezamestnana, poziadam o prerusenie rodicovskeho prispevku, mozem zostat aj na urade prace, ci sa musim zamestnat? za kazdu odpoved dakujem

@kreka
Nie je jasné, na základe čoho vy chcete zostať na RD, keď otec dieťaťa bude na MD.