Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@dena1973 a teda ak bude chlap zamestnany tych 270 dni aj na dohodu aj na TPP, tak potom sa mu bude MD pocitat z oboch a z predchadzajuceho roka, ano? teda ak bude v r.2016 zamestnany aj tam aj tam, a bude mat dokopy max. odvody, a potom v r.2017 nastupy na MD tak sa vypocita z r.2016, a je jedno kolko uz bude na tu dohodu dostavat v r.2017 ale musi trvat aby mal tych 270 dni
@vivi68 No, co bude v roku 2017 nikto nevie... Ak by platili tieto podmienky ako teraz, tak:
Ak bude nastup na materske (dalej len M) v r. 2017, tak ak v riadnom pracovnom pomere uz pracuje od 1.1.2016 resp. skor, tak sa mu bude pocitat z prijmu z celeho kal.roka 2016.
Co sa tyka druheho nem.poistenia na dohodu, tak ak nastup na dohodu bude v tomto roku 2016 (napr. 1.6.2016) a nastup na M bude v r. 2017 (splni podmienku 270 NP v posl. 2 r. pred nastom na M), tak vypocet bude z prijmu za dobu od vzniku prac.pomeru na dohodu do mesiaca pred nastupom na materske, (napr. 1.6.2016 do 30.4.2017 - ak by bol nastup na materske v 5/2017).
Dufam, ze som to napisala, tak aby si pochopila princip ...
Dobrý deň,
neviete náhodou kde by som našla tlačivo žiadosť o materské - iný poistenec ( v prípade nástupu otca na materskú), lebo v sociálnej poisťovni mi povedali, že si ho musí prevziať manžel sám, osobne a s občianskym preukazom a podpísať prevzatie. Nie je niekde dostupné? Ďakujem
Môžem vás poprosiť i ja o radu? Momentálne som na RD pol roka. Muž by išiel na MD. Nadalej by pracoval na dohodu u toho istého zamestnávateľa a to isté čo robí. A ja môžem zostať doma len rodičák poberať nebudem? Som zamestnaná. A po 28 týždnoch si pôjdem požiadať o rodičák ja naspäť keď mu skončí MD? Dobre som to pochopila?
baby mam dilemu, manzel skoncil u jedneho zamestnavatela 30.5.2016, chceli by sme aby nastupil na matersku, dajme tomu od 3.6. Od 1.6. je zamestnany u druheho zamestnavatela. Aky datum mame uviest v ziadosti, kludne ze od 3.6. chceme poberat? ja by som si sla zajtra zrusit rodicak. A to potvrdenie ziadosti mu vypisuje predosly zamestnavatel, ano? uz som z tych datumov a pojmov zufala 😀
@miselinka26 splní podmienku 270 dní? Ak áno, tak kľudne aj od 03.06. potvrdenie mu potvrdzuje súčasný zamestnávateľ, pretože tam nebude chodiť do zamestnania. Vymeriavací základ bude z predošlého zamestnania.
@zlatka74 tuto podmienku on splna, resp. tu 90 dnovu...je to trosku komplikovane. No ale on u tohoto druheho zamestnavatela ppraveze bude zamestnany, to je ten figel 😀 preto som zmatena, ze kto mu to ma vlastne potvrdit. asi ten povodny, ci?
@miselinka26 nie, terajší. žiadosť o poskytnutie MD sa dáva potvrdiť terajšiemu zamestnávateľovi, pretože keď je na MD (to isté ako PN) tak potrebuje oznámiť zamestnávateľovi, že v práci nebude
a 270 musí mať splnené, pretože ak má len 90 nárok na MD mu nevznikne
ahojte, viete poradit, prosím? Mám dve deti - 1 a 2-rocné. Na to 2-rocné by este manzel mohol poziadat o materské, kedze sa tak dá urobit do jeho troch rokov. Ja sa, samozrejme, zrieknem rodicovského, avsak, kedze zostanem doma starat sa nadalej o mladsie dieta, kto bude za mna odvádzat zdravotné a sociále odvody? Som zamestnaná a u zamestnávatela mám nahlásenú rodicovskú dovolenku.
@draik a je to,prosim,aj nikde v zakone uvedene?presla som totiz vsetko a explicitne to nie je uvedene nikde.resp.plati len za jedneho pokial ide o starostlivost o jedno dieta,ale u nas su dve - ja s jednym na rodicovskej bez naroku na rodicovsky,ale s riadnou starostlivostou,muz s druhym na materskej s mater.davkou.
Hej,presne tie odseky a parf.mam nacitane.ale podla mna to nie je jasne.lebo v soc.poistovni sa manzel prihlasi na starsie dieta,o ktore na zaklade nasej dohody preberie starostlivost.ale na druhe dieta na kt.nebudeme poberat ani materske ani rodicovske sa podla toho ja prihlasit mozem.som s nou na rodixovskej,kedze vsak na dalsie dieta poberame materske,zriekam sa ho,no zakon podla mna explicitne neuvadza,ze nemam narok na to,aby stat za mna neplatil odvody,kedze ide o ine dieta nez to,na ktore sa pobera materske.ide mi o to,ze sa pojdem informovat aj ma soc.ale potrebujem byt vyzbrojena nazormi,aby som mala v pripade potreby argument.preto zistujem,ci je explicitne uvedeme,ze za danej sitIacie nemam narok byt poistencom statu
Prosím vás, viete poradiť...ako dlho pred nástupom na matersku musí otec oznámiť v praci že teda chce na tu matersku nastúpiť? Zatiaľ to len zvažujeme, ale ak by sa mi náhodou podarilo urýchlene nájsť prácu a on by musel napr.z týždňa na tyzden na matersku nastúpiť...dakujem
Dievcata,od jula 2016 by som chcela docasne prerusit rodicovsku dovolenku a od 2.7. by nastupil manzel SZČO na matersku(cize iba papierovo)...dnes som bola povybavovat nejake papiere k tomu po uradoch...chcela som este vyuzit 1 den-1.7.,aby som mala narok na rodicak za jul...ale pani na UPSVaR mi povedala,ze narok na 203 eur (RP)urcite nebudem kvoli jednemu dnu mat a tak ma manzel nastupit na MD normalne od 1.7. a nie od 2.7....podla mna je to ale blbost nie???
@cipuska233 je to blbost, mas ns to narok, aj ked len za 1 den. Tak isto, akoby ti md koncila 29.6., tak za 30teho mas narok na rodicak. A ano, uz som to pocula, ze takto "usmernuju"....
@majusqa77 dakujem krasne...a este sa ma pytala,ze podla coho som si urcila,ze 2.7.?!...prve co ma napadlo,ze 1.7. je piatok a tak som sa dohodla so zamestnavatelom,ze tento den budem este doma...ale to iba akoze,kedze ja budem s malym nadalej doma,ale bez naroku na RP...len skoda,ze som sa nechala oklamat a prisla o tych 203 eur😕...

@dena1973 dakujem