Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
@majusqa77 nakoniec som sa dozvedela ze si mozem poziadat o rodicak ja. Lebo predtym mal manzel. Aj to ma prepinali na linke az k 3 osobe ale som jej vycistila zaludok ze spoluobcania mqju narok na vsetko a nam sa veci zatajuju tak sa ospravedlnovala za svoje podriadene ze mi hned nepovedali ze aj tak sa da. Na slovensku katastrofa
Ahojte , prave riesime podobny problem. Ja som na rodicovskom ale chceme aby manzel siel poberat matersku a ja by som sa vrátila do práce . O co ma poziadat v práci o Matersku dovolenku alebo rodicovsku s tým ze mu bude vyplacana materska. ( pri materskej sa nekrati dovolenka )Sme v tom zamotany. Moze to zamestnavatel neschavalit ?
Dakujem
@atkavnatka
Muž je na rodičovskej dovolenke, pričom môže poberať materské. Zamestnávateľovi sa nástup oznamuje mesiac vopred (=neschvaľuje ju).
ahojte neviete či to plati, ked muž robí v Čechach? je aj tam takýto zákon? dakujem
@cipuska233 ahoj, aky je postup ked pojde muz? Moj ma ist od jula. Viem len, ze sa musim odlhasit z RP, treba tam udat aj dovod?
@elizita ahoj,nic som nehovorila...az neskor pocas rozhovoru s uradnickou som nepovedala,ze nastupujem do prace...samozrejme iba akoze...tak mi to poradila nasa firemna uctovnicka...pretoze pocas manzelovej MD ja budem na neplatenom volne...zo socialky po podani ziadosti o materske pre mm treba ist podat ziadost o pozastavenie mojho RP na UPSVaR...a potom uz len cakat na rozhodnutia o schvaleni MD zo Socialnej poistovne pre mm a rozhodnutie o odnati mojho RP z uradu...a potom nanovo s novymi papiermi obehat aj SP aj UPSVaR a zahlasit sa na zdravotku ako samoplatca...
@cipuska233 aha, cize on si musi najprv podat a potom sa mam ja odhlasit.., ja pracujem na dohodu u ineho zamestnavatela tak nebudem samoplatca... a ako si vybavila neplatene volno? To nikde nepreukazujes, nie?
@elizita no tak mi to poradila moja uctovnicka z firmy...pretoze ja budem nadalej zamestnana,kvoli tomuto som nechcela dat vypoved...a jedine takto sa to dalo zevraj vyriesit co sa mna tyka...zamestnavatel nebude na mna nic doplacat,iba by som mu to mala oznamit...kedze budem pocas tohto obdobia vo vsetkych vykazoch co sa mzdy a odvodov tykaju...aj ked s nulami...dufam,ze je to tak spravne...tak ale uctovnicka by mala vediet,nezistovala som to inde,verim jej...
@cipuska233 to mi teoreticky vychadza, ze mozem byt na neplatenom volne a zamestnavatel to ani nemusi vediet tym padom
je možné aby som ja poberala opatrovateľský príspevok na jedno dieťa, a manžel materskú na druhé dieťa, ja podmienku na materskú 270 dni nesplnam , manžel áno. Samozrejme ja by som si neuplatnovala rodičovský príspevok na druhé dieťa, poberala by som len priznaný opatrovateľský na prvé dieťa . V podstate kvôli škole by sa jeden staral o jedno a druhý o druhé dieťa doslova - dochádzanie do iného mesta ........
@lubkagro ahoj, ako ti to dopadlo? Ja som sa dnes chcela odhlasit z rodicovskeho k 9.7, lebo manzelovi vychadza, ze od 10.7 pojde na MD. A chcela aby som sa odhlasila od 1.7 alebo 1.8. Len ak 1.7 tak by som uz za jul nemala rodicak a ak k 1.8 tak by manzel za jul nemohol poberat matersku.
@elizita toto som našla na soc. stránke
Manželka poberá na naše dieťa rodičovský príspevok, ja by som si chcel uplatniť nárok na materské. Je možný takýto súbeh poberania rodičovského príspevku a materského?
Nárok na materské si môže okrem matky dieťaťa uplatniť aj otec, podmienkou samozrejme je splnenie všetkých zákonom stanovených podmienok. Jednou z nich je aj skutočnosť, že nárok na materské otcovi nemôže vzniknúť, ak matka dieťaťa poberá materské alebo rodičovský príspevok. Takýto súbeh teda možný nie je.
V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa upozorňuje, že na rozdiel od materského, nárok na ktorý môže vzniknúť alebo zaniknúť v ľubovoľný deň v mesiaci, rodičovský príspevok úrad práce, sociálnych vecí a rodiny nevypláca v alikvotnej čiastke, ale vždy do posledného dňa v kalendárnom mesiaci. Ak matka poberá rodičovský príspevok a otec si chce uplatniť nárok na materské, mala by mať preto na pamäti, aby jeho poberanie ukončila včas.
Vaša Sociálna poisťovňa
@lubkagro
a toto som našla v blogu od Mihála
Ďalšia vec - matka musí na úrade práce požiadať o zastavenie výplaty rodičovského príspevku z dôvodu, že druhý rodič začal poberať materské. V uvedenom prípade sa rodičovský príspevok na jún 2014 ešte vyplatí, za júl 2014 už nie. O rodičovský príspevok matka (prípadne otec) požiada znova po prvýkrát za mesiac, v ktorom otcova materská bude končiť. Napríklad ak bude otcovi materská končiť 15. decembra 2014, na rodičovský príspevok je znova nárok od decembra 2014 vrátane (v plnej sume 203,20 eura). Ak by ale otcovi končila materská presne na konci mesiaca, napríklad 31. januára 2015, nárok na rodičovský príspevok je od februára 2015. Takže dobre si zvážte, odkedy sa otec prihlási na materské, mne by bolo tých 203 eur ľúto.
baby, ja som to riesila necele 2 roky dozadu. MD mi koncila v sobotu, muz si dal nastup na MD od pondelka. samozrejme, za nedelu som mala narok na rodicovsky príspevok. je jasne, ze teta na UPSVaR skakala dva metre, ze mi to musia vyplatit, ale hold, taky je zakon. jedine, na co sa treba pripravit je, ze socialka si pocka na vydanie rozhodnutia o priznani materského dovtedy, kym nedodate potvrdenie o ukonceni poberania RP. ale na vydanie rozhodnutia maju 60 dni. muzovi potom poslali za 3 mesiace naraz...
Stretol sa niekto s tym, ze otec usiel na marersku s jednym dietatom a ked skoncila tak poziadal k matersku s druhym dietatom?
Ahojte baby, prave jedna mamicka na FB pisala,ze ak chce otec poberat matersku a zaroven pracovat,staci ak mu v robote zmenia pracovne zaradenie.neviete co je na tom pravdy?
@dena1973 Prosím Ťa ak mi vieš poradiť, lebo som volala na SP ohľadom toho že ak by otec dieťaťa chcel poberať materské a pracoval by u jedného zamestnávateľa u toho by dal k určitému dátumu výpoveď dohodou. A od nasledujúceho dňa u toho istého zamestnávateľa by sa spravila nová pracovná zmluva s novým poistným vzťahom, tak ak by odpracoval viac ako 90 dní mal by nárok na materskú z vymeriavacieho základu druhej pracovnej zmluvy ( podmienka 270 dní poistenia v posledných 2 rokov je splnená). Na SP mi to tvrdili ale neviem či sa to takto dá spraviť.
A ešte jedna otázka - aby vyšla čo najvyššia materská berie sa vymeriavací základ, čo môže byť mzda na prac. zmluve+odmeny. Tak ak by bola mzda na pracovnej zmluve 500 €+priznané mesačné odmeny za výkon práce napr. 500 €, tak VZ, z ktorého by sa počítala materská by bol 1000 €? Ďakujem.
@kreka Ak manžel pracuje teraz na dohodu a tá nová pracovná zmluva u toho istého zamestnávateľa už bude na riadny pracovný pomer - vtedy, by sa počítal príjem iba z tej novej zmluvy po odpracovaní 90 kal. dní do nástupu na materské bez PN a OČR.
V prípade, že pracuje na riadny pracovný pomer a chcel by znova meniť na druhý pracovný pomer (v tom istom zamestnaní na inú zmluvu), tak takto to s tými 90 dňami fungovať nebude. Musel by sa zamestnať u iného zamestnávateľa a odprac. tých 90 kal. dní do nástupu na materské (bez PN a OČR).
Materské sa platí podľa toho aký bude VZ na platenie poistného na nemocenské poistenia. Spravidla je to hrubá mzda...
Viacero z Vas mi pisalo, ze by ste chceli vzor Dohody o zmene starostlivosti o dieta, ktory sa podava na socialnu poistovnu, ked manzel ziada o materske. Zial neda sa sem pripojit subor, tak aspon napisem, ako vyzerala ta nasa dohoda. Snad to niekomu pomoze 🙂
Meno matky, adresa, rodne číslo
Meno otca, adresa, rodné číslo
Adresa sociálnej poisťovne
V XXXXX, dňa dd.mm.rrrr
Vec: Dohoda rodičov o zmene starostlivosti o dieťa
Rodičia dieťaťa (meno matky nar. dd.mm.rrrr a meno otca nar. dd.mm.rrrr) sa dohodli, že starostlivosť o dieťa (meno dieťaťa, nar. dd.mm.rrrr) preberá otec dieťaťa od dd.mm.rrrr.
Otec dieťaťa
V xxxxxx, dňa dd.mm.rrrr
Podpis.........................................
Meno otca
Matka dieťaťa
V xxxxxx, dňa dd.mm.rrrr
Podpis.........................................
Meno matky
V prípade potreby nás prosím kontaktujte na telefónnom čísle xxxx xxx xxx alebo e-mailom na xxxxxxxxxxxx.
S pozdravom
xxxxxxx
xxxxxxx
Samozrejme si to môžete prispôsobiť ako Vám to vyhovuje. Dávam to sem len ako inšpiráciu.
baby nam uz vcera nabehla prva muzova materska.cela som happy 😉takze nevzdavajte saaa, ide to 😝dakujem vsetkym babam, ktore mi pomohli 😉
Zienky potrebujem poradit maly 2 roky a 3m ja poberam rodicak a chcela by som aby vyzil manzel moznost poberat matersku, vsetko som si presla len chcem vediet ak by sa podarila vybavit materska davka moze maly nastupit v septembri do skolky alebo musi ostat doma
Ahojte koceny, chcem sa spýtať či náhodou neviete ako sa vypočíta MD. Muž mal plat za 16 dní z 405 hrubého, potom mal 95 dní z 1300€. Koľko má vyst dennz výmer na výplatu lebo mne sa vidí ze málo nám vypočítali lebo priznali 28€ na deň a nejaké drobne, či je to ok alebo sa odvolať ? Dikicko
@dena1973

@majusqa77 aj ja teraz risim ze mi chcu zrusit rp k 1.6. lebo som dala manzelove paiere na SP k 14.6... ako ich mam prevedcit ze sa to da ? v Ba mi nik nedviha a tie tetky ma uz riadne vytacaju, najprv mi povedala na SP ze bude mat priemer aj z roka 2015 lebo ze u jedneho zamestnavatela ma subeh ale mal rozdielne poistenia a teraz somnou civicia na UP ... no hruza nieco vybavovat