icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

lubkagro
14. aug 2016

Ahojte, opat sa na vas obraciam zo zvlastnou otázkou 😀 . Manzel je uz z dcérou na MD z jedneho zamestnania. Chodi do prace normalne a ide do kupelou. Chcem aby isiel na PN aby necerpal dovolenku, ako podla mna je to jednoduche ze zamestnavatel mu vyplati 10 dni a ostatne dni mu SP nevyplati. Je v tom problem ? co myslite ? Ako uz sa teraz tesim co to zase bude... dakujem 🙂

evittam
15. aug 2016

@lubkagro Ak je na MD,tak nemôže poberať aj MD aj PN. Teda aspoň si myslím, že nie je možný súbeh oboch týchto dávok.
@majusqa77 - čo myslíš?

lubkagro
15. aug 2016

@evittam no ved preto nechcem ani aby poberal Pn. Len ci moze mat vystaveny papier

evittam
15. aug 2016

@lubkagro No to asi nie - neviem si predstaviť ako by to spracovala mzdárka - raz je PN a hotovo, ak nechceš aby čerpal dovolenku a ani PN tak jedine neplatené voľno - kde si treba ale zaplatiť odvody.

mijo53
15. aug 2016

@lubkagro je to čistá špekulácia z Tvojej strany a manželovej, buď môže čerpať PN - 10 dní náhradné voľno platí zamestnávateľ, ďalšie dní sociálna poisťovňa, alebo bude čerpať dovolenku, alebo ako evittam písala neplatené voľno, PN je asi lepšia ako neplatené voľno, či nie?

majusqa77
15. aug 2016

podla mna nie. Materske je nemocenska davka. A nechapem ani vyznam popri materskej mat vystavenu pn

mijo53
15. aug 2016

@majusqa77 ten jej manžel je asi na materskej z jedného zamestania a teraz má iné zamestnanie a preto chodí do práce a tu by asi aj mohol mať PN, neviem, mohol by byť na materskej a chodiť aj do práce u toho istého zamestnávateľa, z ktorého čerpá materskú dovolenku?

evittam
15. aug 2016

@mijo53 Nie, nemohol by chodiť do práce a aj čerpať MD z toho istého zamestnania. A čo sa týka toho, že z jedného zamestnania MD a z druhého PN - to tiež nemá opodstatnenie a logiku....

mijo53
15. aug 2016

@evittam prvá veta je jasná, ale tá druhá neviem, chlap je na materskej zo zamestnania, ktoré robil predtým, zmenil zamestnávateľa, chodí do práce /pritom poberá materské/ a u toho druhého nemôže čerpať PN, OČR, to sú už nové odvody, ty si odborník, ja len tak uvažujem, takže ozaj neviem, toľko uvaga, uvaga, ako povedia bratia Rusi

evittam
15. aug 2016

@mijo53 Veď jasné, a tiež nie som úplný odborník na všetko-to sa ani nedá. 😉 Ale za úvahu to stojí-tiež pravda, že nikdy nevieš-ale logické to nie je....aspoň teda to je môj názor....A už určite to nie je možné tak ako to chce dotyčná urobiť - že PN bez vyplácania - to je somarina - to sa nedá......

mijo53
15. aug 2016

@evittam toto je ozaj somarina, čo ona chce

lubkagro
15. aug 2016

@mijo53
@evittam ahojte tak pytala som na na SP : V prípade, ak sa stanete dočasne práceneschopným z nemocenského poistenia, z ktorého nepoberáte materské, nárok na nemocenskú dávku Vám vznikne, nakoľko sa jedná o dve rozličné poistenia. To znamená, že môžete predložiť Žiadosť o nemocenské Vášmu zamestnávateľovi. Predložiť žiadosť si môžete aj keby Vám nárok na nemocenské nevznikal.

Takze aj ja viem nieco nove.

mususu
15. aug 2016

hojte chcela by som sa opytat, muz pracuje na TPP a chce poziadat o materske. chce sa dohodnut so zamestnavatelom na novej prac. zmluve. ako by mala vyzerat? staci ak mu zni zamestnavatel pracovnu poziciu, alebo pracovnu napln?alebo je dolezite aby sa mu zmenila aj mzda, aby mal iny vymeriavaci zaklad? dakujem pekne

mususu
16. aug 2016

respektive by ma este zaujimalo ze ked ja ukoncim poberanie rodicovskeho prispevku a manzel by si vybavil matersku s tym ze by mal uzatvorenu novu zmluvu u povodneho zamestnavatela a z nejakeho dovodu by mu materske nevyplatili, mozem opat poziadat ja o rodicovsky prispevok? mohla by som ja mohla subezne poberat aj podporu aj rodicovsky? alebo ako by to bolo s tou podporou?

majusqa77
16. aug 2016

@mususu nie. Subeh podpory a rp nieje mozny. Ked, nech si o rp poziada muz

mususu
16. aug 2016

@majusqa77 vdaka 🙂, len ide o to ze by sme to chceli spravit tak ze manzel by dostaval matersku aj by dalej pracoval. chce ukoncit v praci zmluvu. v tej 7 dnovej lehote chce ziadat o materske a nasledne by opat uzatvoril s tym istym zamestnavatelm novu zmluvu na inu ppozicii. podla nas vznikne novy poistny vztah tak by mu mali priznat matersku, ale ak nahodou nie, tak on si moze rodicovsky poziadat aj ked by pracoval? teoreticky ma napada ze mozem ukoncit poberanie rp, ale nedat este vypoved a neevidovat sa na urade prace ale pockat na rozhodnutie ci mu matersku priznali. ak priznaju pojdem sa evidivat na UP a dostanem podporu a v pripade ak mu ju neuznaju mohla y som opat ja ziadat o rodicovsky prispevok.?

majusqa77
16. aug 2016

@mususu socialka ma na vydanie rozhodnutia o materske 60 dni. Treba s tym pocitat. A na RP je narok bez ohladu na to ci pracuje, kde pracuje a kolko zarobi, jedina podmienka je vek dietata do 3 rokov

majusqa77
16. aug 2016

@mususu btw.ja by som to riesila tak, ze poziada o materske z jedneho PP a uzavrela novy PP. Ale ten povodny by som nerusila. A po skonceni materskej by som druhy ukoncila a v povodnom pokracovala dalej

mususu
16. aug 2016

@majusqa77 aha tak super, uz v tom mam jasnejsie , vdaka za vysvetlenie. ano aj my sme to chceli tak spravit ako pises ze by mal 2 tie zmluvy, ale v praci maju katalog pozicii a nevedia mu ponuknut inu poziciu ani dalsiu zmluvu. jedine tak ze teraz je na zastup tak to by ukoncili a spravia mu novu zmluvu kde uz bude na trvaly prac pomer.

petrahankova
25. aug 2016

Prosím idem sa i ja popýtať ešte raz na materské otvcovi,ale SZČO.Teda mám rátať,že ak by chcel nastupiť na materskú/teda aby mu bolo vyplacané,od.1.oktobra,tak to už zrejme nestihneme vybaviť,ked na to majú až 60dní?A je najlepšie nastupiť na materskú od prvého dna v mesiaci,či je do jedno,hoc aj od polky mesiaca?A ako je to potom s odvodmi,kedže počas materskej by ich nemusel platiť,nejako sa to musí prerátať?A dalej neviem z akej sumy si má vyrátať aspon približne tých 70%,odvody platí cca 500eurmesačne,či sa nám to teda vôbec aj oplatí vybavovať.Dakujem za každú radu.

miriamka214
25. aug 2016

@matficek zdravím, môžem sa opýtať či ste dostali odpoveď na vašu otázku ohľadom otca na MD a zároveň mať možnosť dať dieťa do škôlky? Ja to tiež riešim a neviem sa dopátrať odpovede. Vopred ďakujem.Miriam

lucya89
25. aug 2016

@petrahankova ak chce nastupit na materske od 1 oktobra staci podat ziadost vtedy.. skor ti ju nevezmu. maju 60 dni na vyjadrenie ale vsetko spatne doplatia. pokial je zivnostnik ma vsetko vcas zaplatene.. hlavne pozor na posledne odvody pred materskou aby boli tak ako treba v plnej vyske a k dátumu zaplatene.. a ak splna podmienky vyrozumenie pride raz dva.. ak samozrejme budu vsetky papiere a tak. ak poberas rodicovsky je lepsie ist na materske aspon 2heho aby si dostala za cely mesiac rodicovsky este. nedaj sa oblbnut na UPSVaR. do sociálnej odvody nemusi platit ani do zdravotnej. tu vsak pozor predpokladam ze pracovat bude dalej tak tam potom odvody do zdravotnej vyskocia v rocnom zuctovani ako nedoplatok. predpokladam ze odvody 500 eur plati dokopy aj zdravotna aj socialna. materske musis vyratat len zo sociálnych odvodov resp. z vymeriavacieho zakladu, z ktorého ich plati. este dodatok ze treba urcit obdobie z ktorého by mu ratali matersku. ak cely predosly rok bol szco aj teraz je nic sa nemenilo v jeho pripade tak by mu mali ratat z vymeriavacieho zakladu z minulého roka.

lucya89
25. aug 2016

@petrahankova sorry za chyby a ciarky ale ponahlala som sa

petrahankova
25. aug 2016

@lucya89 dakujem,a teda ked by si žiadal materske od napr. 2.10,tak odvody za ten jeden den 1.10. ešte sa platia?Ano bude pracovat počas tej doby a teda ten nedoplatok v zdravotnom ma desí.

lucya89
25. aug 2016

@petrahankova ano treba ich zaplatit. nedoplatok moze vzniknut aj ked na materskej nebude staci ak sa mu zvysi prijem za tento rok a uz mu vznikne nedoplatok. v pripade ze bude na materskej a prijem sa nezmeni tak len zaplati to co by mesacne zaplatil bezne.

lucya89
25. aug 2016

@petrahankova samozrejme odvody za tej jeden den v alikvotnej ciastke.. nie za cely mesiac. a tie zdravotne odvody vsetko ide od prijmu.

petrahankova
25. aug 2016

@lucya89 no ked bude na materskej a dostať ju a príjem sa nezmení,píšeš,že zaplatí to čo bežne,ale ked pobera materské by nemal platiť odvody,nie?

petrahankova
25. aug 2016
evittam
25. aug 2016

@lucya89 No a môže vôbec naďalej vykonávať činnosť ak je z nej vlastne na MD? Veď ak by bol napríklad zamestnanec, tak môže žiadať o MD ale nesmie na tú pracovnú zmluvu pracovať, z ktorej poberá MD. Ja len čisto zo zvedavosti - dosť tomuto rozumiem len toto okolo SZČO úplne neovládam.... 😉

petrahankova
25. aug 2016

@lucya89 som myslela,že neviem ako sa nezmení príjem ked bude poberať materské a ešte mať príjem z firmy,dobrý som jeleň z toho?