icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

mususu
31. aug 2016

chapem ze to znie divne 🙂 len som rozmyslala ze ked moze muz poberat matersku a zaroven pracovat bud u toho isteho zamestnavatela na inu zmluvu alebo u ineho zamestnavatela, tak v podstate tiez je ro trochu pritiahnute za vlasy.ale tak to zakon dovoluje.preto ma napadlo ze ved moze mat muz utatvorene dve zmluvy (to zakon tiez povoluje) tak ci by to slo tak ze z jedneho poziada o matersku, ten prestane vykonavat a jeden notrmalne bude vykonavat. tych 270 dni by malo byt za 2 roky dozadu, to splname. Hypoteticky sa nad tym zamyslam...
🙂

majusqa77
31. aug 2016

@mususu opacne ti to napisem. Ak by si chcela poziadat o materske z 2 prac.pomerov, musis mat na kazdom 270 dni poistenia. Preto si myslim, ze bud sa musi prvy PP ukoncit a potom moze ist na md z druheho, alebo musi poziadat o materske z prveho. A tam narok nebude, kedze bude mat zdanitelny prijem, takze mu to zamietnu... ..a ked poziada z druheho, nesplna tam 270 dni, presunu na prvy a tam pracuje.. ..takze ja si myslim, ze to takto noeje mozne. Ale som zvedava na nazor zalky

petrahankova
31. aug 2016

Prosím a ešte sa spýtam,ak by som teraz v pondelok s mužom skočila na urady vybaviť to materske na muža szčo a chceli by sme to od 3.oktobra,kedy asi by sme mohli očakavať prvú materskú u neho?Dakujem

evittam
31. aug 2016

@petrahankova No ak budete mať všetky doklady čo potrebujú a požiadate o MD od 3.10. tak prvú MD by mal dostať v novembri za október. Prípadne maximálne v decembri za október+november.

majusqa77
31. aug 2016

@petrahankova
@evittam zalezi kedy zrusis rodicak. Ak k 2.10., papier o skonceni dostanes v polke novembra, matersku v decembri. Ak skoncis rodicak k 30.9., prides o 203 eur rodicak, ale mas to vybavene o mesiac skor

evittam
31. aug 2016

@majusqa77 Tiež pravda..... 😉

petrahankova
31. aug 2016

@majusqa77 to ozaj mi ten papier až tak neskoro daju?

majusqa77
31. aug 2016

@petrahankova po vyplate posledneho rodicaku. Tolko moja osobna skusenost

lucya89
31. aug 2016

@majusqa77
@petrahankova mne dali hned pri odhlaseni potvrdenie do ruky,ze dokedy mi vyplacali rodicak.

zlatka74
31. aug 2016

@mususu podľa mňa to tak nepôjde. MD je to isté ako PN. Ak máš 2 zamestnania a si PN, tak si predsa musíš dať vypísať 2 PN-ky. Ak si dáš len 1, tak potom v tom druhom musíš dať čestné prehlásenie, že si činnosť nevykonávala. 🙂

evittam
1. sep 2016

@zlatka74 Nemáš celkom pravdu. Čo sa týka nároku na MD manžela-partnera. Tam ak má nárok na MD z bežiaceho pracovného pomeru tak môže o ňu požiadať, uzavrie novú pracovnú zmluvu na iné pracovné zaradenie a môže pracovať naďalej - na tú novú zmluvu. 😉 Ona to však chce opačne - čo podľa mňa nepôjde ale možno sa mýlim.

zlatka74
1. sep 2016

@evittam ja tomu rozumiem. Len osobne si myslím, že keď bude mať ku dňu podania žiadosti o MD 2 pracovné pomery, tak by mal požiadať o MD z oboch. Čo sa deje po podaní žiadosti je úplne iná vec. Ja to viem tak, že manžel požiada o MD z pracovného pomeru, ktorý je aktívny a následne po podaní žiadosti uzavrie nový PP.
Ale v konečnom dôsledku, súhlasím s tebou, že to nepôjde. 🙂
Ešte možno tak, že má aktívny PP + uzavrie novú zmluvu ( t.j. bude mať 2 PP) ten prvý ukončí, ale na viac ako 7 dní a bude si nárokovať na MD z toho druhého. Keď požiada o MD z druhého PP uzavrie s tým prvým nový PP. 🙂

mususu
1. sep 2016

tak podla vasich postrehov a nazorov to asi takto nepojde vdaka za postrehy 🙂

yollanda
1. sep 2016

baby, ako je to prosim vas ked chcem po troch rokoch na rodicovskej ostat do 6 rokov dietata doma? chcem aby mi UP preplacal aspon zdravotne

dana14
1. sep 2016

Ja som bola doma do 6 rokov. Na urade soc. veci a rodiny, tam kde som si vybavovala rodic. dovolenku som sa na to informovala. Nahlasila som na zdrav. poitovni, ze som doma s dietatom do siestich rokov, oni ma bez problemov poistili. A zaroven po narodeni dietata som sa prihlasila aj na socialnej poistovni na dochodkove poistenie a to mi platili tiez do 6 rokov dietata.

yollanda
1. sep 2016

@dana14 to sa da len tak? musim osobne, ci mailom staci? ja budem nezamestnana, len chcem aby mi odvody stat platil.

dana14
1. sep 2016

Ja som po 3 rokoch na rodic. dovolenke ukoncila prac. pomer, chybu som akurat urobila, ze som sa neprihlasila na urade prace, to som inac nemusela, ale prisla som o davku v nezamestnanosti. Veci som vybavila osobne, lebo vsade chcu prihlasku podpisat. Ja som sa vlastne na urade prace prihlasila az pred mesiacom, ked maly dovrsil 6 rokov a vsade som to musela opat nahlasit.

petrahankova
4. sep 2016

Tak,zajtra sa chystame s priatelom po uradoch,len by som ešte chcela vedieť,ked je SZCO a materské chcem posielať na účet,ale môj,je to možné?On nim nedisponuje 😀 ,asi to nepôjde,že?Tak najprv si ja pôjdem dať pozastaviť poberanie rodičovského ,od 3.10.by sme chceli to materske ,potom skočí on do socialnej a tam napíše žiadosť o poberanie materskej?Ci to z domu máme priniesť napísané?Ja sa potom pôjdem evidovať na urad prace ako nezamestnaná,ale kedy?Stačí až toho 3.10.?Dakujem

majusqa77
4. sep 2016

@petrahankova je to mozne. A k materskej - na socialke si treba vyziadat tlacivo ziadost o materske, to vypise ako iny ziadatel a odovzda na socialke. Je to to iste, ako si mala ty od gynekologa

petrahankova
4. sep 2016

@majusqa77 dakujem,prosím a tú vyšku materskej mi asi oni nepovedia,že?To si musime mi nejako vypočítať?Mám danove priznanie za minuly rok,lebo papiere robí švagor,tak my sme z toho jeleni,viem si to z toho nejako vyratať?Z ktorej sumy netušim

evittam
4. sep 2016

@petrahankova Je to možné posielať na aký účet len chceš - ty napíšeš na tlačivo číslo účtu kam chceš posielať peniaze - hotovo. 😉 Čo sa týka výšky MD - je to 70% z VZ z ktorého platí odvody do SP. Ak platí minimálne odvody, bude mať minimálnu MD.

petrahankova
4. sep 2016

@evittam toto neviem.odvody plati spolu cca 500eur mesačne

zalka
4. sep 2016

@majusqa77 @mususu vidím jedno riešenie,
v prvom zamestnaní pôjde na OCR s dieťaťom manželkou to je úplne jedno s kým ..
OCR musí trvať viac ako 10 dní ...
11 až 12 dní ..
po 10 dni dochádza k prerušeniu poistenia u prvého zamestnávateľa ..
ešte predtým musí uzavrieť zmluvu u druhého zamestnávateľa .. a ked bude na dlhej OCR .. tak vtedy môže požiadať o MD z 2 zamestnania ( dni sa mu pripočítajú z 1 zamestnania spred OCR ) a ked bude na MD
tak potom ukončiť OCR a ísť do práce u prvého zamestnávateľa ... len toto ma napadlo ako by to možno ... prízvukujem možno šlo.

evittam
5. sep 2016

@petrahankova No len to platí asi dokopy aj ZP a SP. Spýtaj sa švagra aký má cca vymeriavací základ pre platenie odvodov do SP - to musí vedieť ak mu robí účtovníctvo - no a z toho to vyrátaš. 😉

petrahankova
6. sep 2016

tak som bola na socialke a povedali,že ked chcem pozastaviť rodičák od 3.10.,tak mám prísť až niekedy v oktobri,a tiež mi povedali,resp. ma nabádali,aby som radšej zostala na rodičovskej bez prispevku a nie šla na urad prace ako nezamestnaná,no ale to si musím zase platiť ja zdravotnú a socialnu poistku,prosím a to je kolko?Dakujem

majusqa77
6. sep 2016

@petrahankova a snad to nemienis urobit.... a ziadost si podaj, ich prd do toho, aky tam mas datum... ...nedaj sa odbit

petrahankova
6. sep 2016

@majusqa77 a čo teda,mám radšej na ten urad prace,?

majusqa77
6. sep 2016

@petrahankova ak mas narok na podporu, tak ano. ale aj ked nemas, preco by si si mala platit 60 eur mesacne zdravotku, ked nemusis???

petrahankova
7. sep 2016

@majusqa77 a ešte som sa chcela spýtať,rodinné prídavky budem dostávať normálne?Či ani tie nie?

majusqa77
7. sep 2016

@petrahankova pridavky ano. Tam sa nemeni nic