Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
Prosím vás, požiadala som o zrušenie RP, ale ostávam doma ako matka starajúca sa o dieťa, manžel ( zamestnanec) si požiada o materskú a na novú zmluvu ostáva pracovať. Musím sa odhlásiť zo sociálnej poisťovne? Manžel sa má prihlásiť? Ďakujem
Kočky a ako je to, ked je manzel policajt? Mate niektora skusenost, ci sa da, aby nastupil na matersku, ked ja pojdem do prace , maly bude mat rok a pol. Moze poberat md a pracovat? Nikde sa neviem dopatrat k odpovedi. Vdaka 🙂
Ahojte, chcem sa opýtať, aké sú podmienky pre otca dieťaťa (SZČO) keď chce ísť na MD..?
@daruska222 Najprv si musíš dať pozastaviť svoj rodičák a dajú ti o tom potvrdenie.S potvrdením pôjde muž do socialnej poisťovne požiadať o materské,ak má nan nárok.Teda musí si riadne platiť odvody,nijaké podlžnosti na socialke a rátať sa mu to bude z roku 2015,ten vymeriavaci základ.Počas poberania materskej nebude platiť odvody,nič nemusí pozastavovať,môže nadalej pracovať,fakturovať,ale potom mu môže prísť nedoplatok na poistnom.
@draik
@petrahankova ďakujem za odpovede...a akú dobu musí zdokladovať ? ...živnosť má od februara 2016.. Myslim že to nebude stačiť:/
@daruska222 myslim,ze to veru stacit nebude..Pokial ma zivnost prvy rok a neplati si odvody do socialky tak podla mna narok na MD nema.. ale nech sa vyjadria skusenejsie.. Ja som toto riesila tiez minuly rok ked som bola ja na zivnost ale nastastie som sa potom zamestnala
@daruska222
270 dní nemocenského poistenia za posledné dva roky, počíta sa aj predchádzajúce poistenie. Zároveň musí byť nemocensky poistený, čo pravdepodobne v súčasnosti nie je.
Divečatá prosím ešte ako je to s daňovým bonusom,ak by bol manžel szčo na materskej,tak v tom období si ho zrejme neuplatní a ked ja budem evidovaná na urade práce,tak ja tiež nie,že?
@petrahankova A normálne "fungoval" na živnosť? Ak áno a jeho príjem bol minimálne 2280Eur (za r.2015) , 2430Eur (za r.2016) tak podľa mňa má normálne nárok na DB. No a samozrejme daňový základ nesmie byť strata.
Čo myslíš @draik ? 😉
https://podpora.financnasprava.sk/280045-Nárok-...

Ahojte chcem sa opýtať som na materskej do 12.9 mam materskú môže priateľ nastúpiť hneď od 13.9 na materskú on ? A co k tomu potrebuje ? Niekde som čítala že mu musím zveriť dieťa do opatery to sa kde vybavuje ? Ďakujem