icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

petrahankova
17. sep 2016

A je tu niekto ,komu bol muž szčo na materskej,neplatil odvody a potom mu prišli nedoplatky?

evittam
17. sep 2016

@petrahankova Pozri, ak tvoj manžel neplatil odvody z titulu, že je na MD a normálne pracoval-vykazoval činnosť a fakturoval - podal DP kde všetko priznal a vyšiel mu nejaký daňový základ, tak samozrejme, že poisťovňa či už SP (tam je limit) alebo ZP z toho vypočíta aké mal zaplatiť odvody a príde mu nedoplatok....

petrahankova
17. sep 2016

@evittam a nevieš asi ako veľký nedoplatok?

petrahankova
17. sep 2016

@evittam resp.ked bude pracovať ako bežne,faktury,všetko prizna,tak tie odvody budu tak vysoke ako aj máva?

majusqa77
17. sep 2016

@petrahankova ak myslis zdravotku, tak ano

evittam
17. sep 2016

@petrahankova Tak na túto otázku ti odpoveď nedám, nakoľko netuším aký daňový základ pre odvody má tvoj manžel. Ale ak taký istý ako mal aj predtým tak áno mal by platiť také isté odvody - minimálne do ZP, SP myslím, že nie - pokiaľ je na MD.

petrahankova
17. sep 2016

@evittam a sociálnu teda iste nie?

draik
17. sep 2016

@petrahankova
SP nie, pretože na rozdiel od ZP nie je zavedené ročné zúčtovanie odvodov.

petrahankova
17. sep 2016

@draik tak to asi urobíme,že teda nebude platiť do sp a do zdravotnej ano,počas poberania materskej

gargina
18. sep 2016

@evittam ahoj pozeram ze odpovedas na komentare, tak sa asi vyznas.. nevedela by si mi poradit? zvazujeme tiez ze manzel pojde na matersku. ja som v zdravotnej poistovni kryta ako denny student vs.. takze by sa nam to celkom oplatilo.. ale uvazujem este prihlasit ho na dobrovolne nemocenske poistenie.. nevies mi povedat ci sa stale dni z dnp zratavaju s dnami z povinneho poistenia??

enusamt
18. sep 2016

@gargina bohužiaľ už zo dva roky toto nie je možné... teda pokiaľ je zamestnaný

andrea1010
18. sep 2016

čítam, že príspevok je z roku 2013, platí to aj teraz v roku 2016, lebo my s priateľom to tak zvažujeme, nakoľko mám dobre platené miesto, jemu by tiež vyšla taká normálna materská a bolo by pre nás a naše bobo výhodnejšie, keby som hneď pracovala po materskej, predsa len zarábam viac ako môj drahý. priateľ je normálne zamestnaný už 3 roky, predtým bol SZČO 🙂

gargina
18. sep 2016

@enusamt uff, tak to mi je novinka.. asi som zaspala dobu 🙂

a v pripade nezamestnaneho, je stanoveny minimalny pocet dni dnp aby mohol z tohto poistenia cerpat davku? volakedy stacil 1 den dnp, potom sa mi zda ze to boli 3 mesiace- je to teraz nejako obmedzene??

enusamt
18. sep 2016

@gargina teraz je to 270 dní za posledné dva roky

enusamt
18. sep 2016

@andrea1010 dá sa to uplatniť, ale pokiaľ viem len vtedy až keď matke uplynie plná doba materskej... až potom môže nastúpiť otec

gargina
18. sep 2016

@enusamt asi som zle polozila otazku 🙂
ale dakujem za odpoved 🙂

skusim lepsie opisat- zamestnanec ma splnenu podmienku 270 dni poistenia. dostane vypoved, prihlasi sa na dnp. kolko musi platit dnp aby mohol cerpat davku z dnp..

(aj v tomto pripade by sa malo 270 dni povinneho poistenia zratavat s dobrovolnym poistenim)

ak nechapes otazke tak dakujem aspon za snahu :D

enusamt
18. sep 2016

@gargina uf... tak s týmto už ozaj nepomôžem... ja ovládam len základy 😀

andrea1010
18. sep 2016

@enusamt no ja určite využijem plnú dobu materskej 🙂 len by sme také malé bobo nechceli dávať nikomu inému, tak by sme sa vymenili, potom bude mať rok a to už môže aj svokra alebo sestra strážiť 🙂

nivea777
18. sep 2016

@andrea1010 len taka otazocka..ked ho budes kojit tak co si budes rano mlieko odsavat???

draik
18. sep 2016

@gargina
Dni ukončeného poistenia sa pripočítajú k DNP. Ale ak DNP nebude trvať aspoň 26 týždňov, materské bude z minima.

andrea1010
18. sep 2016

@nivea777 nekojím ho od 6teho týždňa, nemám mlieko, už so spustením bol problém, nakoľko som rodila cisárskym a trvalo to dlho a šlo to ťažko, najprv som len prikrmovala, teraz je už len na um, ale keby som kojila, určite by som odsávala 🙂

nivea777
18. sep 2016

@andrea1010 ako tiez zvazujem poslat chlapa na matersku ale asi az po 2 rokoch.. do 3rokov ma cas a chcem si uzit babatko pokial mozem

andrea1010
18. sep 2016

@nivea777 ja rozumiem, tiež by som to brala, ale môj drahý nezarobí toľko, aby más uživil, on by to síce zvládol, ale nebol by celý mesiac doma, možno tak dva dni a ja mu jednoducho nechcem uprieť to právo na malého, ja mám prácu doma, takže ráno odídem, poobede prídem, on chodí na turnusy vonku, takže takto to bude fér, bude to pre mňa príšerne ťažké, viem to, ale malý bude v dobrých rukách, on je skvelý otec 🙂

gargina
18. sep 2016

@enusamt dakujem aj tak 🙂

@draik dakujem, tuto info som potrebovala ;)

takze uz to nie je tak jednoduche pomoct si trosku 😀

evittam
19. sep 2016

@gargina Tak odpovede si dostala - presne ako ti napísal @draik. 😉

petrahankova
20. sep 2016

Ešte by som sa spýtala,nárok na podporu je i po rodičovskej dovolenke,resp. ked som na nej napr. aj 2,5roka?A dalej ak som pred materskou pracovala na dobu určitu, a to len 20 mesiacov,tak viem,že je to málo na nárok na podporu,ale dá sa to doplatiť,aby nárok vznikol?Dakujem

mijo53
20. sep 2016

@petrahankova chýbajúce dni sa nedajú doplatiť

petrahankova
20. sep 2016

@mijo53 dakujem pekne,som si to myslela,ale som sa chcela uistiť

zalka
20. sep 2016

@petrahankova nie v takom prípade nevzniká nárok na podporu, lebo počas RD netrvá poistenie, kedže PP na dobu určitú skončil skôr. Doplatiť by sa dali tie 4 mesiace len v období do jedného roka od skončenia PP.
U teba prešlo viac ako jeden rok od skončenia PP takže aj preto by ti žiaden nárok na podporu nevznikol, aj keby si mala pred MD odpracovaných 24 mesiacov. Pretože len 364 dní môžeš byť bez poistenia, aby bol nárok na podporu.

meiwe
20. sep 2016

Ahojte vie mi niekto poradit ci budem moct dostavat matersku alebo len rodicak? Po rodicaku s malou som dala vypoved v praci obojstranou dohodou ( prac. doba a pod) zobrala som si dni dovolenky a prihlasila sa na urad prace a dostavam podporu ale som momentalne v 5mesiaci tehotenstva podporu dostanem bud.mesiac 4krat.
K 4.5 mala mala 3roky k 6.5 som dala vypoved a podporu dostala az v 7mesiaci prvu. na urad prace som sa hlasila hned po vypovedi. som v niakej ochranej lehote ? termin porodu mam 26.1. 2017 dakujem nech viem co ma caka..