Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca
Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne
ženy, už by ste sa mali naučiť , že výpoveď v práci obojstrannou dohodou n e e x i s t u j e, je len výpoveď alebo dohoda
@evittam evittam , myslím, že to nie je správny právny výklad ako píšeš, dohoda je dvojstranný právny akt, Ak to nepodpíše zamestnávateľ a zamestnanec je neplatný akt, koniec dohody, žiadna nebola. Potom môže dať jedna alebo druha strana výpoveď, čo je jednostranný právny akt. Ak dohodu jedna zo strán nepodpíše to neznamená, že automaticky začína plynúť výpovedná doba. Dohodu môžeš dať k ľubovoľnému dátumu ale výpoveď vždy začína plynúť prvým dňom mesiaca, ktorý nasleduje po podaní výpovede a v tom je rozdiel, to znamená nové papiere, nové jednanie ap.
@meiwe
Podľa §32 ods.2 je poistenkyňa, ktorej zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva v osem mesačnej ochrannej lehote.To znamená, že do ôsmich mesiacov od zániku nemocenského poistenia ( zamestnania) vzniká nárok na materské ( 6 týždňov pred pôrodom)tak, ako keby poistenie trvalo. Výška materského sa vám bude určovať z vymeriavacích základov v minulom roku. Máte nárok na nemocenské a v prípade, že ošetrujuci lekár uzná Vaše tehotenstvo za ohrozené, môžete poberať nemocenké až do vzniku nároku na materské.
@mijo53 @meiwe ak ti dá lekár potvrdenie že k 06.05.2016 si bola tehotná tak nárok na MD máš.
Ak ti toto potvrdenie nedá a ty sa niekde zamestnáš a odpracuješ 90 dní tak nárok na MD máš z toho nového zamestnania ak tých 90 dní bude bez PN a OCR
ak sa zamestnáš a odpracuješ menej ako 90 dní tak MD bude z minima, resp. mohla by byť z predpokladaného príjmu kedže rok 2015 si bola celýl na RD
@zalka ok myslim ze s tym potvrdenim problem nebude. nakolko poslednu menstruaciu som mala toho 22.04 .2016 a pocita sa od posledneho dna menstruacie tehotenstvo dakujem baby ste zlate. budem trvat u lekarky ked bude vypisovat papier na md nech to uvedie 22.04.2016 zaciatok a 27.01.2017 porod😉 nech v tom maju jasno aj na socialnej poistovni .ste zlate
@evittam Prosím ešte by som sa spýtala,tak teraz v pondelok chcem isť s mužom vybaviť to materské,od 3.oktobra by sme chceli aby ho muž poberal a teraz ja mám ešte nárok za tie dva dni dostať rodičovský či nie?Práve som úpsvar volala a tam mi nevedeli povedať,či to nebude problém robiť mužovi na soc. poisťovni,kedže ešte za oktober dostanem celý rodičák.dakujem
@petrahankova budes mat narok na RP. akurat sa potom na socialke priprav na to, ze k ziadosti o materske budu chciet potvrdenie o skonceni tvojho rodicaku. za oktober dostanes rodicak v novembri, mne skor nechceli vydat potvrdenie, takze samoze stat, ze matersku za oktober-november dostane potom naraz v decembri
@majusqa77 no pani v telefone mi povedala,že mi dajú potvrdenie s dátumom aký chcem,v pondelok mi ho vraj dajú a od pondelka chceme isť to materske hned vybaviť aj poberať.Tak snad to víde,ale teda nebude to v soc. poistovni robiť problem,že ten rodičak ešte dostanem?Prosím a čo mi majú do potvrdenia napísať,že som poberala rodičovsky do 2.10.vratane?
@petrahankova mne dali papier, ze som dostala rodicak za mesiac xy. v odovodneni bolo vidno kedy som ziadala o zrusenie RP a s akym datumom
@majusqa77 aha,tak mi asi napíšu ,že že som požiadala o zrušenie dnom 2.10 a a naposledy mi bude vyplatený za oktober,že?
Ahojte, špekulujem, ako využiť štátne možnosti počas md a rd. Moja predstava je, že by po mne papierovo nastupil na MD partner. Chcela by som vediet, ci moze zacat pocas trvania MD v tej istej firme pracovat na zivnost. Veď by sme mali penazi jak pliev. :D ak je toto mozne, tak zijeme v uzasnom state. Dakujem

@meiwe bola si v case skoncenia prac.pomeru tehotna? ak ano, si v ochrannej lehote