icon

Po materskej dovolenke matky nástup na materskú dovolenku otca

makromolekula
2. júl 2013

Dobry den, dnes mi kolegyna povedala, ze jej dcera bola v standardnej dlzke na materskej dovolenke. Po jej uplynuti chce nastupit do prace a isli do soc. poistovne nahlasit aby dostaval rodicovsky prispevok otec dietata. Je mu vsak namiesto rodicaku normalne priznali na pol roka matersku dovolenku. Je to mozne? stala sa nejaka pozitivna zmena o ktorej neviem?dakujem pekne

mijo53
1. okt 2016

@mysga myslím, že to tak ide ako píšeš a špekuluješ, len špekuluj po tichu a viac diplomaticky, lebo ten štát to asi čoskoro zruší a zmení zákon

majusqa77
1. okt 2016

@mysga ano, moze. Z tpp mu pojde materska a pomimo mozes robit kde chces a ako chces

petrahankova
3. okt 2016

Tak práve sme boli to materské na muža szčo vybavovať a ja som si teraz spomenula,že od si nepodpísal tú dohodu o zmene starostlivosti,takže si ho ešte asi zavolajú.Ale stále som na vážkach či si má to zdravotné platiť,či nie,nám pani v zdravotnej poistovni povedala,že nie,aj ked bude mať príjem,ale tu ste mi písali,že ked bude mať príjem,mal by platiť zdravotnú.No neviem teda ako. 😒

majusqa77
3. okt 2016

@petrahankova zdravotka robi zuctovanie. Ak nebudes teraz platit preddavky, v rocnom zuctovani (takto o rok) bude mat pripadne nedoplatok

mysga
3. okt 2016

@majusqa77 prosim ta, zda sa mi,ze sa v tom vyznas. Potom,ako by ma MD nastupil otec dietata, ja mozem ist na urad prace a nasledne po skonceni otcovej MD ist na RD s rodicovskym priapevkom?

majusqa77
3. okt 2016

@mysga ano

fialka99
4. okt 2016

Ahojte, viete mi poradit ci pri SZCO pri posudzovani naroku na materske, sa beru do uvahy aj male omeskania platby odvodov v minulosti ( omeskanie par dni v ramci mesiaca) alebo sleduju len ci je/ nie je dlzoba v momente podania ziadosti ? dakujem

p_451
4. okt 2016

ahojte dievčata, je tu toho strašne veľa popísané až mám z toho guľáš opíšem našu situáciu. Manžel bol od januára do marca nezamestnaný od apríla pracuje na živnosť ak by chcel isť na materskú dovolenku v októbri 2017 kedy bude mať synček 2,5 roka viem, že musí mať zaplatené nemocenské 270 dni od dnes si ho už platí dobrovoľne. Ale ako sa dá dosiahnuť aby mu materskú vypočítali aspoň na 700eur. Ďakujem za Vaše rady.

petrahankova
4. okt 2016

@p_451 no musí mať vysoký príjem a z toho platiť vysoké odvody,potom bude i materské vysoké.Ja ti napíšem,môj má príjem v hrubom cez 900eur ,odvody platí mesačne cca 500eur a materské mu víde 22 eur na den,čo je cca 660eur mesačne.takže musí mať vyšší príjem a platiť vyššie odvody než my.

majusqa77
4. okt 2016

@p_451 neoplati sa to, na poistnom zaplati viac ako dostane materske

p_451
4. okt 2016

Tak ak som dobre pochopila ak si bude platiť odvody z vymeriavacieho základu 429 eur. čo my povedali na poisťovni tak dostane z toho 65%. Tak som našla jeden článok dá sa to vzýšiť ale posledné try mesiace pred nástupom na materskú musíte zmeniť zamestanie a dostávať odmenu 1200-1300 eur. Tak by Vám vyšla materská možno aj 900eur.
http://aktualne.atlas.sk/ekonomika/financie/kra...
Len škoda, že u nás je to nemožné. ☹

evittam
5. okt 2016

@p_451 Dobre si to pochopila. A nie je to 65% ale od 1.1.2016 70%. 😉

mysga
7. okt 2016

@evittam
@majusqa77

Prosim vas. Vy ste take zbehnute. Mne ani vlastna rodina pracujuca na socialke nevie normalne povedat pravdu bez vyhovoriek a tahania to ako z chlpatej deky.

1. Poberat matersku davku moze otec dietata po matke aj v pripade,ze nie je moj manzel?

2. Praca pocas poberania materskej davky JE MOZNA na novu zmluvu u toho isteho zamestnavatela aj na plny uvazok?

majusqa77
7. okt 2016

@mysga 1.ano - ak je to otec dietata
2. ano

mysga
7. okt 2016

@majusqa77 ked mi omiela nieco o cestnom prehlaseni, ze otec dietata ma v starostlivosti to dieta - mozu oni nejako napadnut ten fakt, ze pracuje popri md na plny uvazok? Moc ti dakujem inak.

majusqa77
7. okt 2016

@mysga socialka chce zvycajne dohodu o tom, ze prebral dieta do svojej starostlivosti. a ich nema co zaujimat, ci neplati zo svojej materskej niekoho, kto je s dietatom 🙂

mysga
7. okt 2016

@majusqa77 neviem,co robia take caviky okolo informacii. V podstate mozu byt radi,ze sa im aspon cast nakladov na matersku vrati v podobe odvodov z novej zmluvy. :D

petrahankova
7. okt 2016

@majusqa77 Prosím muž si požiadal teraz o materske,ja som evidovana ako nezamestnana,no a ked uplynie tých 28 týždnov platenej materskej mužovi,ja sa môžem zase naspať vrátiť na rodičovskú,hoc aj len na mesiac aj čosi?

evittam
7. okt 2016

@petrahankova Samozrejme.

lucya89
7. okt 2016

@petrahankova jasne!

petrahankova
7. okt 2016

@evittam dakujem,v pondelok sme to boli vybavovať,tak ešte len čakáme nejaké rozhodnutie,či vyjadrenie k tomu materskému

rekika
12. okt 2016

@majusqa77
@petrahankova
rada sa pripojim a ujasnim si to tiež ak možem.
Ak som požiadala o odnatie RP k 4.10., zaroven nastupila do prace UPSVR rozhodol odnat az od 1.11. ma zmysel sa odvolat? a od akeho datumu si ma manzel teraz podat ziadost na MD. Dakujem

majusqa77
12. okt 2016

@rekika ziadne odvolavanie sa. rodicak je vzdy za cely mesiac, oni ti ho nemozu odnat skor. muz moze ist na md od 5.10.

petrahankova
12. okt 2016

@rekika tak ja som prišla na upsavr s tým,že chcem pozastaviť poberanie RP a evidovať sa ako nezamestnanaod 3.10.A taktiež som s mužom išla na socialku(szčo),že chce požiadať o materské od 3.10..Hotovo,akurat ešte nemáme rozhodnutie

rekika
12. okt 2016

@majusqa77 ale MD mu bude schvalena od 5.10. ? pretoze on si to este ani nepodal, kedze nemal rozhodnutie, ale v rozhodnuti je datum 4.10.

rekika
12. okt 2016

@petrahankova boli ste toho 3.10. ci neskor?

majusqa77
12. okt 2016

@rekika hm, mala by byt. vybavte to co najskor, ale neviem kolko spatne zoberu papier.. ..aj tak si treba ziadost o materske (tlacivo) ist zobrat na socialku, tak sa pripadne spytajte

rekika
12. okt 2016

@majusqa77 dakujem krasne zatial, tak si zbehneme.

majusqa77
12. okt 2016

@rekika ale urcite si nedaj nahovorit, ze moze az od 1.11....

petrahankova
12. okt 2016

@rekika 3.10. som bola,že od toho dna chcem byt evidovana ako nezamestnana